- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το αμαρτωλό της παρελθόν
Μιας πολιτικού έρχεται 25 χρόνια μετά να στοιχειώσει την καριέρα της
Στο τελευταίο βιβλίο του Λέιφ Πέρσον «Άλλη εποχή, άλλη ζωή» (εκδ. Ψυχογιός) το παρελθόν μιας πολιτικού έρχεται 25 χρόνια μετά να στοιχειώσει την καριέρα της. Ο Σουηδός Λέιφ Πέρσον μάς συστήθηκε με το βιβλίο «Ένας ατέλειωτος σουηδικός χειμώνας», πρώτο μιας τριλογίας που παρακολουθεί τη σουηδική κοινωνία μετά τη δολοφονία του Ούλοφ Πάλμε.
Εκεί, η πλοκή είχε ως καταληκτική ημερομηνία την 28/2/1986 και μικρό χρονικό άνυσμα. Εδώ η ιστορία ξεκινάει το 1975 με την κατάληψη της γερμανικής πρεσβείας της Στοκχόλμης από ομάδα της RAF, με αίτημα την απελευθέρωση φυλακισμένων μελών της φράξιας Μπάαντερ-Μάινχοφ. Η επιχείρηση τελειώνει με την ανατίναξη του κτιρίου και τον τραυματισμό ομήρων και τρομοκρατών. Όμως, ενώ υπάρχουν υπόνοιες πως τους Γερμανούς βοήθησαν Σουηδοί, η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο.

Με ένα πήδημα στο χρόνο βρισκόμαστε στο 1989, για να παρακολουθήσουμε την προσπάθεια διαλεύκανσης από μέρους της αστυνομίας μιας δολοφονίας. Τελικά ο δολοφόνος δεν θα βρεθεί και αυτή η υπόθεση θα μπει στο αρχείο. Το 1999 πλέον οι δύο φαινομενικά άσχετες υποθέσεις θα ενωθούν, όταν η αστυνομία χρειαστεί να σκαλίσει το παρελθόν μιας πολιτικού που προορίζεται για τη θέση της υπουργού Αμύνης. Τα ενοχοποιητικά στοιχεία είναι πραγματικά ή μπήκαν σφήνα από μυστικές υπηρεσίες προκειμένου να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά, σε περίπτωση υπουργοποίησή της, ως εκβιαστικά στοιχεία;
Οι ήρωες του Πέρσον μπορεί να είναι αστυνομικοί, τα βιβλία του όμως είναι καθαρόαιμα πολιτικά θρίλερ. Η σχέση του δεύτερου με τον πρώτο τόμο αρχίζει και τελειώνει με την παρουσία κάποιων από τους αστυνομικούς, που ακόμα και αν τους παρακολουθούμε στην προσωπική τους ζωή τίποτα δεν δείχνει πως δημιουργήθηκαν για να επιβληθούν στο πάνθεον των ντετέκτιβ. Αν στον πρώτο τόμο η ανάλυση της κοινωνίας ήταν πολύ έντονη, εδώ η μόνη εστιασμένη κριτική του συγγραφέα είναι πάνω στις ρατσιστικές αντιλήψεις ενός μέρους της κοινωνίας για τους σεξουαλικούς προσανατολισμούς (δες ομοφυλοφιλία).
Αυτό που ενδιαφέρει τον Πέρσον είναι να αποκαλύψει τον τρόπο που οι μυστικές υπηρεσίες παρεισδύουν στη σουηδική εξουσία, αλλά και να δείξει το παιχνίδι που στήθηκε πάνω στα αρχεία της Στάζι, για παράδειγμα, που όταν έπεσε η κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας βγήκαν στην ελεύθερη αγορά με ονόματα μυστικών πρακτόρων της Δύσης. Και εδώ βρίσκεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του βιβλίου. Γιατί μέχρι τότε έχεις την εντύπωση πως διαβάζεις ένα μεγάλο εισαγωγικό κείμενο. (Η μετάφραση είναι του Γρηγόρη Ν. Κονδύλη)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το αρχέτυπο του αστυνομικού μυθιστορήματος γεννήθηκε από την πένα του κορυφαίου Αμερικανού λογοτέχνη
«Ποιος στην Ελλάδα λέει πάρτε 90.000 βιβλία;» - Η έκκληση του Λεωνίδα Κουρσούμη για το Πικέρμι και το μουσείο ελληνικής λογοτεχνίας
Η αυτοβιογραφία της καλύπτει μια πληθώρα θεμάτων της ζωής της με τον ίδιο ωμό, ευθύ, χιουμοριστικό και συχνά σοκαριστικό τρόπο.
«Playlist»: Το νέο ψυχολογικό θρίλερ του Sebastian Fitzek κυκλοφορεί στις 22 Απριλίου από τις Εκδόσεις Διόπτρα
Η άφθαρτη ιεροτελεστία του χειρόγραφου
Η ποιητική συλλογή κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα
Ντιπ τίποτα δεν μου έμαθαν οι έρωτες, εμένα προσωπικά – αλλά στη Δήμητρα Ζάφειρα έμαθαν διάφορα πράγματα, τα οποία μοιράζεται μαζί μας με το χρήσιμο, τελικά, βιβλίο της.
Η Μάγκυ Κριθαρέλλη έγραψε ένα βιβλίο για τον καπνό, την ιστορία του, και την σύνδεσή του με την Ιστορία της Καβάλας
Burnout: Τι είναι, ποιους χτυπάει, και πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτό
Το βιβλίο «Μια βόλτα ρε γαμώτο, μια βόλτα να με κάψει ο Μάρτης – Ιστορίες από το παράθυρο» είναι μικρό αλλά με μεγάλη ψυχή
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Ίκαρος
Βιβλία για κάθε διάθεση: από επιστημονική φαντασία μέχρι βαθιά ανθρώπινες ιστορίες
Η woke ιστορία του Μεσαίωνα από δύο Αμερικανούς ιστορικούς
Τελετουργικές δολοφονίες με αναφορές στα παραμύθια του Άντερσεν συγκλονίζουν την Ευρώπη στο πρώτο μέρος της Τριλογίας των Δολοφόνων
Με το μυθιστόρημα «Η Βιβλιοθήκη των Ανήσυχων Κόσμων» συμμετέχει ενεργά στη συζήτηση για τα οφέλη και τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης και προσφέρει άφθονο υλικό για σκέψη
Ένα βιβλίο για τις ανθρώπινες σχέσεις και την εξουσία που μπήκε στα best seller από τον πρώτο κιόλας μήνα
Λίγα λόγια για ένα μυθιστόρημα που δεν μοιάζει με κανένα άλλο (μετάφραση Δέσποινα Κανελλοπούλου, 320 σελίδες, Εκδόσεις Δώμα)
Mοιράζεται σκέψεις της με αφορμή την έκδοση του «Goatsong»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.