Κοσμος

Διαπραγματεύσεις Ουκρανίας - Ρωσίας: Τι συζητούν οι δύο πλευρές

Τα δύο βασικά θέματα που είναι στο τραπέζι

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διαπραγματεύσεις Ουκρανίας - Ρωσίας: Τι συζητούν οι δύο πλευρές
Διαπραγματεύσεις Ουκρανίας - Ρωσίας: Τι συζητούν οι δύο πλευρές © EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT

Διαπραγματεύσεις Ουκρανίας - Ρωσίας: Εγγυήσεις ασφαλείας και οργάνωση κατάπαυσης του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους.

Εγγυήσεις ασφαλείας και οργάνωση κατάπαυσης του πυρός για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών θα συζητηθούν κατά τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία που διεξάγονται σήμερα, 29 Μαρτίου, στην Τουρκία, δήλωσε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Εντατικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για σημαντικά θέματα, το σημαντικότερο των οποίων είναι συμφωνία για διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας προς την Ουκρανία, διότι η συμφωνία αυτή θα δώσει την δυνατότητα τερματισμού του πολέμου όπως χρειάζεται η Ουκρανία», δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ο Μιχάιλο Ποντόλιακ.

«Το δεύτερο θέμα είναι κατάπαυση του πυρός για την επίλυση των ανθρωπιστικών προβλημάτων που έχουν συσσωρευθεί», πρόσθεσε.

Ενα άλλο πρόβλημα είναι «η κλιμάκωση του πολέμου», περιλαμβανομένης «της παραβίασης του δικαίου του πολέμου», είπε.

Διαπραγματεύσεις Ουκρανίας Ρωσίας - Ερντογάν: Οι δύο πλευρές έχουν «νόμιμες ανησυχίες»

Οι συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας ξεκίνησαν στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να υποδέχεται τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών δηλώνοντας ότι και οι δύο πλευρές έχουν «νόμιμες ανησυχίες».

Απευθυνόμενος στους διαπραγματευτές, πριν την έναρξη των συνομιλιών, ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι έχει έρθει η ώρα για συγκεκριμένα αποτελέσματα και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

«Εναπόκειται και στις δύο πλευρές να βάλουν τέλος σε αυτή την τραγωδία. Η επίτευξη εκεχειρίας και ειρήνης το συντομότερο δυνατό είναι προς το συμφέρον όλων. Πιστεύουμε ότι πλέον έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο κατά την οποία χρειάζονται συγκεκριμένα αποτελέσματα από τις συνομιλίες», τόνισε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε εξάλλου ότι «η παράταση της σύγκρουσης δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», την ώρα που δέκα εκατομμύρια άμαχοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στην Ουκρανία.

«Η διαπραγματευτική διαδικασία, που διεξάγεται υπό τις εντολές των ηγετών σας, έχει δημιουργήσει ελπίδες για ειρήνη», πρόσθεσε. «Όλος ο κόσμος περιμένει καλά νέα από εσάς», κατέληξε.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ώρα διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία (LIVE)

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ