Κοσμος

Μολδαβία: Επίσημο αίτημα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Το ίδιο έκανε νωρίτερα και η Γεωργία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μολδαβία και Γεωργία υπέβαλαν αίτημα για ένταξη στην ΕΕ
Μολδαβία και Γεωργία υπέβαλαν αίτημα για ένταξη στην ΕΕ © Pixabay

Ένταξη στην ΕΕ από Μολδαβία και Γεωργία. Οι δύο χώρες υπέγραψαν επίσημο αίτημα για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Η Μολδαβία υπέβαλε επίσημο αίτημα για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την επίσημη αίτηση για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ υπέγραψε η πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάγια Σάντου. Η αίτηση θα αποσταλεί στις Βρυξέλλες εντός των επόμενων ημερών.

«Θέλουμε να ζήσουμε με ειρήνη, με δημοκρατία, με ελευθερία» ξεκαθάρισε η Σάντου στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας Κισινάου, την ώρα που μαίνεται ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα η Γεωργία υπέβαλε επίσημο αίτημα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Γεωργία ζητεί να γίνει μέλος της ΕΕ - Το επίσημο αίτημα

Ειδικότερα, την επίσημη αίτηση για την ένταξη της Γεωργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε ο πρωθυπουργός της χώρας Ιρακλί Γκαριμπασβίλι, λίγες ημέρες μετά την κίνηση της Ουκρανίας να υποβάλει αίτημα για «fast-track» ένταξη στην ΕΕ.

Στο διάγγελμά του ο Γκαριμπασβίλι ανέφερε πως η Τιφλίδα αναμένει πλέον από τις Βρυξέλλες να λάβει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας.

«Η αίτηση για ένταξη στην ΕΕ είναι ένα ακόμη ορόσημο στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Γεωργίας» είπε. Και πρόσθεσε ότι «γυρίζει μια νέα σελίδα στην ιστορία μας και συνεχίζει την προσπάθεια των προγόνων μας».

«Η Γεωργία είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος» ξεκαθάρισε, υπογραμμίζοντας: «Η χώρα μας ανήκε πάντα στον ευρωπαϊκό πολιτισμό και τον πολιτισμένο χώρο σε όλη τη μακρόχρονη ιστορία της. Η ιστορία της Γεωργίας, η οποία αποτελεί χώρο αγώνων και μαχών για την ελευθερία, είναι η απόδειξη ότι αυτές οι αξίες ορίζονται ως αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητάς του κάθες Γεωργιανού».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ