Ελλαδα

Στον ανακριτή αύριο ο σταθμάρχης Λάρισας: Στην «κακιά ώρα» φέρεται να απέδωσε το μοιραίο λάθος

Αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες - Η θέση του για την τραγωδία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Στον ανακριτή οδηγείται αύριο ο σταθμάρχης Λάρισας που φέρεται να παραδέχθηκε το λάθος του - Το απέδωσε στην «κακιά ώρα».
Στον ανακριτή θα προσαχθεί αύριο ο σταθμάρχης της Λάρισας, αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες © Alexandros Michailidis/SOOC

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Στον ανακριτή οδηγείται αύριο ο σταθμάρχης Λάρισας που φέρεται να παραδέχθηκε το λάθος του - Το απέδωσε στην «κακιά ώρα»

Στον ανακριτή θα προσαχθεί αύριο ο σταθμάρχης της Λάρισας, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, ενώ φέρεται ότι παραδέχθηκε το μοιραίο λάθος του. Επίσης, στον τόπο της τραγωδίας θα γίνει αυτοψία του δυστυχήματος από την Τροχαία της Λάρισας.

Ειδικότερα, ο σταθμάρχης της Λάρισας ο οποίος έχει συλληφθεί απολογούμενος στο στάδιο της προανάκρισης, φέρεται να παραδέχθηκε το μοιραίο λάθος του και το απέδωσε στην «κακιά ώρα».

Ακόμη, σε βάρος του σταθμάρχη έχει σχηματιστεί δικογραφία για βαρύτατα αδικήματα. Οι κατηγορίες τις οποίες θα αντιμετωπίσει και για τις οποίες θα ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη, αφορούν το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών από το οποίο προήλθε ως αποτέλεσμα θάνατος πολλών ατόμων, αδίκημα που με βάση πρόσφατη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα (άρθρο 291) επισύρει ποινές από 10 χρόνια κάθειρξη ως και ισόβια.

Επίσης, διώξεις θα ασκηθούν για ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροή και σωματικές βλάβες από αμέλεια και κατά συρροή.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cqv5taq6gvk9)

Ακόμη, με εντολή του εισαγγελέα Λάρισας, Σταμάτη Δασκαλόπουλου, η προανακριτική απολογία του σταθμάρχη έγινε παρουσία εισαγγελέα, λόγω της μείζονος σημασίας της ερευνώμενης υπόθεσης. Με εντολή επίσης του κ. Δασκαλόπουλου, εισαγγελέας παρίσταται στον τόπο της τραγωδίας ενόψει της σύνταξης αυτοψίας από την Τροχαία της Λάρισας για τα ευρήματα του τραγικού συμβάντος, αυτοψία που θεωρείται κρίσιμο στοιχείο για την συνολική αξιολόγηση του πολύνεκρου δυστυχήματος (τι και ποιός έφταιξε).

Τέμπη - Σύγκρουση τρένων: Οι κατηγορίες σε βάρος του σταθμάρχη του ΟΣΕ Λαρίσης - Η θέση του για την τραγωδία

Για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατηγορείται ο σταθμάρχης του ΟΣΕ Λαρίσης, ο οποίος συνελήφθη το μεσημέρι της Τετάρτης (1.3) για την πολύνεκρη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο 59χρονος σταθμάρχης χαρακτηρίζεται υπαίτιος του σιδηροδρομικού δυστυχήματος και κατηγορείται, εκτός των άλλων, για ανθρωποκτονία από αμέλεια, σωματική βλάβη από αμέλεια και επικίνδυνες παρεμβάσεις στη συγκοινωνία μέσων. Στο πλαίσιο της δικογραφίας που σχηματίζεται από την ΕΛΑΣ έχουν δώσει ανωμοτί καταθέσεις και άλλοι δύο υπάλληλοι στην Τροχαία Λάρισας. Ο σταθμάρχης φέρεται ως υπεύθυνος για την κίνηση των τρένων που βρέθηκαν στην ίδια γραμμή.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cqv5ix9xnuv5)

Ο 59χρονος σταθμάρχης υποστήριξε ότι ο ίδιος έδωσε εντολή για αλλαγή πορείας, αλλά το σύστημα δεν λειτούργησε. Αν και προς το παρόν τα αίτια παραμένουν αδιευκρίνιστα, οι απομαγνητοφωνημένες συζητήσεις θα ρίξουν περισσότερο «φως» στα αίτια της τραγωδίας που στέρησε τη ζωή σε 38 ανθρώπους.

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς που έχουν έρθει σε επαφή με τον κατηγορούμενο, είναι ακόμα σαστισμένος και σε κατάσταση σοκ. «Δεν μπορεί να συνέλθει και διαρκώς ρωτά για το εάν σώθηκαν αγνοούμενοι» αναφέρουν οι πληροφορίες.

Βέβαια, για τον εισαγγελέα που διενεργεί τις έρευνες, ενδεχομένως να υπάρχουν ευθύνες στον οργανισμό αφού έχουν προκύψει ζητήματα αναφορικά με τη λειτουργία του πίνακα ελέγχου των αμαξοστοιχιών. Αυτό όμως το κομμάτι, αποτελεί ήδη αντικείμενο έρευνας και τα αποτελέσματα που θα προκύψουν, θα διερευνηθούν.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ