- CITY GUIDE
- PODCAST
-
27°
Aρχιτεκτονική: Στον Κινέζο Λιου Τζιακούν το βραβείο Pritzker
Διαδέχεται τον Ιάπωνα Ρίκεν Γιαμαμότο, που βραβεύτηκε το 2024


Aρχιτεκτονική: Στον Κινέζο Λιου Τζιακούν το βραβείο Pritzker
Το βραβείο Pritzker, η πλέον ανώτατη παγκόσμια διάκριση στην αρχιτεκτονική, δόθηκε σήμερα στον Κινέζο Λιου Τζιακούν, ανακοίνωσε ο οργανισμός που έχει την έδρα του στο Σικάγο ο οποίος χαιρετίζει την αρχιτεκτονική της «καθημερινής ζωής».
«Σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον όπου η αρχιτεκτονική αγωνίζεται να βρει απαντήσεις στις ταχέως εξελισσόμενες κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, ο Λιου Τζιακούν πρόσφερε πειστικές απαντήσεις που εστιάζουν επίσης στην καθημερινότητα των ανθρώπων», έγραψε σε ανακοίνωση η επιτροπή του βραβείου που δόθηκε στον αρχιτέκτονα που γεννήθηκε το 1956 στην Τσενγκντού, πρωτεύουσα της επαρχίας Σιτσουάν στη νοτιοδυτική Κίνα.
Στα 40 χρόνια σταδιοδρομίας του, ο 54ος βραβευθείς με το Pritzker, οικοδόμησε ένα έργο που παίζει επιδέξια με τις αντιθέσεις και μέσω του οποίου "προτείνει μια δυναμική αρχιτεκτονική που υμνεί τη ζωή των απλών πολιτών", τόνισε ο οργανισμός.
«Υπερασπίζεται την υπερβατική δύναμη του δομημένου περιβάλλοντος, με την εναρμόνιση των πολιτιστικών, ιστορικών, συναισθηματικών και κοινωνικών διαστάσεων, χρησιμοποιώντας την αρχιτεκτονική για να σφυρηλατεί μια κοινότητα, να εμπνέει τη συμπόνια και να εξυψώνει το ανθρώπινο πνεύμα», προσθέτει η επιτροπή.
«Η αρχιτεκτονική θα πρέπει να αποκαλύπτει κάτι, πρέπει να συνοψίζει, να αποστάζει και να κάνει ορατά τα εγγενή χαρακτηριστικά των τοπικών πληθυσμών», υπογράμμισε ο βραβευμένος Λιου Τζιακούν, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Διαδέχεται στον κατάλογο των βραβευμένων το Pritzker τον Ιάπωνα Ρίκεν Γιαμαμότο, που βραβεύτηκε το 2024.
Το βραβείο, που θεωρείται το Νόμπελ της αρχιτεκτονικής, απονέμεται κάθε χρόνο από το 1979 και έχει ήδη τιμήσει τα μεγαλύτερα ονόματα της τέχνης αυτής, όπως ο Φρανκ Γκέρι, ο Ταντάο Άντο, ο Ρέντσο Πιάνο, η Ζάχα Χαντίντ, ο Ζαν Νουβέλ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Δέσποινα Τσελεγκαρίδου και η Θεοφίλη Μαχαιρίδη μιλούν για τη σημασία του φωτισμού στην καθημερινότητα
Η πόλη δεν πρέπει να παραδίδεται σε νεόκοπες πολιτισμικές τάσεις, που αποδεικνύονται εφήμερες και επιφανειακές
Πώς μπορούμε να αλλάξουμε τους τόπους που ζούμε; Η επικεφαλής των Nimand Architects μοιράζεται την εμπειρία και τη φιλοσοφία της
Πώς θα ήταν η Αθήνα αν επικρατούσε ο τύπος της τούβλινης πολυκατοικίας χωρίς σοβάδες; Σίγουρα θα βλέπαμε μια άλλη εικόνα, πιο αυτόχθονη, παραδοσιακή ή χειροποίητη.
Μια συζήτηση με τον συνεπιμελητή του βιβλίου που κυκλοφορεί από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
«Κάθε τόπος κρύβει τη δική του αλήθεια, μέσα από τα υλικά, το φως και την ιστορία του. Η δική μας αποστολή είναι να αφουγκραστούμε αυτή την αλήθεια»
Το «θαύμα» της Σαγκάης: πολεοδομικές, αρχιτεκτονικές και κοινωνικές εξελίξεις
Ο Ομότιμος Καθηγητής του ΕΜΠ μιλάει για την Αθήνα και τα πολυσυζητημένα πρότζεκτ των τελευταίων χρόνων, τη σύγχρονη αρχιτεκτονική στα νησιά, την τοπικότητα και την παγκόσμια αρχιτεκτονική
Με γοργούς ρυθμούς προχωρά μία σειρά έργων κατά μήκος της παραλιακής της Αθήνας, η οποία αναμένεται να αλλάξει ριζικά όψη
Δεν θα μοιάζει ούτε με το Τόκιο, ούτε με ταινία επιστημονικής φαντασίας
Μπουτίκ ξενοδοχεία, σύγχρονα γραφεία, τράπεζες και καταστήματα. Γύρω από το πιο αναγνωρισμένο σιντριβάνι της χώρας και κατά μήκος της οδού Σταδίου, ο χαρακτήρας της περιοχής αλλάζει
Ο ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου μιλάει για τη διαδρομή του στην πόλη και στην αρχιτεκτονική
Η τεχνογνωσία συναντά την έμπνευση σε έργα που αφήνουν αποτύπωμα
Η «έξυπνη πόλη» είναι η ουτοπία του 21ου αιώνα, όπως η «πόλη κήπος» ήταν η ουτοπία του 20ού;
Ο επικεφαλής της POTIROPOULOS+PARTNERS μιλά για την πλατφόρμα p+R+D και την έρευνα στην αρχιτεκτονική
Ο Αλέξανδρος Σπεντζάρης και ο Γιώργος Χατζόπουλος συνδυάζουν το σύγχρονο με το διαχρονικό, το ποιητικό με το λειτουργικό, τo οραματικό με το πρακτικό
Από τη Θεσσαλονίκη σε έργα πανελλαδικής και διεθνούς εμβέλειας με οδηγό την καινοτομία και τη συνεργασία
Η εταιρεία δεν σταματά να αναζητά νέες προκλήσεις
Πώς η αρχιτεκτονική δημιουργία μοιάζει με άσκηση ισορροπίας σε ένα μεταβαλλόμενο κοινωνικο-οικονομικό πλαίσιο
Πώς τα σχέδια μιας ομάδας αρχιτεκτόνων αλλάζουν τον τρόπο που ζεις;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.