Κοσμος

Ουκρανία και Ρωσία κοντά σε συμφωνία, δηλώνει ο Τσαβούσογλου

Τα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ © EPA/PAVEL GOLOVKIN

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι υπάρχει σύγκλιση ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία σε συγκεκριμένα θέματα στις διαπραγματεύσεις. Τι δήλωσαν Τσαβούσογλου και Καλίν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα Κυριακή 20 Μαρτίου 2022 στην εφημερίδα Hürriyet ότι η Ρωσία και η Ουκρανία πλησιάζουν σε συμφωνία σε «κρίσιμα» ζητήματα, προκειμένου να σταματήσει ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος.

Την ίδια στιγμή έχουν σχεδόν συμφωνήσει σε ορισμένα άλλα θέματα, όπως πρόσθεσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης πως ελπίζει να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός εάν οι πλευρές δεν υπαναχωρήσουν από την πρόοδο που έχουν σημειώσει προς την επίτευξη συμφωνίας για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Εάν τα μέρη δεν υποχωρήσουν από τις τρέχουσες θέσεις τους, μπορούμε να πούμε ότι είμαστε αισιόδοξοι για κατάπαυση του πυρός. Υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι μεταξύ των ηγετών. Αυτό είναι πλέον γνωστό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το ενδεχόμενο να συναντηθούν ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Τσαβούσογλου σημείωσε: «θα υπάρξει ειρήνη ή συμφωνία, τότε σίγουρα θα συναντηθούν. Δεν αποκλείει κανένας τους αυτό το ενδεχόμενο. Δεν είναι αρνητικοί στο να συναντηθούν».

Οι όροι που θέτει η Ρωσία για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία - Τι δήλωσε ο Καλίν

Εν τω μεταξύ, με δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο al Jazeera, ο Τούρκος προεδρικός σύμβουλος Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε ότι Ρωσία και Ουκρανία συζητούν στις διαπραγματεύσεις πάνω σε τέσσερα βασικά σημεία:

  • Να μην μπει η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ (ουδετερότητα)
  • Αποστρατικοποίηση
  • «Αποναζιστικοποίηση»
  • Προστασία της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία.

Τόσο η Ουκρανία όσο και η Δύση απορρίπτουν τα περί «αποναζιστικοποίησης» που δεν σταματά να επαναλαμβάνει ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Το συγκεκριμένο «αφήγημα» της Μόσχας καταρρίφθηκε πρόσφατα από το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη, το οποίο απεφάνθη ότι δεν υπάρχει καμία γενοκτονία στην Ανατολική Ουκρανία.

«Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις παραμένει το καθεστώς στο Ντονμπάς (Ντόνετσκ και Λουχάνσκ) και στην -παράνομα προσαρτημένη- Κριμαία.

Ο Καλίν δήλωσε επίσης ότι μία διαρκής κατάπαυση του πυρός θα μπορέσει να επιτευχθεί έπειτα από συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Πούτιν.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ