- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πώς νιώθουν οι γυναίκες για το σεξ;
Στο «Θέλω» της Τζίλιαν Άντερσον θα βρείτε μερικές από τις απαντήσεις
Το «Θέλω» της Τζίλιαν Άντερσον είναι μια «αποκαλυπτική» υπενθύμιση για το πόσο δρόμο έχουμε ακόμη να διανύσουμε
Η ανθολογία της Τζίλιαν Άντερσον είναι μια τολμηρή και βαθιά συγκινητική εξερεύνηση της ανθρώπινης σεξουαλικότητας, που επιτρέπει στις γυναίκες να είναι ελεύθερα και αυθεντικά ο εαυτός τους. Το «Θέλω» είναι μια συλλογή από αποκαλυπτικές επιθυμίες και φαντασιώσεις που έστειλε ανώνυμα ένα πλήθος γυναικών, προσφέροντας μια γνήσια και χωρίς φίλτρα ματιά στην πολυπλοκότητα της γυναικείας σεξουαλικότητας. Δεν πρόκειται για ένα ηδονοβλεπτικό ανάγνωσμα, ακόμη κι αν η ανάγνωσή του σας «φτιάξει». Δεν είναι φαντασιώσεις που γράφτηκαν με τέτοια πρόθεση. Είναι ένα αποκαλυπτικό ανάγνωσμα για το τι επιθυμούν, τι φοβούνται και τι λαχταρούν οι άνθρωποι.
Οι φαντασιώσεις κυμαίνονται από παιχνιδιάρικες και ρομαντικές μέχρι σκοτεινές, φαντασιώσεις ταμπού και ακραία προκλητικές. Άγνωστο με ποιο κριτήριο έγινε η επιλογή των επιστολών. Άφησε εκτός τις ποινικά κολάσιμες, περιορισμό που επέβαλε ο εκδότης του βιβλίου - ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για μία φαντασίωση που παραμένει φαντασίωση.
Στρέιτ γυναίκες με λεσβιακές φαντασιώσεις
Στο τέλος κάθε επιστολής αναφέρεται η εθνικότητα, ο τόπος διαμονής της γυναίκας, η οικογενειακή κατάσταση, το εισόδημα και ο σεξουαλικός της προσδιορισμός. Είναι αμέτρητες οι φαντασιώσεις που περιγράφουν λεσβιακές επιθυμίες αλλά με έκπληξη ανακαλύπτει ο αναγνώστης ότι υπογράφονται από ετεροφυλόφιλες γυναίκες. Άραγε μπορούμε στη φαντασίωσή μας να ελκυόμαστε από άτομα που στην αληθινή μας ζωή δεν θα αντέχαμε να μοιραστούμε τίποτα; Ή μήπως προσπαθούμε να οριοθετήσουμε τη σεξουαλική μας ταυτότητα μέσα σε κοινωνικές νόρμες ώστε να απωθούμε βαθύτερες επιθυμίες μας. Νόρμες που καταρρίπτονται βεβαίως κατά ριπάς από τη woke κουλτούρα την τελευταία δεκαετία. Μην περιμένετε το βιβλίο να μπει σε χωράφια ψυχολογίας, φιλοσοφίας, κοινωνιολογίας. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως coffee table βιβλίο, έτοιμο να ρίξει μια σπίθα για συζητήσεις εκτός comfort zone. Άραγε, θα απαντούσαν σε μία τέτοια πρόκληση με την ίδια ειλικρίνεια και οι άντρες; Ακόμη και ανώνυμα;
Ασφάλεια και προστασία
Υπάρχει κι ένα πλήθος γυναικείων φαντασιώσεων που σχετίζονται με την ασφάλεια και την προστασία. Συμπεραίνεται ότι οι γυναίκες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν φόβο και κοινωνική κατακραυγή όταν εκφράζουν βαθύτερες ανάγκες τους. Και αυτή η συλλογή χρησιμεύει ως μια «αποκαλυπτική» υπενθύμιση για το πόσο δρόμο έχουμε ακόμη να διανύσουμε. Οι αφηγήσεις συχνά αντηχούν συναισθήματα που οι γυναίκες μοιράστηκαν δεκαετίες πριν, αισθήματα ντροπής για τα χώματά τους ή ενοχή για το ότι επιθυμούν περισσότερα από όσα κρίνει η κοινωνία ως αποδεκτά. Αυτή η αμφισημία, η επίμονη εσωτερική πάλη, είναι επώδυνη για τον αναγνώστη. Γιατί αγγίζει βαθιά ριζωμένα ζητήματα που αφορούν την αυτονομία των γυναικών και τη σεξουαλική τους ελευθερία.
Το βιβλίο δεν δίνει απλώς φωνή στις επιθυμίες των γυναικών. Κρατά έναν καθρέφτη μπροστά στην κοινωνία, δείχνοντας πόση πρόοδος χρειάζεται ακόμη σε όρους σεξουαλικής απελευθέρωσης, αποδοχής του σώματος και κατάρριψης των ταμπού που συνεχίζουν να περιορίζουν τις ελευθερίες των γυναικών.
Τα πολλά πρόσωπα της Τζίλιαν Άντερσον
Η σεξοθεραπεύτρια Jean Milburn της πετυχημένης σειράς Sex Education του Netflix, η Dana Scully του X-Files, η Μάργκαρετ Θάτσερ, στο The Crown, στα 14 της, δέθηκε με χειροπέδες στην πόρτα της βιβλιοθήκης διαμαρτυρόμενη για την απόφαση του σχολείου να την κλείσει. Μια πράξη που δηλώνει αγάπη για τα βιβλία και ανάγκη για ακτιβισμό. Η απροσάρμοστη έφηβη εξελίχθηκε σε μια από τις πιο ταλαντούχες ηθοποιούς της γενιάς της προσπαθώντας να δώσει φωνή σε γυναικείες διεκδικήσεις μέσα από δηλώσεις, ρόλους βιβλία και προκλήσεις. Στηρίζει το Feminist Majority Foundation για τα άπορα κορίτσια του τρίτου κόσμου. Στηρίζει ανοιχτά τα δικαιώματα της LGBTQ κοινότητας. Μπορεί όσο ενσάρκωνε την ψυχοθεραπεύτρια στο Sex Education να αναρτούσε δεκάδες ομοιώματα από πέη στον λογαριασμό της στο Instagram, μπορεί να βγάζει αισθησιασμό σε κάθε λέξη που βγαίνει από τα χείλη της, δεν την έχουμε δει ποτέ γυμνή ούτε σε περιοδικά, ούτε σε ταινίες ούτε σε σίριαλ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αυτοβιογραφία της καλύπτει μια πληθώρα θεμάτων της ζωής της με τον ίδιο ωμό, ευθύ, χιουμοριστικό και συχνά σοκαριστικό τρόπο.
«Playlist»: Το νέο ψυχολογικό θρίλερ του Sebastian Fitzek κυκλοφορεί στις 22 Απριλίου από τις Εκδόσεις Διόπτρα
Η άφθαρτη ιεροτελεστία του χειρόγραφου
Η ποιητική συλλογή κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα
Ντιπ τίποτα δεν μου έμαθαν οι έρωτες, εμένα προσωπικά – αλλά στη Δήμητρα Ζάφειρα έμαθαν διάφορα πράγματα, τα οποία μοιράζεται μαζί μας με το χρήσιμο, τελικά, βιβλίο της.
Η Μάγκυ Κριθαρέλλη έγραψε ένα βιβλίο για τον καπνό, την ιστορία του, και την σύνδεσή του με την Ιστορία της Καβάλας
Burnout: Τι είναι, ποιους χτυπάει, και πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτό
Το βιβλίο «Μια βόλτα ρε γαμώτο, μια βόλτα να με κάψει ο Μάρτης – Ιστορίες από το παράθυρο» είναι μικρό αλλά με μεγάλη ψυχή
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Ίκαρος
Βιβλία για κάθε διάθεση: από επιστημονική φαντασία μέχρι βαθιά ανθρώπινες ιστορίες
Η woke ιστορία του Μεσαίωνα από δύο Αμερικανούς ιστορικούς
Τελετουργικές δολοφονίες με αναφορές στα παραμύθια του Άντερσεν συγκλονίζουν την Ευρώπη στο πρώτο μέρος της Τριλογίας των Δολοφόνων
Με το μυθιστόρημα «Η Βιβλιοθήκη των Ανήσυχων Κόσμων» συμμετέχει ενεργά στη συζήτηση για τα οφέλη και τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης και προσφέρει άφθονο υλικό για σκέψη
Ένα βιβλίο για τις ανθρώπινες σχέσεις και την εξουσία που μπήκε στα best seller από τον πρώτο κιόλας μήνα
Λίγα λόγια για ένα μυθιστόρημα που δεν μοιάζει με κανένα άλλο (μετάφραση Δέσποινα Κανελλοπούλου, 320 σελίδες, Εκδόσεις Δώμα)
Mοιράζεται σκέψεις της με αφορμή την έκδοση του «Goatsong»
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Ίκαρος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.