Wine & Spirits

Ήπιαμε «Χαρισματικούς Οίνους» από το Παγγαίο και μας άρεσαν πολύ

Τα κρασιά με την ωραία ονομασία «Χαρισματικοί Οίνοι» στέκουν στο ύψος της ετικέτας τους με το παραπάνω

Μανίνα Ζουμπουλάκη
Μανίνα Ζουμπουλάκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Χαρισματικοί Οίνοι»

Η εταιρεία «Χαρισματικοί Οίνοι» βρίσκεται στο Παγγαίο και παράγει ωραία κρασιά που έχουν βραβευθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

Δοκίμασα το κρασί «Γλυκιά Μελωδία» στην Αθήνα, ρώτησα τι είναι, μου είπανε «Χαρισματικοί οίνοι»… και μετά μου είπανε ότι είναι από την Πέραμο, όπου βρίσκεται το οινοποιείο και η εταιρεία, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Καβάλα, από τον παλιό παραλιακό δρόμο προς Θεσσαλονίκη. Για την ακρίβεια η εταιρεία «Χαρισματικοί οίνοι» έχει 120 στρέμματα με αμπέλια στις πλαγιές του Παγγαίου και του Σύμβολου, σε υψόμετρο 300 μέτρων: οι συνθήκες είναι ιδανικές, λέει, για καταπληκτικά αμπέλια. Τα βουνά είναι δροσερά, όσο κι αν σκάει ο τζίτζικας, κατεβάζουν κρύο αέρα από ψηλά, ενώ ο ποταμός Στρυμώνας στέλνει την απαραίτητη υγρασία, σε συνδυασμό με τον θαλασσινό αέρα.

«Χαρισματικοί Οίνοι»

Όλα αυτά δεν τα ξέρω από φυσικού μου, τα διάβασα στο σάιτ της εταιρείας και μου τα είπε ο Ανδρέας Καραμπερίδης, που την τρέχει με πολλή προσοχή, μεράκι και την απαραίτητη τρέλα, που είναι βασική προϋπόθεση για να φτιάχνεις κρασί υψηλής ποιότητας στην Ελλάδα (ή και οτιδήποτε υψηλής ποιότητας, ίσως όχι μόνο στην Ελλάδα. Απλώς η Ελλάδα θέλει πραγματική πετριά, για το οτιδήποτε…).

Το «Γλυκιά Μελωδία» είναι καταπληκτικό, αρωματικό, τριανταφυλλένιο, όχι πολύ γλυκό, κι όταν το πίνεις παγωμένο αισθάνεσαι ότι έχεις βρει για λίγο το νόημα της ζωής. Το «Rose Dry» είναι εξ ίσου τραγανό, και τα λευκά -  Chardonnay, Sauvignon Blanc και ένα μυρωδάτο που λέγεται Οισύμη – τα λευκά λοιπόν είναι το ένα καλύτερο από το άλλο.

«Χαρισματικοί Οίνοι»

Η «Χαρισματικοί οίνοι» έχει Syrah, Merlot και Cabernet Sauvignon από κόκκινα. Δοκιμάσαμε στη Θάσο το τελευταίο κι είναι εντελώς Γαλλικό, νομίζεις ότι ήρθε κατευθείαν από το Παρίσι και μάλιστα τρέχοντας. Η εταιρεία έχει διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς με 96 βραβεία χρυσά, ασημένια και χάλκινα. Δουλεύουν πολύ με εξαγωγές, με την τοπική αγορά της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και με κάποια μαγαζιά στην Αθήνα (το ροζέ τους το ήπια στο «Σ’ αγαπώ», το καινούργιο χαριτωμένο μίνι wine bar στην Πλατεία Καρύτση.

«Χαρισματικοί Οίνοι»

Μπορεί να μην έχω ιδέα από κρασιά, αλλά κάνω παρέα με άτομα που ξεχωρίζουν μια ποικιλία σταφυλιού μυρίζοντας ένα φελλό, και όλα τα άτομα ενθουσιάστηκαν με τα ροζέ και τα λευκά «Χαρισματικοί οίνοι», επειδή είναι σούπερ, κι επειδή στο ντάλα καλοκαίρι τραβιούνται πιο εύκολα από τα κόκκινα. Σημείωσαν όμως ότι μόλις πέσουν λίγο οι θερμοκρασίες, θα επιτεθούν και στα κόκκινα της εταιρείας με φόρα… 

«Χαρισματικοί Οίνοι», Νέα Πέραμος, Ν. Καβάλας, τηηλ 2594 021148, www.charismatikiwines.com

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ