Design & Αρχιτεκτονικη

Αράτα Ισοζάκι: Πέθανε ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας και «γίγαντας του μεταμοντερνισμού»

Σε ηλικία 91 ετών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Αράτα Ισοζάκι
© EPA/DANIEL DAL ZENNARO

Αράτα Ισοζάκι: Ο βραβευμένος με Pritzker Ιάπωνας αρχιτέκτονας πέθανε σε ηλικία 91 ετών - Η πορεία του στην αρχιτεκτονική και η παρουσία του στην Ελλάδα

Ο βραβευμένος με Pritzker Ιάπωνας αρχιτέκτονας Αράτα Ισοζάκι, γνωστός για το avant garde στυλ του και τα έργα του που αψηφούν τις κατηγορίες, πέθανε σε ηλικία 91 ετών, όπως αναφέρει το γραφείο του.

Ο Ισοζάκι πέθανε από γηρατειά στο σπίτι του στην Οκινάουα την Τετάρτη, ενώ στην κηδεία θα παρευρεθεί μόνο η στενή οικογένειά του, ανέφερε το γραφείο σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή.

Ο Ισοζάκι θεωρούνταν ένας μεταμοντέρνος γίγαντας που συνδύαζε στα σχέδιά του επιρροές από τον ασιατικό και δυτικό πολιτισμό και την ιστορία, σε μια εποχή που το αμερικανικό και το ευρωπαϊκό στυλ κυριαρχούσαν στην παγκόσμια αρχιτεκτονική.

Προστατευόμενος του θρυλικού Kenzo Tange, του πρώτου Ιάπωνα αρχιτέκτονα που κέρδισε το βραβείο Pritzker, στα πιο γνωστά έργα του Ισοζάκι περιλαμβάνονται το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Λος Άντζελες, καθώς και το Palau Sant Jordi στη Βαρκελώνη, το οποίο σχεδιάστηκε για τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992.

Ήταν επίσης πίσω από το Team Disney Building, τη διοικητική έδρα της Walt Disney Company στη Φλόριντα, μεταξύ άλλων εμβληματικών κατασκευών.

Το έργο «The City in the Air» του Αράτα Ισοζάκι
Το έργο «The City in the Air» του Αράτα Ισοζάκι © Osamu Murai

Ποιος ήταν ο Αράτα Ισοζάκι

Ο Αράτα Ισοζάκι γεννήθηκε στην Όιτα της Ιαπωνίας το 1931 και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο το 1954.

Ο Ισοζάκι εργάσθηκε για τον Κένζο Τάνγκε πριν την ίδρυση της δική του εταιρείας το 1963. Τα πρώτα του έργα σύμφωνα με τον Ρέινερ Μπάνχαμ είχαν ευρωπαϊκές αναφορές με ένα στυλ μεταξύ "Νέο Μπρουταλισμού" & "Μεταβολικής Αρχιτεκτονικής" (Κτίριο Ιατρικής της Όιτα, 1959-1960).

Το στυλ του συνέχισε να εξελίσσεται με κτίρια όπως το Fujimi Country Club (1973-74) και την Κεντρική Βιβλιοθήκη στο Κιτακιούσου (1973-74). Αργότερα ανέπτυξε ένα πιο μοντερνιστικό ύφος με κτίρια όπως ο Πύργος Τέχνης του Mito (1986-90) και το Domus-Casa del Hombre (1991-1995).

Ο Ισοζάκι έχει σχεδιάσει κτίρια εντός και εκτός Ιαπωνίας. Θεωρείται ένας από τους πιο επιφανείς αρχιτέκτονες στον κόσμο, έχοντας κερδίσει πολλά διεθνή βραβεία.

Το κτήριο Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης είναι σχεδιασμένο από τον ίδιο και αποτελεί δείγμα του μοντέρνου αρχιτεκτονικού ρεύματος.

Δύο μεγάλα έργα από το γραφείο του είναι επί του παρόντος σε εξέλιξη: ο πύργος γραφείων CityLife, ένα έργο ανάπλασης στον πρώην εκθεσιακό χώρο του Μιλάνο, και η νέα Δημοτική Βιβλιοθήκη στο Μαρανέλλο της Ιταλίας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.