Κοσμος

Διεθνές Δικαστήριο: Καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Καλεί τη Ρωσία να σταματήσει άμεσα τον πόλεμο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καταστροφές σε πολυκατοικία στο Κίεβο από τον ρωσικό βομβαρδισμό
Καταστροφές σε πολυκατοικία στο Κίεβο από τον ρωσικό βομβαρδισμό © EPA/POOL

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αφαιρεί από τη Ρωσία τα προσχήματα για την εισβολή στην Ουκρανία. Καταψήφισαν μόνο ο Ρώσος και ο Κινέζος δικαστής

Το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη απεφάνθη ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει άμεσα τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, επισημαίνεται ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς της Μόσχας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ ξεκαθαρίζει ότι η Ουκρανία δεν διαπράττει γενοκτονία εναντίον των Ρωσοφώνων στο Ντονμπάς (περιοχές Ντόνετσκ και Λουχάνσκ).

Η απόφαση επικυρώθηκε με 13 ψήφους υπέρ και 2 κατά. Το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη ξεκαθαρίζει ότι «η Ρωσική Ομοσπονδία πρέπει αμέσως να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου στην περιοχή της Ουκρανίας». Αρνητικά ψήφισαν μόνο ο Ρώσος και ο Κινέζος δικαστής.

Είχε προηγηθεί η προσφυγή της Ουκρανίας στη Χάγη στις 26 Φεβρουαρίου 2022, δύο ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία. Το Κίεβο ζητούσε επείγουσα απόφαση σχετικά με τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι οι ουκρανικές δυνάμεις διέπρατταν γενοκτονία σε υποστηριζόμενες από τη Ρωσία περιοχές στο Λουχάνσκ και στο Ντονέτσκ.

Ικανοποίηση Ζελένσκι για τη δικαίωση της Ουκρανίας στη Χάγη

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία πρέπει να συμμορφωθεί με την απόφαση και να σταματήσει άμεσα την εισβολή στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ