- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Λία Καζάκου: Ποια είσαι;
Ζωγραφική είναι η απάντηση: Πάνω από το σώμα, κάτω από το δέρμα, πίσω από το πρόσωπο
Ντροπή μου, αν και ξέρω πως θα με συγχωρέσει για την απουσία στα εγκαίνια. Προς Θεού, δυο τρεις φορές ανταμώσαμε με τη Λία Καζάκου, ίσως και να μη δικαιολογείται το ύφος του προλόγου μου, δεν είμαστε επιστήθιοι φίλοι δηλαδή, που ο ένας, εγώ, παρασπόνδησε και έλειψε σε σημείο παρεξήγησης και διακοπής διπλωματικών και προσωπικών σχέσεων. Όχι. Το «ντροπή μου» πάει απολογητικά από εμένα προς εμένα πρώτα, που κατόπιν εορτής και λίγες μέρες πριν τελειώσει -εντάξει, έως τις 4 Απριλίου μένει η έκθεση, άρα προλαβαίνεις να πας- κατάφερα να την επισκεφθώ.




Προς τι ο θαυμασμός, το σέβας και το πουσάρισμα, επομένως, για να περάσουμε και στο περιεχόμενο της έκθεσης αυτής της μοναδικής Θεσσαλονικιάς; Εξαιτίας τούτου: η Καζάκου είναι μια μετρ της λεπτομέρειας, μιας και με μια ανυπέρβλητη τεχνική ακριβείας, που παραπέμπει ευθέως σε παλαιούς δασκάλους της ευρωπαϊκής ζωγραφικής, καταδύεται στο παρελθόν και σε τούτη την ατομική της σαγηνεύει με την ακρίβεια του έργου της. Το όποιο έντεχνα αποφεύγει να παγιδεύσει τον θεατή που δεν βλέπει πρόσωπα ή φιγούρες, ώστε να αποκρυπτογραφήσει εκφράσεις προσώπου και να κατανοήσει την ψυχολογία των υποκειμένων. Δεν βλέπεις πλήρες σώμα, καθώς στις περισσότερες εικόνες της το κεφάλι των ηρωίδων έχει αποκλειστεί. Αντ' αυτών η προσοχή έγκειται στις λεπτομέρειες.

Ένα φόρεμα με ένα ζωγραφισμένο μοτίβο λουλουδιών επάνω του, ένα κομμάτι ρούχο, ένα κοντινό πλάνο από τα μαλλιά μιας γυναίκας και, ναι, με μιαν σχεδόν φωτογραφική τεχνική και μια γλώσσα/φως που συμβολικά παραπέμπουν στις μοναδικές φυσικές αποδείξεις που θα μπορούσαν, ίσως, να προδώσουν κάτι για την πραγματική νοητική κατάσταση των ανθρώπων του κάδρου/πλάνου - η Καζάκου καταφέρνει να μεταδώσει το μήνυμα: αρκούν φορές φορές μόνο οι φυσικές αποδείξεις, τα αντικείμενα που ντύνουν το υποκείμενο ή περιθάλπουν το δέρμα, για να συναισθανθείς την κατάσταση του απεικονιζόμενου «κόσμου-προσώπου». Η φαινομενική, μα και απόλυτα διαφαινόμενη, ομορφιά, αντιληπτή με την πρώτη ματιά, με το πέρας του πρώτου βλέμματος, παύει να ενεργεί αυτόνομα. Η κατάδυση στη μελαγχολία και τον εύθραυστο ψυχισμό τότε είναι που αναδύονται και το προφίλ/πρόσωπο συνομολογείται και συμπληρώνεται μέσα από την αγωνία και την απουσία.


Η Λία Καζάκου γεννήθηκε το 1980 και αυτή είναι η δεύτερη ατομική της έκθεση στην Donopoulos Fine Arts. Από τον Ρέμπραντ και την Κορίν Ντέι, έως τον Βελάσκεθ και τον Λαρς Φον Τρίερ, η τεχνική της παλαντζάρει στον χρόνο αλλά και τα μέσα, χαρίζοντας στη Θεσσαλονίκη μια ζωγραφική πανδαισία. Και λίγα είπα.
Λία Καζάκου: Λία Καζάκου. Έως και 4 Απριλίου, στην Donopoulos Internarional Fine Arts (Αγίας Θεοδώρας 3, Θεσσαλονίκη). donopoulos.gr



ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η μεγάλη αναδρομική έκθεση «Μια γραμμή κύμα» αποκαλύπτει τον ποιητικό κόσμο του ζωγράφου
Από το μεγάλο αφιέρωμα στον Στίβεν Αντωνάκος και τη μεγάλη έκθεση «Είσαι ό,τι φοράς» στο Μουσείο Μπενάκη μέχρι την ατομική έκθεση του Μιχάλη Κιούση στην Γκαλερί Άλμα
Ταξίδι στον πόνο, τον έρωτα και τη δημιουργικότητά της μέσα από μια βιωματική έκθεση
130 χρόνια ζωγραφικής, από τον ιμπρεσιονισμό έως την ποπ αρτ
Ο Σταύρος Δίτσιος δεν ζωγραφίζει τοπία. Και καλά κάνει.
Η έκθεση με τον τίτλο«Stephen Antonakos: Υστερόγραφα Χρόνου και Χώρου» εγκαινιάζεται στις 18 Μαρτίου- το εξώφυλλο του καλλιτέχνη στην Athens Voice το 2008
Ένας νέος εικαστικός χώρος στην πλατεία Μαβίλη φιλοξενεί ταλέντα και ιδέες που σπαρταράνε
Από την πρώτη μεγάλη φωτογραφική έκθεση του Γιώργου Λάνθιμου μέχρι τη σύμπραξη έξι γκαλερί σε ένα μεγάλο πρότζεκτ
Πίνακες, γιγαντοοθόνες, VR γυαλιά. H διαδραστική έκθεση του Βίνσεντ Βαν Γκογκ στο Ολυμπιακό κέντρο Γουδί, τα είχε όλα
Τα σπουδαία έργα μίας σπάνιας καλλιτεχνικής προσωπικότητας
Οι ημερομηνίες, οι χώροι και οι σταθμοί της μεγάλης εικαστικής γιορτής στην «πόλη που αλλάζει»
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη εγκαινιάζει την έκθεση «The end- Μια σπουδή στο άπειρο», σε επιμέλεια του Χριστόφορου Μαρίνου
Από το Καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου μέχρι την Kourd, τη Roma Gallery και το Αγγέλων Βήμα
Μια έκθεση ζωγραφικής με τον άνθρωπο στον πυρήνα της, στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων
Η κόρη του μεγάλου καλλιτέχνη αποκαλύπτει το πιο επίμονο σύμβολο στο έργο του πατέρα της
Δέκα ξένες ζωγράφοι που ζουν και δημιουργούν στο νησί συναντιούνται στη Lumiere Gallery σε μια έκθεση αφιερωμένη στη δύναμη του χρώματος και της ταυτότητας.
Ο επιμελητής μιλά για τον εικαστικό και την έκθεση στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Από το μεγάλο αφιέρωμα στην Έξοδο του Μεσολογγίου μέχρι τις πέτρινες κατασκευές του Τάκη Καβαλλιεράτου
«Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας συνάντησα «το Κυκλαδικό» και, για πρώτη φορά, έκλαψα δημόσια. Σε όσους με ρώτησαν γιατί κλαίω, απάντησα: βρήκα τον δρόμο για το σπίτι»
Η στρατοσφαιρική πορεία του και η αντιπαλότητα με τον Λεονάρντο ντα Βίντσι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.