Κοσμος

Εξελέγη η πρώτη γυναίκα και ομοφυλόφιλη αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος στην Ιταλία

Χαρακτηρίζεται ήδη ως «αντι Μελόνι»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εξελέγη η πρώτη γυναίκα και ομοφυλόφιλη αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος στην Ιταλία
© Antonio Masiello/Getty Images/Ideal Image

Ιταλία: Εξελέγη η πρώτη γυναίκα αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος 

Το αντιπολιτευόμενο κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) της Ιταλίας επέλεξε την Έλι Σλέιν, μια 37χρονη Αμερικανοϊταλίδα που μεγάλωσε στην Ελβετία, για να γίνει η νέα του ηγέτης και να το ανασυγκροτήσει μετά την εκλογική  ήττα πέρυσι.

Παρά το γεγονός ότι βρισκόταν πίσω στις δημοσκοπήσεις, η Σλέιν νίκησε τον βετεράνο του PD Στέφανο Μπονατσίνι σε ψηφοφορία μεταξύ των μελών του κόμματος την Κυριακή με ποσοστό περίπου 54% έναντι 46%.

Η Σλέιν θα ηγηθεί της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο στην πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, με δύο γυναίκες για πρώτη φορά στην ιστορία της Ιταλίας να ηγούνται των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας.

Η Σλέιν και η Μελόνι έχουν διαφορετικές θέσεις σε μια σειρά θεμάτων. Η Μελόνι παρουσιάζεται ως υπερασπίστρια των παραδοσιακών οικογενειών και των διδασκαλιών της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σχετικά με το σεξ και τις αμβλώσεις. Η Σλέιν έχει σχέση με γυναίκα και υποστηρίζει τα δικαιώματα LGBTQ+ και την ισότητα των φύλων.

Η Σλέιν εργάστηκε στην προεκλογική ομάδα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα το 2008 και το 2012 και έχει συγκριθεί στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης με την Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, μια Δημοκρατική πολιτικό από τη Νέα Υόρκη, για την απροσδόκητη άνοδο και τον ακτιβιστικό ζήλο της.

Έχει δηλώσει ότι θέλει να ενώσει το διχασμένο κόμμα της και να εργαστεί για τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη οικονομία, την εργασιακή μεταρρύθμιση και τη διανομή του πλούτου.

Ως αντιπρόεδρος στην περιφέρεια Εμίλια-Ρομάνια, μαζί με τον Μπονατσίνι, ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2014 έως το 2019, αποτελώντας πρόσωπο επαφής για την ομάδα των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας στην Εμίλια-Ρομάνια το 2020, ένα βίντεο με τη Σλέιν να ρωτά τον Σαλβίνι, που έβγαινε μόλις από ένα εστιατόριο, για τις κοινοβουλευτικές της δραστηριότητες στις Βρυξέλλες έγινε viral.

«Γιατί δεν ήρθατε ποτέ στις Βρυξέλλες σε καμία από τις 22 συνεδριάσεις διαπραγμάτευσης για την πιο σημαντική μεταναστευτική μεταρρύθμιση για την Ιταλία;», ρωτούσε η ίδια στο βίντεο.

Το 2015, η Σλέιν επέλεξε να εγκαταλείψει το PD επειδή διαφωνούσε με την πολιτική γραμμή που ακολουθούσε ο πρώην γραμματέας και πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος στη συνέχεια ίδρυσε το κόμμα Italia Viva (Ανανέωση). Επέστρεψε στο PD το 2022 για να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος.

Η Σλέιν έχει μπροστά της μεγάλο δρόμο αν θέλει να θεραπεύσει τις διαιρέσεις εντός του κόμματός της και να νικήσει το συντηρητικό μπλοκ της Μελόνι στις επόμενες εθνικές εκλογές του 2027. Παρόλο που το PD ήρθε δεύτερο στις εκλογές του 2022, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχει χάσει την επαφή με τους ψηφοφόρους της εργατικής τάξης και απέτυχε να παρουσιάσει κάποια ισχυρή κραυγή συσπείρωσης στην

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ