- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πόλεμος στην Ουκρανία: Κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε η Ρωσία
Πότε ξεκινά - Σε ποιες πόλεις θα εφαρμοστεί
Κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία σε 5 πόλεις ανακοίνωσε η Ρωσία. Από τις 09.00 το πρωί της Τρίτης 8 Μαρτίου 2022.
Η Ρωσία ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας (07.03) κατάπαυση του πυρός σε πόλεις στην Ουκρανία. Η ανακοίνωση έρχεται μετά τον τρίτο γύρο των διαπραγματεύσεων στη Λευκορωσία, ο οποίος ολοκληρώθηκε νωρίτερα με μικρή πρόοδο να σημειώνεται σε ό,τι έχει να κάνει με τους ανθρωπιστικούς δρόμους για να μπορέσουν να φύγουν οι άμαχοι από τις πόλεις.
Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, η κατάπαυση πυρός θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 09.00 το πρωί της Τρίτης 8 Μαρτίου (ώρα Ελλάδας), ώστε να καταστεί εφικτή η απομάκρυνση των αμάχων μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων.
«Η Ρωσική Ομοσπονδία ανακοινώνει κατάπαυση του πυρός από τις 10.00 (ώρα Μόσχας) της 8ης Μαρτίου, ώστε να φύγουν οι άμαχοι από το Κίεβο αλλά και από τις πόλεις Σούμι, Χαρκίβ, Τσερνίχιφ και Μαριούπολη» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Η Ρωσία σκοτώνει αμάχους στην Ουκρανία
Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί από μεγαλύτερες αποστάσεις σε ουκρανικούς στόχους αυξάνουν τον αριθμό των αμάχων που σκοτώνονται και τις ζημιές σε μη στρατιωτικές υποδομές, ανακοίνωσε νωρίτερα το αμερικανικό Πεντάγωνο, χωρίς να αναφέρει ότι οι απώλειες αμάχων είναι σκόπιμες.
«Περισσότεροι άμαχοι σκοτώνονται και τραυματίζονται... και ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ακόμα επιλογή» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, καλώντας τον Ρώσο πρόεδρο να σταματήσει την εισβολή του στην Ουκρανία. Παράλληλα, είπε πως το Πεντάγωνο δεν εκτιμά ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στη βόρεια και βορειοανατολική Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες.
Ο Κίρμπι δήλωσε ότι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν καταλάβει την πόλη Χερσώνα και προσπαθούσαν να περικυκλώσουν τη Μαριούπολη, αλλά δεν την έχουν θέσει ακόμη υπό τον έλεγχο τους.
Νέα έκκληση Ζελένσκι στη Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε νέα δραματική έκκληση για υποστήριξη ενάντια στην ρωσική εισβολή. Σε βίντεο που προβλήθηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων Αμερικανοεβραϊκών Οργανώσεων, ο Ουκρανός πρόεδρος συνέκρινε την καταστροφή από τη ρωσική εισβολή με εκείνην που προκάλεσαν οι Γερμανοί Ναζί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Αυτό είναι απλώς μια καθαρά ναζιστική συμπεριφορά. Δεν μπορώ την χαρακτηρίσω με άλλο τρόπο» ανέφερε ο Ζελένσκι. Ο Ουκρανός πρόεδρος συνεχίζει να πιέζει για παράδοση στην Ουκρανία περισσότερων μαχητικών αεροσκαφών από τη Δύση και την επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων -προτάσεις που το ΝΑΤΟ έχει απορρίψει, καθώς μπορούν να οδηγήσουν σε «τρίτο παγκόσμιο πόλεμο», όπως ξεκαθάρισε ο Μακρόν.
Ο Ζελένσκι διάβασε μια λίστα με τις πόλεις και τις κωμοπόλεις που είπε ότι έχουν καταστραφεί από τις ρωσικές δυνάμεις, την ώρα που «οι Ουκρανοί πολεμούν με ό,τι έχουν, ακόμα και χωρίς όπλα».
«Ρίχνουν τα κορμιά τους μπροστά στα τανκς -για να καταλάβετε τι συμβαίνει εδώ» τόνισε. Και πρόσθεσε ότι «οι Ρώσοι δεν αφήνουν τους ανθρώπους να φύγουν από τις πόλεις στις οποίες επιτέθηκαν, δεν επιτρέπουν την είσοδο τροφίμων και νερού και αποσυνδέουν το διαδίκτυο, την τηλεόραση και το ρεύμα».
«Όλα αυτά συνέβησαν την εποχή των Ναζί. Η επιβίωση του ουκρανικού έθνους -το ζήτημα θα είναι το ίδιο με τον αντισημιτισμό... Όλα αυτά τα εκατομμύρια ανθρώπων πρόκειται να εξοντωθούν» πρόσθεσε.
Ο Ζελένσκι είπε ότι 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μια βομβιστική επίθεση σε ένα αρτοποιείο στο Κίεβο σήμερα και χθες Κυριακή, 50 παιδιά που πάσχουν από καρκίνο χρειάστηκε να μετακινηθούν μετά από βλήμα που έπληξε παιδιατρικό νοσοκομείο στην πόλη.
Η Ρωσία αποκαλεί την εκστρατεία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για τον αφοπλισμό της Ουκρανίας και την απομάκρυνση ηγετών που περιγράφει ως νεοναζί. Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της το αποκαλούν αυτό πρόσχημα για μια εισβολή για την κατάκτηση μιας χώρας 44 εκατομμυρίων κατοίκων.
«Το εύρος και η κλίμακα της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία ήταν τόσο απροσδόκητη και καταστροφική όσο ήταν για τους Αμερικανούς οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Βομβαρδίζουν ό,τι κινείται» κατέληξε ο Ζελένσκι για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Απομάκρυνση των κατοίκων από αρκετά χωριά για λόγους ασφαλείας
Η αμερικανική πλευρά αποδίδει τις επιθέσεις στην παραβίαση μνημονίου συνεννόησης από την Τεχεράνη
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ βρήκε την όλη κατάσταση «ειλικρινά, ντροπιαστική»
Η αντιπαράθεση αναδεικνύει και τις διαφορετικές στρατηγικές προσεγγίσεις για τη συνέχιση του πολέμου
Η ποιότητα του αέρα σε μεγάλες περιοχές της Βόρειας Αμερικής θεωρείται «επικίνδυνη»
Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από συνωστισμό πέρυσι
Σε «ρινγκ» μετατράπηκε ένα κατάστημα «In-N-Out Burger»
Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου οξύνει τη σύγκρουση με τη Δικαιοσύνη
Πολλοί φοιτητές κάνουν κατάχρηση της διαμονής τους στις ΗΠΑ, μένοντας στη χώρα για επιπλέον χρόνια
Σε κλοιό πολέμου η Μέση Ανατολή μετά από έξι ημέρες συγκρούσεων
Ποτάμια της χώρας έχουν ιστορικά χαμηλά επίπεδα νερού και δεν έχει βρέξει σχεδόν καθόλου τις τελευταίες εβδομάδες
Η μόδα αποτελούσε μία από τις μεγάλες της αγάπες
Ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα υπερασπιστεί τη σύζυγό του
Η σύζυγος και η κόρη του βρίσκονταν μέσα στο κατάστημα
Η σχετική νομοθεσία προβλέπει ποινή φυλάκισης από έξι μήνες έως ένα έτος
Δύο μοτοσυκλέτες, ένα ΙΧ κι ένα τροχόσπιτο ενεπλάκησαν στο θανατηφόρο τροχαίο
Το χρονικό της υπόθεσης
Η υποχώρηση του ενδιαφέροντος και οι αποτυχημένες προσπάθειες επίλυσης
Στο στόχαστρο οι αμερικανικές βάσεις σε Κουβέιτ και Μπαχρέιν
Τα δεδομένα της οικονομίας, της εξωτερικής πολιτικής και της αμυντικής πολιτικής της Τουρκίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.