Κοσμος

Η Γεωργία θα καταθέσει επίσημο αίτημα ένταξης στην Ε.Ε.

Η χώρα είχε πολεμική σύρραξη το 2008 με την Ρωσία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Γεωργία θα καταθέσει επίσημο αίτημα ένταξης στην Ε.Ε.
Σημαία Γεωργίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης © EPA Pool

Η κυβέρνηση της Γεωργίας σχεδιάζει να καταθέσει αίτημα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις 3 Μαρτίου, σύμφωνα με πηγές του κυβερνώντος κόμματος.

Μετά την Ουκρανία και η κυβέρνηση της Γεωργίας σχεδιάζει να καταθέσει αίτημα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις 3 Μαρτίου, σύμφωνα με πηγές του κυβερνώντος κόμματος.

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα ήταν η σειρά της Ουκρανίας να υποβάλλει αίτημα ένταξης στην Ε.Ε., κατά τη διάρκεια μάλιστα της ρωσικής εισβολής, με μία σειρά από ευρωπαϊκά κράτη να υποστηρίζουν το αίτημα του Κιέβου.

Γεωργία και Ουκρανία αποτελούν πρώην εδάφη της ΕΣΣΔ, ενώ αμφότερες τηρούν εχθρική στάση έναντι της σημερινής Ρωσίας. Σημειώνεται πως η χώρα του Καυκάσου απώλεσε το 2008 τον έλεγχο της Νότιας Οσσετίας και της Αμπχαζίας, οι οποίες κήρυξαν την αυτονομία τους, με τη στρατιωτική συνδρομή της Μόσχας. 

Το ιστορικό πλαίσιο πριν τον πόλεμο Ρωσίας-Γεωργίας

Οι Γεωργιανοί κατηγορούν τους Νότιους Οσετούς ότι ήταν στο πλευρό της Ρωσίας, όταν ο Κόκκινος Στρατός εισέβαλε στη Γεωργία, στις αρχές της δεκαετίας του ‘20. Το αποτέλεσμα της στάσης τους ήταν να κερδίσουν την αυτονομία τους, εντός της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ η Βόρεια Οσετία, από την άλλη πλευρά του Καυκάσου, ήταν μέρος της Ρωσίας.

Τη δεκαετία του ‘90, η Γεωργία γίνεται ανεξάρτητη, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Η άνοδος στην εξουσία του Γεωργιανού εθνικιστή πολιτικού Ζβιάντ Γκαμσαχούρντια, δημιούργησε αποσχιστικές διαθέσεις στη Νότια Οσετία. Μετά από κάποια βίαια περιστατικά ζήτησε την ανεξαρτησία της από την Γεωργία, το 1992.

Μετά από τρία χρόνια σποραδικής βίας, Ρωσία, Νότια Οσετία και Γεωργία υπέγραψαν συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, η οποία συνοδευόταν από ειρηνευτική δύναμη που επέβλεπε την κατάσταση.

Το 2004, εκλέγεται πρόεδρος της Γεωργίας, ο Μιχαήλ Σαακασβίλι. Η πρόθεσή του ήταν να επαναφέρει την περιοχή υπό τον έλεγχο των Γεωργιανών. Η διαδικασία σταματά μετά το δημοψήφισμα στη Νότια Οσετία, που λέει όχι στην προσάρτηση της χώρας από τη Γεωργία.

Τα πράγματα χειροτερεύουν τα επόμενα χρόνια: τον Απρίλιο 2008, η Γεωργία δυσανασχετεί με την ενίσχυση των δεσμών Ρωσίας-Νότιας Οσετίας, ενώ η Μόσχα αντιδρά στην πρόθεση της Τιφλίδας να μπει στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Η μία κατηγορεί την άλλη για αύξηση των στρατιωτικών δυνάμεων.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν μεταξύ του γεωργιανού στρατού και των αποσχιστικών δυνάμεων της Νότιας Οσετίας τις πρώτες μέρες του Αυγούστου. Αυτό όμως που οδήγησε στην είσοδο της Ρωσίας στον πόλεμο, ήταν το στρατιωτικό σφυροκόπημα από γη και αέρα της πρωτεύουσας της Νότιας Οσετίας, Τσχινβάλι.

Τα ρωσικά τανκς μπήκαν στην Νότια Οσετία, με την δικαιολογία ότι έπρεπε να προστατεύσουν τους κατοίκους της χώρας, καθώς πολλοί από αυτούς έχουν ρωσικά διαβατήρια. Μέσα σε λίγα 24ωρα, οι Ρώσοι απέκτησαν τον έλεγχο της περιοχής, απώθησαν τους Γεωργιανούς εκτός των εδαφών της Νότιας Οσετίας και επιτέθηκαν σε προάστια της Τιφλίδας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ