- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πέθανε σε ηλικία 74 ετών ύστερα από μάχη με τον καρκίνο ο σπουδαίος μεταφραστής και δοκιμιογράφος Άρης Μπερλής.
Ο Άρης Μπερλής σεννήθηκε στην Πάτρα το 1944 και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ιατρική, χωρίς να τελειώσει τις σπουδές του. Είχε μεταφράσει, μεταξύ άλλων, στα ελληνικά έργα των Άλεν Γκίνσμπεργκ, Βιρτζίνια Γουλφ, Τζαίημς Τζόυς, Έμιλυ Μπροντέ, Έντγκαρ Άλαν Πόε, Τζόζεφ Κόνραντ, Κιάραν Κάρσον, Φλαν Ο' Μπράιαν κ.ά.
Ο Άρης Μπερλής συνεργάστηκε με εφημερίδες και περιοδικά σε θέματα κριτικής της λογοτεχνίας, ενώ διετέλεσε εκδότης του περιοδικού «Σπείρα» (1974 - 1980) και εκδότης (εκδοτικός Οίκος «Κρύσταλλο», 1980 - 1993).
Επίσης, δίδαξε λογοτεχνική μετάφραση στο ΕΚΕΜΕΛ, όπου διετέλεσε διευθυντής σπουδών του αγγλόφωνου τμήματος. Υπήρξε μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.
Το 2001 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ύψιλον ο τόμος «Κριτικά δοκίμια». Οι τελευταίες του μεταφραστικές εργασίες ήταν «Ο μεγάλος Γκάτσμπι» του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ (εκδόσεις Άγρα), «Η τέχνη της μνήμης» της Φράνσες Γέιτς (εκδόσεις ΜΙΕΤ) και «Η Βίβλος του άθεου», συλλογικό έργο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ορθογραφία είναι η ευγένεια του γραπτού λόγου
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Πατάκη
Η διεθνής διοργάνωση ανεξάρτητης τέχνης επιστρέφει στην Αθήνα από τις 17 έως τις 20 Σεπτεμβρίου με 66 καλλιτεχνικές πλατφόρμες, performances, ομιλίες, workshops και ελεύθερη είσοδο
Η ποπ σταρ πρωταγωνιστεί στην τέταρτη ταινία του δημοφιλούς κωμικού franchise
Από τη νέα ταινία του Βιμ Βέντερς έως το Venice Immersive, το Onassis Culture στηρίζει σημαντικές διεθνείς παραγωγές
Ο Γάλλος δημιουργός μετέτρεψε την τσιγγάνικη κουλτούρα σε κινηματογραφική γλώσσα
Το «B’Day» είχε κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο του 2006, στα 25α γενέθλιά της
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Η Θεσσαλονίκη των τελών της δεκαετίας του ογδόντα ήταν μια Πόλη στις Φλόγες
Η προσπάθεια για να γίνει το βιβλίο ξανά καθημερινή συνήθεια
«Στον κομμουνισμό όταν σε κλοτσάνε πρέπει να χειροκροτήσεις· στον καπιταλισμό, όταν σε κλοτσάνε μπορείς να ουρλιάξεις»
Το 5ο «The Chios Festival» διεξάγεται στο πανέμορφο νησί του Βορείου Αιγαίου από τις 24 Αυγούστου και ρίχνει αυλαία στις 4 Σεπτεμβρίου
Λιτός και συνάμα πυκνός νοήματος, ο «νέος» Παβλικόφσκι μοιάζει να συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε πριν από οχτώ χρόνια με το «Ψυχρός πόλεμος».
Σε τι τιμή θα κυμανθεί
Το 32ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Σεπτεμβρίου έως και τις 11 Οκτωβρίου 2026
Το χιουμοριστικό μήνυμά του στο Φεστιβάλ Βενετίας
Τι δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της
Μέχρι στιγμής, η αιτία θανάτου της δεν έχει γίνει γνωστή.
Η βραβευμένη με δύο Grammy ερμηνεύτρια, με τη βαθιά φωνή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.