Κινηματογραφος

10 φορές που ο Γκάρι Όλντμαν έγινε άλλος άνθρωπος

Θα κερδίσει ο σπουδαίος ηθοποιός το πρώτο του Όσκαρ;

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
mv5bmtcymjq3ndq1of5bml5banbnxkftztgwnjczoda1ndm._v1_sy1000_cr0014991000_al_.jpg
Jack English - © 2017 Focus Features Llc. All Rights Reserved

Μπορεί να μοιάσει σε πολλούς αλλά λίγοι μπορούν να του μοιάσουν. Στο φιλμ του Τζο Ράιτ «Η Πιο Σκοτεινή Ώρα» αφιέρωσε 200 τουλάχιστον ώρες για να τον μεταμορφώσουν οι makeup artists σε Ουίνστον Τσόρτσιλ και άγνωστο πόσες για να μελετήσει την ιστορική φυσιογνωμία του 20ού αιώνα που άλλαξε τη Μεγάλη Βρετανία και τον κόσμο. Λίγο πριν πατήσει τα 60, ο βρετανός ηθοποιός και σκηνοθέτης που έχει φόρτε σε απαιτητικούς ρόλους ανήθικων και μουρλάκηδων, αφού τσαμάκωσε τη Χρυσή Σφαίρα Α’ Ανδρικού Ρόλου, διεκδικεί με την ερμηνεία του μια υποψηφιότητα Όσκαρ, τη δεύτερη μετά το φιλμ «Κι ο Κλήρος Έπεσε στον Σμάιλι», πριν έξι χρόνια.

Η 90η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ και όλες οι μεγάλες στιγμές τους, έρχονται σε απευθείας μετάδοση την Κυριακή 4 Μαρτίου αποκλειστικά στην COSMOTE TV. Η μετάδοση θα ξεκινήσει με τις αφίξεις στο κόκκινο χαλί, τις αποκλειστικές δηλώσεις και τις εμφανίσεις των σταρ στις 11.30 το βράδυ.

Θα ακολουθήσει το pre-show (01:30) και στις 3.00 η 90η Τελετή Απονομής των Βραβείων Όσκαρ, με οικοδεσπότη τον Τζίμι Κίμελ που θα μεταδοθεί με ελληνικό σχολιασμό από τον Γιώργο Σατσίδη και τη Χριστίνα Μπίθα κατευθείαν από το Λος Άντζελες στο COSMOTE CINEMA 2HD και με τον πρωτότυπο αγγλικό ήχο στο COSMOTE CINEMA 1HD. 

Τα διασημότερα κινηματογραφικά βραβεία γιορτάζουν τα 90ά γενέθλιά τους στην COSMOTE TV και η απάντηση στο αν ο Γκάρι Όλντμαν θα τιμηθεί με το χρυσό αγαλματίδιο για την εκπληκτική του μεταμόρφωση σε Ουίνστον Τσόρτσιλ είναι πλέον θέμα χρόνου...Ένας καρατερίστας που, αν κοιτάξει κανείς στη σπουδαία κινηματογραφική πορεία του, μπορεί να τον κατατάξει σίγουρα στους αδικημένους. Ποιοι ήταν οι ρόλοι-πρόκληση που ανέλαβε και τι χρειάστηκε να κάνει για να τα καταφέρει; 

Sid and Nancie, 1986

mv5by2ewyznhnzmtoduxyy00zwjhltg1yjqtotdmmthhm2i2odq0xkeyxkfqcgdeqxvymjc2nzg5otq._v1_sx1777_cr001777999_al_.jpg


Μπορεί το punk biopic του Άλεξ Κοξ, ο οποίος αρχικά βολιδοσκοπούσε τον Ντάνιελ Ντέι Λιούις για τον πρωταγωνιστικό ρόλο, να μην τα κατάφερε στα εισιτήρια, μπορεί να ήταν νωρίς, αλλά ο Γκάρι Όλντμαν ως Σιντ Βίσιους, έδειξε τη στόφα του και απέσπασε πολύ καλές κριτικές για την ερμηνεία του.

Sid & Nancy - Trailer

Έχοντας αρνηθεί δυο φορές να πάρει μέρος στο φιλμ, είπε την τρίτη το «ναι» και για να μοιάσει στον μπασίστα των Sex Pistols έχασε βάρος, τρώγοντας τίποτα εκτός από ψάρια στον ατμό και πολλά πεπόνια. Αποτέλεσμα; Μερικές μέρες στο νοσοκομείο όταν το παράκανε.

The Firm, 1989

the-firm-alan-clarke-gary-oldman-1108x0-c-default.jpg


Χουλιγκάνος και ψυχωτικός με τα όλα του. Στο φιλμ του Άλαν Κλαρκ που δίχασε την κοινή γνώμη και σήμερα συγκαταλέγεται στα καλύτερα που έχουν καταπιαστεί με το ζήτημα των φανατικών των γηπέδων, ο ηθοποιός-χαμαιλέοντας ξεδίπλωσε τις ερμηνευτικές του ικανότητες υποδυόμενος τον «Μπεξ».

The Firm | BFI DVD (on BFI Blu-ray and DVD 23 May)

Συμμορίες, οργανωμένο έγκλημα, σκοράρισμα στην κάμερα. 

JFK, 1991

mv5bmjgxotkzndq2n15bml5banbnxkftztcwmjmxnzkwnw._v1_sy1000_cr0015041000_al_.jpg


Το φιλμ του Όλιβερ Στόουν JFK υπήρξε το πρώτο μπλοκμπάστερ στο οποίο συμμετείχε, υποδυόμενος το μυστηριώδη δολοφόνο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ. Σύμφωνα με τον Γκάρι Όλντμαν λίγα πράγματα είχαν γραφτεί για το χαρακτήρα που θα ενσάρκωνε.

JFK (1991) Official Trailer - Kevin Costner, Oliver Stone Thriller Movie HD

Ο σκηνοθέτης του έδωσε πολλά αεροπορικά εισιτήρια και μια λίστα επαφών, λέγοντάς του να κάνει τη δική του έρευνα. Ο ηθοποιός συναντήθηκε με τη σύζυγο του Όσβαλντ, Μαρίνα, και τις δύο κόρες της για να προετοιμαστεί για το ρόλο.  

Bram Stoker's Dracula, 1992

mv5bodq3ntljyjitnje3nc00zdnjltljnwqtyju4nzixztqyzjk3xkeyxkfqcgdeqxvynjuwnzk3ndc._v1_sx1777_cr001777999_al_.jpg

Ένα χρόνο αργότερα θα συνεργαστεί με τον Φράνσις Φορντ Κόπολα ζωντανεύοντας τον Δράκουλα του Μπραμ Στόκερ, τον Βλαντ τον Παλουκωτή. Γύρισε τη σκηνή που γλείφει το ξυράφι και κοιτά τον Κιάνου Ριβς μεθυσμένος, έκανε μαθήματα φωνητικής για να πιάσει τις οκτάβες που ήθελε ώστε να κάνει τον Δράκουλα ακόμα πιο μοχθηρό.

Bram Stoker's Dracula - Official® Trailer [HD]

Στη σκηνή που καρφώνει το σπαθί του στο σταυρό δεν χρειάστηκε να φωνάξει αυτός, αφού επιστρατεύτηκε η αγριοφωνάρα του Lux Interior των Cramps. 

True Romance, 1993

mv5bytnhngiymwmtzjk0oc00nmjlltkwntetntzjothjntywztdlxkeyxkfqcgdeqxvyntizotk5odm._v1_.jpg

Μπορεί να μην έπαιξε πολύ, αλλά έπαιξε το ψυχωτικό ντιλέρι Ντρεξλ Σπάιβι με τέτοιο νεύρο που έδωσε έξτρα πόντους στο φιλμ του Τόνι Σκοτ και τον τοποθέτησε στους πιο bad ass εμπόρους ναρκωτικών που είδαμε στο σινεμά. 

Amazing Gary Oldman Drexl Scene from True Romance

Όπως θρυλείται, ο Γκάρι Όλντμαν συναντήθηκε με τον Τόνι Σκοτ για το έργο και του είπε ότι δεν είχε διαβάσει το σενάριο που συνέγραψε ο Κουέντιν Ταραντίνο και του είχαν στείλει, ρωτώντας τον σκηνοθέτη για το ρόλο του. Ο Σκοτ ​​του είπε «Παίζεις έναν λευκό άνθρωπο που σκέφτεται ότι είναι μαύρος και είσαι δολοφόνος». Ο ηθοποιός γέλασε αμέσως και αποδέχτηκε το ρόλο.

Léon: The Professional, 1994

mv5byty2yzzjyjgtngzkmy00mdiylwizymetyze1zjk4zdkzntyyl2ltywdll2ltywdlxkeyxkfqcgdeqxvyndaxotexntm._v1_.jpg

Ένας διεφθαρμένος αστυνομικός στο κινηματογραφικό μεγαλούργημα του Λικ Μπεσόν. Ο Γκάρι Όλντμαν τρομοκρατεί στις τουαλέτες την έφηβη Νάταλι Πόρτμαν, ξεσπά σε μερικές από τις πιο κλασικές εκρήξεις που τον έχουν δει οι θεατές και χαπακώνεται αβέρτα πριν το μακελειό. 

Amazing Gary Oldman Drexl Scene from True Romance

Στη σκηνή όπου ο Στάνσφιλντ εξηγεί την εκτίμηση που τρέφει στον Μπετόβεν απευθυνόμενος στον πατέρα της Ματίλντα, οι αυτοσχεδιασμοί ήταν πολλοί και διαφορετικοί κάθε φορά, αφού ο Γκάρι Όλντμαν αποφάσισε να πει τα δικά του. 

The Fifth Element, 1997

mv5bmtg4mtq4odk1mv5bml5banbnxkftztgwndc2mzg5mde._v1_sy1000_cr0014821000_al_.jpg

Στην επόμενη συνεργασία του με τον Λικ Μπεσόν, στο φουτουριστικό έπος «Το Πέμπτο Στοιχείο», ο Ζαν Μπατίστ Ζοργκ με το τρελό μαλλί και το παιγμένο μυαλό, ήταν ένας εκκεντρικός ρόλος κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του, με τον ηθοποιό να μπαίνει στο πάνθεον εκείνων που απολαμβάνουν ένα τσιγάρο ενώ πίσω τους γίνεται της τανασπού.  

Enrique Iglesias - EL BAÑO ft. Bad Bunny

Σύμφωνα με όσα έχουν γραφτεί, η έμπνευσή του ήταν ο τότε υποψήφιος πρόεδρος Ρος Πέροτ και ο Μπαγκς Μπάνι. 

Air Force One, 1997

mv5bmtc0odmzmtc5mv5bml5banbnxkftztcwotq4ntuwnw._v1_sy1000_cr0016121000_al_.jpg
© 1997 - Columbia/Tri-Star

Η απόδειξη πως σε ένα μπλοκμπάστερ ο κακός πρέπει να είναι καλός στο ρόλο του. Ο Γκάρι Όλντμαν φοράει το κοστούμι του αεροπειρατή, φτύνει ρώσικα ως Ιγκόρ Κορσούνοφ και καταλαμβάνει το Air Force One, απειλώντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ που υποδύεται ο Χάρισον Φορντ.

Air Force One Trailer - 1997 HQ

Χτύπησε κανονικά τον Χάρισον Φορντ γιατί του το ζήτησε ο ίδιος, απέκτησε το παρατσούκλι «Scary Garry» στα γυρίσματα και ανέβασε τις μετοχές του στο Χόλιγουντ. 

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, 2004

mv5bnza0nzkzntkwmv5bml5banbnxkftztcwnzu4njgymw._v1_sy1000_cr0014631000_al_.jpg
© 2004 Warner Bros. Ent. Harry Potter Publishing RightsJ.K.R.

Σείριος Μπλακ, γνωστός ως Αλαφροπάτητος ή Σναφλς. Συμμετέχοντας στο φιλμ του Αλφόνσο Κουαρόν που μετέφερε τις περιπέτειες του Χάρι Πότερ στο σινεμά, ο Γκάρι Όλντμαν με αριστοκρατική συμπεριφορά, ταλαιπωρημένη όψη, τατουάζ και μακριά κώμη, μάγεψε και τους μικρούς σινεφίλ. 

Gary Oldman Sirius interview

O ηθοποιός που έχει δηλώσει ενθουσιασμένος από τη συμμετοχή του, συνέκρινε τον χαρακτήρα που ερμήνευε με τον Τζον Λένον. 

The Dark Knight, 2008

mv5botaxnzi0nde1nf5bml5banbnxkftztcwnjczmtk2mw._v1_sy1000_cr0014991000_al_.jpg
© TM &DC Comics.2008 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Έκανε και τον καλό. Μπορεί να καταλάβει κανείς γιατί στην Μπάτμαν τριλογία του Κρίστοφερ Νόλαν, ο σκηνοθέτης θα ήθελε έναν ηθοποιό του διαμετρήματος του Γκάρι Όλντμαν.

The Dark Knight's Gary Oldman

Ως αρχηγός της αστυνομίας στο Γκόθαμ Σίτι, ανεβάζει ένα δεύτερο ρόλο σε πρώτο.

Tinker Tailor Soldier Spy, 2011

mv5bmtc5mdi5odc0ov5bml5banbnxkftztcwoty4mda4nq._v1_sy1000_cr0014851000_al_.jpg

Χρειάστηκε να περιμένει έως το 2012 για την πρώτη του υποψηφιότητα στην κατηγορία Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου. Ως κατάσκοπος, στην κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Τζον Λε Καρρέ, κυνηγά ένα διπλό κατάσκοπο, ο οποίος έχει εισχωρήσει στα υψηλά κλιμάκια της Βρετανικής μυστικής υπηρεσίας.

Tinker Tailor Soldier Spy - Official US Trailer

Ο σκηνοθέτης Τόμας Άλφρεντσον έδωσε το ρόλο του Τζορτζ Σμάιλι στον Γκάρι Όλντμαν καθώς βρήκε ότι ο ηθοποιός είχε «μία ήσυχη ένταση και εξυπνάδα που χρειαζόταν».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ