Βιβλιο

Ο Fabio Stassi «συνταγογραφεί» βιβλία για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ

Μίλησε διαδικτυακά σε ελληνική λέσχη ανάγνωσης

59189009_2154225567959075_3788618135297327104_n.jpg
Κώστας Κυριακόπουλος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο συγγραφέας Φάμπιο Στάσι

Τα βιβλία που πρότεινε ο συγγραφέας Fabio Stassi για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη διεθνή ανησυχία μετά την απόφαση για τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ.

Με την καταστροφή της βιβλιοθήκης του Δον Κιχώτη παραλλήλισε τη βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ο γνωστός Ιταλός συγγραφέας Fabio Stassi κατά τη διάρκεια μιας εξαιρετικά πρωτότυπης τηλε-συνάντησης που οργάνωσε το Σάββατο 25 Ιουνίου, η δραστήρια λέσχη ανάγνωσης #inthesamebook. Ο Ιταλός συγγραφέας αναφέρθηκε σε δύο σταθμούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας, στο μνημειώδες έργο του Θερβάντες αλλά και στα διηγήματα του Τσέχοφ, όταν ρωτήθηκε τι θα συνέστηνε στους Έλληνες αναγνώστες να διαβάσουν ως βιβλιοφιλική… ψυχοθεραπεία ώστε να χτίσουν άμυνες στα δεινά των  ημερών, τη βάρβαρη εισβολή των στρατευμάτων του Πούτιν στην Ουκρανία αλλά και τον φόβο για τον περιορισμό των ελευθεριών μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ σχετικά με το δικαίωμα στην άμβλωση.

Ήταν η πρώτη φορά που ο ιδιαίτερα αγαπητός στο ελληνικό κοινό Ιταλός συγγραφέας εμφανιζόταν σε ελληνικό βιβλιοφιλικό – διαδικτυακό κοινό. Χωρίς να κρύψει τον ενθουσιασμό και τη συγκίνησή του μίλησε και για τα τρία βιβλία του που κυκλοφορούν στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις Ίκαρος, σε μετάφραση Δήμητρας Δότση («Η χαμένη αναγνώστρια», «Κάθε σύμπτωση έχει ψυχή», «Σκοτώνω όποιον θέλω»). Το τελευταίο, βέβαια, καθώς κυκλοφόρησε πριν από λίγες εβδομάδες, είχε την τιμητική του κατά την τηλε-συνάντηση που διήρκησε περίπου δύο ώρες.

Ο Fabio Stassi (Ρώμη, 1962) εκτός από συγγραφέας είναι υπεύθυνος ιταλικής λογοτεχνίας σε γνωστό εκδοτικό οίκο της χώρας του και εργάζεται σε μία πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη της Ρώμης. Αυτές είναι οι τυπικές του ιδιότητες. Γιατί οι ουσιαστικές, χαρακτηρίζοται  από προσήνεια, σεμνότητα, βαθιά λογοτεχνική γνώση και σκέψη, πραότητα και σαφήνεια. Τα χαρακτηριστικά, πιθανώς, ενός ενεργού διανοούμενου λογοτέχνη που το κέντρο της δημόσιας παρουσίας και του λόγου του δεν είναι μόνο το προσωπικό του έργο του αλλά και όσα συμβαίνουν στον κόσμο. Πόσω μάλλον δε όταν πρόκειται για τον πόλεμο της Ρωσίας του Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας.

Ο συγγραφέας Φάμπιο Στάσι

Ο ήρωας του Stassi, ο Βίντσε Κόρσο, ασκεί το επάγγελμα του βιβλιοθεραπευτή. Προτείνει βιβλία στους «ασθενείς» του ενώ παράλληλα ζει μια ζωή με αρκετά προβλήματα, παλινωδίες, αυτομαστιγώσεις, παλιούς και νέους έρωτες, υπαρξιακές συγκρούσεις, οδυνηρά σκαμπανεβάσματα μεταξύ μυθικού ρεαλισμού και φρικτής πραγματικότητας.  Μια κανονική ζωή, δηλαδή… Λόγω αυτή της ιδιότητας του ήρωά του ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της τηλε-συνάντησης του από Έλληνες αναγνώστες του ποιες θα ήταν οι προτάσεις για βιβλία που θα μπορούσαν να δυναμώσουν τις αντοχές  έναντι όσων συμβαίνουν. Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Stassi συνέστησε τον Δον Κιχώτη. «Όπως είναι γνωστό, στο κεφάλαιο 6, τού καίνε τα βιβλία του, καταστρέφουν τη βιβλιοθήκη του για να σταματήσει να διαβάζει και έτσι να πάψει να δίνει τις μάχες του», είπε oStassi. Για να κάνει, τελικά, τη σύνδεση: «Αυτό ακριβώς κάνει και ο Πούτιν στην Ουκρανία, κατέστρεψε τη ‘’βιβλιοθήκη’’ μιας ολόκληρης χώρας».

Για την ιστορία, ο παπάς και ο κουρέας του Θερβάντες που θέλησαν να «θεραπεύσουν» τον Δον Κιχώτη από τις «παλαβομάρες» του και τις μάχες με τους φανταστικούς -που διόλου φανταστικοί ήταν- εχθρούς του αποφάσισαν να κάψουν τα βιβλία του και να χτίσουν την πόρτα της βιβλιοθήκης του γιατί μετά από το διάβασμα ξεκινούσε τις εκστρατείες του. Όταν ο Δον Κιχώτης αναζήτησε την πόρτα της βιβλιοθήκης ψαχουλεύοντας το σημείο όπου την είχαν χτίσει, τού είπαν ψέματα ότι την εξαφάνισε ένας μάγος. Μόνο που εκείνος ήξερε την αλήθεια, δεν ήταν κάποιος μάγος αλλά ένας άλλος ιππότης που ήταν ο χειρότερος εχθρός του και υποσχέθηκε ότι μια μέρα θα τον νικήσει.

Η πρόταση του συγγραφέα δεν απέχει από τη βάρβαρη πραγματικότητα. Λίγες εβδομάδες, για την ακρίβεια στις 22 Μαΐου, πριν από τον παραλληλισμό που έκανε ο Fabio Stassi στην τηλε-συνάντηση με τη λέσχη ανάγνωσης, η διαμεσολαβητής του Ουκρανικού Κοινοβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Liudmyla Denisova, έκανε γνωστό ότι οι κατοχικές δυνάμεις στις περιφέρειες Λουχάνσκ, Ντόνετσκ και Χερσώνα κατάσχουν και καταστρέφουν βιβλία ουκρανικής λογοτεχνίας και ιστορίας. Σύμφωνα με την ίδια, «οι Ρώσοι έχουν καταστρέψει σχεδόν 60 ουκρανικές βιβλιοθήκες από την αρχή του πολέμου. Σχεδόν 4.000 βιβλιοθήκες κατασχέθηκαν και μεταφέρθηκαν στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη ενώ η κατάσταση των 20 βιβλιοθηκών στη Μαριούπολη παραμένει άγνωστη». Και συμπλήρωσε: «Τέτοιες ενέργειες των εισβολέων παραβιάζουν τα άρθρα 4 και 5 της σύμβασης της Χάγης για την προστασία της πολιτιστικής ιδιοκτησίας σε καταστάσεις ενόπλων συγκρούσεων. Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, πρόκειται για εγκλήματα πολέμων».

Οθόνη laptop στην οποία διακρίνεται ο συγγραφέας Φάμπιο Στάσι κατά τη διάρκεια online συζήτησης

Ο Stassi πρότεινε «βιβλιοθεραπεία» και για την αντιμετώπιση της ανησυχίας και του φόβου που προκάλεσε η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την ανατροπή του του Roe v Wade, περί του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση. Η «συνταγή» του συνέστηνε Τα Διηγήματα του Άντον Τσέχοφ. Κάποια από αυτά δηλώνουν τις θεραπευτικές τους ιδιότητες μόνο και μόνο από τον τίτλο: «Τι κάνει ο φόβος», «Νύχτα τρόμου», «Ενώ το δικαστήριο συνεδριάζει…», «Το μίσος», «Μια δραματική νύχτα»…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ