Ελλαδα

Όταν σταμάτησε ο χρόνος στα Τέμπη - Οι τρεις τραγωδίες που συγκλόνισαν την Ελλάδα

2023, 2003, 1999: Το βίντεο της ΕΡΤ για τα δυστυχήματα που βύθισαν τη χώρα στο πένθος

2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Το πολύνεκρο δυστύχημα δεν είναι η πρώτη τραγωδία στο ίδιο σημείο - Τα πολύνεκρα δυστυχήματα του 1999 και του 2003 - Βίντεο της ΕΡΤ.
Ένα νέο βίντεο της ΕΡΤ εξετάζει τις τραγωδίες στα Τέμπη που συγκλόνισαν την Ελλάδα © Eurokinissi

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Το πολύνεκρο δυστύχημα δεν είναι η πρώτη τραγωδία στο ίδιο σημείο - Τα πολύνεκρα δυστυχήματα του 1999 και του 2003 - Βίντεο της ΕΡΤ.

Η ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη, με τους 57 νεκρούς μετά τη σφοδρή σύγκρουση δύο τρένων έξω από τη Λάρισα, δεν αποτελεί την πρώτη φορά που θρηνούνται θύματα στο συγκεκριμένο σημείο.

Η σύγκρουση επιβατικής με εμπορική αμαξοστοιχία το βράδυ της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου, ανακαλεί μνήμες δύο ακόμη πολύνεκρων δυστυχημάτων, τα οποία είχαν βυθίσει στο πένθος την Ελλάδα στο παρελθόν, με το κακό να τριτώνει σε ένα από τα πλέον «στοιχειωμένα» σημεία του δικτύου της χώρας.

Το 1999, έξι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο λίγα χιλιόμετρα πριν από τα διόδια των Τεμπών. Ενώ μόλις τέσσερα χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 2003, 21 μαθητές σκοτώθηκαν ακαριαία σε ένα από τα τρομακτικότερα τροχαία δυστυχήματα που έγιναν ποτέ στην Ελλάδα.

Ένα νέο βίντεο της ΕΡΤ «ακτινογραφεί» τις τραγωδίες στα Τέμπη, όπως αυτές εξελίχθηκαν το 2023, το 2003 και το 1999.

Οι 3 τραγωδίες στα Τέμπη που συγκλόνισαν την Ελλάδα | 4/3/23 | ΕΡΤ

4/10/1999: Η τραγωδία στα Τέμπη με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ

Ήταν 4 Οκτωβρίου του 1999, όταν λεωφορείο που μετέφερε 77 οπαδούς του ΠΑΟΚ από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη μετά τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό, εξετράπη της πορείας του, ύστερα από σύγκρουση με διερχόμενο φορτηγάκι, με το βαρύ όχημα να πέφτει σε χαντάκι και να κοστίζει τη ζωή σε έξι οπαδούς του Δικέφαλου.

Στις 04:30 τα ξημερώματα, το λεωφορείο της εταιρίας «Relax Travel», που μετέφερε τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, επιχείρησε προσπέραση, με αποτέλεσμα να μπει στο αντίθετο ρεύμα και να συγκρουστεί με διερχόμενο φορτηγό, θανατώνοντας ακαριαία τους Χαράλαμπο Ζαπουνίδη (20 ετών), Δημήτρη Ανδρεαδάκη (25 ετών), Χριστίνα Τζιόβα (18 ετών), Αναστάσιο Θέμελη (22 ετών), Γεώργιο Γκανάτσιο (22 ετών), Κυριάκο Λαζαρίδη ( 17 ετών) αλλά και τον άτυχο 68χρονο οδηγό του φορτηγού, Αστέριο Αγκζιώτη.

Παράλληλα τραυματίστηκαν 33 οπαδοί στο σύνολο, με τον πιο σοβαρά από αυτούς, τον Χαράλαμπο Τσολακίδη, ο οποίος έχασε το αριστερό του πόδι στην τραγωδία των Τεμπών.

Σε εκείνο το μοιραίο βράδυ, είχε γίνει γνωστό μετά το δυστύχημα, πως ο οδηγός του λεωφορείου Κ.Μ., άλλαξε θέση για να οδηγήσει ο 19χρονος τότε γιος του Γ.Ν., (σ.σ. είχε γίνει στάση στο Βελεστίνο), ο οποίος ήταν φαντάρος.

Το πολύνεκρο δυστύχημα με τους μαθητές το 2003 στα Τέμπη

Κυριακή απόγευμα, της 13ης Απριλίου του 2003. Λίγο πριν τις 7.30 το απόγευμα, 21 μαθητές που επέστρεφαν από τη σχολική εκδρομή τους στην Αθήνα στο Μακροχώρι Ημαθίας σκοτώνονται σε ένα ανατριχιαστικό τροχαίο.

Το λεωφορείο, στο οποίο επέβαιναν 49 μαθητές και καθηγητές κατευθυνόταν στη Θεσσαλονίκη.

Στο 388ο χλμ. της Εθνικής Οδού Λάρισας - Θεσσαλονίκης, στο αντίθετο ρεύμα κινούνταν ένα φορτηγό, το οποίο μετέφερε νοβοπάν από τον Προβατώνα του Έβρου. Ο οδηγός χάνει ξαφνικά τον έλεγχό του οχήματος του και συγκρούεται πλαγιομετωπικά με το λεωφορείο. Οι σανίδες λειτουργούν ως «λεπίδα» και κόβουν το τουριστικό λεωφορείο στα δύο.

Τα σωστικά συνεργεία που έφτασαν στο σημείο έκαναν πάνω από δύο ώρες να απεγκλωβίσουν νεκρούς και τραυματίες.

Οι τραυματίες διακομίστηκαν στα νοσοκομεία Κατερίνης και Λάρισας και οι σοροί μεταφέρθηκαν για αναγνώριση. Οι γονείς των παιδιών σπεύδουν συντετριμμένοι στα νοσοκομεία. Στις 02:00 τα ξημερώματα ανακοινώνεται πλέον επίσημα πως οι νεκροί είναι 21 και οι τραυματίες 20, εκ των οποίων οι εννιά σε σοβαρή κατάσταση. Την επόμενη μέρα ο οδηγός συνελήφθη και τα ονόματα των θυμάτων δίνονται στη δημοσιότητα.

Οι αιτίες της σύγκρουσης αναλύθηκαν λεπτομερώς αλλά δεν έγιναν ποτέ 100% σαφείς. Ο οδηγός του φορτηγού οδηγούσε 6 ώρες χωρίς διάλειμμα και τα ελαστικά του δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Από την άλλη, το λεωφορείο είχε κριθεί ακατάλληλο λόγω παλαιότητας και έπρεπε να είχε αποσυρθεί τουλάχιστον 3 μήνες πριν.

Η δίκη έγινε πέντε χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο του 2008, με τον οδηγό του λεωφορείου να αθωώνεται, αλλά τον οδηγό της νταλίκας να καταδικάζεται σε κάθειρξη 15 ετών. Οι ιδιοκτήτες της νταλίκας αλλά και του εργοστασίου νοβοπάν, καταδικάστηκαν από 4 μέχρι 14 χρόνια. Η εταιρεία κατέβαλλε επίσης το ποσό των 8.500.000 ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ