Κοσμος

Ρωσία: Οι τέσσερις όροι για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία

«Όλα αυτά θα μπορούσαν να σταματήσουν στο λεπτό», λέει εκπρόσωπος του Κρεμλίνου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ουκρανικό σύστημα πυροβολικού πυροβολεί κοντά στο Κίεβο
Πόλεμος στην Ουκρανία - Ουκρανικό σύστημα πυροβολικού © EPA / STRINGER

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ποιοι είναι οι όροι που έθεσε η Ρωσία για να σταματήσει τον πόλεμο - Τι δηλώνει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, μιλώντας στο Reuters εξέθεσε τους τέσσερις όρους που έχει θέσει η Ρωσία από την Ουκρανία για να σταματήσει αμέσως ο πόλεμος.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, η Ρωσία απαιτεί από την Ουκρανία:

  • να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική δράση,
  • να αλλάξει το Σύνταγμά της για να συμπεριλάβει την ουδετερότητα,
  • να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος και
  • να αναγνωρίσει τις αποσχισθείσες Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ. 

Σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ, η Ρωσία έχει γνωστοποιήσει στην Ουκρανία ότι είναι έτοιμη να σταματήσει τη «στρατιωτική επιχείρηση» αμέσως, εάν το Κίεβο έκανε αποδεκτούς αυτούς τους όρους.

Όπως σχολιάζει το Reuters, είναι η πιο σαφής δήλωση από πλευράς Ρωσίας μέχρι αυτή τη στιγμή σχετικά με τους όρους που θέλει να επιβάλει στην Ουκρανία.

Ο Πεσκόφ ανέφερε ότι η Ουκρανία γνώριζε τους όρους και πρόσθεσε ότι είχε ξεκαθαριστεί πως όλα αυτά μπορούσαν να σταματήσουν «στο λεπτό». Σχετικά με το θέμα της ουδετερότητας, ο Πεσκόφ είπε: «Θα πρέπει να κάνουν αλλαγές στο Σύνταγμα από τις οποίες θα προκύπτει ότι η Ουκρανία θα απορρίψει κάθε στόχευση να μπει στο ΝΑΤΟ. Αυτό είναι εφικτό μόνο μέσω αλλαγών στο Σύνταγμα».

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία κατηγορεί το Κίεβο ότι εμποδίζει τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε σήμερα (7/3) την Ουκρανία ότι δεν συμμορφώνεται με τις συμφωνίες για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων, προκειμένου να διευκολυνθεί η φυγή των αμάχων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η Ρωσία ανακοίνωσε νέους «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» νωρίτερα σήμερα, προκειμένου να μεταφερθούν στη Ρωσία, αλλά και στη σύμμαχό της Λευκορωσία, οι Ουκρανοί που έχουν εγκλωβιστεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Ωστόσο, η κίνηση αυτή, χαρακτηρίστηκε άμεσα από το Κίεβο, ως ένα ανήθικο τέχνασμα. 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πατέρας κρατά το μωρό του στην αγκαλιά πάνω σε χαλάσματα της πόλης Ιρβίν
Πόλεμος στην Ουκρανία: Πολίτες περπατούν στα χαλάσματα © EPA / OLEKSANDR RATUSHNIAK

Περίπου 2.000 άμαχοι έχουν απομακρυνθεί μέχρι στιγμής από την πόλη Ιρπίν κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική αστυνομία. Η ανακοίνωση δεν διευκρίνισε σε ποιο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν οι εκκενώσεις.

Ουκρανοί που τράπηκαν σε φυγή από την Ιρπίν έγιναν στόχος βομβαρδισμών από ρωσικές δυνάμεις την Κυριακή και αναγκάστηκαν να βρουν καταφύγια να για να προστατευτούν, ανέφεραν μάρτυρες του Reuters.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ