Ελλαδα

Δραματικές οι έρευνες στα βαγόνια - Σήμερα η ταυτοποίηση των σορών

Εθνικό πένθος και αναζήτηση ευθυνών

62224-137655.jpg
Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διασώστες στα συντρίμμια μετά τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη
© Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Τέμπη - Σύγκρουση τρένων: Έρευνες στα συντρίμμια για τους αγνοούμενους, η ταυτοποίηση των σορών και η αναζήτηση ευθυνών

Σε πένθος έχει βυθιστεί η χώρα μετά την τραγωδία στα Τέμπη. Ο αριθμός των νεκρών από τη σύγκρουση τρένων αυξάνεται. Η προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας στη Λάρισα ανακοίνωσε ότι έχει ήδη εξετάσει τις σορούς 43 ανθρώπων, ενώ 55 δείγματα DNA (από 42 κορμούς και 13 ανθρώπινα μέλη) έχουν ληφθεί για την ταυτοποίηση των νεκρών, αφού οι σοροί τους βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση, κάτι που τις καθιστά μη αναγνωρίσιμες. Εως αυτή την στιγμή, η διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών έχει λάβει γενετικό υλικό από 55 διαφορετικά ανθρώπινα μέλη. 

Σύμφωνα με την κ. Ρουμπίνη Λεονταρή, στην πλειονότητά τους οι νεκροί είναι νέοι 20-30 ετών, αφού στο τρένο επέβαιναν τουλάχιστον 100 φοιτητές που επέστρεφαν στη Θεσσαλονίκη μετά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

Συγγενείς επιβαινόντων στο μοιραίο τρένο βρίσκονται έξω από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και αναμένουν να μάθουν για τους δικούς τους ανθρώπους. Κάποιοι από αυτούς κρατούν στα χέρια τους τις φωτογραφίες των παιδιών τους. Στη Λάρισα, φορτηγό - ψυγείο έχει επιστρατευτεί για τις σορούς, καθώς τα νοσοκομεία δεν έχουν επαρκείς χώρους. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cqv8kyp3mwqh)

Παράλληλα, από τους 72 νοσηλευόμενους επιβάτες, 15 πήραν εξιτήριο και παραμένουν για νοσηλεία 57 τραυματίες, εκ των οποίων 6 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής επιχείρησης, 194 επιβάτες μεταφέρθηκαν με 5 λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη, με 6ο λεωφορείο 20 επιβάτες στη Λάρισα, ενώ 8 επιβάτες μεταφέρθηκαν στην Κατερίνη.

Εντείνονται οι έρευνες στα βαγόνια

Οι έρευνες συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας. Το έργο των διασωστών ήταν δύσκολο, καθώς η έλλειψη επαρκούς φωτισμού, οι κακές καιρικές συνθήκες στον τόπο της τραγωδίας, αλλά κυρίως η θέση των βαγονιών δυσχέρανε το έργο του ελέγχου στα βαγόνια. 

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωσης της Πυροσβεστικής, στο σημείο επιχειρούσαν 72 πυροσβέστες με 24 οχήματα, 3 ομάδες της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών και 2 ομάδες της Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων, ενώ, συνεχής είναι η παρουσία του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας.

Χθες, αφού ολοκληρώθηκαν οι έρευνες στο βαγόνι της πρώτης θέσης, της επιβατικής αμαξοστοιχίας, και στο βαγόνι - εστιατόριο, επιχείρησαν στο πρώτο επιβατικό βαγόνι της δεύτερης θέσης. Η διαδικασία ταυτοποίησης στο βαγόνι - εστιατόριο διεξήχθη υπό ακραίες συνθήκες υψηλού πυροθερμικού φορτίου της τάξεως των 1.300 βαθμών κελσίου, γεγονός που δυσχέραινε τη σχετική διαδικασία. Με τη βοήθεια των γερανοφόρων οχημάτων ανασηκώθηκε ο πρώτος συρμός της δεύτερης θέσης ώστε να επιχειρήσουν οι ομάδες διάσωσης σε όλο το εύρος του δεύτερου βαγονιού. Επίσης, έγινε προσπάθεια και από άλλα γερανοφόρα οχήματα προκειμένου να απομακρυνθούν από το σημείο, οι δύο μηχανές της εμπορικής αμαξοστοιχίας, για να διευκολυνθεί το έργο της έρευνας και απεγκλωβισμού, αλλά και για να ελευθερωθεί η σιδηροδρομική γραμμή.

Η επιχείρηση πρόκειται να ενταθεί τις επόμενες ώρες.

Εν τω μεταξύ, το φως της δημοσιότητας είδε ένα βίντεο - ντοκουμέντο στο οποίο έχει καταγραφεί η στιγμή της μετωπικής σύγκρουσης των τρένων στην περιοχή του Ευαγγελισμού. Είναι λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ της Τρίτης (28.2) και ο νυχτερινός ουρανός φωτίζεται από την έκρηξη και τις φλόγες. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cqv7lkiyfyw1)

Αναζήτηση ευθυνών για την τραγωδία στα Τέμπη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ότι συστήνεται ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τη διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν στην πολύνεκρη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη. Ο πρωθυπουργός έκανε δεκτές τις παραιτήσεις των επικεφαλής των ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ, ενώ νωρίτερα είχε υποβάλει την παραίτησή του και ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Κώστας Καραμανλής. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cqv9n6pjnb8x)

Ο σταθμάρχης του ΟΣΕ Λάρισας αναμένεται σήμερα Πέμπτη (2.3) να οδηγηθεί στον ανακριτή, αντιμετωπίζοντας σοβαρές κατηγορίες. Ο σταθμάρχης της Λάρισας ο οποίος έχει συλληφθεί απολογούμενος στο στάδιο της προανάκρισης, φέρεται να παραδέχθηκε το μοιραίο λάθος του και το απέδωσε στην «κακιά ώρα». Σε βάρος του σταθμάρχη έχει σχηματιστεί δικογραφία για βαρύτατα αδικήματα. Οι κατηγορίες τις οποίες θα αντιμετωπίσει και για τις οποίες θα ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη, αφορούν το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών από το οποίο προήλθε ως αποτέλεσμα θάνατος πολλών ατόμων, αδίκημα που με βάση πρόσφατη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα (άρθρο 291) επισύρει ποινές από 10 χρόνια κάθειρξη ως και ισόβια. Επίσης, διώξεις θα ασκηθούν για ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροή και σωματικές βλάβες από αμέλεια και κατά συρροή.

Ακόμη, με εντολή του εισαγγελέα Λάρισας, Σταμάτη Δασκαλόπουλου, η προανακριτική απολογία του σταθμάρχη έγινε παρουσία εισαγγελέα, λόγω της μείζονος σημασίας της ερευνώμενης υπόθεσης. Με εντολή επίσης του κ. Δασκαλόπουλου, εισαγγελέας παρίσταται στον τόπο της τραγωδίας ενόψει της σύνταξης αυτοψίας από την Τροχαία της Λάρισας για τα ευρήματα του τραγικού συμβάντος, αυτοψία που θεωρείται κρίσιμο στοιχείο για την συνολική αξιολόγηση του πολύνεκρου δυστυχήματος (τι και ποιός έφταιξε).

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cqvapijhr3ip)

Ήδη από το πρωί της Τετάρτης (1.3) υπήρξε παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου για τη διερεύνηση των αιτιών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

Η χώρα βρίσκεται σε τριήμερο εθνικό πένθος. Οι κηδείες των θυμάτων της τραγωδίας θα γίνουν δημοσία δαπάνη, σύμφωνα με απόφαση του ΥΠΕΣ. 

Η νέα ανακοίνωση της Hellenic Train και το «προαναγγελθέν δυστύχημα»

Τα συλλυπητήρια του για την τραγωδία στα Τέμπη εκφράζει με δήλωση του ο πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου της Hellenic Train Dario Lo Bosco. Όπως τονίζει «η εταιρεία συνεχίζει να εργάζεται δίπλα στις αρχές και στους διασώστες», ενώ ταυτόχρονα εκφράζει «τα πιο θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, αλλά και τη δέσμευση για πλήρη υποστήριξη τους, καθώς και όλων των επιβατών».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του προέδρου του Δ.Σ. της Hellenic Train

«Καθώς η διερεύνηση των συνθηκών που προκάλεσαν το τραγικό συμβάν βρίσκεται σε εξέλιξη, η Hellenic Train, εταιρεία επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών, συνεχίζει να εργάζεται δίπλα στις αρχές και στους διασώστες στο σημείο του δυστυχήματος και σε όλα τα νοσοκομεία που φροντίζουν τους τραυματίες. H Hellenic Train, η διοίκηση και οι εργαζόμενοί της, στέκεται δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων, εκφράζοντας από καρδιάς τα πιο θερμά της συλλυπητήρια, αλλά και τη δέσμευσή της για την πλήρη υποστήριξη τους, καθώς και όλων των επιβατών».

Λίγα κεράκια και λουλούδια έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας για τα θύματα της τραγωδίας στα Τέμπη
Λίγα κεράκια και λουλούδια έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας για τα θύματα της τραγωδίας στα Τέμπη © ATHENS VOICE / ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΜΠΟΛΟΣ

Την ίδια ώρα, τρεις εβδομάδες πριν από την πολύνεκρη σύγκρουση των αμαξοστοιχιών στα Τέμπη, οι σιδηροδρομικοί κατήγγειλαν ως επικίνδυνες τις συνθήκες. «Δεν θα περιμένουμε το δυστύχημα που έρχεται, για να τους δούμε να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα κάνοντας διαπιστώσεις», κατήγγειλαν προ τριών εβδομάδων οι εργαζόμενοι του σιδηροδρόμου.

«Όσο δεν παίρνονται μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους και την ασφαλή λειτουργία και κυκλοφορία των τρένων, τα ατυχήματα δεν έχουν τελειωμό», αναφέρει ανακοίνωσή τους με ημερομηνία 07-02-2023, τρεις μόλις εβδομάδες πριν τη χθεσινοβραδινή θανατηφόρα σύγκρουση στα Τέμπη.

Στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρονται σε δύο πρόσφατα ατυχήματα, τα οποία όπως σημειώνουν «προστέθηκαν στο μακρύ κατάλογο με τις Αμαξοστοιχίες 51 και 61 αντίστοιχα, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο το συνάδελφο Μηχανοδηγό αλλά και τους επιβάτες». Σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις των σιδηροδρομικών της ΔΕΣΚ: «Όσο δεν παίρνονται μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους και την ασφαλή λειτουργία και κυκλοφορία των τρένων, τα ατυχήματα δεν έχουν τελειωμό» και κατήγγειλαν τους αρμοδίους ότι «αντιλαμβάνονται την ασφάλεια ως κόστος».

Οι σιδηροδρομικοί αναφέρονται επίσης σε ΟΣΕ και Hellenic Train κατηγορώντας τις δύο εταιρείες ότι «αλληλο - μεταφέρουν τις ευθύνες τους, αλλά κανείς στο τέλος δεν φταίει… Φταίνε τα φαινόμενα που είναι έντονα και πλημμυρίζει η γραμμή, φταίνε οι φωτιές που άφησαν καμένους κορμούς, φταίει το χιόνι, φταίνε οι άλλοι, φταίμε λίγο και εμείς φταίει και ο Χατζηπετρής…!!!»

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cqux4ylffbhd)

«Πόλεμος» ανακοινώσεων μετά τη δήλωση Μητσοτάκη για τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη

Μετά την δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εξέδωσαν ανακοινώσεις, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του πρωθυπουργού.  

«Αυτές τις στιγμές πένθους και οδύνης δεν θα μπούμε στον πειρασμό να σχολιάσουμε τη δήλωση του Πρωθυπουργού, που σπεύδει να προδικάσει ότι η τραγωδία οφείλεται κυρίως σε ανθρώπινο λάθος» αναφέρει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αναφέρει επίσης ότι «ο σεβασμός στα θύματα προϋποθέτει σεβασμό στην αλήθεια. Όλα θα ειπωθούν στη σωστή ώρα».

Με αιχμές σχολίασε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής τις δηλώσεις του πρωθυπουργού από το Μέγαρο Μαξίμου για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών. «Δεν σημαίνει θα ανεχθούμε ο Πρωθυπουργός να αποσείει για ακόμα μια φορά τις κυβερνητικές ευθύνες επικαλούμενος μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης διαχρονικές παθογένειες και την αντικειμενική πολιτική ευθύνη του Υπουργού του», αναφέρει το Γραφείο Τύπου του κόμματος. Τονίζει ότι «οι κυβερνήσεις υπάρχουν για να αντιμετωπίζουν τις παθογένειες και όχι για να τις επικαλούνται και να τις διαιωνίζουν».

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής επισημαίνει ότι ο κ. Ανδρουλάκης στις δηλώσεις από τον τόπο της τραγωδίας ανέδειξε το ερώτημα γιατί να κρέμονται τόσες ζωές από ένα ανθρώπινο χέρι, ενώ υπάρχουν τεχνικές δυνατότητες πρόληψης και αποτροπής τέτοιων δυστυχημάτων. «Συναισθανόμενοι την ώρα του πένθους και της οδύνης, σημειώνουμε ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν στο ακέραιο και τη στιγμή που πρέπει», αναφέρει.

Το μεσημέρι της Τετάρτης στον τόπο της τραγωδίας μετέβη και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία άφησε λίγα λουλούδια για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος. 

Συγκινητικό είναι το κύμα εθελοντών αιμοδοτών που ανταποκρίνεται στο κάλεσμα για την στήριξη των αναγκών σε αίμα για τους τραυματίες της σύγκρουσης των δύο τρένων στα Τέμπη. Μπορείτε να δείτε ΕΔΩ που μπορείτε να απευθυνθείτε για να ενισχύσετε την προσπάθεια. 

Διαβάστε ακόμη »»» Οι τρεις τραγωδίες στα Τέμπη που βύθισαν στο πένθος την Ελλάδα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ