Κοσμος

Είναι η Έλι Σλάιν το next big thing της πολιτικής;

Οι δύο Ιταλίδες που ενσαρκώνουν τα δύο πρόσωπα της Ευρώπης

velentzas-marios.jpg
Μάριος Βελέντζας
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Έλι Σλάιν είναι η νέα επικεφαλής της Κεντροαριστεράς στην Ιταλία
Η Έλι Σλάιν είναι η νέα επικεφαλής της Κεντροαριστεράς στην Ιταλία © EPA/ALESSANDRO DI MEO

Έλι Σλάιν - Η κεντροαριστερά στην Ιταλία έχει νέο αρχηγό - Ποια είναι η bisexual πολιτικός που απειλεί την πρωτοκαθεδρία της Τζόρτζια Μελόνι

Στην Ιταλία η Έλι Σλάιν είναι πλέον και με τη βούλα το «νέο αίμα» στο σοσιαλιστικό «Δημοκρατικό Κόμμα».

Η νέα γραμματέας του σοσιαλιστικού «Δημοκρατικού Κόμματος» (PD) είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τα ηνία στην ιταλική κεντροαριστερά. Η εμφάνισή της στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας γίνεται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία μετά την άνοδο της Τζόρτζια Μελόνι στην εξουσία ως επικεφαλής του δεξιού συνασπισμού με τα έντονα στοιχεία ξενοφοβίας και συντηρητισμού.

Προοδευτική, φεμινίστρια και μέλος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, η Έλι Σλάιν δηλώνει ανοιχτά bisexual. Τόσο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας όσο και τα προηγούμενα χρόνια στον εργασιακό και πολιτικό της βίο, φρόντιζε να υπενθυμίζει, με τις αναφορές της στα δικαιώματα LGBTQ+ και στην ισότητα των φύλων, την ανάγκη ενίσχυσης της συμπερίληψης ως μιας ουσιαστικής και ισότιμης ένταξης της διαφορετικότητας.

«Έχω αγαπήσει πολλούς άνδρες, έχω αγαπήσει πολλές γυναίκες. Αυτήν τη στιγμή είμαι (σε σχέση) με μια γυναίκα και είμαι ευτυχισμένη» είχε αναφέρει στο coming out το 2020 κατά τη διάρκεια παρουσίας της σε τηλεοπτική εκπομπή.

Ήδη, πάντως, ιταλικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για την «αντι-Μελόνι». «Ο λαός των Δημοκρατικών είναι ζωντανός και είναι έτοιμος να σηκώσει και πάλι το ανάστημά του, με ξεκάθαρη γραμμή. Θέλουμε να αποτελέσουμε πρόβλημα για την κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι» ανέφερε η Έλι Σλάιν, για να ακολουθήσει η πρώτη αντίδραση από την Ιταλίδα πρωθυπουργό.

«Ελπίζω ότι η εκλογή μιας νεαρής γυναίκας ως αρχηγού στη via del Nazareno, θα μπορούσε να βοηθήσει την αριστερά να κοιτάξει μπροστά και όχι πίσω» σημείωσε η Μελόνι. Οι πρώτοι διαξιφισμοί στη Βουλή μεταξύ των δύο γυναικών αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η εκλογή της Έλι Σλάιν στο αντιπολιτευόμενο «Δημοκρατικό Κόμμα» συνδέεται άμεσα με την προσπάθεια ανασυγκρότησης της ταλαιπωρημένης κεντροαριστεράς μετά την καταστροφική ήττα στις ιταλικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου. Στις εσωκομματικές, παρόλο που η 37χρονη πολιτικός βρισκόταν πίσω στις δημοσκοπήσεις, συγκέντρωσε τελικά το 54% στην ψηφοφορία της Κυριακής.

«Έλαβα την εντολή να αλλάξω πρόσωπα, μεθόδους και όραμα» ανέφερε στα πρώτα της λόγια μετά την επικράτησή της κόντρα στον βετεράνο του PD Στέφανο Μπονατσίνι.

Στην ίδια ομιλία έβαλε στην πολιτική ατζέντα λέξεις όπως «κλιματική αλλαγή», φροντίζοντας παράλληλα να δώσει τις –καθιερωμένες– υποσχέσεις για την αντιμετώπιση της φτώχειας, τη στήριξη των κοινωνικών στρωμάτων που δοκιμάζονται από την ενεργειακή κρίση, την επισφαλή εργασία και την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας με κρατική μέριμνα.

Ποια είναι η Έλι Σλάιν - Η «θητεία» στους προεκλογικούς αγώνες του Μπαράκ Ομπάμα και η Ευρωβουλή

Γεννημένη το 1985 στο Λουγκάνο της Ελβετίας η 37χρονη Αμερικανοϊταλίδα (σ.σ. Ιταλίδα μητέρα και Αμερικανός πατέρας) πέρασε τα παιδικά της χρόνια εκεί. Σπούδασε νομική στην Μπολόνια.

Εκτός από την ιταλική και ελβετική υπηκοότητα η Έλι Σλάιν έχει και την αμερικανική. Βρισκόταν στο προεκλογικό επιτελείο του Μπαράκ Ομπάμα, όταν ο τελευταίος γινόταν ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ (2008), και τέσσερα χρόνια μετά (2012) κέρδιζε τον ρεπουμπλικάνο Μιτ Ρόμνεϊ, παραμένοντας ένοικος του Λευκού Οίκου.

Μερικά χρόνια αργότερα όταν η Έλι Σλάιν συνέχιζε την πολιτική της διαδρομή στην Ευρώπη, αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρονταν σε εκείνη όταν μιλούσαν για την Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ – τη δημοκρατική πολιτικό από τη Νέα Υόρκη, με την έντονη ακτιβιστική δράση και την απροσδόκητη άνοδο στα πεπραγμένα της αμερικανικής πολιτικής.

Μετά τη «θητεία» στην Αμερική η Έλι Σλάιν μπήκε στον ευρωπαϊκό πολιτικό στίβο. Διετέλεσε ευρωβουλευτής από το 2014 έως το 2019, ως εκλεγμένη του «Δημοκρατικού Κόμματος» της Ιταλίας, φροντίζοντας να αφήσει το στίγμα της σε διάφορες περιπτώσεις. Χαρακτηριστικό ήταν το βίντεο του 2020 όταν είχε λεκτική αντιπαράθεση με τον Ματέο Σαλβίνι (κυβερνητικό εταίρο και αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης) για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής.

«Γιατί δεν ήρθατε ποτέ στις Βρυξέλλες σε καμία από τις 22 συνεδριάσεις διαπραγμάτευσης για την πιο σημαντική μεταναστευτική μεταρρύθμιση για την Ιταλία;» τον ρωτούσε στο βίντεο.

Elly Schlein affronta Matteo Salvini: "Come mai non siete mai venuti alle riunioni su Dublino?"

Το 2015 η Έλι Σλάιν δεν δίστασε να καταθέσει την κομματική της ταυτότητα λόγω διαφωνιών με την πολιτική γραμμή που ακολουθούσε ο πρώην γραμματέας και πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, όσον αφορά στα εργασιακά.

Το 2020 στις περιφερειακές εκλογές της Ιταλίας η Έλι Σλάιν εξελέγη με κεντροαριστερό ψηφοδέλτιο στην Εμίλια-Ρομάνια και έγινε η περιφερειακή σύμβουλος με τις περισσότερες ψήφους στην ιστορία της συγκεκριμένης περιφέρειας. Με πρόεδρο τον Μπονατσίνι (σ.σ. μετέπειτα αντίπαλό της στις εσωκομματικές), πήρε τη θέση της αντιπροέδρου.

Τι περιμένουν οι Ιταλοί από την Έλι Σλάιν

Δομώντας μια «προοδευτική» και «περιβαλλοντική» εκστρατεία, η Έλι Σλάιν εμφανίζει τον εαυτό της ως μια «εναλλακτική λύση», σε μια χώρα που έχει αλλάξει 70 κυβερνήσεις σε 77 χρόνια, με τους Ιταλούς ψηφοφόρους να μη διστάζουν να δοκιμάζουν πολλούς και ετερόκλητους κυβερνητικούς σχηματισμούς, ψηφίζοντας ακόμα και τον Μπερλουσκόνι για πρωθυπουργό.

Η ίδια, πάντως, δηλώνει έτοιμη να βγάλει το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας από την πολυετή κρίση ταυτότητας, επιτυγχάνοντας την κατάλληλη αρμονία ανάμεσα σε αλληλοσυγκρουόμενες πτέρυγες (φιλελεύθερη, αριστερή) με διαφορετικές προσεγγίσεις όσον αφορά στην οικονομία, στα δικαιώματα κ.λπ. Το πόσο κεντρώα ή πόσο αριστερή ή πόσο αριστερά φιλελεύθερη θα καταλήξει, μένει να αποδειχθεί στην πράξη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ