Βιβλιο

Γλέντια και τσιμπούσια στο Μπαγκλαντές, στο Καλοχώρι

Αναμνήσεις από μια περιοχή που έγραψε ιστορία

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ταβέρνα στο Καλοχώρι κάποτε
© Βαλεριάνο Τροϊάνι, Θεσσαλονίκη - Καλοχώρι «Μπαγκλαντές 2010», εκδόσεις Σαιξπηρικόν

Μνήμες από τις ταβέρνες του Καλοχωρίου, από την έκδοση Θεσσαλονίκη - Καλοχώρι - Μπαγκλαντές 2010, των Αννίτας Στυλοπούλου και Βαλεριάνο Τροϊάνι, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σαιξπηρικόν

Η ηρωική ταβέρνα «Μπαγκλαντές», το παραπηγματικό καλυβένιο ψαροτηγανάδικο με τα ξύλινα ποδάρια, υποστηρίγματα μπηγμένα στις λασπουριές του υγρότοπου Καλοχωρίου, δεν υπάρχει πια. Το ίδιο και οι κάποτε εξίσου θρυλικές παρακείμενες ταβέρνες «Το Νησί της Αφροδίτης», ο «Τάκος», που αργότερα έγινε «Ίμια» και το «Φράγμα». Αρκεί όμως το ποιηματάκι της Αννίτας Στυλοπούλου, μερικές φωτογραφίες του Βαλεριάνο Τροϊγιάνι και μια συγκινητική έκδοση με τίτλο «Θεσσαλονίκη - Καλοχώρι, Μπαγκλαντές 2010», για να διακτινιστώ σε εκείνους τους χωροχρόνους με τις θεϊκές τηγανητές φρέσκιες γλώσσες: Βραχνή φωνή με πλησιάζει/ μια με κοιμίζει, μια με ταράζει/ σαν δράκος με διατάζει/ μακριά με παίρνει/ μνήμες αρπάζει».

Αννίτα Στυλοπούλου, Βαλεριάνο Τροϊάνι, Θεσσαλονίκη - Καλοχώρι «Μπαγκλαντές 2010», εκδόσεις Σαιξπηρικόν

Βαλτόνερα, φλαμίνγκος, ερωδιοί, πελεκάνοι, κατσικόδρομοι κακοτράχαλοι γεμάτοι λακούβες ιδανικές για να βγουν μπιέλα και οι πιο τσαμπουκαλεμένες ζάντες, αλλά άξιζε το καλτ και η διαδρομή από τη Θεσσαλονίκη. Ειδικά στα τέλη των νάιντις, στην ταβέρνα «Μπαγκλαντές» και τα πέριξ σύχναζε όλος ο κόσμος ο καλός, καθώς το Καλοχώρι ήταν μόδα και όλα εκείνα τα παραπήγματα δεμένα με κοτετσόσυρμα και καμπινέδες-εμπειρία γνώρισαν πένες. Κουτσά τραπέζια, ξύλινοι πάγκοι αντί για καρέκλες ή άσπρες πλαστικατζούρες «του γύφτου» και οι κλάσικ ψάθινες της Άθωνος βαμμένες μπλε για πιο αναπαυτικά, primal ντεκόρ, άσ’ τα να πάνε ήταν οι ταβέρνες, μα όλα αυτά αντισταθμίζονταν από το θανατερό ηλιοβασίλεμα με θέα τα εξωτικά πουλιά και τα καράβια που εγκατέλειπαν ή πλεύριζαν το λιμάνι. 

Ταβέρνα στο Καλοχώρι κάποτε
© Βαλεριάνο Τροϊάνι, Θεσσαλονίκη - Καλοχώρι «Μπαγκλαντές 2010», εκδόσεις Σαιξπηρικόν

Τον χειμώνα τρίζαν θαλπωρικά οι ξυλόσομπες και τα εαροκαλόκαιρα χύμα έξω πιλαλούσαν τα τσιμπούσια με Μαλαματίνες, φρέσκα λαυράκια και φυσικά αρχηγικά μύδια, ένεκα που η πατρίδα τους, η Χαλάστρα, έπεφτε λίγα λεπτά παραπέρα δρόμο από τα κουζινικά του «Μπαγκλαντές» και των συνάδελφων foodie χαμαιτυπείων. 

Θα ακουστεί κάπως στους σημερινούς κομ ιλ φο ρέκτες της «μεσογειακής κουζίνας με twist», αλλά όσοι θυμούνται καλά τη δεκαετία του ’90 στη Θεσσαλονίκη θα συμφωνήσουν: ένα φεγγάρι το Καλοχώρι και τα παραπηγματικά «γκουρμέ» του έγιναν το απόλυτο καλτ. Οι παραγκοταβέρνες, σύμβολα μιας εποχής που έφυγε ανεπιστρεπτί, γράφει ο Τροϊάνι, «τα μικρά παλατάκια που έδιναν άσυλο σε ψαράδες και κτηνοτρόφους της περιοχής», έγιναν στέκια καθηγητών πανεπιστημίου, ψαγμένων ίντι και εναλλακτικών αριστερών του χαβιάρι με ολίγη από καλαμαράκι τηγανητό. Βέβαια οι τελευταίοι λάκισαν όταν άρχισαν οι καταγγελίες των οικολόγων για διατάραξη του οικοσυστήματος, υπήρχαν όμως παραμονές Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Πρωτομαγιές που στις ταβέρνες γλεντούσαν γόβες, παγιέτες, πουράκηδες και λοιποί γκλαμουράτοι Θεσσαλονικέμπριτις, που εκτός από τη ρόκα παρμεζάνα του Shark, τιμούσαν και τις μερακλίδικα ψημένες μελιτζάνες του «Μπαγκλαντές». 

Ταβέρνα στο Καλοχώρι κάποτε
© Βαλεριάνο Τροϊάνι, Θεσσαλονίκη - Καλοχώρι «Μπαγκλαντές 2010», εκδόσεις Σαιξπηρικόν

«Μετά το 2007 η περιοχή άρχισε να ερημώνει. Τα στέκια έκλεισαν με απόφαση της πολιτείας και ο τόπος εγκαταλείφθηκε», γράφει ο Τροϊάνι, ενώ περιπλανιέται με την κάμερά του στο παρατημένο, παραμελημένο, στο -τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα- αφημένο στην τύχη και στο έλεος του χρόνου μέρος. Συγκινητική έκδοση... 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νίκος Νικολούδης «Στιγμές και Μορφές της Νεοελληνικής Ιστορίας», Εκδόσεις Σταμούλη
Ο Νίκος Νικολούδης καταγράφει στιγμές και μορφές της νεοελληνικής ιστορίας

Τα δεκατέσσερα κείμενα του βιβλίου αναφέρονται στις πολιτικές, στρατιωτικές και διπλωματικές εξελίξεις που διαμόρφωσαν το νεοελληνικό κράτος και την νεοελληνική κοινωνία

Φραντσέσκα Ντιοταλέβι
Φραντσέσκα Ντιοταλέβι: Το να γράψω για τη Βίβιαν Μάιερ υπήρξε άσκηση λεπτότητας, σεβασμού και θάρρους

Με αφορμή το βιβλίο «Με τη δική σου ματιά μονάχα», η συγγραφέας μιλά αποκλειστικά στην Athens Voice για την πρόκληση να μετατρέψει την κρυφή ζωή της Μάιερ σε μια δυνατή μυθοπλαστική αφήγηση

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY