Κοσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε η Ρωσία

Πότε ξεκινά - Σε ποιες πόλεις θα εφαρμοστεί

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οδοφράγματα στο Κίεβο, καθώς η πρωτεύουσα προετοιμάζεται για τη ρωσική επίθεση
Οδοφράγματα στο Κίεβο, καθώς η πρωτεύουσα προετοιμάζεται για τη ρωσική επίθεση © EPA/ZURAB KURTSIKIDZE

Κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία σε 5 πόλεις ανακοίνωσε η Ρωσία. Από τις 09.00 το πρωί της Τρίτης 8 Μαρτίου 2022.

Η Ρωσία ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας (07.03) κατάπαυση του πυρός σε πόλεις στην Ουκρανία. Η ανακοίνωση έρχεται μετά τον τρίτο γύρο των διαπραγματεύσεων στη Λευκορωσία, ο οποίος ολοκληρώθηκε νωρίτερα με μικρή πρόοδο να σημειώνεται σε ό,τι έχει να κάνει με τους ανθρωπιστικούς δρόμους για να μπορέσουν να φύγουν οι άμαχοι από τις πόλεις.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, η κατάπαυση πυρός θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 09.00 το πρωί της Τρίτης 8 Μαρτίου (ώρα Ελλάδας), ώστε να καταστεί εφικτή η απομάκρυνση των αμάχων μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία ανακοινώνει κατάπαυση του πυρός από τις 10.00 (ώρα Μόσχας) της 8ης Μαρτίου, ώστε να φύγουν οι άμαχοι από το Κίεβο αλλά και από τις πόλεις Σούμι, Χαρκίβ, Τσερνίχιφ και Μαριούπολη» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η Ρωσία σκοτώνει αμάχους στην Ουκρανία

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί από μεγαλύτερες αποστάσεις σε ουκρανικούς στόχους αυξάνουν τον αριθμό των αμάχων που σκοτώνονται και τις ζημιές σε μη στρατιωτικές υποδομές, ανακοίνωσε νωρίτερα το αμερικανικό Πεντάγωνο, χωρίς να αναφέρει ότι οι απώλειες αμάχων είναι σκόπιμες.

«Περισσότεροι άμαχοι σκοτώνονται και τραυματίζονται... και ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ακόμα επιλογή» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, καλώντας τον Ρώσο πρόεδρο να σταματήσει την εισβολή του στην Ουκρανία. Παράλληλα, είπε πως το Πεντάγωνο δεν εκτιμά ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στη βόρεια και βορειοανατολική Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες.

Ο Κίρμπι δήλωσε ότι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν καταλάβει την πόλη Χερσώνα και προσπαθούσαν να περικυκλώσουν τη Μαριούπολη, αλλά δεν την έχουν θέσει ακόμη υπό τον έλεγχο τους.

Νέα έκκληση Ζελένσκι στη Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε νέα δραματική έκκληση για υποστήριξη ενάντια στην ρωσική εισβολή. Σε βίντεο που προβλήθηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων Αμερικανοεβραϊκών Οργανώσεων, ο Ουκρανός πρόεδρος συνέκρινε την καταστροφή από τη ρωσική εισβολή με εκείνην που προκάλεσαν οι Γερμανοί Ναζί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Αυτό είναι απλώς μια καθαρά ναζιστική συμπεριφορά. Δεν μπορώ την χαρακτηρίσω με άλλο τρόπο» ανέφερε ο Ζελένσκι. Ο Ουκρανός πρόεδρος συνεχίζει να πιέζει για παράδοση στην Ουκρανία περισσότερων μαχητικών αεροσκαφών από τη Δύση και την επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων -προτάσεις που το ΝΑΤΟ έχει απορρίψει, καθώς μπορούν να οδηγήσουν σε «τρίτο παγκόσμιο πόλεμο», όπως ξεκαθάρισε ο Μακρόν.

Ο Ζελένσκι διάβασε μια λίστα με τις πόλεις και τις κωμοπόλεις που είπε ότι έχουν καταστραφεί από τις ρωσικές δυνάμεις, την ώρα που «οι Ουκρανοί πολεμούν με ό,τι έχουν, ακόμα και χωρίς όπλα».

«Ρίχνουν τα κορμιά τους μπροστά στα τανκς -για να καταλάβετε τι συμβαίνει εδώ» τόνισε. Και πρόσθεσε ότι «οι Ρώσοι δεν αφήνουν τους ανθρώπους να φύγουν από τις πόλεις στις οποίες επιτέθηκαν, δεν επιτρέπουν την είσοδο τροφίμων και νερού και αποσυνδέουν το διαδίκτυο, την τηλεόραση και το ρεύμα».

«Όλα αυτά συνέβησαν την εποχή των Ναζί. Η επιβίωση του ουκρανικού έθνους -το ζήτημα θα είναι το ίδιο με τον αντισημιτισμό... Όλα αυτά τα εκατομμύρια ανθρώπων πρόκειται να εξοντωθούν» πρόσθεσε.

Ο Ζελένσκι είπε ότι 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μια βομβιστική επίθεση σε ένα αρτοποιείο στο Κίεβο σήμερα και χθες Κυριακή, 50 παιδιά που πάσχουν από καρκίνο χρειάστηκε να μετακινηθούν μετά από βλήμα που έπληξε παιδιατρικό νοσοκομείο στην πόλη.

Η Ρωσία αποκαλεί την εκστρατεία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για τον αφοπλισμό της Ουκρανίας και την απομάκρυνση ηγετών που περιγράφει ως νεοναζί. Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της το αποκαλούν αυτό πρόσχημα για μια εισβολή για την κατάκτηση μιας χώρας 44 εκατομμυρίων κατοίκων.

«Το εύρος και η κλίμακα της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία ήταν τόσο απροσδόκητη και καταστροφική όσο ήταν για τους Αμερικανούς οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Βομβαρδίζουν ό,τι κινείται» κατέληξε ο Ζελένσκι για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ