Ελλαδα

Παραιτήθηκε ο Κώστας Αχ. Καραμανλής μετά την τραγωδία των Τεμπών

Στη σκιά του σιδηροδρομικού δυστυχήματος με τους 40 νεκρούς

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Κώστας Καραμανλής στον τόπο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη
Ο Κώστας Καραμανλής στον τόπο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Σύγκρουση τρένων: Παραιτήθηκε ο Κώστας Αχ. Καραμανλής για την τραγωδία των Τεμπών

Την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε ο Κώστας Καραμανλής, μετά τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη. 

Το αδιανόητο σιδηροδρομικό δυστύχημα σημειώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, στερώντας τη ζωή σε τουλάχιστον 40 ανθρώπους. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στους 12 ανέρχονται οι αγνοούμενοι για τους οποίους συνεχίζονται οι έρευνες, ενώ νοσηλεύονται 72 άτομα, εκ των οποίων οι έξι σε ΜΕΘ.

Μια εμπορική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα - Θεσσαλονίκη, με 342 επιβάτες και δέκα άτομα προσωπικό, συγκρούστηκε μετωπικά με εμπορική αμαξοστοιχία στην οποία επέβαιναν δυο άτομα με δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Αθήνα. Για άγνωστο λόγο τα τρένα βρεθήκαν στην ίδια γραμμή και μάλιστα η εμπορική αμαξοστοιχία κινούνταν με ταχύτητα 140 χιλιομέτρων για 25 ολόκληρα χιλιόμετρα χωρίς να γνωρίζει ο μηχανοδηγός ότι από την αντίθετη κατεύθυνση ερχόταν άλλο τρένο. 

Ο 59χρονος σταθμάρχης του ΟΣΕ Λαρίσης συνελήφθη και κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια. 

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η έρευνα για την εξακρίβωση των αιτιών που οδήγησαν στην τραγωδία, με την αστυνομία να έχει στα χέρια της οπτικό υλικό από τη στιγμή της σύγκρουσης.

Για την τραγωδία υπάρχει εισαγγελική παρέμβαση από τον Ισίδωρο Ντογιάκο, την ώρα που στη δημοσιότητα έρχονται οι παντός είδους προειδοποιήσεις που υπήρχαν προς τους αρμόδιους για το ενδεχόμενο να σημειωθεί ένα σοβαρό σιδηροδρομικό ατύχημα.

Υπό αυτό το κλίμα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής ανακοίνωσε την παραίτησή του.

Παραίτηση Καραμανλή

«Μόλις τώρα γύρισα από το σημείο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη. Ο πόνος είναι ανείπωτος.

Είναι γεγονός ότι παραλάβαμε τον ελληνικό σιδηρόδρομο σε κατάσταση που δεν ταιριάζει στον 21ο αιώνα. Σε αυτά τα 3,5 χρόνια, κάναμε κάθε προσπάθεια για να βελτιώσουμε αυτή την πραγματικότητα. Δυστυχώς, οι προσπάθειες αυτές δεν ήταν αρκετές για να αποτρέψουν ένα τέτοιο δυστύχημα. Κι αυτό είναι πολύ βαρύ για όλους μας και για εμένα προσωπικά.

Όταν συμβαίνει κάτι τόσο τραγικό, δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε σαν να μην συνέβη. Είμαι λίγα χρόνια στην πολιτική, αλλά θεωρώ απαραίτητο στοιχείο της Δημοκρατίας μας οι πολίτες της χώρας μας να εμπιστεύονται το πολιτικό σύστημα. Αυτό λέγεται πολιτική ευθύνη.

Γι’ αυτό το λόγο, δηλώνω την παραίτησή μου από τη θέση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών. Είναι αυτό που νιώθω καθήκον μου να πράξω ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των ανθρώπων που έφυγαν τόσο άδικα και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα διαχρονικά λάθη του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος.

Μέσα από την καρδιά μου, εκφράζω για άλλη μια φορά την οδύνη μου και τη συμπαράστασή μου στις οικογένειες των θυμάτων».

Nωρίτερα ο κ. Καραμανλής κατά τη διάρκεια των αρχικών του δηλώσεών δάκρυσε, ενώ η φωνή του έσπασε τη στιγμή που έλεγε «ό,τι πούμε θα είναι πρώιμο, και ουσιαστικά βεβηλώνουμε τους ανθρώπους που χάθηκαν. Θα ήθελα να δείξουμε όλοι ψυχραιμία και θα κάνουμε τα πάντα να διερευνήσουμε τα αίτια, δεν θα αφήσουμε τίποτα κάτω από το χαλί»

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ