Wine & Spirits

8 ελληνικές ετικέτες για την καλοκαιρινή Wine List

Ωραία ελληνικά κρασιά για κάθε ώρα του καλοκαιριού

alexandra-mpaspanelou.jpg
Αλεξάνδρα Μπασπανέλου
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
8 ελληνικές ετικέτες για την καλοκαιρινή Wine List
Φωτογραφία: Fernando Stahelin/ Unsplash

8 καλές ελληνικές ετικέτες με λευκά, ροζέ αλλά και κόκκινα και orange κρασιά που ταιριάζουν στο καλοκαίρι    

Αρχικά σημειώστε ότι στο καλοκαιρινό λεξιλόγιο ανήκουν οι λέξεις «δροσερό», «φρουτώδες» και «απεριτίφ» και όλα τα άλλα θα έρθουν από μόνα τους. Όπως λοιπόν αντιλαμβάνεστε must-have της καλοκαιρινής «Summer Wine List» θα είναι με κλειστά μάτια τα λευκά, τα ροζέ κρασιά -με ή χωρίς φυσαλίδες. Αν πάλι είστε λάτρεις του κόκκινου -όπως κι εγώ, το παραδέχομαι-, no worries, καθώς έχω φροντίσει και για εσάς αγαπημένοι μου «red wine believers»! Μα το πιο σημαντικό -σημειώστε το και αυτό- είναι η λίστα σας αυτή να γίνει μια όμορφη στιγμή με τους αγαπημένους σας, ένας δικός σας οινικός χάρτης που θα σας οδηγεί στην καλύτερη επιλογή για κάθε καλοκαιρινή περίσταση.

But first «white»

Τα λευκά κρασιά είναι δροσερά, με τα εξωστρεφή φρουτώδη αρώματα που αγαπάμε και τις ανθικές νύξεις που λατρεύουμε. Δροσίζουν και αναζωογονούν με τη φρεσκάδα και την οξύτητά τους, σε χαλαρώνουν με τη φίνα παρουσία τους. Ο ήλιος έτοιμος να βουτήξει στη δροσιά τους και εσύ πανέτοιμος να τα χαρείς!

Dialogos - Κτήμα Δύο Ύψη

Dialogos - Κτήμα Δύο Ύψη
Μα… γίνεται καλοκαίρι χωρίς Κυδωνίτσα και Ασύρτικο; Με τίποτα! Γι’ αυτό σας προτείνω ένα blend τους, για να τα δοκιμάσετε «δύο σε ένα» και να διαπιστώσετε και μόνοι σας πως η κομψότητα της Κυδωνίτσας συμπληρώνει μοναδικά το πληθωρικό Ασύρτικο. Πρόκειται για ένα φρέσκο κρασί δεξαμενής, που έχει παραμείνει για 4 μήνες με τις φίνες οινολάσπες του αποκτώντας σώμα και δομή. Εκφραστικά αρώματα κίτρου, lime, κυδωνιού και ανθέων εσπεριδοειδών, στόμα ιδιαίτερα αρωματικό με μια αίσθηση ελαφριάς ορυκτότητας και υψηλής οξύτητας η οποία προσφέρει απλόχερα φρεσκάδα. Είναι το τέλειο welcome drink, αλλά θα ξεπεράσει τον εαυτό του δίπλα σε οστρακοειδή, τηγανιτά ψάρια ή μακαρονάδες με θαλασσινά.
Ενδεικτική τιμή: 13,00 €

Άσπρος Λαγός - Οινοποιείο Δουλουφάκη

Άσπρος Λαγός - Οινοποιείο Δουλουφάκη
Βιδιανό is the new black, γι’ αυτό μην το σκέφτεστε καθόλου. Είναι το καμάρι της Κρήτης και αγαπημένη ποικιλία των οινόφιλων. Βερίκοκο, αχλάδι ροδάκινα και λουλουδάτες νότες που θυμίζουν γιασεμί, γεμίζουν το ποτήρι με δροσερά καλοκαιρινά vibes. Ο βοτανικός χαρακτήρας συμπληρώνει την αρωματική  παλέτα με στοιχεία πράσινου τσαγιού, ενώ τα αρώματα βανίλιας και δρυός φανερώνουν την 5μηνη παραμονή του σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και βαρέλια ακακίας. Ένα κρασί για όλες τις περιστάσεις που συνοδεύει άψογα ζυμαρικά με θαλασσινά, ψάρια στα κάρβουνα, ή ένα ριζότο με μανιτάρια και απάκι αλά κρητικά.
Ενδεικτική τιμή: 14,50 €

Bubbles means summer

Φυσαλίδες και καλοκαίρι, μια σχέση με γερές βάσεις! Οι φυσαλίδες στροβιλίζονται στο ποτήρι και χαϊδεύουν απαλά τις αισθήσεις αφήνοντας νότες φρεσκάδας. So, lets sparkling!

Sprakling Santo Brut - Santo Wines

Sprakling Santo Brut - Santo Wines
100% Ασύρτικο, αλλά όχι όπως το έχετε συνηθίσει. Αυτή την φορά είναι ντυμένο στις φυσαλίδες του, οι οποίες αγαπούν να χορεύουν ανάμεσα σε νότες λεμονιού, λευκόσαρκων φρούτων, μελιού και την αύρα της ορυκτότητας του. Στόμα και υψηλή οξύτητα που ισορροπεί υπέροχα με το ντελικάτο αρωματικό υπόβαθρο. Ένα sparkling που μπορείς να απολαύσεις από την παραλία ως και το μπαλκόνι του σπιτιού σου. Πίνεται και ως απεριτίφ και ως συνοδευτικό μαζί με οστρακοειδή και θαλασσινά. Θα το λατρέψεις!
Ενδεικτική τιμή: 27,50 €

«Summering» στον κόσμο των ροζέ

Οι φινετσάτες και δροσερές ροζέ ετικέτες δεν γίνεται να λείπουν από την κάβα του καλοκαιριού. Ξέγνοιαστες και ανάλαφρες, σε χαλαρώνουν με την πρώτη γουλιά, σε γοητεύουν με τα χρώματά τους που συχνά θυμίζουν τις αποχρώσεις ενός καλοκαιρινού δειλινού!

Mount Cloud – Νavitas Winery

Mount Cloud – Νavitas Winery
Η απόλυτη ποικιλία Grenache Rouge, των ξακουστών γαλλικών ροζέ, μεγαλώνει στους πρόποδες του Ολύμπου με θέα τις όμορφες πλαγιές του. Τα γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά του χαρίζουν αρώματα κερασιού, φράουλας, μύρτιλου και βύσσινου. Λίγες νότες μπριός συνοδεύουν τον χαρακτήρα του κρασιού, ενώ η οξύτητά του ισορροπεί ονειρεμένα με την βελούδινη υφή που κρύβεται στο στόμα. Υπέροχο να το δοκιμάσει κανείς με ψαράκι στον φούρνο, δροσερές σαλάτες εποχής αλλά και με τα λαδερά καλοκαιρινά φαγητά που όλοι αγαπάμε.
Ενδεικτική τιμή: 14,80 €

SBM Rose - Kτήμα Ακράνη

SBM Rose - Kτήμα Ακράνη
Ένα ασυνήθιστο blend σε ένα χαρισματικό κρασί. Sauvignon Blanc (60%) και Cabernet Sauvignon (40%) πλάθουν έναν αρωματικό χαρακτήρα γεμάτο φρεσκάδα, με αρώματα γκρέιπφρουτ και μάνγκο, κόκκινων φρούτων όπως η φράουλα και το κεράσι καθώς και νότες που θυμίζουν βότανα. Στόμα ξηρό, με λεπτεπίλεπτα χαρακτηριστικά, και ζωηρή οξύτητα που φρεσκάρει τη γευστική παλέτα. Εννοείται πως πίνεται και ως απεριτίφ, αλλά δοκίμασέ το και πλάι σ’ ένα ριζότο με γαρίδες, σαλάτες εποχής ή sushi.
Ενδεικτική τιμή: 13,00 €

Peplo - Κτήμα Σκούρα

Peplo - Κτήμα Σκούρα
Τρεις διαφορετικοί τρόποι οινοποίησης, ένα κρασί. Το τοπικό Αγιωργίτικο οινοποιείται σε βαρέλια ακακίας, από την άλλη το Syrah ωριμάζει σε ανοξείδωτη δεξαμενή ενώ το Μαυροφίλερο σε κεραμικούς αμφορείς με την φλούδα του για διάστημα 4 μηνών. Κόκκινα φρούτα όπως το κεράσι και η φράουλα, νότες εσπεριδοειδών και λευκών ανθέων μαζί με  αρωματικά στοιχεία που θυμίζουν μέλι, κάνουν την παλέτα πολύπλοκη και φουλ ενδιαφέρουσα. Το στόμα είναι πλούσιο, με ισορροπημένη οξύτητα και αίσθηση λιπαρότητας, ενώ τον πρώτο λόγο αρωματικά έχουν το γλυκολέμονο και τα εσπεριδοειδή. Απολαύστε το σόλο στο μπαλκόνι σας, ή παρέα με ζυμαρικά και ντοματένιες σάλτσες, πίτες λαχανικών ή κάποιο ριζότο.
Ενδεικτική τιμή: 15,00 €

But always Red

Tα ερυθρά είναι πληθωρικά, έχουν τις ωραίες τους τανίνες και τον τρόπο να σε δελεάζουν χειμώνα καλοκαίρι. Το μυστικό τώρα το καλοκαίρι είναι να επιλέξεις ερυθρά με ζουμερό φρούτο και ήπιο τανικό χαρακτήρα. Δρόσισέ τα και (λιγάκι) στο ψυγείο, τα παλιά στερεότυπα δεν ισχύουν πια…

Λημνιώνα - Κτήμα Ζαφειράκη

Λημνιώνα - Κτήμα Ζαφειράκη
Ένα φινετσάτο ερυθρό κρασί, με μπόλικο φρούτο και γήινη υπόσταση -αυτό θέλουμε! Ζουμερές φράουλες, φραμπουάζ και κεράσια, ακολουθούν νότες βοτανικότητας που θυμίζουν μανιτάρια, και μαύρο τσάι. Στόμα με μεταξένιες τανίνες, δροσιστική οξύτητα και έντονο φρούτο και μια ισορροπημένη αίσθηση δρυός, τόσο- όσο…. Η ζύμωση πραγματοποιήθηκε σε δρύινες δεξαμενές, ενώ το κρασί ωριμάζει σε βαρέλια για να διατηρηθεί «ζουμερός» ο φρουτώδης χαρακτήρας του. Μαζί με νόστιμα κεφτεδάκια, μια ωραία μακαρονάδα με κιμά, ή και μόνο του, δροσερό, μαζί λίγα τυράκια έτσι για το τσίμπημα.
Ενδεικτική τιμή: 20,00 €

Orange, βάλτε χρώμα στο καλοκαίρι

Δεν είναι λευκό, δεν είναι κόκκινο, δεν είναι ροζέ. Είναι orange και οι λάτρεις του κόκκινου ίσως να το αγαπήσετε λίγο παραπάνω. Εσείς ξέρετε να εκτιμάτε την αίσθηση των τανινών, την πληθωρικότητα και σίγουρα είστε οι άνθρωποι που θα αγαπούσατε πολύ ένα κρασί από λευκό σταφύλι που θυμίζει κάτι από κόκκινο.

Μαλαγουζιά Orange - Κτήμα Καμκούτη

Μαλαγουζιά Orange - Κτήμα Καμκούτη
Στοιχεία πορτοκαλιού, ροδάκινου, μαρμελάδας βερίκοκου, κουμκουάτ και ξηρών καρπών στον αρωματικό του χαρακτήρα στο ποτήρι. Ακολουθεί το στόμα με τραγανή οξύτητα και μια απολαυστική υποψία τανινών. Συντροφεύει δροσερό τα καλοκαιρινά βράδια, στέκεται τέλεια πλάι σε ένα πληθωρικό κριθαρότο με γαρίδες, με καπνιστά ψάρια, ή δίπλα σε ένα νόστιμο ρολό κοτόπουλο με πατατούλες.
Ενδεικτική τιμή: 13,50 €

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ