- CITY GUIDE
- PODCAST
-
24°
Τα πρόσωπα του Αγώνα, όπως ήταν
Μία πλούσια έκδοση με τις 320 προσωπογραφίες του πρώτου Βέλγου διπλωμάτη στην Ελλάδα, και ζωγράφου, Benjamin Mary


Για τον συλλογικό τόμο, «Η Ιστορία έχει πρόσωπο. Μορφές του 1821 στην Ελλάδα του Όθωνα από τον Βέλγο διπλωμάτη Benjamin Mary»
«Η Ιστορία έχει πρόσωπο»: μια έκδοση που δεν έχει όμοιά της στη βιβλιογραφία για την Ελληνική Επανάσταση. Έχουμε να κάνουμε με έναν εξαίρετα φιλοτεχνημένο τόμο, επιβλητικό, με κάθε καλή έννοια πολυτελή, που περιποιεί τιμή στον Αγώνα, τους πρωταγωνιστές του, αλλά και σε καθημερινές μορφές της εποχής που εδώ απαθανατίζονται με εξαίσιο τρόπο. Ένα από τα καλύτερα, και πιο ιδιαίτερα, βιβλία για τα 200 χρόνια από τον μεγάλο ξεσηκωμό, που παρουσιάστηκε προς το τέλος του 2021.
Στο βιβλίο —κοινή έκδοση του Ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου με την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος— παρουσιάζονται 125 άγνωστα και ανέκδοτα μέχρι σήμερα σχέδια, με 320 μοναδικά πρόσωπα από το λεύκωμα του Benjamin Mary (1792-1846), πρώτου Βέλγου διπλωμάτη στην Ελλάδα και ζωγράφου.

Και ευτυχώς! Η ματιά του πιάνει με ευαισθησία και οξεία παρατηρητικότητα τους ήρωες της Επανάστασης —πρόσωπα θρυλικά για τον ίδιο—, καθώς και λαϊκούς, «ανώνυμους» ανθρώπους, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία τόσο στις ενδυμασίες και στις στολές, όσο και στα βλέμματα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενός εκάστου. Δεν αμελεί, μάλιστα, να σχολιάζει στο λεύκωμά του τους αγωνιστές και τους πολιτικούς που ζωγραφίζει, τους ιερωμένους και τους λογίους, χαρίζοντάς μας έτσι επιπλέον τεκμήρια και μαρτυρίες για την εποχή: τα πορτρέτα και οι σημειώσεις του Mary είναι κατεξοχήν ιστορικές πηγές. Καθώς μάλιστα ο Βέλγος διπλωμάτης θα επισκεφτεί —και θα σχολιάσει με τις υδατογραφίες του— και την Κύπρο, το λεύκωμα του Ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου και της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος συνιστά πηγή και για την ιστορία, και το μέλλον, της Μεγαλονήσου.
Ο Mary θα παραστεί μάλιστα (ευτυχής συγκυρία!) και στην Εθνική Συνέλευση του 1843-1844, όπου και θα αποτυπώσει ξεχωριστά στιγμιότυπα με τους πληρεξουσίους και τους θεατές, ενώ πολλά από τα έργα του φέρουν και την υπογραφή των εικονιζομένων, καθώς ο ίδιος τούς παρακινούσε να υπογράψουν την προσωπογραφία τους. Διαφορετικά, για πολλούς από αυτούς δεν θα είχαμε τεκμήριο της γραφής τους. Στον χαιρετισμό της, άλλωστε, κατά την παρουσίαση του τόμου, η Προέδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου υπογράμμισε ότι, «καθώς τα περισσότερα από αυτά τα πορτραίτα είναι, κατά παραίνεση [του καλλιτέχνη], υπογεγραμμένα από τους απεικονιζόμενους, έχουμε μια επιπλέον ανεκτίμητη και συγκινητική ιστορική μαρτυρία: τον γραφικό τους χαρακτήρα».
Συνολικά, μία μεγάλης σπουδαιότητας επιστημονική και εκδοτική δουλειά, χωρίς υπερβολή ένας καλαίσθητος τόμος-κόσμημα, που συμπληρώνεται με υψηλής ακαδημαϊκής επάρκειας κείμενα (τα χαρακτηριστικά του λευκώματος ως ιστορικού τεκμηρίου, η μετεπαναστατική περίοδος, η ζωή του διπλωμάτη-ζωγράφου Benjamin Mary κλπ.) και πλούσιο εποπτικό υλικό από σημαντικούς στον τομέα τους επιστήμονες.
Συστήνεται για όποιον θέλει μία «δεύτερη» ματιά στην Ελληνική Επανάσταση, για τους λάτρεις της εικονογραφίας του 19ου αιώνα και για τους ιστοριογράφους — ενώ βέβαια αποτελεί εξαίρετη πρόταση για εταιρικό δώρο.

«Η Ιστορία έχει πρόσωπο – Μορφές του 1821 στην Ελλάδα του Όθωνα από τον Βέλγο διπλωμάτη Benjamin Mary» (384 σελίδες, 80,00 €, σκληρόδετο, 25 x 34 εκατ., με κατάλογο ονομάτων, βιογραφικά σημειώματα και βιβλιογραφία). Επιστημονική επιμέλεια - Συντονισμός έρευνας: Χαρίκλεια Γ. Δημακοπούλου. Έρευνα και κείμενα: Ιφιγένεια Βογιατζή, Μαρία Γιουρούκου, Χαρίκλεια Γ. Δημακοπούλου, Δήμητρα Κουκίου, Leonora Navari, Γιώργος Τζεδόπουλος. Το αναλυτικό ευρετήριο της έκδοσης (σύνταξη: Μίτση Σκ. Πικραμένου) διατίθεται δωρεάν στις ιστοσελίδες των δύο ιδρυμάτων: Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου και Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Διατίθεται και η αγγλική έκδοση του έργου (μετάφραση Geoffrey Cox).
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Thomas Feibel συζήτησε με παιδιά και εφήβους για τους πειρασμούς και τους κινδύνους του διαδικτυακού κόσμου
Η πληροφορία και η κριτική σκέψη στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο
Ξεκίνησε επίσημα η μεγάλη γιορτή του βιβλίου, με πάνω από 400 εκθέτες, 1000 ομιλητές και 450 εκδηλώσεις
Τα μεταβαλλόμενα τοπία της εβραϊκής λογοτεχνίας
Το ποιήμα της ημέρας είναι από τη δεύτερη ποιητική της συλλογή
Τα βιβλία τους, «Μωσαϊκό σκέψεων και λέξεων» και «Χαμένες ανάγκες», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Βακχικόν
Ανακοινώθηκε η έναρξη της συνεργασίας με τον πολυβραβευμένο συγγραφέα
Πόσο σκληρή δουλειά είναι η καλλιτεχνική δημιουργία;
Σαράντα χρόνια από την κυκλοφορία του βιβλίου που έφερε επανάσταση στη νευροεπιστήμη
Μια συζήτηση με τον Βρετανό συγγραφέα για το νέο του βιβλίου, τη λογοτεχνία και τη σχέση του με τη μουσική
Η συγγραφέας και δημοσιογράφος αφηγείται τη ζωή της, με αφορμή το νέο της βιβλίο «Η καλύβα στο δάσος»
Συζητήσαμε με τον διευθυντή του ΟΣΔΕΛ, Γιωργανδρέα Ζάννο, για την πιο σύγχρονη και ενημερωμένη βιβλιογραφική βάση της Ελλάδας
Μια γενιά που ο Βιντσέντσο Λατρόνικο γνωρίζει πολύ καλά και ανατέμνει αμείλικτα
Aρκετοί θα τον συγκρίνουν με τον Καβάφη. Είναι όμως «κουίρ» ποιητής, με τον τρόπο που έχουμε μάθει να μιλάμε για την κουίρ ποίηση στις μέρες μας;
Ο χιλιανός συγγραφέας συζητά με την καλλιτεχνική διευθύντρια του ιδρύματος, Αφροδίτη Παναγιωτάκου
Από τις 8 έως τις 11 Μαΐου 2025
Την Τετάρτη 30 Απριλίου, στις 19.00, στο βιβλιοπωλείο Πατάκη
Παρουσίαση του βιβλίου «Κοσμικές συνδέσεις: Η ποίηση στην εποχή της απομάγευσης» του Τσαρλς Τέιλορ
Κάνετε κι εσείς λίστες με βιβλία που έχετε διαβάσει; Ή μήπως γράφετε βιβλία για λίστες που κάνετε;
60 χρόνια και μια κριτική βιογραφία που «τσιμπάει» από τις εκδόσεις Λογότυπο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.