Κοσμος

Ουκρανία: Η Ρωσία ζητά την παράδοση της Μαριούπολης (LIVE)

Υπερηχητικοί πύραυλοι χτύπησαν ξανά στόχους - Πυραύλους Κρουζ εκτόξευσαν ρωσικά πολεμικά πλοία

62224-137655.jpg
Newsroom
13’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βιβλίο με φωτογραφία του Λένιν στα χαλάσματα κτιρίου στο Κίεβο
Βιβλίο με φωτογραφία του Λένιν στα χαλάσματα κτιρίου στο Κίεβο © EPA/MIGUEL A. LOPES

Ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος συνεχίζεται για 25η ημέρα. Η Ρωσία κυκλώνει πόλεις στην Ουκρανία και βομβαρδίζει αμάχους - Η Ρωσία θέλει την παράδοση της Μαριούπολης.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για 25η ημέρα. Οι βομβαρδισμοί από τη Ρωσία συνεχίζονται, με το ρωσικό πυροβολικό και τα ρωσικά μαχητικά να χτυπούν με οβίδες και πυραύλους κατοικημένες περιοχές.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι χρησιμοποιήθηκαν ξανά υπερηχητικοί πύραυλοι για να καταστραφεί αποθήκη καυσίμων στα νότια της Ουκρανίας. Παράλληλα, πολεμικά πλοία της Ρωσίας στην Κασπία και τη Μαύρη Θάλασσα εκτόξευσαν πυραύλους Κρουζ.

Οι νεκροί σε Χάρκοβο και Κίεβο ολοένα και αυξάνονται, καθώς η Ρωσία δεν σταματά τους βομβαρδισμούς. Περισσότεροι από 10 εκατομμύρια πρόσφυγες (πάνω από το 1/4 του συνολικού πληθυσμού της χώρας) έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Σε νέο του μήνυμα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνάντηση για διαπραγμάτευση. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ria, η Ρωσία έστειλε τελεσίγραφο στην Ουκρανία για την παράδοση της Μαριούπολης μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι χάρτες των πολεμικών επιχειρήσεων - Τα εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία

Ακολουθεί αναλυτικός χάρτης με τα εδάφη που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους οι Ρώσοι στην Ουκρανία, καθώς ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος συνεχίζεται για 25η ημέρα. Ο χάρτης είναι από τη δεξαμενή σκέψης Institute Study of War:

Ο χάρτης των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία (25η ημέρα), σύμφωνα με το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας:

Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος: Live οι εξελίξεις για την 25η ημέρα του πολέμου

22:30 Τελεσίγραφο από τη Μόσχα για παράδοση της Μαριούπολης

Η Ρωσία έστειλε τελεσίγραφο στην Ουκρανία, η οποία καλείται να δώσει απάντηση για την παράδοση της Μαριούπολης μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, σύμφωνα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ria.

Σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, για τη διάσωση αμάχων από τις 10 το πρωί της 21ης Μαρτίου θα ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι από τη Μαριούπολη, τόσο στην ανατολική όσο και στη δυτική κατεύθυνση.

22:00 Ο Ζελένσκι ζητεί από το Ισραήλ να «κάνει μια επιλογή»

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζήτησε σήμερα από το Ισραήλ να «κάνει μια επιλογή» υποστηρίζοντας στην πράξη την Ουκρανία έναντι της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια βιντεοκλήσης ενώπιον των βουλευτών της Κνεσέτ, του ισραηλινού κοινοβουλίου.

Το Ισραήλ θα πρέπει να ζήσει με τις επιλογές που κάνει ως προς το αν θα βοηθήσει στην προστασία της Ουκρανίας από τη ρωσική εισβολή, δήλωσε. «Η Ουκρανία έκανε την επιλογή της πριν από 80 χρόνια και έχουμε Δίκαιους που έκρυψαν Εβραίους, ήρθε η ώρα το Ισραήλ να κάνει την επιλογή του... η αδιαφορία σκοτώνει, οι υπολογισμοί σκοτώνουν», δήλωσε ο Ζελένσκι, ποντάροντας στις εβραϊκές του ρίζες, σε ομιλία του στα ουκρανικά που μεταφράστηκε στα εβραϊκά για τους Ισραηλινούς βουλευτές.

21:35 Ορφανά παιδιά από τη Μαριούπολη μεταφέρθηκαν σε φιλορωσική περιοχή

Παιδιά, τα περισσότερα από τα οποία είναι ορφανά, που ήταν εγκλωβισμένα σε σανατόριο της Μαριούπολης, μεταφέρθηκαν σε μία από τις δύο πρωτεύουσες των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσαν σήμερα οικείοι τους στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Συνολικά 19 παιδιά και έφηβοι, ηλικίας από 4 έως 17 ετών, έζησαν για περίπου δύο εβδομάδες στα παγωμένα υπόγεια αυτού του σανατόριου, που ειδικεύεται στη θεραπεία πνευμονικών παθήσεων, ενώ ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν όχι μακριά από το κτίριο αυτό.

21:10 Υπάρχει «σχέδιο ανατροπής του Πούτιν» από τη ρωσική ελίτ, υποστηρίζει η Υπηρεσία Πληροφοριών του ουκρανικού στρατού

H Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών του Yπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας παρουσίασε σενάριο «πτώσης» του Βλαντίμιρ Πούτιν από την εξουσία της Ρωσίας, 25 ημέρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία. 

Στην επίσημη σελίδα της υπηρεσίας στο Facebook υπήρξε ανάρτηση σύμφωνα με την οποία, στη Ρωσία έχει ήδη αρχίσει να αναπτύσσεται μια ομάδα ισχυρών προσωπικοτήτων της Ρωσίας, προερχόμενων από την επιχειρηματική και πολιτική ελίτ της χώρας, η οποία έχει σαν στόχο να καθαιρέσει τον Πούτιν «το συντομότερο δυνατό» και να ανακτήσει τους οικονομικούς δεσμούς με τη Δύση, οι οποίοι καταστράφηκαν λόγω των κυρώσεων που επέφερε η εισβολή στην Ουκρανία.

19:35 Ουκρανία: Ο Πούτιν συμφώνησε να μιλήσει με Ζελένσκι, λέει το ΒΒC

O Βλαντίμιρ Πούτιν είναι έτοιμος να δεχτεί την πρόταση και να συναντήσει ο ίδιος τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Όπως αναφέρει το BBC, ο Πούτιν φέρεται «έτοιμος να μιλήσει» στον Ουκρανό πρόεδρο.

Η είδηση έρχεται την ώρα που ο Ζελένσκι δήλωσε ότι θέλει να μιλήσει απευθείας με τον Πούτιν, προειδοποιώντας ότι εάν οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν έχουν αίσιο τέλος, τότε «πάμε για τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

19:10 Ο πάπας Φραγκίσκος χαρακτήρισε «ιεροσυλία» τον πόλεμο στην Ουκρανία

Απευθυνόμενος στους συγκεκριμένους πιστούς στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε απερίφραστα για μια ακόμη φορά την ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας. Ειδικότερα, ο ποντίφικας τόνισε:

«Όλα αυτά είναι απάνθρωπα. Αποτελούν, μάλιστα, και ιεροσυλία, διότι αντιβαίνουν στην ιερότητα της ανθρώπινης ζωής. Τάσσονται ιδίως κατά της ανυπεράσπιστης ανθρώπινης ζωής, η οποία πρέπει να τυγχάνει σεβασμού και προστασίας, όχι να εξοντώνεται, η οποία μετρά περισσότερο από κάθε στρατηγική. Δεν πρέπει να το ξεχάσουμε: είναι μια απάνθρωπη και ιερόσυλη σκαιότητα».

18:50 Έφτασε Ελλάδα ο πρόξενος της Μαριούπολης, Μανώλης Ανδρουλάκης

Έφτασε στην Ελλάδα πριν από λίγο ο πρόξενος Μαριούπολης, Μανώλης Ανδρουλάκης. Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» τον περίμεναν η σύζυγός του με το μικρό τους παιδί και ο πατέρας του Έλληνα πρόξενου.

«Δεν είχα καταλάβει το μέγεθος που είχε λάβει το ζήτημα», είπε ο κ. Ανδρουλάκης στις πρώτες δηλώσεις του. «Η Μαριούπολη θα μπει σε μια λίστα πόλεων παγκοσμίως που καταστράφηκαν τελείως», πρόσθεσε ο Έλληνας πρόξενος, ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν να επιστρέψει σώος και ασφαλής στην Ελλάδα.

17:54 Η Μαρίνα Οβσιάνικοβα καλεί τους Ρώσους να καταγγείλουν την επίθεση του ρωσικού στρατού κατά της Ουκρανίας

Η ρωσίδα δημοσιογράφος, Μαρίνα Οβσιάνικοβα, κάλεσε τον πληθυσμό της χώρας της να καταγγείλει την επίθεση του ρωσικού στρατού κατά της Ουκρανίας.

«Οι καιροί είναι πολύ σκοτεινοί και πολύ δύσκολοι και κάθε άνθρωπος που έχει πολιτική άποψη και θέλει να κάνει γνωστή αυτήν την άποψη, πρέπει να κάνει την φωνή του να ακουστεί. Είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο ABC η ρωσίδα δημοσιογράφος που έγινε γνωστή όταν εισέβαλε σε δελτίο ειδήσεων του Pervy Kanal της κρατικής τηλεόρασης της Ρωσίας κρατώντας πλακάτ με συνθήματα κατά της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και κατά της προπαγάνδας του Κρεμλίνου.

«Ο ρωσικός λαός είναι στην πραγματικότητα κατά του πολέμου, είναι ο πόλεμος του Πούτιν, όχι ο πόλεμος του ρωσικού λαού», είπε.

17:35 Μαριούπολη: Αρπαγές χιλιάδων πολιτών καταγγέλουν οι Ουκρανοί

«Τρόμος που θα μείνει στη μνήμη για τους επόμενους αιώνες» είναι η πολιορκία της Μαριούπολης από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την ώρα που οι τοπικές αρχές της ρημαγμένης ουκρανικής πόλης καταγγέλλουν ότι χιλιάδες κάτοικοι έχουν αρπαγεί από τις ρωσικές δυνάμεις και μεταφερθεί στην Ρωσία.

«Την τελευταία εβδομάδα, πολλές χιλιάδες κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν αρπαγεί και μεταφερθεί βιαίως σε ρωσικό έδαφος», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης στο κανάλι του στο Telegram.

16:35 Ουκρανία: 10 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους

Δέκα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους εξαιτίας του καταστροφικού πολέμου που διεξάγεται από την Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο Υπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Φιλίππο Γκράντι.

16:15 Ζελένσκι: Είμαι έτοιμος να διαπραγματευτώ με τον Πούτιν

Σε μία δήλωση που προκαλεί ανησυχία προχώρησε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσεις πόλεις - κλειδιά της Ουκρανίας.

Ο Ζελένσκι είπε σήμερα, 20 Μαρτίου, ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ωστόσο, προειδοποίησε ότι εάν αποτύχουν οι διαπραγμάτευσης, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η μάχη μεταξύ των δύο χωρών θα οδηγήσει σε «έναν τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

15.50 Τουλάχιστον 902 νεκροί άμαχοι στην Ουκρανία

Τουλάχιστον 902 άμαχοι σκοτώθηκαν και 1.459 τραυματίστηκαν στην Ουκρανία μέχρι τα μεσάνυχτα της 19ης Μαρτίου, ανακοίνωσε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Οι περισσότερες απώλειες οφείλονται στους βομβαρδισμούς από το βαρύ πυροβολικό ή τα πυραυλικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης, τους πυραύλους και τις αεροπορικές επιδρομές, σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία. Η Υπατη Αρμοστεία διευκρινίζει ότι θεωρείται ότι ο απολογισμός είναι σημαντικά βαρύτερος από τη στιγμή που η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, η οποία διαθέτει μεγάλη ομάδα εποπτείας στην Ουκρανία, δεν έχει κατορθώσει να λάβει ή να επαληθεύσει πληροφορίες για απώλειες από πολλές σφοδρά πληγείσες ουκρανικές πόλεις, όπως είναι η Μαριούπολη.

15.38 Guardian: Ρωσικό τανκ βομβάρδισε γηροκομείο - 56 νεκροί

Στην περιοχή Λουχάνσκ, την Ανατολική Ουκρανία, ρωσικό τανκ άνοιξε πυρ σε γηροκομείο στην πόλη Κρεμίνα. Σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση, η φονική επίθεση από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις σημειώθηκε στις 11 Μαρτίου 2022. 15 επιζώντες έπεσαν θύματα απαγωγής από τους Ρώσους, οι οποίοι τους μετέφεραν σε εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Κρεμλίνου.

15.32 Το συγκλονιστικό βίντεο από τη διαμαρτυρία στο Λβιβ - 109 άδεια παιδικά καροτσάκια για τα 109 νεκρά παιδιά στην Ουκρανία

Η βρετανική εφημερίδα «The Sun» έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα Κυριακή (20.03) βίντεο από τη συγκλονιστική διαμαρτυρία στο Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία. Την Παρασκευή (18.03) οι κάτοικοι στην πλατεία Rynok τοποθέτησαν στη σειρά 109 άδεια παιδικά καρότσια. Συμβολίζουν τις ζωές των 109 παιδιών που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Περισσότερα ΕΔΩ

Empty strollers in Lviv mark children killed in ongoing Russian invasion of Ukraine

15.12 Περισσότερα από 115 παιδιά έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία

Δημοσίευμα στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian», επικαλούμενο την ουκρανική Βουλή, αναφέρει ότι 115 παιδιά στην Ουκρανία έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολή στη χώρα. Τουλάχιστον 140 έχουν τραυματιστεί.

15.04 Ό,τι απέμεινε από το θέατρο στη Μαριούπολη που βομβαρδίστηκε

Εικόνα από δορυφόρο δείχνει το κατεστραμμένο θέατρο στη Μαριούπολη
Εικόνα από δορυφόρο δείχνει το κατεστραμμένο θέατρο στη Μαριούπολη © EPA

14.55 Πάνω από το 1/4 του συνολικού πληθυσμού στην Ουκρανία έχει εγκαταλείψει το σπίτι του

Οι Ουκρανοί πρόσφυγες στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας έχουν ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Στην ανακοίνωση κάνει λόγο για έναν «καταστροφικό πόλεμο». Αναλυτικά:

  • 3.389.044 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουην διαφύγει σε χώρες του εξωτερικού.
  •  6,48 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί σε περιοχές στο εσωτερικό της χώρας.
  • 60.352 Ουκρανοί πρόσφυγες πέρασαν τα σύνορα το τελευταίο 24ωρο.
  • Το 90% των προσφύγων από την Ουκρανία είναι γυναίκες και παιδιά, καθώς οι άνδρες, ηλικίας 18 με 60 ετών, μπορούν ανά πάσα στιγμή να πολεμήσουν, εφόσον ζητηθεί η επιστράτευσή τους.

14.40 O Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου στη Μαριούπολη  

«Το να προκαλείς κάτι τέτοιο σε μια ειρηνική πόλη, είναι τρομοκρατική ενέργεια που θα παραμείνει στη μνήμη και τον επόμενο αιώνα» δήλωσε σήμερα Κυριακή 20 Μαρτίου 2022 ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καταγγέλλοντας εγκλήματα πολέμου στη Μαριούπολη. Η συνέχεια ΕΔΩ

Zelenskiy calls attacks against Mariupol 'a terror that will be remembered for centuries'

13.55 Τα πλήγματα που έχει υποστεί η Ρωσία στην Ουκρανία σε αριθμούς

Τουλάχιστον 14.700 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό, έχουν καταρριφθεί 96 ρωσικά αεροσκάφη και 118 ρωσικά ελικόπτερα. Παράλληλα, έχουν καταστραφεί 476 ρωσικά τεθωρακισμένα.

13.20 Παγιδευμένοι στα ερείπια άμαχοι μετά τον βομβαρδισμό σχολής Καλών Τεχνών στη Μαριούπολη

Ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε κτίριο σχολής Καλών Τεχνών στην Μαριούπολη, όπου είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες άνθρωποι, πολλοί από του οποίους είναι παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια. «Χθες (Σάββατο), οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής βομβάρδισαν την σχολή Καλών Τεχνών G12 στην αριστερή όχθη της Μαριούπολης, όπου 400 κάτοικοι της Μαριούπολης -γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι- είχαν βρει καταφύγιο» ανακοίνωσαν οι δημοτικές. Και πρόσθεσαν: «Γνωρίζουμε ότι το κτίριο καταστράφηκε και ότι ειρηνικοί άνθρωποι παραμένουν κάτω από τα ερείπια. Ο απολογισμός των θυμάτων καταρτίζεται». Περισσότερα ΕΔΩ

12.52 O Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

«Η επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας συνεχίζεται. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία» ξεκαθάρισε ο Πάπας Φραγκίσκος σε δήλωσή του σήμερα Κυριακή 20 Μαρτίου 2022.

12.24: Η Ουκρανία κατηγορεί τον ρωσικό στρατό ότι μεταφέρει με τη βία κατοίκους στη Ρωσία

Η διαμεσολαβήτρια της Ουκρανίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ludmila Denisova κατηγόρησε σήμερα τον ρωσικό στρατό ότι τις προηγούμενες ημέρες μετέφερε με τη βία Ουκρανούς αμάχους στη Ρωσία. Όπως δήλωσε, «χιλιάδες κάτοικοι στη Μαριούπολη μεταφέρθηκαν με τη βία στη Ρωσία». Και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επιβάλει ακόμα σκληρότερες κυρώσεις στη Μόσχα.

11.38 Κοντά σε συμφωνία Ρωσία και Ουκρανία, ισχυρίζεται η Τουρκία

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα στην εφημερίδα Hürriyet ότι η Ρωσία και η Ουκρανία πλησιάζουν σε συμφωνία σε «κρίσιμα» ζητήματα και έχουν σχεδόν συμφωνήσει σε ορισμένα θέματα. Ο Τσαβούσογλου είπε επίσης πως ελπίζει να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός εάν οι πλευρές δεν υπαναχωρήσουν από την πρόοδο που έχουν σημειώσει προς την επίτευξη συμφωνίας. Η συνέχεια ΕΔΩ

11.20 Φόβοι για μεγάλη επίθεση στα δυτικά της χώρας μέσω Λευκορωσίας

Η Ουκρανία εκτιμά ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για επίθεση στην περιοχή Βολίν, στο δυτικό τμήμα της χώρας, μέσω Λευκορωσίας, ανέφερε σήμερα το γραφείο του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επικαλούμενο τις ένοπλες δυνάμεις. Η ρωσική εισβολή έχει επικεντρωθεί κυρίως στις βόρειες, νότιες και ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, ενώ την περασμένη εβδομάδα πύραυλοι έπληξαν επίσης τη στρατιωτική βάση Γιαβορίβ, κοντά στα πολωνικά σύνορα.

10.50 Η Ρωσία χρησιμοποίησε ξανά υπερηχητικούς πυραύλους στην Ουκρανία

Διέλυσε απόθεμα καυσίμων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο νότιο τμήμα της χώρας, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας. Η συνέχεια ΕΔΩ

Η συνέχεια ΕΔΩ

10.08 Ρωσικός βομβαρδισμός στη Σχολή Καλών Τεχνών στη Μαριούπολη

Ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν σχολή καλών τεχνών στην υπό πολιορκία Μαριούπολη, όπου είχαν βρει καταφύγιο περίπου 400 κάτοικοι, ανακοίνωσε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες από τη χθεσινή επίθεση, αν και το δημοτικό συμβούλιο τόνισε ότι το κτίριο καταστράφηκε και ότι υπήρχαν θύματα κάτω από τα χαλάσματα.

10.06 Το βίντεο από drone που δημοσιεύει η εφημερίδα «Telegraph» για την καταστροφή στη Μαριούπολη

Drone footage shows devastation in Mariupol

10.04 Η Ρωσία βομβάρδισε πολυκατοικία στο Χάρκοβο - Στους 5 οι νεκροί

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Χάρκοβο όταν χτυπήθηκε από το ρωσικό πυροβολικό πολυκατοικία κοντά σε βιομηχανική περιοχή, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία.

Kharkiv residential building destroyed by air strike

10.02 Ανοίγουν 7 ανθρωπιστικοι διάδρομοι για να φύγουν οι άμαχοι

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε ότι σήμερα Κυριακή (20.03) θα ανοίξουν επτά ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να επιτραπεί η απομάκρυνση αμάχων από περιοχές στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων. Η Ουκρανία έχει απομακρύνει συνολικά 190.000 ανθρώπους από τα μέτωπα των μαχών, αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή την 24η Φεβρουαρίου, δήλωσε χθες η Βερεστσούκ. Η Ουκρανία και η Ρωσία κατηγορούν η μια την άλλη για τις δυσκολίες στη διαδικασία αυτή.

09.55 Το ρωσικό πολεμικό ναυτικό στη Μαύρη Θάλασσα εκτοξεύει πυραύλους Κρουζ

Η Ρωσία έπληξε σήμερα την Ουκρανία με πυραύλους Κρουζ που εκτοξεύτηκαν από πλοία στη Μαύρη Θάλασσα και στην Κασπία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

09.42 Η Gazprom συνεχίζει τις εξαγωγές ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι συνεχίζει να τροφοδοτεί με αέριο την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, ικανοποιώντας τα σχετικά αιτήματα των Ευρωπαίων καταναλωτών. Η εταιρεία ανέφερε ότι τα αιτήματα αυτά ανήλθαν στα 106,6 εκατ. κυβικά μέτρα την 20ή Μαρτίου.

09.25 Ό,τι απέμεινε από το εμπορικό κέντρο στη Μαριούπολη μετά τον ρωσικό βομβαρδισμό

New footage shows destroyed shopping centre in Mariupol

09.05 Στην πόλη Σούμι μεγάλη φωτιά σε αποθήκη έκαιγε για ένα 24ωρο

Η πόλη Σούμι, στην Ανατολική Ουκρανία, δέχτηκε βομβαρδισμό από τη Ρωσία, με αποτέλεσμα μια μεγάλη αποθήκη να καταστραφεί. Οι πυροσβέστες έδιναν μάχη με τις φλόγες για πάνω από ένα 24ωρο, προκειμένου να τη θέσουν υπό έλεγχο.

08.58 Βίντεο για τους διασώστες που δίνουν μάχη με τον χρόνο για να σώσουν εγκλωβισμένους στα χαλάσματα

Η υπηρεσία αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών στην Ουκρανία δημοσίευσε βίντεο για τους διασώστες, οι οποίοι -με κίνδυνο της ζωής τους- πηγαίνουν στα σημεία που βομβαρδίζουν οι Ρώσοι.

08.51  Η Αυστραλία απαγορεύει τις εξαγωγές αλουμίνας και βωξίτη προς τη Ρωσία

Η Αυστραλία υιοθέτησε σήμερα νέες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, σε αντίδραση στην εισβολή στην Ουκρανία, απαγορεύοντας τις εξαγωγές αλουμίνας και βωξίτη με άμεση ισχύ, ενώ δεσμεύτηκε να στείλει περισσότερο οπλισμό και ανθρωπιστική βοήθεια στο Κίεβο.

08.42 Στην Ουκρανία απαγορεύτηκαν 11 κόμματα που χαρακτηρίζονται φιλορωσικά

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας απαγόρευσε την πολιτική δουλειά κομμάτων που χαρακτήρισε φιλορωσικά, καθ’ όσο εφαρμόζεται στρατιωτικός νόμος σε όλη την επικράτεια λόγω του πολέμου με τη Ρωσία. Την απόφαση ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του προς τους πολίτες, που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης το Σάββατο το βράδυ. Η συνέχεια ΕΔΩ

08.30 Στο Κίεβο οι νεκροί από τη ρωσική εισβολή έχουν ξεπεράσει τους 220

Οι αρχές της πόλης του Κιέβου ανακοίνωσαν σήμερα Κυριακή (20.03) ότι 228 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην ουκρανική πρωτεύουσα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά. Άλλοι 912 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, πρόσθεσε η δημοτική αρχή του Κιέβου σε ανακοίνωση.

08.25 Στο Χάρκοβο οι νεκροί ξεπερνούν τους 260

Τουλάχιστον 260 άμαχοι σκοτώθηκαν σε μάχες στο Χάρκοβο (βορειοανατολική Ουκρανία) αφότου άρχισε η εισβολή της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Ανάμεσα στα θύματα ήταν 14 παιδιά. Η πόλη πολιορκείται εδώ και εβδομάδες και δέχεται σφοδρούς βομβαρδισμούς.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ