- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Λεπτομέρειες 405
Κανένας αγγλοαμερικανός εκδότης δεν θα δεχόταν να δημοσιεύσει σήμερα τους «Σατανικούς στίχους»
● Μέχρι να πιάσω στα χέρια μου την αυτοβιογραφία του Ρούσντι («Τζόζεφ Άντον», Ψυχογιός) επιστρέφω σ’ εκείνην του Κρίστοφερ Χίτσενς («Hitch 22», Μεταίχμιο) και στέκομαι στο κεφάλαιο «Σαλμάν»: ένα σπαρταριστό πορτρέτο του «βλάσφημου» συγγραφέα κι ένα εκτενές ρεπορτάζ ταυτόχρονα για τις αντιδράσεις των δυτικών διανοούμενων απέναντι στη φατφά το 1989.
● Ιδού το «λυπηρό παράδοξο», σύμφωνα με τον πρόωρα χαμένο αμφισβητία: ενώ ο Ρούσντι και το βιβλίο του και επέζησαν και ευδοκίμησαν, κανένας αγγλοαμερικανός εκδότης δεν θα δεχόταν να δημοσιεύσει σήμερα τους «Σατανικούς στίχους» – όλη η βιομηχανία της κουλτούρας και των ΜΜΕ, σ’ ό,τι αφορά το αντιδραστικό Ισλάμ, έγινε η προσωποποίηση της φρονιμάδας. Και να που τώρα ένα φιλμάκι made in USA για τον Μωάμεθ ρίχνει φρέσκο λάδι στη φωτιά...
● Στα δικά μας εκδοτικά, πάντως, σ’ ό,τι αφορά τις... κακές λέξεις τουλάχιστον, σημειώθηκε πρόοδος. Οι ύμνοι του Ηλία Πετρόπουλου για το ιερόν και αηδές αιδοίον στο ποίημά του «Σώμα» τού κόστισαν προδικτατορικά δίκη επί πορνογραφία. Κρίμα που δεν ζει να δει τυπωμένο «Το μουνί της Ιρέν» (Πατάκης), ένα από τα σημαντικότερα ερωτικά μυθιστορήματα του υπερρεαλισμού, που αποδίδεται στον Αραγκόν χωρίς ποτέ ο ίδιος να το παραδεχτεί δημοσίως.
● «Εκ Πειραιώς». Ο Διονύσης Χαριτόπουλος επιστρέφει μέσω του «Τόπου» στον τόπο του και χαρτογραφεί την ανθρωπογεωγραφία του λιμανιού από τον εμφύλιο ως τη χούντα. Συμπέρασμα: «Όλα μπορείς να τα δεις και να τα κάνεις στον Πειραιά, όλα εκτός από ένα, να είσαι ζόρικος!».
● Καινούργιο μενού για τη λέσχη ανάγνωσης που οργανώνει η Κατερίνα Ζαρόκωστα στην Εταιρεία Συγγραφέων (grwrisoc@otenet.gr). Αν το περσινό αποτελούνταν από έργα όπως των Χατζή, Ιωάννου, Χάκκα, Αμπατζόγλου, στο φετινό περιλαμβάνονται βραβευμένα βιβλία σύγχρονων πεζογράφων που θα καλούνται και στις συναντήσεις. Πρώτο ραντεβού 23/10 με την Καρυστιάνη και τα «Σακιά».
● Ο τζίρος του Παπασωτηρίου, από τα 30 εκ. ευρώ του 2008, έκατσε πέρσι στα 14 εκ., ενώ οι ζημίες του ξεπέρασαν το 1,3 εκ. Ο Ιανός εμφανίζει τις ίδιες με τότε πωλήσεις (11 εκ.) και τις ίδιες πάνω-κάτω ζημίες (224.000 ευρώ). Όσο για την Πρωτοπορία, το ίδιο διάστημα, είδε τον κύκλο εργασιών της να μειώνεται από τα 7 στα 4,7 εκ. ευρώ, αλλά έστω και κατά 36.000 ευρώ δηλώνει κερδοφόρα. Για τις υπόλοιπες αλυσίδες, όταν μάθω θα σας πω.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ποιος στην Ελλάδα λέει πάρτε 90.000 βιβλία;» - Η έκκληση του Λεωνίδα Κουρσούμη για το Πικέρμι και το μουσείο ελληνικής λογοτεχνίας
Η αυτοβιογραφία της καλύπτει μια πληθώρα θεμάτων της ζωής της με τον ίδιο ωμό, ευθύ, χιουμοριστικό και συχνά σοκαριστικό τρόπο.
«Playlist»: Το νέο ψυχολογικό θρίλερ του Sebastian Fitzek κυκλοφορεί στις 22 Απριλίου από τις Εκδόσεις Διόπτρα
Η άφθαρτη ιεροτελεστία του χειρόγραφου
Η ποιητική συλλογή κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα
Ντιπ τίποτα δεν μου έμαθαν οι έρωτες, εμένα προσωπικά – αλλά στη Δήμητρα Ζάφειρα έμαθαν διάφορα πράγματα, τα οποία μοιράζεται μαζί μας με το χρήσιμο, τελικά, βιβλίο της.
Η Μάγκυ Κριθαρέλλη έγραψε ένα βιβλίο για τον καπνό, την ιστορία του, και την σύνδεσή του με την Ιστορία της Καβάλας
Burnout: Τι είναι, ποιους χτυπάει, και πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτό
Το βιβλίο «Μια βόλτα ρε γαμώτο, μια βόλτα να με κάψει ο Μάρτης – Ιστορίες από το παράθυρο» είναι μικρό αλλά με μεγάλη ψυχή
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Ίκαρος
Βιβλία για κάθε διάθεση: από επιστημονική φαντασία μέχρι βαθιά ανθρώπινες ιστορίες
Η woke ιστορία του Μεσαίωνα από δύο Αμερικανούς ιστορικούς
Τελετουργικές δολοφονίες με αναφορές στα παραμύθια του Άντερσεν συγκλονίζουν την Ευρώπη στο πρώτο μέρος της Τριλογίας των Δολοφόνων
Με το μυθιστόρημα «Η Βιβλιοθήκη των Ανήσυχων Κόσμων» συμμετέχει ενεργά στη συζήτηση για τα οφέλη και τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης και προσφέρει άφθονο υλικό για σκέψη
Ένα βιβλίο για τις ανθρώπινες σχέσεις και την εξουσία που μπήκε στα best seller από τον πρώτο κιόλας μήνα
Λίγα λόγια για ένα μυθιστόρημα που δεν μοιάζει με κανένα άλλο (μετάφραση Δέσποινα Κανελλοπούλου, 320 σελίδες, Εκδόσεις Δώμα)
Mοιράζεται σκέψεις της με αφορμή την έκδοση του «Goatsong»
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Ίκαρος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.