Ελλαδα

Αγωνία έξω από τα νοσοκομεία - Πόνος πάνω από τα συντρίμμια

Οι πολιτικές και οι ποινικές ευθύνες επί τάπητος

62224-137655.jpg
Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ανάσυρση των βαγονιών μετά την τραγωδία από τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη - Διασώστες στο σημείο
© ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ

Τέμπη - Σύγκρουση τρένων: Ο αριθμός των νεκρών, η κατάσταση των τραυματιών και οι εξελίξεις στις έρευνες για τα αίτια

Απανθρακωμένοι σοροί και ανθρώπινα μέλη εντοπίζουν από το πρωί οι διασώστες στα συντρίμμια του επιβατικού τρένου στα Τέμπη. Περισσότερες από 40 ώρες μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα, ο πόνος και η οργή ξεχειλίζουν για τους 57 νεκρούς και τους αγνοούμενους. Στα νοσοκομεία όπου έχουν μεταφερθεί οι τραυματίες, τρεις νέοι άνθρωποι δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή, την ώρα που συγγενείς -με τις φωτογραφίες των παιδιών τους στα χέρια- αναμένουν ένα νέο για την τύχη τους, μην μπορώντας να πιστέψουν ότι δεν θα μπορέσουν ούτε να θάψουν τους νεκρούς τους. 

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποια από τα θύματα να μην μπορέσουν να αναγνωριστούν. Είναι ενδεικτικό ότι οι θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν στα βαγόνια που πήραν φωτιά μετά τη μετωπική σύγκρουση των τρένων ξεπέρασαν τους 1.000 βαθμούς, την ώρα - που όπως επισημαίνει ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων- κατά την αποτέφρωση η θερμοκρασία ανεβαίνει μέχρι και τους 800 βαθμούς. Έτσι, γίνεται σαφές ότι τα ευρήματα στις λαμαρίνες των βαγονιών δεν θα είναι αναγνωρίσιμα. Άλλωστε, ήδη οι ιατροδικαστές που εξετάζουν τις σορούς έχουν δηλώσει ότι η κατάσταση τους είναι πολύ κακή. Η διαδικασία λήψης δειγμάτων DNA έχει ήδη ολοκληρωθεί. Από την ανάλυση έχει προκύψει η ταυτοποίηση εννέα σορών, όπως ανακοίνωσε στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. 

Οι ενέργειες των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνονται αυτή την ώρα στο βαγόνι-εστιατόριο, το οποίο, λόγω της σφοδρότητας της σύγκρουσης, είχε καταπλακωθεί από το πρώτο βαγόνι της δεύτερης θέσης. Γίνεται, απομάκρυνση του επιβατικού βαγονιού που βρίσκεται από πάνω, και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί απομάκρυνση του συμπιεσμένου και σε σχήμα «Γ» βαγονιού - εστιατορίου. Από το συγκεκριμένο βαγόνι, έχουν ανασυρθεί σήμερα το πρωί, συνολικά, 7 απανθρακωμένες σοροί. Για τη συνέχιση της επιχείρησης έρευνας και απεγκλωβισμού, θα πρέπει να γίνουν κοπές μετάλλων με ειδικά μηχανήματα και τμηματική αφαίρεση των μεταλλικών στοιχείων τους. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cqvwikgpppsx)

Οι τελευταίες πληροφορίες για τους τραυματίες των Τεμπών

Στη μονάδα Εγκαυμάτων του νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης «Παπανικολάου» διακομίζεται αυτή τη στιγμή μία εγκαυματίας, αλλά κυρίως πολυτραυματίας νεαρή γυναίκα, η οποία νοσηλευόταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου Λάρισας, σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση. Την ίδια στιγμή, 55 τραυματίες από το δυστύχημα στα Τέμπη νοσηλεύονται ακόμη στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης, το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της συμπρωτεύουσας «ΑΧΕΠΑ» και το νοσοκομείο Κατερίνης.

Από αυτούς τους 55 τραυματίες οι έξι νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, εκ των οποίων μία πολυτραυματίας στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Λάρισας, τέσσερις στη ΜΕΘ του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας και μία νεαρή γυναίκα, εγκαυματίας και πολυτραυματίας, διακομίζεται στο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα, διαχειρίσιμη φαίνεται πως είναι η κατάσταση των τραυματιών, οι οποίοι νοσηλεύονται στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας. Εκτός από τους ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ και η κατάστασή τους είναι κρίσιμη, οι υπόλοιποι δεν κινδυνεύουν. Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής του γενικού νοσοκομείου Λάρισας, Κώστας Μπαργιώτας, τα χειρουργεία ολοκληρώθηκαν τη χθεσινή ημέρα και οι πρώτες βοήθειες δόθηκαν στο σύνολο των τραυματιών. «Όλα τα τραύματα που εντοπίσαμε ήταν από τη σύγκρουση των τρένων και η σοβαρότητα ποικίλει. Το συμπέρασμα είναι ότι στο νοσοκομείο δεν είχαμε περιπτώσεις πολλών βαριών περιστατικών που να κινδυνεύει η ζωή τους, πράγμα που σημαίνει πως το βλέμμα είναι πλέον στους αρκετούς νεκρούς που χάθηκαν στο σημείο του δυστυχήματος», σημείωσε ο κ. Μπαργιώτας.

Τη δική τους μάχη για να κρατηθούν στη ζωή δίνουν οι σοβαρά τραυματισμένοι μετά τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, όπου τουλάχιστον 43 άνθρωποι πέθαναν, ενώ 57 παραμένουν για νοσηλεία, εκ των οποίων έξι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι άνθρωποι ηλικίας από 21 έως 26 ετών.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cqvwijs94l29)

Ανάμεσα στους φοιτητές που δίνουν μάχη στη ΜΕΘ είναι ο μοναδικός επιζών του πρώτου βαγονιού. Έχει υποβληθεί σε δύο χειρουργεία στο κεφάλι και οι γιατροί συνεχίζουν τη μάχη για να τον κρατήσουν στη ζωή. Οι φοιτητής από τον Βόλο νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη «εκτοξεύτηκε» στα χωράφια, όπου οι διασώστες τον εντόπισαν χωρίς τις αισθήσεις του. «Είναι ο μόνος επιζών από το πρώτο βαγόνι» ανέφεραν οι γιατροί. Ο 20χρονος φοιτητής από τον Βόλο που βγήκε ζωντανός από τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη, ταξίδευε για Θεσσαλονίκη, όπου σπουδάζει.

Κακουργηματικού χαρακτήρα οι κατηγορίες στον σταθμάρχη - Προθεσμία για να απολογηθεί

Προθεσμία για να απολογηθεί το Σάββατο (4.3) ζήτησε και έλαβε ο σταθμάρχης του ΟΣΕ Λάρισας για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. «Έχει αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί, αλλά δεν είναι μόνο το λάθος αυτό. Υπάρχει ένα δάσος ευθυνών. Υπάρχει αμέλεια και από τους υπευθύνους. Από ανθρώπινη πλευρά είναι συντετριμμένος. Αναλογίζεται αυτό που έγινε και δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της ευθύνης. Αλλά αυτό που μετράει είναι να ψάξουμε όχι το δέντρο αλλά το δάσος ευθυνών. Εδώ υπάρχει ένα δάσος ευθυνών», είπε μεταξύ άλλων ο δικηγόρος του σταθμάρχη, Στέφανος Παντζαρτζίδης.

Ο υπεύθυνος βάρδιας στο Σταθμαρχείο κατηγορείται για διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών από το οποίο προήλθε ως αποτέλεσμα θάνατος πολλών ατόμων (κακούργημα), ενώ αναμένεται να του ασκηθούν διώξεις για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή και της σωματικής βλάβης από αμέλεια και κατά συρροή. Ο ίδιος, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες αποδέχεται μέρος των όσων του καταλογίζονται, αναλαμβάνει το δικό του μερίδιο ευθύνης, όπως φέρεται να υποστήριξε ο συνήγορος του. Όμως υπάρχουν και αλλού ευθύνες, σε άλλα πρόσωπα και παράγοντες, φέρεται να υποστήριξε στην κατάθεση του στους αστυνομικούς.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cqvv0zo9d5bt)

Η συγγνώμη Γεραπετρίτη και η «αναγνώριση μεριδίου ευθύνης» από την κυβέρνηση

Συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη ζήτησε σήμερα (1.3) ο Γιώργος Γεραπετρίτης κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης παραλαβής στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών. «Ζητώ συγγνώμη από τις οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν και θέλω ειλικρινά να πω ότι αυτό το δύσκολο έργο θα φτάσει μέχρι τέλος, θα διερευνηθούν όλα», είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cqvsjdd6ce3t)

«Πολλές παθογένειες αντιμετωπίστηκαν σε μεγάλο εύρος και στον τομέα των σιδηροδρόμων», ωστόσο «δεν καταφέραμε να τις εξαλείψουμε γι' αυτό άλλωστε και αναλαμβάνουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί» είναι η ουσία της τοποθέτησης του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου σχετικά με την τραγωδία στα Τέμπη. Ο ίδιος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σημείωσε πως εννέα σοροί θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη έχουν ταυτοποιηθεί από δείγμα DNA.

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι το μέγεθος της τραγωδίας είναι τέτοιο που «επιβάλλεται η αντίδρασή μας και σε άλλα επίπεδα. Ξεκίνησε ήδη η έρευνα για τη διαπίστωση των αιτίων του δυστυχήματος, παράλληλα για την επίσπευση και την πληρότητα των ερευνών έχει αναλάβει ο εισαγγελέας Λαρίσης με εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκου ενώ έχει συλληφθεί ο σταθμάρχης Λάρισας». Επιπλέον, επεσήμανε ότι πέρα από τη διαλεύκανση των αιτιών και την απόδοση ευθυνών «είναι αναγκαίο η τραγική αυτή εμπειρία να αναλυθεί σε βάθος ώστε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να μην επαναληφθεί ποτέ κάτι τέτοιο».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cqvutjpvz60h)

Νέα παραγγελία Ντογιάκου για το σιδηροδρομικό δυστύχημα - «Είναι η ώρα της Δικαιοσύνης»

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, προχώρησε σε νέα παραγγελία, ζητώντας τη διενέργεια έρευνας προς πάσα κατεύθυνση για την τραγωδία στα Τέμπη. «Δεν πρέπει να παγιδευτεί η δικανική κρίση σε ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων ατόμων και μόνο. Αντίθετα, επιβάλλεται η πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης από κάθε πλευρά και η απόδοση ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση, σύμφωνα με τις ουσιαστικές ποινικές διατάξεις, την ισχύουσα δικονομική τάξη», αναφέρει χαρακτηριστικά στην παραγγελία του ο εισαγγελικός λειτουργός και προσθέτει: «Η ορθή και ταχεία απονομή δικαιοσύνης θα αποτελεί αιώνιο μνημόσυνο για τις ψυχές των νεκρών. Είναι η ώρα της Δικαιοσύνης, η οποία σε όλο το εύρος της, πρέπει να επιβάλει κυριαρχικά την παρουσία της και χωρίς δισταγμό να παρέμβει καίρια, ουσιαστικά και αποτελεσματικά κατά το πρώτο διαδικαστικό στάδιο της συλλογής των αποδείξεων, οι οποίες μελλοντικά θα χρησιμεύσουν για την απόδοση των ευθυνών στους υπαίτιους, όποιοι και αν είναι, όπου και αν ανήκουν, από όπου και αν προέρχονται, ό,τι και να εκπροσωπούν».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cqvw7s9ovkm9)

Εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελίες περί έλλειψης σηματοδότησης στον Προαστιακό

Κατεπείγουσα έρευνα ξεκινά η Εισαγγελία Πρωτοδικών μετά τις δημόσιες καταγγελίες εκπροσώπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών για προβλήματα σηματοδότησης σε τμήμα διαδρομής του Προαστιακού.

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ζητά ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Αντώνης Ελευθεριάνος προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες του εκπροσώπου της Ομοσπονδίας Σιδηροδρόμου, ο οποίος ανέφερε ότι δεν υπάρχει φωτεινή σηματοδότηση ούτε στη διαδρομή του προαστιακού στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας - Αεροδρομίο. Η έρευνα, η οποία έχει τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, χρεώθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, Νίκο Στεφανάτο.

Στο πλαίσιο της ποινικής προκαταρκτικής θα ερευνηθεί αν και από ποια πρόσωπα έχει ενδεχομένως διαπραχθεί το αδίκημα των επικίνδυνων παρεμβάσεων στη συγκοινωνία μέσων σταθερής τροχιάς. Ο κ. Στεφανάτος αναμένεται να καλέσει άμεσα σε κατάθεση τον εκπρόσωπο των εργαζομένων και να ζητήσει έγγραφα από την εταιρεία που έχει την ευθύνη λειτουργίας του Προαστιακού, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ισχύουν όλα όσα ειπώθηκαν τα οποία συνδέονται άμεσα με την ασφάλεια των πολιτών.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cqvw1j7t1fn5)

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις για την τραγωδία στα Τέμπη

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.