Κοσμος

«Ανοιχτή εντολή» για συνεννόηση με τη Μέρκελ ζητά από το κόμμα του ο Μάρτιν Σουλτς

Οι αποφάσεις θα παρθούν από το συνέδριο του SPD

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
martin12.jpg

Την ελπίδα του το Συνέδριο των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) να δώσει στον Μάρτιν Σουλτς μια εντολή «αρκετά ανοιχτή», η οποία θα του επιτρέπει να συζητήσει με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), εξέφρασε ο Πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) και πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Σεργκέι Στάνισεφ, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στην Φαίη Καραβίτη στο περιθώριο του Συνεδρίου του SPD στο Βερολίνο.

Ο κ. Στάνισεφ έκανε ακόμη λόγο για ζωτικής σημασίας ρόλο της Γερμανίας στις εξελίξεις στην Ευρώπη και προειδοποίησε για τον κίνδυνο, αν οι σοσιαλδημοκράτες δεν έχουν ισχύ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το μέλλον της Ευρώπης να διαμορφωθεί τελικά από τις συντηρητικές δυνάμεις.

«Ενημερώνω τους συντρόφους μας στο SPD ποια είναι η κατάσταση στην Ευρώπη, την οποία πρέπει να λάβουν υπόψη τους όταν θα παίρνουν τις αποφάσεις τους (…) Αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη θα πρέπει να επηρεάσει την τελική απόφαση.

Περιμένω το Συνέδριο να δώσει μια εντολή που θα είναι αρκετά ανοιχτή ώστε να συζητήσουν με το CDU», δήλωσε ο κ. Στάνισεφ και σε ό,τι αφορά τις προτάσεις που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το μέλλον της Ευρωζώνης και της ΟΝΕ, τόνισε ότι η θέση του Βερολίνου είναι πολύ κρίσιμη. «Αν στην Γερμανία είχε σχηματιστεί κυβέρνηση "Τζαμάικα", θα είχαμε δει ήδη μια πολύ έντονη στροφή προς τα δεξιά», είπε χαρακτηριστικά και προειδοποίησε ότι «το μέλλον της Ευρώπης διαμορφώνεται τώρα και αν ό,τι κι αν πούμε, δεν μπορούμε να περιμένουμε ως τις επόμενες ευρωεκλογές - αν δεν έχουμε αρκετή δύναμη σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να αγωνιστούμε για τις ιδέες μας, η Ευρώπη θα διαμορφωθεί από τους συντηρητικούς».

Μια Γερμανία με συμμετοχή των Σοσιαλδημοκρατών στην κυβέρνηση θα έχει πολύ πιο φιλοευρωπαϊκές θέσεις, συνέχισε ο Πρόεδρος του PES, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν επιθυμεί ούτε να παρέμβει ούτε να επηρεάσει την απόφαση που θα λάβει το SPD:

«Έχουμε απόλυτη συναίσθηση ότι είναι πολύ δύσκολο να λάβουν οποιαδήποτε απόφαση και οποιαδήποτε απόφαση μπορεί αν είναι επιβλαβής, αλλά είναι σημαντικό αυτό που είπε ο Μάρτιν (Σουλτς): "Δεν μπορούμε να είμαστε στην κυβέρνηση με οποιοδήποτε κόστος.

Αλλά δεν μπορούμε να είμαστε και στην αντιπολίτευση μόνο και μόνο για να είμαστε στην αντιπολίτευση". Θα δούμε πώς θα πάνε οι συνομιλίες, ποιο θα είναι το περιεχόμενο, αν αξίζει. Είναι μια ανοιχτή διαδικασία και στο τέλος θα αποφασίσουν τα μέλη».

 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αδυναμίες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, ο Σεργκέι Στάνισεφ έκανε λόγο για μεγάλο έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών στα ευρωπαϊκά κόμματα. «Είναι όμως ιδιαίτερα οδυνηρό για μας, διότι ήμασταν πάντα το κόμμα που πάλευε για τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων, για αξιοπρεπή και καλά αμειβόμενη εργασία, για κοινωνική προστασία και για δικαιοσύνη.

Οι άνθρωποι αισθάνονται ένα μεγάλο έλλειμμα τόσο από την πλευρά της Ευρώπης όσο και από τα κράτη. Εμείς δεν κάναμε αρκετά - αυτός είναι ο βασικός λόγος», παραδέχτηκε και τόνισε ότι προκειμένου τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα να ανακάμψουν θα πρέπει να αναδείξουν το όραμά τους, αλλά θα πρέπει και να αποδειχθούν αξιόπιστα. «Αυτό θα είναι το ερώτημα τα επόμενα χρόνια.

Το θέμα δεν είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση να σβήνει τις οικονομικές φωτιές αλλά να τις αποτρέπει.

Οι βασικές μας προτεραιότητες είναι ένας ευρωπαϊκός προϋπολογισμός επαρκής προκειμένου να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι μας και η υλοποίηση του κοινωνικού πυλώνα που αποφασίστηκε στο Γκέτεμποργκ. Μόνο έτσι θα έχουμε μια ευκαιρία να ανακάμψουμε», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο κ. Στάνισεφ επισήμανε ότι με κάποιες συμφωνεί, αλλά διαφωνεί με άλλες, οι οποίες, όπως είπε, οδηγούν σε μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, κάτι που έρχεται σε αντίθεση προς την ευρωπαϊκή ιδέα. Χαρακτήρισε θετικό ωστόσο το γεγονός ότι το Παρίσι αναλαμβάνει μια πρωτοβουλία και έκανε λόγο για «παράξενη στάση» της Γερμανίας που λέει «όχι σε όλα».

«Είναι σαφές ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να σταθεί σε αυτό το επίπεδο, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις. Είναι καλό να έχεις ιδέες και είμαι ικανοποιημένος που η δική μας οικογένεια έχει ένα συλλογικό όραμα.

Στην Γαλλία κατά κάποιον τρόπο ο Πρόεδρος Μακρόν συμπεριφέρεται κάπως αυτοκρατορικά. Αυτό που προτείνουμε εμείς είναι πολύ δημοκρατικό, συνολικό όραμα, έχει προκύψει έπειτα από εντατική διαβούλευση και τώρα πρέπει να δούμε πώς θα το προωθήσουμε», κατέληξε ο κ. Στάνισεφ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ