Ελλαδα

Τραγωδία στα Τέμπη: 38 νεκροί - Αναζητούν ακόμα εγκλωβισμένους

Αναπάντητα ερωτήματα για τα αίτια του δυστυχήματος

Γιώργος Σόμπολος
Γιώργος Σόμπολος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Στους 38 οι νεκροί - Πυροσβέστες και ΕΜΑΚ αναζητούν ακόμα εγκλωβισμένους

Δεν έχει τέλος η τραγωδία στα Τέμπη, με τους πυροσβέστες να αναζητούν θύματα από τη σφοδρή σύγκρουση δύο τρένων έξω από τη Λάρισα. Οι νεκροί ανέρχονται σε 38 σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, ενώ οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 66. Έως αυτήν τη στιγμή υπάρχουν τουλάχιστον εννέα αγνοούμενοι οι οποίοι αναζητούνται στα συντρίμμια.

Από τους 66 τραυματίες, οι έξι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Από αυτούς οι τέσσερις νοσηλεύονται σε ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και δύο στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Οι υπόλοιποι τραυματίες έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και Κατερίνης.

Το πρωτοφανές δυστύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τις έντεκα το βράδυ της Τρίτης. Κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, μια εμπορική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Αθήνα και μια επιβατική που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη συγκρούστηκαν έξω από τα Τέμπη.

Το ερώτημα «πώς βρέθηκαν και τα δύο τρένα στην ίδια γραμμή» δεν έχει απαντηθεί μέχρι και αυτήν τη στιγμή από τους υπευθύνους της Hellinic Train.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ΕΛΑΣ κα. Δημογλίδου «Οι συγγενείς των επιβατών μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 241068175-76 της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας, προκειμένου να ενημερωθούν για τους ανθρώπους τους. Επίσης, στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, έχει ξεκινήσει η διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης των θυμάτων».

Από τους τραυματίες, οι 53 παραμένουν στο νοσοκομείο. Μεταξύ αυτών, υπάρχουν πολυτραυματίες και ακρωτηριασμένοι και σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση της υγείας τεσσάρων εξ αυτών είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και οι γιατροί δίνουν τιτάνιο αγώνα να τους κρατήσουν στη ζωή.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cquuom08yrpd)

Το δυστύχημα και οι προσπάθειες εντοπισμού

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, η σύγκρουση σημειώθηκε στην περιοχή Ευαγγελισμός. Τα δύο πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας έχουν γίνει μια άμορφη μάζα σιδηρικών, και οι νεκροί προέρχονται σχεδόν όλοι από αυτά τα βαγόνια.

Αμέσως μετά τη σύγκρουση, ξέσπασε πυρκαγιά στα βαγόνια την οποία κατάφεραν να σβήσουν. Δεκάδες πυροσβέστες και αστυνομικοί κατάφεραν να εντοπίσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας τους τραυματίες και τους νεκρούς, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται γιατί υπάρχουν τουλάχιστον εννέα άτομα που αγνοούνται, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλα άτομα-επιβάτες των τρένων, που είχαν μπει χωρίς να κόψουν εισιτήριο.

Στο έργο των ερευνών συμμετέχει η ΕΜΑΚ και ομάδες στρατιωτών από τη Λάρισα, καθώς η κατάσταση είναι τραγική, όπως αναφέρουν στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που επιχειρούν στο σημείο.

Συντρίμμια των δύο τρένων έχουν εκσφενδονιστεί σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων και για αυτόν τον λόγο έρευνες δεν δίνονται μόνο στο σημείο της σύγκρουσης αλλά και στην ευρύτερη περιοχή όπου οι διασώστες εντοπίζουν συνεχώς βαλίτσες επιβατών και συντρίμμια.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cquulgwowr15)

Καταθέσεις από σταθμάρχη βάρδιας και επιβάτες

Για κατάθεση έχουν κληθεί ήδη ο Σταθμάρχης βάρδιας της Λάρισας και υπεύθυνοι της διαχείρισης κίνησης της γραμμής, ενώ όσοι από τους επιβάτες έχουν δυνατότητα, δίνουν και αυτοί καταθέσεις στους αστυνομικούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν τρεις καταθέσεις εως τώρα στην αστυνομία που αναφέρουν πως υπήρχαν αρκετές καθυστερήσεις στο δρομολόγιο της επιβατικής αμαξοστοιχίας εξαιτίας αυξημένης κίνησης στις γραμμές. Όλες οι καταθέσεις θα εξεταστούν, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η σύγκρουση αποτελεί ανθρώπινο λάθος ή εάν συνέβη κάτι άλλο.

Εάν και πυροσβεστική και αστυνομία προχωρούν σε διαρκείς ενημερώσεις για την πορεία των ερευνών και των αναζητήσεων, μέχρι στιγμής κανείς εκπρόσωπος από τον ΟΣΕ δεν έχει προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cquug3g7co55)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ