Βιβλιο

Αλμουδένα Γκράντες: Πέθανε η σπουδαία Ισπανίδα συγγραφέας

Το πλούσιο έργο που αφήνει πίσω της - Ο αγώνας για τα δικαιώματα των γυναικών

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αλμουδένα Γκράντες, Ισπανίδα συγγραφέας
Αλμουδένα Γκράντες, Ισπανίδα συγγραφέας

Η Αλμουδένα Γκράντες, η Ισπανίδα συγγραφέας που πάλεψε για τα δικαιώματα των γυναικών, πέθανε σε ηλικία 61 ετών από καρκίνο.

Η Αλμουδένα Γκράντες, μια από τις εμβληματικότερες μορφές της ισπανικής λογοτεχνίας, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 61 ετών στο σπίτι της στη Μαδρίτη, έπειτα από μάχη που έδωσε για πάνω από έναν χρόνο με τον καρκίνο, όπως επιβεβαίωσε ο εκδότης της (Tusquets Editores).

Η συγγραφέας αποκάλυψε τον περασμένο μήνα στην τακτική της στήλη στην εφημερίδα El País ότι είχε διαγνωστεί με καρκίνο τον Σεπτέμβριο του 2020. Η είδηση ότι πέθανε η Αλμουδένα Γκράντες, βύθισε στο πένθος συγγενείς και φίλους.

Ποια ήταν η Αλμουδένα Γκράντες - Ο αγώνας της για τα δικαιώματα των γυναικών

Η Αλμουδένα Γκράντες υπήρξε από τις πλέον καταξιωμένες και παραγωγικές συγγραφείς της γενιάς της. «Η Γκράντες διέθετε την περιέργεια ενός ιστορικού και το σθένος ενός συγγραφέα» σημειώνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα El País. Ήταν νικήτρια πολλών βραβείων, συμπεριλαμβανομένου του El Premio Nacional de Literatura στην Ισπανία, του Premio Ibero Αmericano de Novela Elena Poniatowska και του Prix Méditerranée.

Η Γκράντες υπήρξε μαχομένη φεμινίστρια και υπέρμαχη του αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών. Αυτοπροσδιοριζόταν ως «ρεπουμπλικανή, αριστερών και αντιεκκλησιαστικών πεποιθήσεων».

Το συλλυπητήριο μήνυμα από Πέδρο Σάντσεθ για τον θάνατό της Αλμουδένα Γκράντες

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε στο Twitter ότι η ισπανική λογοτεχνία «έχασε μία από τις σημαντικότερες συγγραφείς της εποχής μας».

«Αφοσιωμένη και θαρραλέα, αφηγήθηκε τη σύγχρονη ιστορία μας με μια προοδευτική ματιά. Η παρουσία και το έργο σου θα είναι για πάντα χαραγμένα στη μνήμη μας, Αλμουδένα Γκράντες. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους της» πρόσθεσε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Το έργο της Αλμουδένα Γκράντες - Τα βιβλία που έγραψε

Η Αλμουδένα Γκράντες συστήθηκε στο κοινό το 1989 µε το Οι ηλικίες της Λουλού (Κριτική, 1995). Το βιβλίο απέσπασε το βραβείο XI Premio La Sonrisa Vertical, πούλησε 1 εκατομμύριο αντίτυπα παγκοσμίως και έγινε ταινία με πρωταγωνιστή τον Javier Bardem. Έκτοτε δεν σταμάτησε να απολαμβάνει την εκτίµηση αναγνωστών και κριτικών.

Τα µυθιστορήµατά της Te llamaré Viernes, Malena es un nombre de tango (Μαλένα είναι το όνοµα ενός τανγκό, Εκδ. Πατάκη,1998), Atlas de geografίa humana (Οι εκδότριες, Εκδ. Πατάκη, 1999), Los aires difίciles, Castillos de cartόn και El corazόn helado, µαζί µε τις συλλογές διηγηµάτων Modelos de mujer και Estaciones depaso, την καθιέρωσαν τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στον στίβο της σύγχρονης παγκόσµιας λογοτεχνίας.

Πολλά έργα της μεταφέρθηκαν στον κινηµατογράφο και στο θέατρο και τιμήθηκαν, µεταξύ άλλων, µε τα βραβεία Premio de la Fundaciόn Lara, Premio de los Libreros de Madrid, Premio de los Libreros de Sevilla, Rapallo Carige και Prix Méditerranée. Με το Inés y la alegrίa (Premio de la Crítica de Madrid, Premio Ibero americano de Novela Elena Poniatowska και Premio Sor Juana Inés de la Cruz) ξεκίνησε η σειρά Episodios de una Guerra Interminable, η οποία συνεχίστηκε µε τα El lector de Julio Verne και Las tres bodas de Manolita (και χαρακτηρίστηκε ως «ένα µνηµειώδες έργο πεζογραφίας κολοσσιαίων διαστάσεων», Ángeles López, Qué Leer).

Τον Μάιο του 2018 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη το βιβλίο της «Όταν φιλούσαμε το ψωμί», το οποίο διηγείται, µε διεισδυτικό και συγκινητικό τρόπο, τη ζωή καθηµερινών ανθρώπων της διπλανής πόρτας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ