Κινηματογραφος

Μέριλ Στριπ – Η πιο κουλ γυναίκα των Όσκαρ

Η μεγάλη ηθοποιός, φέτος, κερδίζει την 21η της υποψηφιότητα

atk_0452.jpg
Γιάννης Νένες
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Meryl Streep
EPA/MATT BROWN / AMPAS

Δεν υπάρχει περίπτωση να σκεφτείς τα Όσκαρ χωρίς να φανταστείς και την Μέριλ Στριπ να κάθεται στις πρώτες θέσεις, απαστράπτουσα και με ένα ψύχραιμο χαμόγελο στο πρόσωπό της, ως η ηθοποιός με τις περισσότερες υποψηφιότητες στην ιστορία του βραβείου της Ακαδημίας.

Ετών 68. Στη φετινή, 90ή τελετή της απονομής, θα είναι υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Γυναίκας Ηθοποιού για την ερμηνεία της στο The Post του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Το ρεκόρ των 21 υποψηφιοτήτων μέσα στα τελευταία 40 χρόνια δεν είναι το μόνο που κατέχει. Παράλληλα έχει και το ρεκόρ των περισσότερων Χρυσών Σφαιρών (8 συνολικά) και των περισσότερων υποψηφιοτήτων από οποιονδήποτε καλλιτέχνη, γυναίκα ή άντρα (31). Και βέβαια, ας μην ξεχνάμε το βραβείο Cecil B. DeMille που της απονεμήθηκε το 2016.

Δικαιολογημένα δεν θυμάται πια πόσες φορές ήταν υποψήφια, για ποιες ταινίες και για ποιο βραβείο. Ένα ανέκδοτο που κυκλοφορεί στο Χόλιγουντ είναι ότι, πλέον, η Μέριλ δεν έχει καμία αγωνία όποτε πρόκειται να ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες. Απλώς πέφτει για ύπνο και κάποιος από την οικογένεια θα την ειδοποιήσει: «Μαμά, ξύπνα, είσαι πάλι υποψήφια».

Kramer Vs. Kramer

Στη φετινή τελετή απονομής που θα δούμε, φυσικά, ξενυχτώντας και πάλι σαν την πιο σινεφίλ ετήσια τελετουργία μας και θα μεταδοθεί αποκλειστικά στην COSMOTE TV, η Στριπ θα έχει απέναντί της την Francis McDormand για το Τρεις Πινaκίδες Έξω από το Έμπινγκ Μιζούρι, την Saoirse Ronan για το Lady Bird, την Margot Robbie για το Εγώ η Τόνια και την Σάλι Χόκινς για τη Μορφή του Νερού. Η McDormand έχει προταθεί 5 φορές και κέρδισε το 1997 για το Fargo, η Ronan είναι για τρίτη φορά υποψήφια και η Χόκινς δεύτερη φορά – η προηγούμενη ήταν για το Blue Jasmine. Όλες σπουδαίες ηθοποιοί και σπουδαίες ερμηνείες που θα τις απολαύσουμε «να χειροκροτούν η μία την άλλη», όπως και όλες τις μεγάλες στιγμές της τελετής σε απευθείας μετάδοση την Κυριακή 4 Μαρτίου στα κανάλια COSMOTE CINEMA. Η «μάχη» μάλιστα αρχίζει από τις εμφανίσεις στο pre-Oscar σόου με τις αφίξεις στο κόκκινο χαλί και τις αποκλειστικές δηλώσεις των σταρ μέχρι την τελετή απονομής που θα μεταδίδεται με ελληνικό σχολιασμό από τον Γιώργο Σατσίδη και τη Χριστίνα Μπίθα στο COSMOTE CINEMA 2HD και με τον πρωτότυπο αγγλικό ήχο στο COSMOTE CINEMA 1HD.

Meryl Streep - The Post
_ 2017 TWENTIETH CENTURY FOX FILM CORPORATION AND STORYTELLER DISTRIBUTION CO. LLC. ALL RIGHTS RESERVED.


Όλα μπερδεύονται γλυκά

Η πρώτη υποψηφιότητα της Μέριλ (για Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου) ήταν το 1978, για την ταινία Ο Ελαφοκυνηγός.

Το πρώτο της Όσκαρ (Β’ Γυναικείου Ρόλου) το κέρδισε το 1980, για την ταινία Κράμερ Εναντίον Κράμερ.

Μέσα σε αυτά τα χρόνια ήταν υποψήφια για τις ταινίες: Η Γυναίκα του Γάλλου Υπολοχαγού (1982), Η Εκλογή της Σόφι (1983 – το δεύτερο Όσκαρ της), Σίλκγουντ (1984), Πέρα από την Αφρική (1986), Δύο Ξένοι στην Ίδια Πόλη / Ironweed (1988), Evil Angels (1989), Φλερτάροντας Με τον Γκρεμό / Postcards From The Edge (1991), Οι Γέφυρες του Μάντισον (1996), One True Thing (1999), Music Of The Heart (2000), Adaptation (2003), O Διάβολος Φορούσε Πράντα (2007), Doubt (2007), Julie & Julia (2010), Η Σιδηρά Κυρία (2012 – το τρίτο της Όσκαρ), August: Osage County (2014), Into the Woods (2015) και Florence Foster Jenkins (2016).

Meryl Streep - Ann Hathaway - The devil wears Prada
_ TM and2006 Twentieth Century Fox. All rights reserved.


Στο τηλεοπτικό σόου του (παρουσιαστή και των φετινών Όσκαρ) Jimmy Kimmel, πριν λίγο καιρό, ήταν απολαυστική όταν προσπαθούσε (ή έκανε ότι προσπαθεί) να θυμηθεί όλες της τις υποψηφιότητές της κάτω από τα χειροκροτήματα του κοινού. Θυμήθηκε σωστά το Κράμερ Εναντίον Κράμερ, την Εκλογή της Σόφι και το Σίλκγουντ αλλά έκανε λάθος όταν νόμισε ότι ήταν υποψήφια και για την Κραυγή στο Σκοτάδι του 1988, ταινία που δεν είχε παίξει στα βραβεία.

Meryl Streep Fails Oscar Quiz About Herself

Το ρεκόρ της Μέριλ Στριπ ξεπερνάει κατά πολύ εκείνο των Κάθριν Χέπμπουρν και Τζακ Νίκολσον οι οποίοι έχουν από 12 υποψηφιότητες ο καθένας.

Η Κάθριν Χέπμπουρν είναι η μόνη ηθοποιός που έχει κερδίσει τέσσερα Όσκαρ και μάλιστα αυτό ήταν ένα ρεκόρ που το διατηρούσε για περισσότερο από 30 χρόνια. Στην κατηγορία των τριών Όσκαρ, εκτός από την Στριπ, συγκαταλέγονται και ο Γουόλτερ Μπρέναν, ο Τζακ Νίκολσον και ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις.

Ίσως λοιπόν φέτος, η Μέριλ να ισοφαρίσει το ρεκόρ της μεγάλης Κάθριν Χέπμπορν η οποία σνόμπαρε τα Όσκαρ, με εξαιρετικό στιλ, είναι η αλήθεια: δεν πήγαινε στις τελετές απονομής.

Πόσο ψύχραιμη είναι η Μέριλ;

Η Μέριλ Στριπ, στην πρώτη της υποψηφιότητα για τον Ελαφοκυνηγό, το 1978, ήταν νέα και τολμηρή στις δηλώσεις της, ίσως επηρεασμένη από την μεγάλη Χέπμπορν: «Είναι παράλογο να υπάρχουν νικητές και ηττημένοι στην τέχνη. Το να πεις ότι μία ερμηνεία είναι καλύτερη από μία άλλη, είναι απλώς ηλίθιο. Δεν θα σκεφτόσουν ποτέ να συγκρίνεις δύο χρώματα σε έναν πίνακα, έτσι δεν είναι; Θα έλεγε κανείς ότι αυτό το μπλε είναι καλύτερο από εκείνο το μπλε;»

Το 1983, κερδίζοντας το πρώτο της αγαλματάκι για Πρώτο Γυναικείο Ρόλο και έχοντας ήδη κερδίσει και ένα για Β’ Γυναικείο Ρόλο, ήταν πιο ήρεμη στις δηλώσεις της λέγοντας ότι «είχε φρικάρει» και χαρακτηρίζοντας το βραβείο «σαν έναν μανδύα που μου φορέθηκε χωρίς να έχει κάποια σχέση με το τι κάνω και ποια είμαι».

Meryl Streep Wins Best Actress: 1983 Oscars

Μετά από όλα αυτά τα χρόνια και τις διακρίσεις όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Για τη φετινή της υποψηφιότητα δήλωσε: «Είναι μία απεριόριστη τιμή για μένα, να είμαι υποψήφια για ένα φιλμ που αγαπώ και υπερασπίζεται την ελευθερία του τύπου και τη συμμετοχή της φωνής των γυναικών στη ροή της ιστορίας. Είμαι υπερήφανη για την ταινία αυτή και όλους όσους συνεργάστηκαν για να γίνει. Σας ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά».

Σε άλλη της συνέντευξη δήλωσε: «Θα μπορούσα να αποσυρθώ και να βγω στη σύνταξη, στα 67 μου. Μάλιστα, προσπαθώ να χαλαρώσω κάπως τους ρυθμούς στη δουλειά μου. Τώρα όμως πια τα παιδιά μου έχουν μεγαλώσει, έχουν φύγει από το σπίτι και συνεχίζω να παίρνω στα χέρια μου όλο καινούργια σενάρια… Και μου αρέσει πολύ να διαβάζω.»

Μία ηθοποιός που αντιμετωπίζει τα Όσκαρ με την ίδια άνεση που διαβάζει σενάρια και ιδέες για νέες ταινίες. Αλλά και με τον ίδιο ενθουσιασμό που τα αντιμετωπίζει κάθε απλός θεατής, ή μία ηθοποιός που μόλις τώρα ξεκινάει τα πρώτα της βήματα:

«Ζω μία πολύ συνηθισμένη ζωή» λέει η Στριπ. «Τον περισσότερο καιρό δεν βρίσκομαι καν στο Χόλιγουντ. Για μένα το Χόλιγουντ είναι η μεγάλη σκηνή και ενθουσιάζομαι όταν με προσκαλούν σε ένα σόου βραβείων και μου δίνουν ένα μεγάλο καλάθι γεμάτο δωράκια».

Στ’αλήθεια κοιτάζετε τι έχουν μέσα αυτά τα καλάθια; αναρωτιέται ο δημοσιογράφος.

«Πλάκα μου κάνεις; Φυσικά και ναι. Συχνά βάζουν μέσα πράγματα που ποτέ δεν θα αγόραζα από μόνη μου γιατί είναι πολύ ακριβά, αλλά λατρεύω να μου τα χαρίζουν και να τα δοκιμάζω επάνω μου… Κάποιες από αυτές τις κρέμες περιποίησης είναι “to die for”!»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ