Ελλαδα

Μεγαλώνει η μαύρη λίστα της τραγωδίας των Τεμπών - Με δείγματα DNA η ταυτοποίηση

Στους 43 οι νεκροί σύμφωνα με την ιατροδικαστή

Γιώργος Σόμπολος
Γιώργος Σόμπολος
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη
© Stringer / SOOC

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Στους 43 οι νεκροί σύμφωνα με την ιατροδικαστή - Επίπονο το έργο της ταυτοποίησης

Στον ψυκτικό θάλαμο ενός φορτηγού τοποθετούνται οι σοροί των θυμάτων της πρωτοφανούς τραγωδίας στα Τέμπη, οι οποίοι δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Πρόκειται για μια συνηθισμένη τακτική σε περιπτώσεις όπου τα θύματα είναι πολλά περισσότερα από τα ψυγεία που διαθέτει το εκάστοτε νοσοκομείο. Το φορτηγό-ψυγείο έφτασε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας λίγο μετά τις έξι το απόγευμα της Τετάρτης (1/3).

Σε αυτό, εναποθέτουν τις σορούς οι υπάλληλοι του νεκροτομείου Λάρισας. Πρόκειται για σορούς που δεν έχουν αναγνωριστεί και έχει εκκινηθεί η διαδικασία ταυτοποίησης τους μέσω γενετικού υλικού. Σε αυτή τη διαδικασία συμμετέχουν αστυνομικοί από τη Λάρισα, αλλά και συνάδελφοι τους από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Στόχος είναι να τακτοποιηθούν το συντομότερο δυνατό οι απανθρακωμένοι σοροί, ώστε να μην παρατείνεται ο πόνος των συγγενών τους, οι οποίοι περιμένουν καρτερικά τα δυσάρεστα νέα από τους υπευθύνους.

Βέβαια, υπάρχουν και κάποιοι που ελπίζουν σε ένα θαύμα. Δηλαδή ο άνθρωπος τους να ζει και να είναι εγκλωβισμένος στα συντρίμμια. Κάτι τέτοιο πάντως, το αποκλείουν οι πυροσβέστες που συμμετέχουν στις ανασύρσεις, αφού έχουν ελεγχθεί όλοι οι χώροι των βαγονιών και δεν έχει εντοπιστεί το παραμικρό ίχνος ζωής. Το μόνο που εντόπιζαν μέχρι να πέσει το σκοτάδι οι πυροσβέστες, ήταν ανθρώπινα μέλη, διάσπαρτα μέσα και έξω από τα εκτροχιασμένα βαγόνια.

Στο νοσοκομείο βρίσκονται δεκάδες ψυχολόγοι προκειμένου να στηρίξουν τους συγγενείς των αγνοούμενων, μαζί με δεκάδες αστυνομικούς οι οποίοι συγκεντρώνουν κάθε είδους πληροφορία για τα αγνοούμενα πρόσωπα, που στην πλειοψηφία τους, πρόκειται για φοιτήτριες και φοιτητές.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cqv9omz2zn3t)

Στους 43 οι νεκροί σύμφωνα με την ιατροδικαστή

«Αυτή τη στιγμή έχουμε τελειώσει και με τη διαδικασία της νεκροψίας - νεκροτομής και των 43 σορών που έχουν φτάσει εδώ» αναφέρει στο ΕΡΤNEWS η κ. Ρουμπίνη Λεοντάρη, Ιατροδικαστής - Προϊστάμενη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας.

«Έπρεπε να τηρηθούν συγκεκριμένα πρωτόκολλα με το ειδικό τμήμα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο ήρθε από την Αθήνα και το οποίο χειρίζεται το πρωτόκολλο για τις μαζικές καταστροφές με τη διενέργεια των εξετάσεων», πρόσθεσε, ενώ εξήγησε ότι «το πρωτόκολλο αυτό λέει το εξής: Ότι έρχεται το συγκεκριμένο τμήμα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Από κει και πέρα φωτογραφίζεται η κάθε σορός και το κάθε στοιχείο το οποίο μπορεί να έχει επάνω, ένα μενταγιόν, ένα ρολόι και μετά και μετά γίνεται η λήψη DNA από τη σορό και φυσικά από τους συγγενείς. Είναι πραγματικά χρονοβόρα διαδικασία».

Κεριά στη μνήμη των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη
Κεριά στη μνήμη των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη

«Αυτή τη στιγμή εμείς έχουμε τελειώσει και με τη διαδικασία της νεκροψίας - νεκροτομής και των 43 σορών, που ήρθαν», είπε η κ. Λεοντάρη. «Δυστυχώς, η ταυτοποίηση θα γίνει βάσει πρωτοκόλλου με τη μέθοδο DNA και θεωρώ κατά τα λεγόμενα της αστυνομίας ότι αύριο το μεσημέρι θα έχουν ταυτοποιηθεί αυτές οι 43 σοροί ώστε να μπορέσουν να αποδοθούν. Πρέπει βέβαια να πω, όπως πληροφορήθηκα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο οποίο και ανήκουμε, ότι θα γίνει δημοσία δαπάνη η κηδεία. Εδώ η Περιφέρεια έχει ενδιαφερθεί, έχει κλείσει ξενοδοχεία για τους οικείους και για όλον τον κόσμο που έχει έρθει. Υπάρχει ένας πολύ καλός συντονισμός, αλλά δεν παύει ο πόνος να είναι πολύ μεγάλος και να είναι σίγουρα από τους οικείους μη διαχειρίσιμος».

Δείγματα DNA από 53 άτομα για την ταυτοποίηση των νεκρών της τραγωδίας στα Τέμπη

Δείγματα DNA λαμβάνονται από ιατροδικαστές και θα σταλούν στη Διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών στην Αθήνα για την ταυτοποίηση των σορών των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη. Από αύριο Πέμπτη (1.3) αναμένεται να δοθούν τα πρώτα αποτελέσματα. 

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πρόκειται για 53 περιπτώσεις ανθρώπων, οι οποίοι δεν γνωρίζουν που βρίσκονται οι οικείοι τους. Δεν είναι λίγοι οι συγγενείς αγνοουμένων που παραμένουν έξω από την πύλη του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, ενώ το ξενοδοχειακό επιμελητήριο Ελλάδος σε συνεργασία με την ένωση ξενοδόχων Λάρισας έκανε γνωστό πως διαθέτει δωμάτια δωρεάν για τους πολίτες που αναζητούν τους δικούς τους ανθρώπους.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cqva0wig0jvl)

Συνεχίζεται η επιχείρηση για τον εντοπισμό αγνοουμένων

Κατά τη διάρκεια της νύχτας θα συνεχιστεί η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού στα συντρίμμια των τρένων στα Τέμπη. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωσης της Πυροσβεστικής, αυτή την ώρα επιχειρούν 72 πυροσβέστες με 24 οχήματα, 3 ομάδες της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών και 2 ομάδες της Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων, ενώ, συνεχής είναι η παρουσία του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας.

Συγκεκριμένα, οι δυνάμεις, αφού ολοκλήρωσαν τις έρευνές τους στο βαγόνι της πρώτης θέσης, της επιβατικής αμαξοστοιχίας, και στο βαγόνι - εστιατόριο, επιχείρησαν στο πρώτο επιβατικό βαγόνι της δεύτερης θέσης. Η διαδικασία ταυτοποίησης στο βαγόνι - εστιατόριο διεξήχθη υπό ακραίες συνθήκες υψηλού πυροθερμικού φορτίου της τάξεως των 1.300 βαθμών κελσίου, γεγονός που δυσχέραινε τη σχετική διαδικασία. Με τη βοήθεια των γερανοφόρων οχημάτων ανασηκώνεται ο πρώτος συρμός της δεύτερης θέσης ώστε να επιχειρήσουν οι ομάδες διάσωσης σε όλο το εύρος του δεύτερου βαγονιού. Επίσης, έγινε προσπάθεια και από άλλα γερανοφόρα οχήματα προκειμένου να απομακρυνθούν από το σημείο, οι δύο μηχανές της εμπορικής αμαξοστοιχίας, για να διευκολυνθεί το έργο της έρευνας και απεγκλωβισμού, αλλά και για να ελευθερωθεί η σιδηροδρομική γραμμή.

Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 38 νεκροί. Ωστόσο, η ιατροδικαστής έκανε λόγο για 43 σορούς. Από τους 72 νοσηλευόμενους επιβάτες, 15 πήραν εξιτήριο και παραμένουν για νοσηλεία 57 επιβάτες, εκ των οποίων 6 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, 194 επιβάτες μεταφέρθηκαν με 5 λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη, με 6ο λεωφορείο 20 επιβάτες στη Λάρισα καθώς και 8 επιβάτες μεταφέρθηκαν στην Κατερίνη.

Συνέχεια ενημέρωσης για το σιδηροδρομικό δυστύχημα (Ω/18:45)

Κεριά και λουλούδια στο σταθμό του ΟΣΕ στη Λάρισα

Άνθρωποι όλων των ηλικιών βρέθηκαν, το βράδυ της Τετάρτης (01.03), στον σταθμό του ΟΣΕ στη Λάρισα, όπου άφησαν λουλούδια και άναψαν κεριά, τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη.

Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν λευκά τριαντάφυλλα και με τα κεριά σχημάτισαν την ημερομηνία: «1-3-2023».

Κεριά στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη
Κεριά στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη
Κεριά στη μνήμη των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη
© ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI
Κεριά στη μνήμη των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη
© ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI
Κεριά στη μνήμη των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη
© ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI
Κεριά στη μνήμη των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη
© ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ