Κοσμος

Ουκρανία τώρα: Τι έβγαλε ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων

Σημειώθηκε μικρή πρόοδος για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στη Λευκορωσία ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία
Στη Λευκορωσία ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία © EPA/MAXIM GUCHEK/BELTA

Στη Λευκορωσία ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία ολοκληρώθηκε. Ρωσία και Ουκρανία δεν συμφώνησαν σε κατάπαυση πυρός.

Χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία στη Λευκορωσία. Οι διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με την ουκρανική πρεσβεία στο Μινσκ, έφεραν «μικρές θετικές εξελίξεις» όσον αφορά στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, προκειμένου να μπορέσουν να φύγουν οι άμαχοι από τις πόλεις.

Όπως μετέδωσε το Reuters, δεν ελήφθη καμία απόφαση για κατάπαυση του πυρός και για διακοπή των εχθροπραξιών. Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα η Ρωσία ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός σε 5 πόλεις.

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής, Μιχαήλ Ποντόλιακ, επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν μικρές εξελίξεις όσον αφορά στον ανθρωπιστικό τομέα, υπογραμμίζοντας ότι συνεχίστηκαν ενταντικά οι διαβουλεύσεις για το βασικό πολιτικό πλαίσιο των κανονισμών, καθώς και για την κατάπαυση του πυρός και τις εγγυήσεις ασφαλείας.

Από τη μεριά του ο Ρώσος διαπραγματευτής, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, είπε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για οτιδήποτε θετικό μετά τον τρίτο γύρο των συνομιλιών.

«Οι προσδοκίες μας από τις διαπραγματεύσεις δεν πραγματοποιήθηκαν, αλλά ελπίζουμε ότι την επόμενη φορά θα μπορέσουμε να κάνουμε πιο σημαντικά βήματα προς τα εμπρός. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν» ανέφερε. Και πρόσθεσε: «Φτάσαμε με ένα μεγάλο σύνολο εγγράφων, έχουμε ήδη λάβει συγκεκριμένες συμφωνίες, έργα και προτάσεις, και ελπίζαμε ότι σήμερα θα μπορούσε να υπογραφεί τουλάχιστον ένα πρωτόκολλο για ορισμένα από τα θέματα που φαινόταν να έχουν ήδη συμφωνηθεί επί της αρχής. Αλλά η ουκρανική πλευρά πήρε όλα αυτά τα έγγραφα για να τα μελετήσει. Δεν μπορούσαμε να υπογράψουμε κάτι επί τόπου και είπαν ότι θα επιστρέψουμε σε αυτό το θέμα, πιθανότατα στην επόμενη συνάντηση».

Σε βίντεο που δημοσίευσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, παρουσιάζεται η ουκρανική αντιπροσωπεία να αναχωρεί με ελικόπτερο από το Belovezhskaya Pushcha στα δυτικά της Λευκορωσίας μετά την ολοκλήρωση του τρίτου γύρου διαπραγματεύσεων με τη ρωσική αντιπροσωπεία.

Κατάπαυση του πυρός ζήτησε η Ουκρανία στις διαπραγματεύσεις

Νωρίτερα, ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, είχε καλέσει τη Ρωσία να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον αμάχων, κατά την έναρξη του τρίτου γύρου συνομιλιών με Ρώσους αξιωματούχους για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Σε λίγα λεπτά, θα αρχίσουμε να μιλάμε με εκπροσώπους μιας χώρας που πιστεύει σοβαρά ότι η μεγάλης κλίμακας βία κατά των αμάχων είναι μια επιχειρηματολογία. Αποδείξτε ότι αυτό δεν ισχύει» είχε γράψει στο Twitter.

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί εμποδίζουν την απομάκρυνση αμάχων από το Κίεβο, τη Μαριούπολη, το Σούμι, το Χάρκιβ, τη Βολνοβάχα και το Μικολάιφ, ανακοίνωσε από την πλευρά του το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας. Και πρόσθεσε: «Αυτό εμποδίζει την ασφαλή διέλευση ανθρωπιστικών διαδρόμων για Ουκρανούς και ξένους πολίτες, καθώς και την παράδοση φαρμάκων και τροφίμων».

Το ουκρανικό ΥΠΕΞ κάλεσε τους ξένους ηγέτες να εξαναγκάσουν τη Ρωσία να τηρήσει κατάπαυση του πυρός για να αποτρέψει, όπως είπε, μια ανθρωπιστική καταστροφή.

Οι τέσσερις όροι του Πούτιν για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ γνωστοποίησε τους όρους που θέτει ο Βλαντίμιρ Πούτιν για να σταματήσει άμεσα ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η Ρωσία αξιώνει από την Ουκρανία τέσσερις όρους για το τέλος των εχθροπραξιών. Συγκεκριμένα:

  1. Να σταματήσει να προβάλει αντίσταση
  2. Να αλλάξει το Σύνταγμά της ώστε να υπάρχει πρόβλεψη για το ουδέτερο καθεστώς της, δηλαδή να μην ενταχθεί σε κάποιο μπλοκ όπως το ΝΑΤΟ
  3. Να αναγνωρίσει τη ρωσική κυριαρχία στην Κριμαία
  4. Να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αποσχισθεισών Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

«Πραγματικά ολοκληρώνουμε την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας. Θα την τελειώσουμε. Αλλά το βασικό είναι να σταματήσει η Ουκρανία τη στρατιωτική της δράση. Να σταματήσουν τη στρατιωτική τους δράση και τότε ουδείς θα δεχτεί πυρά» ισχυρίστηκε ο Πεσκόφ.

Και πρόσθεσε: «Να κάνουν τροποποιήσεις στο Σύνταγμά τους, βάσει των οποίων η Ουκρανία θα απορρίπτει κάθε στόχο ένταξης σε οποιοδήποτε μπλοκ. Έχουμε μιλήσει επίσης για το ότι θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η Κριμαία είναι ρωσικό έδαφος και ότι πρέπει να αναγνωρίσουν ότι το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ είναι ανεξάρτητα κράτη. Αυτό είναι. Θα σταματήσουν όλα σε μια στιγμή».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ