- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ήπιαμε «Χαρισματικούς Οίνους» από το Παγγαίο και μας άρεσαν πολύ
Τα κρασιά με την ωραία ονομασία «Χαρισματικοί Οίνοι» στέκουν στο ύψος της ετικέτας τους με το παραπάνω
Η εταιρεία «Χαρισματικοί Οίνοι» βρίσκεται στο Παγγαίο και παράγει ωραία κρασιά που έχουν βραβευθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό
Δοκίμασα το κρασί «Γλυκιά Μελωδία» στην Αθήνα, ρώτησα τι είναι, μου είπανε «Χαρισματικοί οίνοι»… και μετά μου είπανε ότι είναι από την Πέραμο, όπου βρίσκεται το οινοποιείο και η εταιρεία, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Καβάλα, από τον παλιό παραλιακό δρόμο προς Θεσσαλονίκη. Για την ακρίβεια η εταιρεία «Χαρισματικοί οίνοι» έχει 120 στρέμματα με αμπέλια στις πλαγιές του Παγγαίου και του Σύμβολου, σε υψόμετρο 300 μέτρων: οι συνθήκες είναι ιδανικές, λέει, για καταπληκτικά αμπέλια. Τα βουνά είναι δροσερά, όσο κι αν σκάει ο τζίτζικας, κατεβάζουν κρύο αέρα από ψηλά, ενώ ο ποταμός Στρυμώνας στέλνει την απαραίτητη υγρασία, σε συνδυασμό με τον θαλασσινό αέρα.
Όλα αυτά δεν τα ξέρω από φυσικού μου, τα διάβασα στο σάιτ της εταιρείας και μου τα είπε ο Ανδρέας Καραμπερίδης, που την τρέχει με πολλή προσοχή, μεράκι και την απαραίτητη τρέλα, που είναι βασική προϋπόθεση για να φτιάχνεις κρασί υψηλής ποιότητας στην Ελλάδα (ή και οτιδήποτε υψηλής ποιότητας, ίσως όχι μόνο στην Ελλάδα. Απλώς η Ελλάδα θέλει πραγματική πετριά, για το οτιδήποτε…).
Το «Γλυκιά Μελωδία» είναι καταπληκτικό, αρωματικό, τριανταφυλλένιο, όχι πολύ γλυκό, κι όταν το πίνεις παγωμένο αισθάνεσαι ότι έχεις βρει για λίγο το νόημα της ζωής. Το «Rose Dry» είναι εξ ίσου τραγανό, και τα λευκά - Chardonnay, Sauvignon Blanc και ένα μυρωδάτο που λέγεται Οισύμη – τα λευκά λοιπόν είναι το ένα καλύτερο από το άλλο.
Η «Χαρισματικοί οίνοι» έχει Syrah, Merlot και Cabernet Sauvignon από κόκκινα. Δοκιμάσαμε στη Θάσο το τελευταίο κι είναι εντελώς Γαλλικό, νομίζεις ότι ήρθε κατευθείαν από το Παρίσι και μάλιστα τρέχοντας. Η εταιρεία έχει διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς με 96 βραβεία χρυσά, ασημένια και χάλκινα. Δουλεύουν πολύ με εξαγωγές, με την τοπική αγορά της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και με κάποια μαγαζιά στην Αθήνα (το ροζέ τους το ήπια στο «Σ’ αγαπώ», το καινούργιο χαριτωμένο μίνι wine bar στην Πλατεία Καρύτση.
Μπορεί να μην έχω ιδέα από κρασιά, αλλά κάνω παρέα με άτομα που ξεχωρίζουν μια ποικιλία σταφυλιού μυρίζοντας ένα φελλό, και όλα τα άτομα ενθουσιάστηκαν με τα ροζέ και τα λευκά «Χαρισματικοί οίνοι», επειδή είναι σούπερ, κι επειδή στο ντάλα καλοκαίρι τραβιούνται πιο εύκολα από τα κόκκινα. Σημείωσαν όμως ότι μόλις πέσουν λίγο οι θερμοκρασίες, θα επιτεθούν και στα κόκκινα της εταιρείας με φόρα…
«Χαρισματικοί Οίνοι», Νέα Πέραμος, Ν. Καβάλας, τηηλ 2594 021148, www.charismatikiwines.com
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια εμπειρία γαστρονομική και συγκινητική
Η φήμη του χωριού Μεσενικόλα Καρδίτσας και της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, χάρη στο όραμα και στη δουλειά τεσσάρων γενεών της οικογένειας Καραμήτρου
Δεν λείπουν και πιο «ψαγμένα» ποτά, αλλά και μια ιδιαίτερη συλλογή σπάνιων malt whiskey
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.