- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ουκρανία-«Νόστος 5»: Απομακρύνονται 34 Έλληνες από την Οδησσό
Κατάπαυση πυρός και απομάκρυνση αμάχων από πόλεις της Ουκρανίας
Πόλεμος στην Ουκρανία: Επιχείρηση «Νόστος 5»: Απομακρύνονται 34 Έλληνες από την Οδησσό - Ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων
Ξεκίνησε η επιχείρηση «Νόστος 5» για την απομάκρυνση 34 ατόμων από την Οδησσό της Ουκρανίας, με κατεύθυνση τη Μολδαβία.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μεταξύ των 34 Ελλήνων υπάρχουν 25 ναυτικοί. Την επιχείρηση συντονίζει ο Γενικός Πρόξενος, Δημήτρης Δόχτσης.
Νωρίς το πρωί έγινε γνωστό ότι η Ρωσία προχωρά σε κατάπαυση πυρός, προκειμένου να φύγουν από την Ουκρανία μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων άμαχοι. Πρόκειται για μία ακόμη προσπάθεια απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη, το Κίεβο, το Χαρβίκ και την πόλη Σούμι.
Ουκρανία-Απομάκρυνση αμάχων: Γιατί το Κίεβο χαρακτηρίζει ανήθικη τη Ρωσία
Η Ουκρανία κατήγγειλε σήμερα (7/3) ότι η ρωσική πρόταση για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους είναι «εντελώς ανήθικη», αφού η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα επιτρέπει στους αμάχους να φεύγουν με την προϋπόθεση να καταφεύγουν στη Ρωσία ή τη Λευκορωσία
Εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επεσήμανε ότι οι Ουκρανοί πολίτες θα πρέπει να μπορούν να καταφεύγουν σε ουκρανικό έδαφος, ενώ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι εμπόδισε προηγούμενες απόπειρες εκκένωσης των ουκρανικών πόλεων. «Είναι μια εντελώς ανήθικη ιστορία. Τα δεινά των ανθρώπων χρησιμοποιούνται για να δημιουργηθεί η επιθυμητή τηλεοπτική εικόνα», κατήγγειλε ο εκπρόσωπος σε γραπτό μήνυμά του.
Ουκρανία - Απομάκρυνση αμάχων: Ποιοι είναι οι ανθρωπιστικοί δρόμοι
«Αυτοί είναι πολίτες της Ουκρανίας, θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να καταφεύγουν σε ουκρανικό έδαφος», πρόσθεσε. Δύο άλλοι διάδρομοι θα ξεκινούν από τη Μαριούπολη μέσω των οποίων οι άμαχοι θα μπορούν να κατευθύνονται είτε προς τη ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Ντον, είτε προς την ουκρανική πόλη Ζαπορίζια.
Η Μόσχα διευκρίνισε ότι ένας άλλος διάδρομος θα ξεκινά από τη Χαρκίβ ως τη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ.
Δύο διάδρομοι θα δημιουργηθούν για την απομάκρυνση των αμάχων από τη Σούμι: ο ένας με κατεύθυνση το Μπέλγκοροντ κα ο άλλος προς την Πολτάβα στην Ουκρανία.
Δύο προηγούμενες απόπειρες απομάκρυνσης των αμάχων από τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάχα το Σαββατοκύριακο απέτυχαν λόγω της παραβίασης της κατάπαυσης του πυρός, με το Κίεβο και τη Μόσχα να αλληλοκατηγορούνται.
Σήμερα ο Ολέξιι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ζελένσκι, δήλωσε ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τη δημιουργία των ανθρωπιστικών διαδρόμων, όμως πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο να δημιουργηθούν καθώς τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν την προέλασή τους. Ο Αρεστόβιτς πρόσθεσε εξάλλου ότι οι Ουκρανοί θα πρέπει να μπορούν να αποφασίσουν πού θα πάνε, αλλά τους συμβούλεψε να μην καταφύγουν στη Ρωσία.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αναμένεται να ταφεί στην ιερή πόλη Μασχάντ από όπου καταγόταν
Έπεσε στην επαρχία Χατάι - «Έχουμε δικαίωμα απάντησης» προειδοποιεί η Άγκυρα
ΟΙ ιταλικές φρεγάτες είναι εφοδιασμένες με πυραύλους Aster 30, με ακτίνα δράσης 100 χιλιομέτρων.
Μία από αυτές έστειλε εκατοντάδες ανθρώπους στο νοσοκομείο
Aπό τον Μοσαντέκ στον Αγιατολάχ
Εντοπίστηκε ύποπτο αντικείμενο κοντά στον Λίβανο
Αβεβαιότητα για τις επόμενες ημέρες
Οι αντιδράσεις, οι απειλές και η συγγνώμη
Η συγκέντρωση της ιρανικής ηγεσίας έπεισε ΗΠΑ και Ισραήλ να προχωρήσουν σε άμεση στρατιωτική δράση
Ταξιδιωτική οδηγία από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κύπρο - Απομακρύνει προσωπικό
Καταπλέουν γερμανικά και βρετανικά πολεμικά πλοία
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι το Ναυτικό των ΗΠΑ είναι έτοιμο να συνοδεύσει πετρελαιοφόρα μέσω της κρίσιμης ναυτιλιακής οδού
Η αμφιλεγόμενη διαδοχή και οι πιθανές εσωτερικές αντιδράσεις
Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής διέκοψαν ζωντανή μετάδοση του CNN στο Τελ Αβίβ
Τον πυροβόλησε 14 φορές
Διευρύνεται η πολεμική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή
Τι αναφέρουν ιρανικά μέσα
Η ανάρτηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας
Κατέρρευσε πεζογέφυρα στην παραλία El Bocal - Επτά έπεσαν στο νερό και τους βράχους
Το Ιράν απείλησε αυτή την εβδομάδα να επιτεθεί σε όσα σκάφη διέρχονται από την περιοχή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.