Κοσμος

Ουκρανία: Η 12η ημέρα της ρωσικής εισβολής - Τι συνέβη (βίντεο)

2.000 άμαχοι έχουν απομακρυνθεί από την πόλη Ιρμπίν

62224-137655.jpg
Newsroom
29’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κάτοικοι σε υπόγειο καταφύγιο στο Κίεβο
Κάτοικοι σε υπόγειο καταφύγιο στο Κίεβο © EPA/SERGEY DOLZHENKO

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι εξελίξεις την 12 ημέρα από την εισβολή της Ρωσίας - Νέα προσπάθεια για απομάκρυνση αμάχων - Σφοδροί βομβαρδισμοί σε πόλεις.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για 12η ημέρα. Ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων ολοκληρώθηκε στη Λευκορωσία, όπου συναντήθηκαν οι αντιπροσωπείες από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Όπως ανακοινώθηκε, υπήρξε μικρή πρόοδος για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους.

Αργά το βράδυ η Ρωσία ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός σε Κίεβο, Σούμι, Χάρκοβο, Τσερνίχιβ και Μαριούπολη.

Οι επιθέσεις ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία έχουν αφήσει πάνω από 900 κοινότητες στην Ουκρανία χωρίς παροχές ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και θέρμανσης, δήλωσε νωρίτερα ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Μιχαΐλο Ποντόλιακ. «Βάρβαροι του 21ου αιώνα. Η Ρωσία κατέστρεψε 202 σχολεία, 34 νοσοκομεία, πάνω 1500 κτίρια κατοικιών», έγραψε στο Twitter. Το Υπουργείο Ενέργειας είπε ότι 646.000 άνθρωποι σε όλη την Ουκρανία δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και ότι 130.000 χωρίς παροχή φυσικού αερίου.

Εν τω μεταξύ, το Κρεμλίνο έθεσε 4 όρους για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ειδικότερα, ζήτησε από το Κίεβο:

  • Να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική δράση,
  • να αλλάξει το Σύνταγμά για να συμπεριλάβει την ουδετερότητα,
  • να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος και
  • να αναγνωρίσει τις αποσχισθείσες Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ στην Ανατολική Ουκρανία.

Ο χάρτης με τις μάχες και τους βομβαρδισμούς στην Ουκρανία σήμερα Καθαρά Δευτέρα
Ο χάρτης με τις μάχες και τους βομβαρδισμούς στην Ουκρανία σήμερα Καθαρά Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022 @DefenceHQ/Twitter

Δείτε Live εικόνα από πόλεις της Ουκρανίας

Ukraine Live Camera - Multiple View Points [Russian Invasion]

Πόλεμος στην Ουκρανία: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

23.02 Κατάπαυση του πυρός σε 5 πόλεις στην Ουκρανία για να φύγουν οι άμαχοι ανακοίνωσε η Ρωσία

Η συνέχεια ΕΔΩ

23.00 Μακρόν: Αν η Ευρώπη πολεμήσει στην Ουκρανία, θα ξεσπάσει τρίτος παγκόσμιος πόλεμος

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι δεν πιστεύει πως μπορεί να βρεθεί μια «πραγματική λύση» για τη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας «εντός των επόμενων ημερών και εβδομάδων», κάτι που σημαίνει ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί.

Μιλώντας από το Πουασί (Ιβελίν), στην πρώτη περιοδεία του ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, ο Μακρόν είπε επίσης ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα εμπλακούν στη σύγκρουση αυτή επειδή «ένας πόλεμος με τη Ρωσία θα ήταν παγκόσμιος πόλεμος με μια δύναμη» που διαθέτει πυρηνικά όπλα. Η συνέχεια ΕΔΩ.

22.40 Πετρέλαιο: Πού θα φθάσει το βαρέλι αν η Ευρώπη σταματήσει τις εισαγωγές αργού από τη Ρωσία

Η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 300 δολάρια το βαρέλι εάν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύσουν τις εισαγωγές από τη Ρωσία, προειδοποίησε απόψε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

«Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η απόρριψη του ρωσικού πετρελαίου θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια αγορά» ανέφερε ο Νόβακ σε βιντεοσκοπημένη ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση. Και πρόσθεσε: «Η αύξηση της τιμής θα ήταν απρόβλεπτη. Θα έφτανε τα 300 δολάρια το βαρέλι, αν όχι περισσότερα».

22.30 Γάμος στα χαρακώματα, ενώ μαίνεται ο πόλεμος

Ο Ουκρανός στρατιώτης Βάλερι και η αγαπημένη του, Λέσια, σκόπευαν να παντρευτούν. Ωστόσο, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022 άλλαξε τα σχέδιά τους. Τελικά, ο γάμος έγινε στα χαρακώματα. 

Τόσο ο γαμπρός όσο και η νύφη φορούσαν στρατιωτική παραλλαγή και αντί για στέφανα στο κεφάλι είχαν κράνη. Ο γάμος έδωσε μια αχτίδα ελπίδας στο σκοτάδι του πολέμου στην Ουκρανία. Παρών στη γαμήλια τελετή ήταν ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο. Ta βίντεο από τον γάμο στα χαρακώματα στην Ουκρανία συνεχίζουν να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

Marriage in combat uniform in Kyiv Ukraine

Για περισσότερες εικόνες, ΕΔΩ.

22.14 Έκκληση ΟΗΕ για ασφαλείς διαδρόμους και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε αμάχους

Ο ΟΗΕ «χρειάζεται ασφαλείς διαδρόμους για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές εχθροπραξιών» στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, ο Μάρτιν Γκρίφιθς.

«Άμαχοι σε μέρη όπως η Μαριούπολη, το Χάρκιβ, η Μελιτόπολη και αλλού χρειάζονται απεγνωσμένα βοήθεια, ειδικά ιατρικές προμήθειες που σώζουν ζωές» πρόσθεσε, απευθυνόμενος σε έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ αφιερωμένη στην ανθρωπιστική κρίση που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Υπάρχουν πολύ τρόποι, αλλά αυτό πρέπει να γίνει σε συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις των μερών σύμφωνα με τους νόμους του πολέμου» ανέφερε επίσης ο Γκρίφιθς.

22.00 Η Ουκρανία θέλει απευθείας συνομιλίες Πούτιν με Ζελένσκι

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε απόψε ότι το Κίεβο θέλει τις απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ρώσου Βλαντίμιρ Πούτιν επειδή ξέρει ότι ο Πούτιν είναι εκείνος που «κινεί τα νήματα» στη Μόσχα.

21.25 Σε ποιες χώρες η Ρωσία θα πληρώνει τα χρέη της με ρούβλι - Η λίστα με τα «εχθρικά» κράτη

Οι ρωσικές αρχές κατήρτισαν έναν κατάλογο «εχθρικών» χωρών προς τη Ρωσία, στις οποίες Ρώσοι ιδιώτες και εταιρείες μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε ρούβλια, ένα νόμισμα του οποίου η αξία έχει χάσει 45% από τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε το μεσημέρι η ρωσική κυβέρνηση, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Αυτή η λίστα χωρών περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, το Μονακό, τη Νότια Κορέα, τις ΗΠΑ, την Ελβετία και την Ιαπωνία.

Η λίστα ετοιμάστηκε μετά από προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε την Παρασκευή, που καθιέρωσε με αόριστους όρους μια «προσωρινή διαδικασία» για την αποπληρωμή χρεών «προς ορισμένους ξένους πιστωτές». Όπως ανακοινώθηκε:

  • Ένας οφειλέτης θα μπορεί πλέον να ζητήσει από μια ρωσική τράπεζα να δημιουργήσει έναν ειδικό λογαριασμό σε ρούβλια στο όνομα του ξένου πιστωτή και να του στείλει μια πληρωμή σε ισοδύναμο ρούβλι, με τη συναλλαγματική ισοτιμία της ημέρας της Κεντρικής Τράπεζας.
  • Αυτή η νέα προσωρινή διαδικασία ισχύει για πληρωμές που υπερβαίνουν τα 10 εκατομμύρια ρούβλια το μήνα σε ισοδύναμο ξένου νομίσματος.
  • Το μέτρο είναι μια από τις πρώτες απαντήσεις της Μόσχας στις άνευ προηγουμένου κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από πολλές δυτικές χώρες μετά τη στρατιωτική της εισβολή στην Ουκρανία.

21.18 Μπάιντεν, Σολτς και Τζόνσον συμφώνησαν για νέες κυρώσεις στη Ρωσία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας επιβεβαίωσαν σήμερα, στις συνομιλίες που είχαν μέσω βιντεοκλήσης, ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να αυξάνουν το τίμημα που θα πληρώσει η Ρωσία «για την απρόκλητη και αδικαιολόγητη εισβολή στην Ουκρανία», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον «υπογράμμισαν ότι δεσμεύονται να συνεχίσουν να παράσχουν οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς επίσης και βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας, στην Ουκρανία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

21.10 Ρωσική επιδρομή στο Μικολάγιφ - 8 Ουκρανοί στρατιώτες

Οκτώ Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 19 τραυματίστηκαν σήμερα από μια ρωσική αεροπορική επιδρομή που έπληξε τους στρατώνες τους στην πόλη Μικολάγιφ, στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα.

Στα περίχωρα της πόλης έχουν σημειωθεί σφοδρές μάχες τα προηγούμενα 24ωρα. Βίντεο που κυκλοφορεί στα social media δείχνουν το ρωσικό πυροβολικό να έχει αποδεκατιστεί από τον ουκρανικό στρατό.

A Russian artillery position near #Mykolaiv #UkraineWar

21.02 Πότε θα γίνει ο τέταρτος γύρος διαπραγματεύσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία - Τι δηλώνει η ρωσική πλευρά

Οι Ρώσοι διαπραγματευτές δήλωσαν απόψε ότι ο επόμενος γύρος των συνομιλιών με τους Ουκρανούς συναδέλφους τους θα γίνει πολύ σύντομα στη Λευκορωσία.

«Ο επόμενος, τέταρτος γύρος διαπραγματεύσεων, θα διεξαχθεί πολύ-πολύ σύντομα» είπε ο Λεονίντ Σλούτσκι μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση. Και πρόσθεσε: «Δεν θα ανακοινώσω την ακριβή ημερομηνία ακόμη. Θα καθοριστεί πιθανότατα αύριο».

Από τη μεριά του ένας άλλος Ρώσος διαπραγματευτής, ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, ανέφερε ότι ο σημερινός, τρίτος γύρος των ρωσοουκρανικών συνομιλιών «δεν στάθηκε στο ύψος των προσδοκιών» της Μόσχας. Και συμπλήρωσε: «Ελπίζουμε ότι την επόμενη φορά θα μπορέσουμε να επιτύχουμε σημαντικότερη πρόοδο».

20.55 Ο πρώτος χορευτής του μπαλέτου Μπολσόι εγκατέλειψε τη Μόσχα

Ο Ιάκοπο Τίσι, πρώτος χορευτής κλασικού μπαλέτου του θεάτρου Μπολσόι της Μόσχας, αποφάσισε να θέσει τέρμα στην καριέρα του στη Ρωσία και να επιστρέψει στην Ιταλία. Ηλικίας 27 ετών, με σπουδές χορού στο θέατρο Λα Σκάλα, ο Τίσι έγραψε στο διαδίκτυο ότι δεν ήταν εύκολο να εγκαταλείψει την δουλειά και τους συναδέλφους του.

«Θα είμαι πάντα ενάντια σε κάθε μορφή βίας. Κανένας πόλεμος δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, ποτέ. Δεν μπορούμε να αφήσουμε να διαδοθεί το μίσος, ο κόσμος θα έπρεπε να είναι γεμάτος αρμονία, ειρήνη, κατανόηση και σεβασμό» ανέφερε.

 

 

20.50 Η Ουάσινγκτον ξεκινά να συλλέγει στοιχεία για πιθανά ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Αμερικανοί αξιωματούχοι άρχισαν να συλλέγουν πληροφορίες για να βοηθήσουν να διαπιστωθεί εάν η Ρωσία έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου κατά την εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

«Συλλέγουμε αποδεικτικά στοιχεία για πιθανά εγκλήματα πολέμου, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Υποστηρίζουμε τη λογοδοσία χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμο εργαλείο, συμπεριλαμβανομένων ποινικών διώξεων όπου χρειάζεται» ανέφερε.

20.44 Πόσοι Ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στην Ουκρανία

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πλέον αναπτύξει στην Ουκρανία σχεδόν το 100% των τουλάχιστον 150.000 στρατιωτών που είχαν αναπτυχθεί εκτός της χώρας πριν από την εισβολή, δήλωσε σήμερα ένας ανώτερος αξιωματούχος άμυνας των ΗΠΑ. «Αυτή είναι η καλύτερη εκτίμησή μας αυτή τη στιγμή» είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Το Πεντάγωνο διέταξε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου την ανάπτυξη 500 επιπλέον στρατιωτών στην Ευρώπη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των αμερικανικών δυνάμεων εκεί σε περίπου 100.000, είπε ο αξιωματούχος, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να εμποδίσουν την εξάπλωση του πολέμου στην Ουκρανία σε χώρες, νατοϊκούς συμμάχους.

20.32 Γαλλία: Την άμεση αποχώρηση των Γάλλων πολιτών από την Ουκρανία ζητά το γαλλικό ΥΠΕΞ

Οι Γάλλοι πολίτες που εξακολουθούν να βρίσκονται στην Ουκρανία θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα χωρίς καθυστέρηση, ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτηση στον ιστότοπό του. Πρόσθεσε ότι η γαλλική πρεσβεία στην Ουκρανία, η οποία έχει μεταφερθεί τώρα στη δυτική πόλη Λβιβ, θα παραμείνει σε λειτουργία.

20.10 Ουκρανία τώρα: Ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων

Σημειώθηκε μικρή πρόοδος για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Η συνέχεια ΕΔΩ

19.50 Νεκρός ο δήμαρχος του Χοστομέλ από ρωσικά πυρά

Ο δήμαρχος του Χοστομέλ στην Ουκρανία έχασε τη ζωή του από ρωσικά πυρά. Όπως ανακοίνωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι, Ρώσοι πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Γιούρι Πρίλιπκο, την ώρα που μοίραζε ψωμί και φάρμακα σε αμάχους. Η συνέχεια ΕΔΩ.

 

19.40 Ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο πόλεμος της προπαγάνδας - Η επίκαιρη ομιλία του Γιούρι

Στη μαζική συγκέντρωση συμπαράστασης στο Σύνταγμα #ΜετηνΟυκρανία ο Γιούρι, ένας νεαρός Ουκρανός που ζει στην Ελλάδα έστειλε το δικό του συγκινητικό μήνυμα. Μιλώντας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κάλεσε τον κόσμο να δώσει μάχη κατά των τρολ «που προωθούν την προπαγάνδα της δικτατορίας». Η συνέχεια ΕΔΩ.

19.32 Έφυγαν οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ από την Ουκρανία

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη ολοκλήρωσε την απομάκρυνση του διεθνούς προσωπικού του από την Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η γενική γραμματέας Χέλγκα Σμιτ, στη σύνοδο των 57 χωρών μελών του. «Αφότου συναντηθήκαμε, την Πέμπτη, είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι οι εναπομείνασες ομάδων των διεθνών αποστολών έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές μέρος» είπε η Σμιτ. Και πρόσθεσε: «Αυτό σημαίνει ότι περίπου 500 διεθνή μέλη της αποστολής, που βρίσκονταν στην Ουκρανία όταν ξεκίνησε η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση, έχουν τώρα απομακρυνθεί».

19.13 Ξεκινά η εξέταση των αιτήσεων Ουκρανίας, Γεωργίας και Μολδαβίας για ένταξη στην ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε σήμερα τη διαδικασία για την εξέταση των αιτήσεων προσχώρησης της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Μολδαβίας στην ΕΕ, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Οι τρεις χώρες υπέβαλαν το αίτημά τους μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να διατυπώσει την επίσημη θέση της και οι 27 θα πρέπει στη συνέχεια να αποφασίσουν αν θα χορηγήσουν καθεστώς υποψηφίας προς ένταξη χώρας στις αιτηθείσες, πριν να ξεκινήσουν οι μακρές και περίπλοκες διαπραγματεύσεις.

18.50 Ρώσος αθλητής της ενόργανης προκαλεί με το γράμμα «Ζ» σε απονομή μεταλλίων

Mystery of the ‘Z’: The pro-war symbol adopted by Russian military, sports stars and beyond

Η προκλητική συμπεριφορά του Ivan Kuliak στο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Ντόχα του Κατάρ. Η συνέχεια ΕΔΩ.

18.30 Διασώστες αναζητούν επιζώντες σε βομβαρδισμένα κτίρια στην Ουκρανία

  • Τσερνίχιβ, κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία

  • Χάρκοβο, Ανατολική Ουκρανία

  • Νικολάεφ, Μαύρη Θάλασσα

18.20 Ιρλανδία: Φορτηγό έπεσε στις πύλες της ρωσικής πρεσβείας στο Δουβλίνο

Ο οδηγός του οχήματος συνελήφθη. Φώναζε να φύγει ο Ρώσος πρέσβης από την Ιρλανδία και να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η συνέχεια ΕΔΩ.

18.18 Το σκίτσο του Αρκά για την ουκρανική κρίση

 

18.10 Νέες κυρώσεις στη Ρωσία από τον Καναδά

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε σήμερα νέες κυρώσεις σε βάρος 10 «συνεργών» στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Όπως είπε, πρόκειται για ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους και ολιγάρχες.

«Ο Καναδάς ανακοινώνει νέες κυρώσεις εναντίον 10 ατόμων που κρίνονται συνεργοί σε αυτήν την αδικαιολόγητη εισβολή» δήλωσε ο Τριντό σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο με το Βρετανό ομολόγο του Μπόρις Τζόνσον, αλλά και τον Ολλανδό Μαρκ Ρούτε.

Τα ονόματα αυτών των ατόμων προέρχονται από μια λίστα που συνέταξε ο φυλακισμένος Ρώσος αντίπαλος του Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, συμπεριλαμβανομένων «πρώην και νυν ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων, ολιγαρχών και υποστηρικτών» της ρωσικής εξουσίας, είπε ο Τριντό. «Οι κυρώσεις θα ασκήσουν αυξημένη πίεση» στη Μόσχα, «ιδιαίτερα τη στενή φρουρά» του Ρώσου προέδρου Πούτιν, διαβεβαίωσε.

Η Οτάβα έχει ήδη ανακοινώσει πρόσφατα, απαγόρευση όλων των εισαγωγών ρωσικού αργού πετρελαίου και κυρώσεις κατά 10 ηγετών, δύο μεγάλων ρωσικών εταιρειών ενέργειας, της Rosneft και της Gazprom. Ο Καναδάς ανακάλεσε επίσης το ειδικό εμπορικό καθεστώς της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, επιβάλλοντας εισαγωγικούς δασμούς 35% σε προϊόντα από τις δύο χώρες.

17.51 Μπόρις Τζόνσον: Η Ευρώπη πρέπει να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί απλά να σταματήσει τη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου εν μία νυκτί, αλλά ότι οι χώρες πρέπει να κινηθούν γρήγορα μαζί για να κοιτάξουν πέρα από τη Ρωσία για τις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου της.

Ερωτηθείς εάν θα επιβληθεί μια ευρωπαϊκή απαγόρευση στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, είπε σε συνέντευξη Τύπου: «Υπάρχουν διαφορετικές εξαρτήσεις σε διαφορετικές χώρες, και πρέπει να το προσέξουμε αυτό, και δεν μπορούμε απλά να σταματήσουμε τη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου εν μία νυκτί ακόμη και από τη Ρωσία».

«Μπορούμε να κινηθούμε γρήγορα στο Ηνωμένο Βασίλειο... αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βεβαιωθούμε ότι όλοι κινούμαστε προς την ίδια κατεύθυνση... και ότι επιταχύνουμε αυτή την κίνηση και νομίζω ότι αυτό θα δείτε» συμπλήρωσε.

Παράλληλα είπε πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα καθορίσει μια στρατηγική προμήθειας ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που ώθησε τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σε επίπεδα υψηλά ετών. «Θα χαράξω μια στρατηγική για τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας τις επόμενες ημέρες» είπε ακόμη στη συνέντευξη Τύπου.

17.42 Tουλάχιστον 13 άμαχοι νεκροί στην πόλη Μακαρίβ

Τα πτώματα 13 αμάχων ανασύρθηκαν σήμερα από το κατεστραμμένο κτίριο μιας αρτοποιίας στην ουκρανική πόλη Μακαρίβ, στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου, όπως ανέφεραν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε μία διαδικτυακή ανάρτησή τους. Πέντε άμαχοι διασώθηκαν σύμφωνα με την ίδια ανάρτηση, ενώ συνολικά περίπου 30 άνθρωποι εκτιμάται ότι βρίσκονταν στις εγκαταστάσεις της αρτοποιίας πριν από την επίθεση.

17.38 Όλαφ Σολτς: Η Ευρώπη δεν μπορεί να σταματήσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία

«Ουσιαστικής σημασίας» χαρακτήρισε τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και επέμεινε κατά του ενδεχομένου ένταξης του ενεργειακού εφοδιασμού στις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.

«Ο ενεργειακός ανεφοδιασμός της Ευρώπης δεν μπορεί αυτήν τη στιγμή να διασφαλιστεί με κανέναν άλλον τρόπο (…) Δεν υπάρχει επί του παρόντος άλλος τρόπος για να διασφαλίσουμε τον εφοδιασμό σε ενέργεια για θέρμανση, μετακίνηση, παροχή ρεύματος και βιομηχανία» ξεκαθάρισε ο κ. Σολτς. Η συνέχεια ΕΔΩ...

17.30 Το δράμα των προσφύγων στην πόλη Ιρπίν

Στην Ουκρανία το Ιρπίν είναι μια από τις πόλεις που συνεχίζουν να δέχονται τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Σε απόσταση μόλις 24 χλμ. βορειοδυτικά από την πρωτεύουσα, Κίεβο, το Ιρπίν δέχεται ανελέητο σφυροκόπημα από τη Ρωσία. Περίπου 2.000 άμαχοι έχουν απομακρυνθεί μέχρι στιγμής από την πόλη Ιρπίν κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική αστυνομία.

Κάτοικοι φεύγουν από τη βομβαρδισμένη πόλη Ιρπίν
© EPA

Άμαχοι απομακρύνονται από το βομβαρδισμένο Ιρπίν στην Ουκρανία
© EPA/ROMAN PILIPEY

17.12 Συνεδριάζει ξανά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ουκρανία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συγκληθεί αργότερα σήμερα για να συζητήσει την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Ουκρανία, δήλωσαν διπλωμάτες. Περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν τραπεί σε φυγή από τη ρωσική εισβολή και έχουν περάσει μέχρι στιγμής στην Κεντρική Ευρώπη, ανακοίνωσε η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ, καθώς χιλιάδες άλλοι τρέχουν προς τα σύνορα. Το βίντεο που ακολουθεί είναι από την εκκένωση αμάχων στην πόλη Ζαπορίζια, όπου βρίσκεται και το πυρηνικό εργοστάσιο που δέχτηκε επίθεση.

Ukrainian refugees desperately flee Zaporizhzhia on packed trains | Dispatch

17.10 Το Κίεβο καλεί τη Ρωσία να σταματήσει να στοχεύει αμάχους

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον αμάχων, κατά την έναρξη ενός τρίτου γύρου συνομιλιών στη Λευκορωσία με Ρώσους αξιωματούχους για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Η συνέχεια ΕΔΩ

17.08 Η Λιθουανία αυξάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό της

Τα πολιτικά κόμματα στη Λιθουανία συμφώνησαν να υποστηρίξουν μία πρόταση της κυβέρνησης για την αύξηση των αμυντικών δαπανών το 2022, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 2,5% επί του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ), όπως δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Ινγκρίντα Σιμονίτε.

«Αυτό θα μας δώσει τα απαραίτητα κονδύλια για αγορές, οι οποίες τώρα προωθούνται εξαιτίας της νέας κατάστασης» δήλωσε η Σιμονίτε στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου. Το αρχικό πλάνο της Λιθουανίας προέβλεπε αμυντικές δαπάνες 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

16.58 Έφυγε από την Ουκρανία ο Βρετανός πρέσβης

Ο Βρετανός πρέσβης στην Ουκρανία έφυγε από την Ουκρανία, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας. «Ο πρεσβευτής μας έφυγε από την Ουκρανία λόγω της σοβαρής κατάστασης ασφαλείας» είπε η Τρας σε κοινοβουλευτική επιτροπή.

Λίγο νωρίτερα, το βρετανικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί πλέον να παράσχει αυτοπροσώπως προξενική βοήθεια στην Ουκρανία, επικαλούμενο την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στη χώρα. Η βρετανική κυβέρνηση είχε συμβουλεύσει τους Βρετανούς υπηκόους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία στις 11 Φεβρουαρίου.

16.54 Μακρόν και Σολτς θα μιλήσουν την Τρίτη στον Σι Τζινπίνγκ για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Οι Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς θα έχουν τηλεφωνική επικοινωνία την Τρίτη με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

16.50 Άμαχοι εγκαταλείπουν την πόλη Ιρμπίν - Δεν σημειώνονται ρωσικοί βομβαρδισμοί

Οι άμαχοι εγκαταλείπουν σήμερα την πόλη Ιρμπίν που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο, χωρίς να δέχονται πυρά, μία ημέρα αφού βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα πυρά του ρωσικού πυροβολικού, όπως δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει περίπου το 30% του Ιρμπίν, αλλά η υπόλοιπη πόλη παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο. Ένα 24ωρο νωρίτερα ο ρωσικός βομβαρδισμός έγινε την ώρα που άμαχοι προσπαθούσαν να φύγουν από την πόλη, όπως φαίνεται και στο βίντεο:

Moment Russian strikes hit civilian escape route in Irpin, Ukraine

16.41 Πλακιωτάκης: Συνολικά 10 Έλληνες ναυτικοί επαναπατρίστηκαν με ασφάλεια από την Ουκρανία

«Ακόμη έξι ναυτικοί μας που ήταν στην Ουκρανία, έφτασαν πριν λίγο στη Μολδαβία, με την επιχείρηση Νόστος 5 που οργάνωσε με επιτυχία το Υπουργείο Εξωτερικών» αναφέρει σε δήλωσή του στην προσωπική του ιστοσελίδα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης. Και προσθέτει ότι συνολικά 10 Έλληνες ναυτικοί επαναπατρίστηκαν με ασφάλεια.

 

 

16.38 Ένταξη Ουκρανίας στην ΕΕ - Πότε θα συζητηθεί το αίτημα

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στο μπλοκ των 27 κρατών μέσα στις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Η αλληλεγγύη, η φιλία και η άνευ προηγουμένου βοήθεια της ΕΕ για την Ουκρανία είναι αταλάντευτες. Θα συζητήσουμε το αίτημα της ένταξης της Ουκρανίας μέσα τις επόμενες ημέρες» είπε.

Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν προγραμματίσει να συζητήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και την προσπάθεια της χώρας να ενταχθεί στην ΕΕ, σε μια άτυπη σύνοδο κορυφής στο Παρίσι την ερχόμενη Πέμπτη.

16.30 Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν με Σαρλ Μισέλ

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προέτρεψε την ΕΕ να πιέσει τις αρχές στο Κίεβο να σεβαστούν το ανθρωπιστικό δίκαιο, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο σήμερα.

Το Κρεμλίνο πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του ότι συζητήθηκαν οι ανθρωπιστικές πτυχές της κατάστασης στην Ουκρανία και ότι ο Πούτιν ενημέρωσε τον Μισέλ για τις συνομιλίες της Ρωσίας με τους Ουκρανούς εκπροσώπους. Η συνέχεια ΕΔΩ

16.25 Η Nissan αναστέλλει τη λειτουργία του εργοστασίου της στην Αγία Πετρούπολη

Η Nissan Motor Co ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αναστείλει τη λειτουργία του εργοστασίου της στην Αγία Πετρούπολη τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. Νωρίτερα, η Nissan ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τις εξαγωγές οχημάτων στη Ρωσία και ότι αναμένει «περαιτέρω προκλήσεις» να οδηγήσουν σε διακοπές και αναστολές της τοπικής παραγωγής της.

16.22 Ξεκίνησε ο 3ος γύρος διαπραγματεύσεων στη Λευκορωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η Ρωσία και η Ουκρανία άρχισαν τις συνομιλίες στη Λευκορωσία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

16.20 Δασκάλα παίζει βιολί σε καταφύγιο στο Χάρκοβο

Η δασκάλα Vera Lytovchenko παίζει βιολί σε καταφύγιο στο Χάρκοβο στην Ανατολική Ουκρανία, την ώρα που μαίνονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί. Το βίντεο έγινε viral στα social media.

Violinist plays in bomb shelter for displaced Ukraine residents

16.08 Ο χάρτης με τις μάχες και τους βομβαρδιασμούς στην Ουκρανία

Το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας δημοσίευσε τον επικαιροποιημένο χάρτη με τις μάχες και τους βομβαρδισμούς σήμερα Καθαρά Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022.

16.05 Ρώσος ολιγάρχης: «Χρειαζόμαστε ειρήνη»

O Ρώσος δισεκατομμυριούχος Όλεγκ Ντεριπάσκα δήλωσε ότι η ειρήνη είναι απαραίτητη το συντομότερο δυνατό στην Ουκρανία και προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα είναι διαφορετική μετά από την πολεμική σύγκρουση.

«Χρειαζόμαστε την ειρήνη το συντομότερο δυνατό» είπε ο Ντεριπάσκα, που είναι ο ιδρυτής του ρωσικού κολοσσού αλουμινίου Rusal. Και πρόσθεσε: «Όλος ο κόσμος θα είναι διαφορετικός μετά από αυτά τα γεγονότα και η Ρωσία θα είναι διαφορετική».

15.58 Η ιταλική Rai μεταδίδει δελτία ειδήσεων από το Λβιβ της Ουκρανίας

Το πρώτο κανάλι της ιταλικής δημοσιας ραδιοφωνίας, Rai, μεταδίδει σήμερα τα κεντρικά δελτία ειδήσεών του, από το Λβιβ της Ουκρανίας.

Ο διευθυντής του Radio Uno, Αντρέα Βιανέλο, τόνισε, ότι παρά τις δυσκολίες, είναι ένας συμβολικός αλλά και ουσιαστικός τρόπος για να εκφραστεί αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό, όπως και μια ξεκάθαρη επιλογή υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

15.52 To ρωσικό ΥΠΕΞ προειδοποιεί ότι η αποστολή όπλων στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε «παγκόσμια κατάρρευση»

Η αποστολή ξένων όπλων στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε μια «παγκόσμια κατάρρευση», ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό ρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ένα άλλο ρωσικό πρακτορείο, το TASS, επικαλέστηκε την εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, που είπε ότι η Δύση, στέλνοντας μισθοφόρους και στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία θα προκαλούσε μία νέα καταστροφική εξέλιξη της κατάστασης εκεί

15.45 Έφθασε η ουκρανική αντιπροσωπεία στο σημείο των διαπραγματεύσεων στη Λευκορωσία

Τα μέλη της ουκρανικής αντιπροσωπείας έφτασαν στην Λευκορωσία για έναν τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων με την Ρωσία, εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

15.35 Ξεπέρασαν τους 400 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί άμαχοι

Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει επιβεβαιώσει τους θανάτους 406 αμάχων, συμπεριλαμβανομένων 27 παιδιών, στην Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, τονίζοντας εκ νέου ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος. Τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ, τα οποία έχει η αποστολή παρακολούθησης στην Ουκρανία, καλύπτουν την περίοδο από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 6 Μαρτίου. Ο προηγούμενος απολογισμός χθες ήταν 364 επιβεβαιωμένοι νεκροί.

15.28 Η Boeing σταματά να παίρνει τιτάνιο από τη Ρωσία

Η αμερικανική εταιρεία παραγωγής αεροσκαφών Boeing Co ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέστειλε την προμήθεια τιτανίου από τη Ρωσία. «Τα αποθέματα μας, αλλά και οι διαφορετικοί προμηθευτές τιτανίου, μας εξασφαλίζουν αρκετές προμήθειες για την παραγωγή των αεροσκαφών και θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα σωστά βήματα, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια της παραγωγής μας, για μεγάλο χρονικό διάστημα» πρόσθεσε η εταιρεία στην ανακοίνωσή της.

15:20 Τζο Μπάιντεν: Τηλεδιάσκεψη με Μακρόν, Τζόνσον, Σολτς

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα έχει μία τηλεδιάσκεψη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, αλλά και τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στις 17:30 ώρα Ελλάδας, όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο.

15:17 Μακρόν: Ηθικός και πολιτικός κυνισμός οι προτάσεις Πούτιν περί ανθρωπιστικών διαδρομών

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Mακρόν, σε συνέντευξή του προς γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό ανέφερε επίσης ότι η κατάσταση στην Ουκρανία χειροτερεύει μέρα με τη μέρα, ότι η Γαλλία θα υποστηρίξει την Ουκρανία με όλα της τα μέσα αλλά και ότι θέλει να σταματήσει τον πόλεμο χωρίς αυτή να εμπλακεί. Την ίδια ώρα, έκανε λόγο για ηθικό και πολιτικό κυνισμό από τον Πούτιν για τις προτάσεις περί ανθρωπιστικών διαδρομών.

15:10 Ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση 34 Ελλήνων από την Οδησσό

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η επιχείρηση «Νόστος 5» για την απομάκρυνση 34 ατόμων από την Οδησσό της Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων υπήρχαν και ναυτικοί ελληνόκτητου πλοίου. 

Την είδηση έκανε γνωστή με ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας.

«Τα 34 άτομα, συνοδευόμενα από τον γενικό πρόξενο στην Οδησσό Δ. Δόχτση και στελέχη του γενικού προξενείου της Ελλάδας, πέρασαν τα σύνορα Ουκρανίας-Μολδαβίας, όπου τους ανέμενε κλιμάκιο από την ελληνική πρεσβεία στο Βουκουρέστι», έγραψε ο Νίκος Δένδιας.

 

 

14:50 Αυτοί είναι οι όροι της Ρωσίας για να σταματήσει τον πόλεμο με την Ουκρανία

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, μιλώντας στο Reuters εξέθεσε τους τέσσερις όρους που έχει θέσει η Ρωσία από την Ουκρανία για να σταματήσει αμέσως ο πόλεμος.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, η Ρωσία απαιτεί από την Ουκρανία:

  • να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική δράση,
  • να αλλάξει το Σύνταγμά της για να συμπεριλάβει την ουδετερότητα,
  • να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος και
  • να αναγνωρίσει τις αποσχισθείσες Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ. 

Σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ, η Ρωσία έχει γνωστοποιήσει στην Ουκρανία ότι είναι έτοιμη να σταματήσει τη «στρατιωτική επιχείρηση» αμέσως, εάν το Κίεβο έκανε αποδεκτούς αυτούς τους όρους.

14:24  Ο πρωθυπουργός Όρμπαν υπέγραψε διάταγμα που επιτρέπει την ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στη δυτική Ουγγαρία

Η Ουγγαρία επιτρέπει σε στρατεύματα του ΝΑΤΟ να αναπτυχθούν στη δυτική Ουγγαρία και αποστολές όπλων να περάσουν από το έδαφός της προς άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με διάταγμα που υπεγράφη από τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν και δημοσιεύτηκε σήμερα στην ουγγρική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Το διάταγμα, ωστόσο, αναφέρει ότι η Ουγγαρία δεν επιτρέπει αποστολές φονικών όπλων στην Ουκρανία μέσω της επικράτειάς της.

14:10 Τζόνσον: Η Βρετανία είναι γενναιόδωρη με τους πρόσφυγες, αλλά χρειαζόμαστε τους ελέγχους

Ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, απέρριψε καλέσματα για τη Βρετανία προκειμένου να αποσύρει τους ελέγχους σε πρόσφυγες από την Ουκρανία που έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, δηλώνοντας ότι η Βρετανία έχει ήδη φερθεί γενναιόδωρα, αλλά είναι αναγκαίο να διατηρήσει τους ελέγχους σε όσους φτάνουν στα σύνορά της.

«Είμαστε μια πολύ, πολύ γενναιόδωρη χώρα. Αυτό που επιθυμούμε είναι ο έλεγχος και επιθυμούμε να μπορούμε να κάνουμε ελέγχους», είπε ο ίδιος στους δημοσιογράφους.

13:58 Περίπου 2.000 άμαχοι έχουν απομακρυνθεί από την πόλη Ιρπίν 

Περίπου 2.000 άμαχοι έχουν απομακρυνθεί μέχρι στιγμής από την πόλη Ιρπίν κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική αστυνομία.

Η ανακοίνωση δεν διευκρίνισε σε ποιο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν οι εκκενώσεις.

Ουκρανοί που τράπηκαν σε φυγή από την Ιρπίν έγιναν στόχος βομβαρδισμών από ρωσικές δυνάμεις την Κυριακή και αναγκάστηκαν να βρουν καταφύγια να για να προστατευτούν, ανέφεραν μάρτυρες του Reuters.

 

 

13:45 Το Κίεβο λέει ότι τμήμα του λιμανιού Όλβια της Μαύρης Θάλασσας επλήγη από στρατιωτικό χτύπημα

Το υπουργείο υποδομών της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ότι τμήμα του λιμανιού Όλβια της Μαύρης Θάλασσας, το οποίο είναι υπό παραχώρηση στην εταιρεία θαλάσσιων λιμένων του Κατάρ, QTerminals, επλήγη από στρατιωτικό «χτύπημα».

Κανείς δεν τραυματίστηκε, ανέφερε το υπουργείο χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η QTerminals, μια κοινοπραξία μεταξύ της κρατικής εταιρείας Qatar Ports Management (Mwani Qatar) και του ομίλου ναυτιλίας και logistics Qatar Navigation (Milaha), απέκτησε την 35ετή παραχώρηση το 2020 για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του λιμανιού.

 

 

13:30 Τσαβούσογλου: Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ουκρανίας - Ρωσίας στην Αττάλεια

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα έχουν διαβουλεύσεις στην Αττάλεια της Τουρκίας την Πέμπτη (10/3). 

12:53 Στις 14:00 οι Ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες

Στις 14:00 ώρα Ελλάδας θα ξεκινήσουν οι νέες ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες, μετέδωσε η ρωσική κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη το λευκορωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

12:49 Το Κίεβο υποστηρίζει ότι παραμένουν κλειστοί οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι 

Οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων από πόλεις της Ουκρανίας δεν έχουν ακόμη τεθεί σε λειτουργία, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρένα Βερετσούκ.

Η Βερεστσούκ είπε ότι υπάρχουν σχεδόν 300.000 άμαχοι που είναι άμεσης ανάγκης να εγκαταλείψουν την Μαριούπολη, η οποία δέχεται επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις.

Εκπρόσωποι του ΟΗΕ συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις, είπε.

 

 

12:10 Αντιπροσωπεία της Ρωσίας έφτασε στη Λευκορωσία για συνομιλίες με την ουκρανική πλευρά

Μία ρωσική αντιπροσωπεία έφτασε στην πόλη Μπρεστ της Λευκορωσίας για συνομιλίες με Ουκρανούς διαπραγματευτές, αναφορικά με τον τερματισμό των εχθροπραξιών, όπως ανέφερε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA που επικαλέστηκε την ηλεκτρονική σελίδα ιχνηλάτησης πτήσεων αεροσκαφών Flightradar.

Οι πλευρές δεν έχουν αποκαλύψει την ακριβή τοποθεσία και την ώρα διεξαγωγής της προγραμματισμένης συνάντησης τους, για τις διαπραγματεύσεις.

11:48  Το Κίεβο απορρίπτει τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία που πρότεινε η Μόσχα

Το Κίεβο απέρριψε τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία που πρότεινε η Μόσχα για την απομάκρυνση των Ουκρανών αμάχων, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

«Δεν είναι μια αποδεκτή πρόταση», τόνισε η Βερεστσούκ.

Εξάλλου η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης επεσήμανε ότι το Κίεβο ζήτησε από τη Μόσχα να συμφωνήσει σε εκεχειρία από σήμερα το πρωί προκειμένου να μπορέσουν οι Ουκρανοί που είναι εγκλωβισμένοι σε πόλεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας να καταφέρουν να φτάσουν ως τη Λβιβ, στα δυτικά.

11:38 Ξεκίνησε η επιχείρηση «Νόστος 5» για την απομάκρυνση 34 ατόμων από την Οδησσό

Πριν από λίγο ξεκίνησε η επιχείρηση «Νόστος 5» - εκκένωση 34 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων 25 ναυτικών, από την Οδησσό με κατεύθυνση τη Μολδαβία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Την επιχείρηση συντονίζει ο γενικός πρόξενος Δημήτρης Δόχτσης.

11:20 Η ρωσική αποστολή αναχώρησε για τον νέο γύρο συνομιλιών με το Κίεβο

Η ρωσική αποστολή αναχώρησε για τη Λευκορωσία όπου θα συναντηθεί με τους Ουκρανούς διαπραγματευτές για τον τρίτο γύρο των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών με στόχο τον τερματισμό των εχθροπραξιών, μετέδωσε το Sputnik Belarus.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι δύο πλευρές συμφώνησαν, στη διάρκεια συνομιλιών που είχαν, στη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση των αμάχων από τις εμπόλεμες ζώνες. Ωστόσο προς το παρόν αυτό δεν έχει συμβεί, με τη Μόσχα και το Κίεβο να αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός.

11:17 Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό του αεροδρομίου Βινίτσια

Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από τον βομβαρδισμό από τον ρωσικό στρατό του αεροδρομίου Βινίτσια, το οποίο βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κιέβου, ανακοίνωσαν σήμερα οι ουκρανικές υπηρεσίες διάσωσης.

«Σήμερα στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) 15 άνθρωποι ανασύρθηκαν από τα ερείπια, μεταξύ των οποίων εννέα νεκροί: πέντε άμαχοι και τέσσερις στρατιώτες», επεσήμαναν στο Telegram, ενώ πρόσθεσαν ότι «οι έρευνες συνεχίζονται» για τον εντοπισμό άλλων πιθανών θυμάτων.

11:10 Η Ουκρανία επέβαλε περιορισμούς στην εξαγωγή γεωργικών προϊόντων

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές κάποιων γεωργικών προϊόντων για το 2022 εν μέσω ρωσικής εισβολής, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax Ukraine, επικαλούμενο απόφαση των αρχών.

Σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύθηκε χθες Κυριακή το βράδυ, πλεόν απαιτείται άδεια από τις αρχές για την εξαγωγή σιταριού, κρέατος πουλερικών, αυγών και ηλιελαίου.

Επίσης επιβλήθηκαν ποσοστώσεις στις εξαγωγές ζώων φάρμας, του κρέατός τους, αλατιού, ζάχαρης, βρώμης, σίκαλης, κεχριού και φαγόπυρου.

Η Ουκρανία είναι παγκόσμιος εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων, όμως η ρωσική εισβολή διαταράσσει τις εξαγωγές και απειλεί την παραγωγή. Ρωσία και Ουκρανία είναι δύο από τις μεγαλύτερες εξαγωγές χώρες γεωργικών πρώτων υλών.

Ήδη η τιμή του σιταριού και του καλαμποκιού στην ευρωπαϊκή αγορά έχει φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ.

10:55  Οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες επιτέθηκαν στη Μαριούπολη 

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον της Μαριούπολης, μια πόλη-λιμανι στην Αζοφική θάλασσα, με μάχες να σημειώονται κυρίως στο δυτικό της τμήμα, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν κηρύξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός προκειμένου να ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος για την απομάκρυνση των αμάχων από την πόλη, που υπό κανονικές συνθήκες έχει 400.000 κατοίκους.

Παράλληλα ο Ιγκόρ Κονασένκοφ εκπρόσωπος του υπουργείου επεσήμανε ότι σήμερα θα δημιουργηθούν έξι ανθρωπιστικοί διάδρομοι γύρω από ουκρανικές πόλεις.

10:38 Ζοζέπ Μπορέλ: Έως και πέντε εκατομμύρια Ουκρανοί αναμένεται να εγκαταλείψουν τη χώρα

Έως και πέντε εκατομμύρια Ουκρανοί αναμένεται να εγκαταλείψουν τη χώρα εάν συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί της Ουκρανίας από τη Ρωσία, προειδοποίησε ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ. Ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ λέει ότι η Ευρώπη έπρεπε να προετοιμαστεί για τις αφίξεις:

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για να υποδεχτούμε περίπου πέντε εκατομμύρια ανθρώπους... Πρέπει να κινητοποιήσουμε όλους τους πόρους της ΕΕ για να βοηθήσουμε τις χώρες που υποδέχονται ανθρώπους. Θα χρειαστούμε περισσότερα σχολεία, περισσότερα κέντρα υποδοχής», είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Μπορέλ υποσχέθηκε επίσης περισσότερο έλεγχο των δαπανών βοήθειας της ΕΕ σε χώρες που έχουν υποστηρίξει διπλωματικά τη Ρωσία ή απείχαν από την κριτική της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

10:15 Ρωσία: Τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι συνελήφθησαν χθες για τη συμμετοχή τους σε διαδηλώσεις κατά της εισβολής στην Ουκρανία

Τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι συνελήφθησαν χθες Κυριακή σε 69 πόλεις της Ρωσίας επειδή συμμετείχαν σε διαδηλώσεις κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info.

Πρόκειται για έναν πρωτοφανή αριθμό συλλήψεων μέσα σε μία ημέρα, πολύ υψηλότερο από αυτόν που είχε καταγραφεί στη διάρκεια των κινητοποιήσεων που ξέσπασαν στις αρχές του 2021 στη Ρωσία κατά της σύλληψης του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι. Περίπου 2.300 άνθρωποι συνελήφθησαν στη Μόσχα χθες και 1.253 στη Αγία Πετρούπολη, σύμφωνα με τη ΜΚΟ. Τουλάχιστον 320 από αυτούς πέρασαν τη νύκτα στα αστυνομικά τμήματα.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε δεκάδες άλλες πόλεις της Ρωσίας. Ακτιβιστές ανήρτησαν βίντεο που δείχνουν βίαιες συλλήψεις διαδηλωτών, με τους αστυνομικούς να τους χτυπούν με γκλομπ ή να τους κλωτσούν.

Για να καταστείλει κάθε μορφή διαφωνίας το ρωσικό κοινοβούλιο υιοθέτησε την Παρασκευή νομοσχέδιο που ποινικοποιεί τη διάδοση «ψευδών ειδήσεων» για τον στρατό, με ποινές που μπορούν να φτάσουν έως και τα 15 χρόνια κάθειρξη.

Το κείμενο αυτό προβλέπει επίσης ποινές κάθειρξης για όποιον ζητά να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία, με τον νόμο να στοχεύει και τους απλούς πολίτες και όχι μόνο τους δημοσιογράφους ή άλλους επαγγελματίες της ενημέρωσης. Όσοι διαδηλώνουν ή καλούν σε διαδηλώσεις κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία κινδυνεύουν να καταδικαστούν βάσει του νόμου αυτού.

10:00  Η Βρετανία θα εξετάσει την απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία

Η κυβέρνηση της Βρετανίας θα εξετάσει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε αντίποινα για την εισβολή στην Ουκρανία, διαβεβαίωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Ευρώπη, ο Τζέιμς Κλέβερλι, μετά τη δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, πως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη συζητούν το ενδεχόμενο αυτό.

«Εισάγουμε πάρα πολύ λίγους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, ούτως ή άλλως», εξήγησε ο κ. Κλέβερλι στο Times Radio. «Είναι κάτι που φυσικά θα εξετάσουμε», πρόσθεσε.

09:49 ΥΠΟΙΚ Γαλλίας: Υπάρχει περιθώριο για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας

Η Γαλλία και η Ευρώπη έχουν ακόμη περιθώριο ελιγμών για να επιβάλλουν περαιτέρω κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ.

«Ναι, υπάρχει περιθώριο ελιγμών. Όλα τα ενδεχόμενα βρίσκονται στο τραπέζι», επεσήμανε ο Λεμέρ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό BFM και το ραδιόφωνο RMC.

Οι 27 χώρες της ΕΕ έχουν επιβάλει τρία πακέτα κυρώσεων εναντίον της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία, στο πλαίσιο των οποίων έχουν μεταξύ άλλων παγώσει τους πόρους της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας και έχουν αποκόψει επτά ρωσικές τράπεζες από το σύστημα SWIFT.

09:37 Το Λονδίνο ενδέχεται να χαλαρώσει τους κανόνες για την υποδοχή προσφύγων

Η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, επιθυμεί να καταρτίσει ένα νέο πλαίσιο ώστε να μπορέσουν να πάνε στη χώρα περισσότεροι πρόσφυγες από την Ουκρανία, ανέφερε σήμερα η βρετανική εφημερίδα The Sun.

Μετά τη ρωσική εισβολή δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους και έχουν καταφύγει στην Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και αλλού. Ο ΟΗΕ έχει επισημάνει ότι περισσότερο από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, κάνοντας λόγο για την πιο γρήγορα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Βρετανία έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα παρέχει άδειες εισόδου σε όσους πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν οικογένεια στη χώρα ή κάποιον που μπορεί να εγγυηθεί για αυτούς, όμως η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον έχει δεχθεί επικρίσεις από την αντιπολίτευση ότι δεν κάνει αρκετά για να βοηθήσει τους Ουκρανούς.

09:20 Ουκρανοί πρόσφυγες: 4.649 στην Ελλάδα από την έναρξη του πολέμου

869 Ουκρανοί πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Ελληνική Αστυνομία και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ανάμεσά τους βρίσκονται 285 ανήλικοι. 

Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο έφτασαν στην Ελλάδα:

  • Από τον Προμαχώνα: 757
  • Από Ευζώνους: 8
  • Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 23
  • Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 65 και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 16.

Συνολικά από την έναρξη του πολέμου στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 4.649 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 1.431 ανήλικοι.

08:59 Ουκρανικές αρχές: Έγινε επανακατάληψη της πόλης Chuhuiv

Οι ουκρανικές αρχές ισχυρίζονται ότι ανακατέλαβαν την πόλη Chuhuiv στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, οι ρωσικές δυνάμεις «υπέστησαν μεγάλες απώλειες σε προσωπικό και εξοπλισμό».

 

 

08:10 Νέοι βομβαρδισμοί στο Μικολάιφ

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, σφοδροί βομβαρδισμοί καταγράφηκαν στις 05:00 τα ξημερώματα στο Μικολάιφ.

Οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται να βομβάρδισαν την πόλη με πυρά πυροβολικού το πρωί της Δευτέρας, μόλις μία ημέρα αφότου τα ουκρανικά στρατεύματα τους απώθησαν από τα όρια της πόλης.

 

 

 

 

 

08:00 Νέα κατάπαυση πυρός και απομάκρυνση αμάχων σήμερα 

Όσοι άμαχοι αποχωρούν από το Κίεβο θα μεταφέρονται με αεροσκάφη στη Ρωσία, διευκρίνισε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ενώ πρόσθεσε ότι θα χρησιμοποιήσει drones για να παρακολουθεί τη διαδικασία απομάκρυνσης.

«Οι απόπειρες της ουκρανικής πλευράς να παραπλανήσουν τη Ρωσία και όλο τον πολιτισμένο κόσμο (…) είναι ανώφελες αυτή τη φορά», τόνισε.

Δύο προηγούμενες απόπειρες απομάκρυνσης των αμάχων από τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάχα το Σαββατοκύριακο απέτυχαν λόγω της παραβίασης της κατάπαυσης του πυρός, με το Κίεβο και τη Μόσχα να αλληλοκατηγορούνται.

07:50 Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία ότι στρατολογεί Σύρους για να πολεμήσουν στην Ουκρανία

Η Ρωσία στρατολογεί το τελευταίο διάστημα σύρους μισθοφόρους, με εμπειρία στην αντιμετώπιση αντάρτικου πόλης, για να πολεμήσουν στις τάξεις της στην Ουκρανία, ανέφερε χθες Κυριακή η Wall Street Journal επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχους.

Η Μόσχα, που προχώρησε σε εισβολή στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου και συναντά σφοδρή αντίσταση που δεν περίμενε, άρχισε τις τελευταίες ημέρες να στρατολογεί σύρους μαχητές για να τους αναπτύξει σε επιχειρήσεις με στόχο να καταληφθούν αστικές ζώνες, είπαν τέσσερις αμερικανοί αξιωματούχοι στην αμερικανική εφημερίδα.

Η Ρωσία ενεπλάκη το 2015 στον πόλεμο στη Συρία, στο πλευρό του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Αμερικανός αξιωματούχος διαβεβαίωσε τη WSJ ότι ορισμένοι σύροι μαχητές βρίσκονται ήδη στη Ρωσία και προετοιμάζονται για να συμμετάσχουν στις εχθροπραξίες στην Ουκρανία. Η πηγή αυτή δεν υπεισήλθε σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ξένοι μαχητές είναι ήδη παρόντες, και στις δύο πλευρές, στα μέτωπα της Ουκρανίας.

Ο ισχυρός άνδρας της Τσετσενίας, ο Ραμζάν Καντίροφ, άλλοτε αντάρτης που μετατράπηκε σε πιστό σύμμαχο του Κρεμλίνου, έχει μοιραστεί βίντεο με τσετσένους μαχητές στην Ουκρανία και έχει αναγνωρίσει πως κάποιοι από αυτούς σκοτώθηκαν σε μάχες.

Στην άλλη πλευρά, δεκάδες χιλιάδες ξένοι εθελοντές έχουν πάει στην Ουκρανία για να ενταχθούν στις δυνάμεις της, σύμφωνα με τον ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, τον Ντμίτρο Κουλέμπα.

07:30 Δυτικές χώρες ζητούν την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στην Interpol

Πολλές δυτικές χώρες, ανάμεσα τους η Βρετανία και οι ΗΠΑ, ζήτησαν από την Interpol να αναστείλει τη συμμετοχή της Ρωσίας σε αυτό τον διεθνή οργανισμό, ανακοίνωσε η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ.

Εκτός από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία ζήτησαν «την άμεση αναστολή της πρόσβασης της Ρωσίας σε όλα τα συστήματα» του οργανισμού, που διαθέτει 194 χώρες μέλη, ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter η Πατέλ.

«Οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν άμεση απειλή για την ασφάλεια των ατόμων και τη διεθνή συνεργασία σε ό,τι αφορά την επιβολή του νόμου», εκτίμησε.

07:10 Το TikTok αναστέλλει τη δυνατότητα ανάρτησης νέων βίντεο από τη χώρα

Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης TikTok ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι αναστέλλει τη δυνατότητα ανάρτησης νέων βίντεο στην πλατφόρμα του από τη Ρωσία, εξαιτίας της νέας ρωσικής νομοθεσίας που ποινικοποιεί τη μετάδοση ειδήσεων που έχουν στόχο να «δυσφημούν» τον ρωσικό στρατό με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία.

«Λόγω του νέου νόμου για τις ‘ψευδείς ειδήσεις’ δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αναστείλουμε (…) την ανάρτηση νέου περιεχομένου (…) μέχρις ότου εξετάσουμε τις ενδεχόμενες επιπτώσεις του για την ασφάλεια» των εργαζομένων στο TikTok και των χρηστών του, εξήγησε το μέσο κοινωνικής δικτύωσης με μια σειρά αναρτήσεών του στο Twitter.

Οι ρωσικές αρχές περιόρισαν την προηγούμενη εβδομάδα την πρόσβαση στο Twitter και μπλόκαραν εντελώς Facebook. Το TikTok δεν διευκρίνισε αν τα βίντεο που αναρτώνται από το εξωτερικό θα είναι διαθέσιμα για τους χρήστες της πλατφόρμας.

Η απόφαση αυτού του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο διαθέτει περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο χρήστες παγκοσμίως, έχει και μια διπλωματική διάσταση, καθώς το TikTok είναι θυγατρική της κινεζικής εταιρείας ByteDance.

Η Κίνα διατηρεί στενές σχέσεις με τη Ρωσία και μέχρι στιγμής δεν έχει καταδικάσει την εισβολή στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

Ουκρανία-Ρωσία: Η Nissan αναστέλλει τη λειτουργία του εργοστασίου της στην Αγία Πετρούπολη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ