Wine & Spirits

5 ωραία κρασιά για να χαρείς την πανσέληνο

Κάτω από το φως του καλοκαιρινού φεγγαριού όλα μοιάζουν μαγικά

alexandra-mpaspanelou.jpg
Αλεξάνδρα Μπασπανέλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
5 ωραία κρασιά για να χαρείς την πανσέληνο
Φωτογραφία: Dave Lastovskiy/ Unsplash

Ωραία ελληνικά κρασιά για να τα απολαύσεις με τα καλοκαιρινά φεγγάρια

Οίνος, θέρος, θάλασσα! Σαν όνειρο οινικής νυκτός ακούγεται αυτό το τρίπτυχο και σίγουρα μπορώ να σας πω πως είναι και αχώριστο. Προσωπικά λατρεύω, το φεγγάρι, το σχήμα, το φως του, την αύρα του. Λατρεύω όμως και το κρασί, πώς θα μπορούσα λοιπόν να μην παντρέψω αυτές τις δύο αγάπες; Δεν ξέρω αν υπάρχει ο όρος «moon pairing» -μάλλον όχι- αλλά μπορώ χαριτολογώντας να τον δημιουργήσω. Τώρα που πλησιάζει η πανσέληνος και το δροσερό καλοκαιρινό αεράκι θα μας συνεπάρει στο κοίταγμα της, το κρασί μπορεί να γίνει ο τέλειος συνοδός. Σας προτείνω λοιπόν 5 υπέροχα ελληνικά κρασιά που μοιάζουν με «όνειρο θερινής νυκτός».

Gris de nuit - Kτήμα Τσελέπου

Gris de nuit - Kτήμα Τσελέπου
Τα ροζέ και η ήρεμη ομορφιά τους είναι αυτό που ζητάει κάθε καλοκαιρινή νύχτα. Ένα ροζέ κρασί διακριτικό και λαμπερό, με φίνα αρώματα που θυμίζουν εσπεριδοειδή, νότες τριαντάφυλλου και γιασεμιού. Στο στόμα είναι πλούσιο με φρουτώδη υπόσταση, ισορροπημένη οξύτητα και μακριά δροσιστική επίγευση. Ιδανικό απεριτίφ για να το απολαύσει κανείς κάτω από το φως του φεγγαριού. Θα είναι υπέροχο δίπλα σε ένα πλατό τυριών ή με κάποιο πιάτο ασιατικής κουζίνας.
Ενδεικτική τιμή: 13,50 €

Nυχτέρι - Οινοποιείο Χατζηδάκη

Nυχτέρι - Οινοποιείο Χατζηδάκη
Τα «Νυχτέρια» δεν μπορούν να λείψουν από την «wine list του φεγγαριού», καθώς κατά παράδοση έχουν βαθιά τις ρίζες τους στην γοητεία της θερινής νυκτός, με τα ξενύχτια των δημιουργών τους στις σαντορινιές κάναβες. Το οινοποιείο Χατζηδάκη παράγει το νυχτέρι του, από υπερώριμα σταφύλια Ασύρτικου, ενώ η ζύμωση λαμβάνει χώρα με γηγενείς ζύμες. Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκε ένα υψηλόβαθμο σε αλκοόλ κρασί το οποίο ωριμάζει σε δρύινα γαλλικά βαρέλια για 12 μήνες. Η παλέτα των πυρηνόκαρπων φρούτων και εσπεριδοειδών -με το λεμόνι να κυριαρχεί- απλώνεται στον φρουτώδη αρωματικό καμβά του κρασιού, ενώ και μια ελαφριά αίσθηση ορυκτότητας και δρυ ισορροπεί διακριτικά στο αρωματικό σύνολο. Με κλειστά τα μάτια θα επέλεγα καλαμαράκια στα κάρβουνα ή καπνιστά τυριά για να το συνδυάσω.
Ενδεικτική τιμή: 35,00 €

Edenia Luna - Tsililis Terres

Edenia Luna - Tsililis Terres
Έχω αδυναμία στα ερυθρά και με εξιτάρει ακόμα περισσότερο να τα δοκιμάζω ελαφρώς δροσερά στις καλοκαιρινές μου φεγγαρόφωτες μπαλκονάδες. «Ναι» λοιπόν στην Εδέμ και στο φεγγάρι της Ιωάννας Τσιλιλή, που ντύνουν υπέροχα μια από τις πιο ανερχόμενες ελληνικές ποικιλίες, την Λημνιώνα. Αφιλτράριστο κρασί, χαμηλής παρέμβασης, με νότες άγριων κόκκινων φρούτων, κερασιού, βύσσινου, βοτανικά στοιχεία που θυμίζουν τσάι του βουνού, και μια αίσθηση από γλυκά μπαχαρικά. Εκτός των άλλων, η Λημνιώνα είναι ότι πρέπει για το καλοκαίρι, αλλά και η συγκεκριμένη, μετά την 12μηνη ωρίμανση της σε γαλλικό δρύινο βαρέλι, είναι τόσο μεστή και βελούδινη. Μια «pasta alla norma», ή ένα mix τυριών και αλλαντικών είναι η τέλεια «παρέα» της.
Ενδεικτική τιμή: 20,00 €

Δαφνί «Ψαράδες» - Oινοποιείο Λυραράκη

Δαφνί «Ψαράδες» - Oινοποιείο Λυραράκη
Χαρακτηριστική εικόνα της καλοκαιρινής νύχτας τα ψαροκάικα, και οι «οδηγοί» ψαράδες τους με το βλέμμα στον ουρανό να καθορίζουν την ψαριά τους από τον κύκλο του φεγγαριού. Να πιούμε λοιπόν στην υγεία τους ένα κρητικό κρασί που φέρει το όνομα τους, τι λέτε; Δαφνί, μια ποικιλία που οφείλει την διάσωση της στην οικογένεια Λυραράκη, όταν φυτεύτηκε στον οικογενειακό αμπελώνα «Ψαράδες», στις αρχές του ’90. Ξεχωριστός βοτανικός και φυτικός χαρακτήρας που θυμίζει αρώματα δάφνης -εκεί οφείλει και το όνομά της η ποικιλία-, που ακροβατεί πάνω σε ένα φόντο εσπεριδοειδών και λεμονανθών. Λίγο αργότερα μια αιθέρια φρεσκάδα στο στόμα έρχεται και κουμπώνει με τον ντελικάτο αρωματικό υπόβαθρο του κρασιού. Δοκίμασε το πλάι σε καλοκαιρινές σαλάτες, χορτόπιτες, μύδια αχνιστά ή και μόνο του ως απεριτίφ.
Ενδεικτική τιμή: 15,00 €

Brut Cuvée Spéciale - Κτήμα Καρανίκα

Brut Cuvée Spéciale - Κτήμα Καρανίκα
Δεν γίνεται από μια καλοκαιρινή νύχτα με φεγγάρι να λείψουν τα αφρώδη. Και ναι, αυτό εδώ το αφρώδες είναι και βιοδυναμικό που σημαίνει ότι η διαδικασία παραγωγής του σχετίζεται άμεσα με την πορεία της σελήνης. Ξινόμαυρο και Ασύρτικο χαρίζουν ένα λευκό sparkling wine με διακριτικές νότες εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων φρούτων, ενώ από την αρωματική παλέτα δεν λείπουν και τα αρώματα ζυμών και φρυγανισμένου ψωμιού. Στόμα με κρεμώδη υφή, φίνες φυσαλίδες και αναζωογονητική οξύτητα που εξισορροπεί το σύνολο. Υπέροχο κρασί για να ανοίξεις ή να κλείσεις την βραδιά σου, τέλειο πλάι σε όστρακα και θαλασσινά.
Ενδεικτική τιμή:19,00 €

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ