- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
5 ωραία κρασιά για να χαρείς την πανσέληνο
Κάτω από το φως του καλοκαιρινού φεγγαριού όλα μοιάζουν μαγικά
Ωραία ελληνικά κρασιά για να τα απολαύσεις με τα καλοκαιρινά φεγγάρια
Οίνος, θέρος, θάλασσα! Σαν όνειρο οινικής νυκτός ακούγεται αυτό το τρίπτυχο και σίγουρα μπορώ να σας πω πως είναι και αχώριστο. Προσωπικά λατρεύω, το φεγγάρι, το σχήμα, το φως του, την αύρα του. Λατρεύω όμως και το κρασί, πώς θα μπορούσα λοιπόν να μην παντρέψω αυτές τις δύο αγάπες; Δεν ξέρω αν υπάρχει ο όρος «moon pairing» -μάλλον όχι- αλλά μπορώ χαριτολογώντας να τον δημιουργήσω. Τώρα που πλησιάζει η πανσέληνος και το δροσερό καλοκαιρινό αεράκι θα μας συνεπάρει στο κοίταγμα της, το κρασί μπορεί να γίνει ο τέλειος συνοδός. Σας προτείνω λοιπόν 5 υπέροχα ελληνικά κρασιά που μοιάζουν με «όνειρο θερινής νυκτός».
Gris de nuit - Kτήμα Τσελέπου
Τα ροζέ και η ήρεμη ομορφιά τους είναι αυτό που ζητάει κάθε καλοκαιρινή νύχτα. Ένα ροζέ κρασί διακριτικό και λαμπερό, με φίνα αρώματα που θυμίζουν εσπεριδοειδή, νότες τριαντάφυλλου και γιασεμιού. Στο στόμα είναι πλούσιο με φρουτώδη υπόσταση, ισορροπημένη οξύτητα και μακριά δροσιστική επίγευση. Ιδανικό απεριτίφ για να το απολαύσει κανείς κάτω από το φως του φεγγαριού. Θα είναι υπέροχο δίπλα σε ένα πλατό τυριών ή με κάποιο πιάτο ασιατικής κουζίνας.
Ενδεικτική τιμή: 13,50 €
Nυχτέρι - Οινοποιείο Χατζηδάκη
Τα «Νυχτέρια» δεν μπορούν να λείψουν από την «wine list του φεγγαριού», καθώς κατά παράδοση έχουν βαθιά τις ρίζες τους στην γοητεία της θερινής νυκτός, με τα ξενύχτια των δημιουργών τους στις σαντορινιές κάναβες. Το οινοποιείο Χατζηδάκη παράγει το νυχτέρι του, από υπερώριμα σταφύλια Ασύρτικου, ενώ η ζύμωση λαμβάνει χώρα με γηγενείς ζύμες. Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκε ένα υψηλόβαθμο σε αλκοόλ κρασί το οποίο ωριμάζει σε δρύινα γαλλικά βαρέλια για 12 μήνες. Η παλέτα των πυρηνόκαρπων φρούτων και εσπεριδοειδών -με το λεμόνι να κυριαρχεί- απλώνεται στον φρουτώδη αρωματικό καμβά του κρασιού, ενώ και μια ελαφριά αίσθηση ορυκτότητας και δρυ ισορροπεί διακριτικά στο αρωματικό σύνολο. Με κλειστά τα μάτια θα επέλεγα καλαμαράκια στα κάρβουνα ή καπνιστά τυριά για να το συνδυάσω.
Ενδεικτική τιμή: 35,00 €
Edenia Luna - Tsililis Terres
Έχω αδυναμία στα ερυθρά και με εξιτάρει ακόμα περισσότερο να τα δοκιμάζω ελαφρώς δροσερά στις καλοκαιρινές μου φεγγαρόφωτες μπαλκονάδες. «Ναι» λοιπόν στην Εδέμ και στο φεγγάρι της Ιωάννας Τσιλιλή, που ντύνουν υπέροχα μια από τις πιο ανερχόμενες ελληνικές ποικιλίες, την Λημνιώνα. Αφιλτράριστο κρασί, χαμηλής παρέμβασης, με νότες άγριων κόκκινων φρούτων, κερασιού, βύσσινου, βοτανικά στοιχεία που θυμίζουν τσάι του βουνού, και μια αίσθηση από γλυκά μπαχαρικά. Εκτός των άλλων, η Λημνιώνα είναι ότι πρέπει για το καλοκαίρι, αλλά και η συγκεκριμένη, μετά την 12μηνη ωρίμανση της σε γαλλικό δρύινο βαρέλι, είναι τόσο μεστή και βελούδινη. Μια «pasta alla norma», ή ένα mix τυριών και αλλαντικών είναι η τέλεια «παρέα» της.
Ενδεικτική τιμή: 20,00 €
Δαφνί «Ψαράδες» - Oινοποιείο Λυραράκη
Χαρακτηριστική εικόνα της καλοκαιρινής νύχτας τα ψαροκάικα, και οι «οδηγοί» ψαράδες τους με το βλέμμα στον ουρανό να καθορίζουν την ψαριά τους από τον κύκλο του φεγγαριού. Να πιούμε λοιπόν στην υγεία τους ένα κρητικό κρασί που φέρει το όνομα τους, τι λέτε; Δαφνί, μια ποικιλία που οφείλει την διάσωση της στην οικογένεια Λυραράκη, όταν φυτεύτηκε στον οικογενειακό αμπελώνα «Ψαράδες», στις αρχές του ’90. Ξεχωριστός βοτανικός και φυτικός χαρακτήρας που θυμίζει αρώματα δάφνης -εκεί οφείλει και το όνομά της η ποικιλία-, που ακροβατεί πάνω σε ένα φόντο εσπεριδοειδών και λεμονανθών. Λίγο αργότερα μια αιθέρια φρεσκάδα στο στόμα έρχεται και κουμπώνει με τον ντελικάτο αρωματικό υπόβαθρο του κρασιού. Δοκίμασε το πλάι σε καλοκαιρινές σαλάτες, χορτόπιτες, μύδια αχνιστά ή και μόνο του ως απεριτίφ.
Ενδεικτική τιμή: 15,00 €
Brut Cuvée Spéciale - Κτήμα Καρανίκα
Δεν γίνεται από μια καλοκαιρινή νύχτα με φεγγάρι να λείψουν τα αφρώδη. Και ναι, αυτό εδώ το αφρώδες είναι και βιοδυναμικό που σημαίνει ότι η διαδικασία παραγωγής του σχετίζεται άμεσα με την πορεία της σελήνης. Ξινόμαυρο και Ασύρτικο χαρίζουν ένα λευκό sparkling wine με διακριτικές νότες εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων φρούτων, ενώ από την αρωματική παλέτα δεν λείπουν και τα αρώματα ζυμών και φρυγανισμένου ψωμιού. Στόμα με κρεμώδη υφή, φίνες φυσαλίδες και αναζωογονητική οξύτητα που εξισορροπεί το σύνολο. Υπέροχο κρασί για να ανοίξεις ή να κλείσεις την βραδιά σου, τέλειο πλάι σε όστρακα και θαλασσινά.
Ενδεικτική τιμή:19,00 €
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια εμπειρία γαστρονομική και συγκινητική
Η φήμη του χωριού Μεσενικόλα Καρδίτσας και της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, χάρη στο όραμα και στη δουλειά τεσσάρων γενεών της οικογένειας Καραμήτρου
Δεν λείπουν και πιο «ψαγμένα» ποτά, αλλά και μια ιδιαίτερη συλλογή σπάνιων malt whiskey
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.