Design & Αρχιτεκτονικη

Σαν σήμερα, το Ταζ Μαχάλ γίνεται το σύμβολο της αιώνιας αγάπης

Θεωρείται το 8ο θαύμα του κόσμου

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαν σήμερα: Η ιστορία του Ταζ Μαχάλ
Σαν σήμερα: Η ιστορία του Ταζ Μαχάλ ©Wikipedia

Σαν σήμερα, 17 Ιουνίου, πεθαίνει η πολυαγαπημένη σύζυγος του Μογγόλου αυτοκράτορα και εκείνος κατασκευάζει στη μνήμη της ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα, το Ταζ Μαχάλ

Σαν σήμερα, στις 17 Ιουνίου 1631 έχασε τη ζωή της στη διάρκεια του τοκετού η Μουμτάζ Μαχάλ, η πιο αγαπημένη σύζυγος του Μογγόλου αυτοκράτορα Σαχ Τζαχάν. Ο αυτοκράτορας έδωσε εντολή για την ανέγερση του πιο μεγαλοπρεπούς μνημείου στην Ινδία, προκειμένου να γίνει το μαυσωλείο της. Χρειάστηκαν 17 χρόνια για την κατασκευή και ακόμη 5 για την τελειοποίηση του Ταζ Μαχάλ που έκτοτε κατέστη σύμβολο της αιώνιας αγάπης.

Step Inside the Taj Mahal and See Its Beautiful Interior | Taj Mahal Inside Views | Gingerline Media

Ποια ήταν η Μουμτάζ Μαχάλ

Η Μουμτάζ Μαχάλ γεννήθηκε στις 27 Απριλίου του 1593. Το αρχικό της όνομα ήταν Αρχουμάντ Μπάνου Μπέγκαμ και καταγόταν από επιφανή περσική οικογένεια. Ήταν ιδιαίτερα μορφωμένη και καλλιεργημένη. Γνώριζε άριστα την αραβική και την περσική γλώσσα και έγραφε ποίηση. Ήταν φημισμένη για την ειλικρίνεια, την καλοσύνη και τη σεμνότητα της.

Το έτος του γάμου της με τον μετέπειτα αυτοκράτορα, το 1612, επελέγη από τους αστρολόγους της αυλής για να εξασφαλιστεί ένας ευτυχής γάμος, σύμφωνα με την παράδοση. Ο Αυτοκράτορας έδωσε στη Μπέγκαμ το νέο της όνομα, Μουμτάζ Μαχάλ που σημαίνει «η εκλεκτή του παλατιού». Και ήταν· η εκλεκτή της καρδιάς του. Παρά τις πολυάριθμες εγκυμοσύνες, η Μουμτάζ Μαχάλ ταξίδευε με τον σύζυγό της σε όλη την αυτοκρατορία, ενώ τον ακολούθησε και σε όλες τις στρατιωτικές εκστρατείες του. Κατά την διάρκεια του γάμου τους απέκτησαν δεκατέσσερα παιδιά, επτά εκ των οποίων πέθαναν στην γέννηση ή σε πολύ μικρή ηλικία.

Απεικόνιση της Μουμτάζ Μαχάλ
Απεικόνιση της Μουμτάζ Μαχάλ ©wikipedia

Το Ταζ Μαχάλ γίνεται σύμβολο αιώνιας αγάπης

Η Μουμτάζ Μαχάλ απεβίωσε στο Μπουρχανπούρ από αιμορραγία το 1631, ενώ γεννούσε το δέκατο τέταρτο παιδί της. Ο Σαχ Τζαχάν ήταν απαρηγόρητος που έχασε την πολυαγαπημένη του. Για να τιμήσει την μνήμη της, έδωσε εντολή να ανεγερθεί το Ταζ Μαχάλ (κορώνα του παλατιού).

Το Ταζ Μαχάλ κατασκευάστηκε στη νότια όχθη του ποταμού Γιαμούνα κοντά στη πόλη Άγκρα. Για την ανέγερσή του, που έγινε σε σχέδια ομάδας αρχιτεκτόνων από την Ινδία, το σημερινό Πακιστάν και άλλα μέρη της Ασίας, απασχολήθηκαν 20.000 εργάτες που ξεκίνησαν το 1632 δουλεύοντας καθημερινά, για να το ολοκληρώσουν το 1649. Χρειάστηκαν ακόμη 5 χρόνια επιπλέον εργασιών για να καταστεί το ξακουστό μνημείο που έχει χαρακτηριστεί πλέον ως το 8ο θαύμα του κόσμου.

Το λευκό σε τόνο ιβουάρ συγκρότημα είναι ορθογώνιο με διαστάσεις 580 × 350 μέτρα, με τετράγωνο κήπο στο κέντρο, που πλαισιώνεται από δύο άλλα μικρότερα επιμήκη κτίρια προσανατολισμένα κατά διεύθυνση Βορρά - Νότου. Επί της νότιας πλευράς του συγκροτήματος βρίσκεται η κύρια πύλη κατασκευασμένη από ψαμμίτη. Η βόρεια πλευρά του συγκροτήματος περιλαμβάνει το Μαυσωλείο και καταλήγει στην όχθη του ποταμού Γιαμούνα. Δεξιά του Μαυσωλείου έχει ανεγερθεί τζαμί και αριστερά κτίριο ομοιόμορφο με το τζαμί, το λεγόμενο τζαβάμπ, που διατηρεί την αισθητική αρχιτεκτονική ισορροπία. Το όλο συγκρότημα περικλείεται από ψηλό τειχικό περίβολο που φέρει ανά διαστήματα οκταγωνικούς πυργίσκους. Έξω από τον περίβολο αυτό και προς νότο βρίσκονται τα βοηθητικά κτίσματα της φρουράς καθώς και σταύλοι.

Το Ταζ Μαχάλ
Το Ταζ Μαχάλ ©wikipedia

Ταζ Μαχάλ: Ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα

Χρωματικά το Μαυσωλείο είναι κτισμένο από λευκό μάρμαρο σε τόνο ιβουάρ, που έρχεται σε αντίθεση με τα δύο παραπλήσια κτίρια, το τέμενος και το τζαβάμπ, που είναι κτισμένα από κόκκινο ψαμμίτη. Το κυρίως κτίσμα του Μαυσωλείου βρίσκεται σε μαρμάρινο βάθρο ύψους 7 μέτρων ενώ σε κάθε πλευρά φέρει λοξές γωνιώδεις κατασκευές στις οποίες υπερέχει ανά μια τεράστια τοξοειδής πύλη ύψους 35 μέτρων.

Εσωτερικά ο κυρίως χώρος του αποτελεί οκταγωνικό θάλαμο με ανάγλυφες διακοσμήσεις, στο κέντρο του οποίου βρίσκονται τα δύο κενοτάφια του Σάχη και της αγαπημένης του Μαχάλ που περιβάλλονται από διάτρητο μαρμάρινο κιγκλίδωμα. Στο επίπεδο του κήπου βρίσκονται οι πραγματικοί τάφοι τους. Το Ταζ Μαχάλ έχει ως κορωνίδα ένα διπλό θόλο.

Το Ταζ Μαχάλ σήμερα θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα παγκοσμίως, δείγμα της ινδομογγολικής αρχιτεκτονικής, που περιλαμβάνεται στα Μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

History of the Taj Mahal

Πηγή: Wikipedia

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

« The Orbit » Office Campus
LC ARCHITECTS: Υπερσύγχρονα αρχιτεκτονικά έργα που είναι present to the future

Μιλήσαμε με τους επικεφαλής του παγκοσμίου φήμης βραβευμένου αρχιτεκτονικού γραφείου, Νατάσα Λιανού και Ερμή Χαλβατζή. Έχουν σχεδιάσει το νέο κτίριο της COSMΟTE TV και το The Orbit

Little Athens
Little Athens: Πώς θα είναι η νέα γειτονιά που χτίζεται στο Ελληνικό

Οι αρχιτέκτονες πίσω από την πρώτη οικιστική γειτονιά που θα παραδοθεί στο Ελληνικό, περιγράφουν τις προτάσεις τους για τα πρωτοποριακά συγκροτήματα κατοικιών που σχεδιάζονται

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.