Βιβλιο

Βρέχει βιβλία!

Τι νέα από τον ανεξάντλητο βιότοπο των νέων κυκλοφοριών;

karathanos.jpg
Δημήτρης Καραθάνος
ΤΕΥΧΟΣ 404
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
25786-56939.jpg

Όσο και αν οι συνθήκες συμμαχούν περί του αντιθέτου, επίκειται ένα θαυμάσιο φθινόπωρο –αρκεί να περνά από τα χέρια μας μια συνεχής ροή βιβλίων και να υπάρχει ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μας, ώστε να μπορούν να φυλλομετρηθούν. Τι νέα από τον ανεξάντλητο βιότοπο των νέων κυκλοφοριών;

Στην έδρα των εκδόσεων Ψυχογιός, ετοιμάζεται πυρετωδώς η μετάφραση (από τα ιαπωνικά, παρακαλώ!) του πλέον φιλόδοξου έργου του Χαρούκι Μουρακάμι, «1Q84». Ο 63χρονος Χαρούκι, ο οποίος λατρεύεται παγκοσμίως, προκάλεσε παροξυσμό με τούτο το τριμερές έπος, έκτασης 1000 σελίδων, που εξάντλησε την πρώτη του διεθνή έκδοση μέσα σε ένα μήνα, πουλώντας 1 εκατομμύριο αντίτυπα. Προϊόν της δημιουργικής του φιλοδοξίας να γράψει το μεγάλο, απόλυτο γιαπωνέζικο μυθιστόρημα, ευχόμαστε να σημειώσει ανάλογες πωλήσεις και εδώ. Το «1Q84» είναι πρωτοκλασάτο αφήγημα, το διαβάσαμε μονοκοπανιά, από την πρώτη του κιόλας έκδοση στα αγγλικά. Οι τόμοι 1 και 2 κυκλοφορούν τον Οκτώβρη, οπότε και αναμένεται το «Εύκολο χρήμα» του Γενς Λάπιντους, ενός συγγραφέα που θα διεκδικήσει με αξιώσεις το προσωνύμιο του «νέου Στιγκ Λάρσον», που τόσοι άλλοι λαχταρούν. Κυκλοφορεί στην καλαίσθητη pocket σειρά Crime και αποτελεί την εναρκτήρια αφήγηση της τριλογίας Stockholm Noir.

Ένα μήνα αργότερα, αναμένεται το φινάλε ενός άλλου κύκλου μυθιστορημάτων, τον οποίο υπογράφει ο Κάρλος Ρουίθ Θαφόν. Τίτλος του είναι «Ο αιχμάλωτος του ουρανού» και αφηγηματικό φόντο η Βαρκελώνη του 1957. Νοέμβριο επίσης κυκλοφορεί και το ντεμπούτο του Τζόναθαν Φράνζεν, «Η εικοστή έβδομη πολιτεία». Τον ξέρετε τον Φράνζεν, πασίγνωστο το εκτόπισμα του ανδρός, περιττό να επεκταθώ. Παραμένοντας στον Νοέμβριο, σημειώστε τη «Λέσχη της υπακοής», υπό Μαρίας Άντερσον, ερωτικό μυθιστόρημα 50 αποχρώσεων του γκρι, που πραγματεύεται τον σεξουαλικό σωφρονισμό. Επίσης, μαρκάρετε με bold: Βιογραφία Σαλμάν Ρούσντι, βιογραφία Μικ Τζάγκερ, καθώς και Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, της οποίας το πρώτο έργο για ενηλίκους, «Casual Vacancy», ετοιμάζεται με άκρα μυστικότητα, προκειμένου να λαμπρύνει τις προθήκες τον Δεκέμβρη.

Στο ελληνικό ράφι, εάν είστε φίλοι του αστυνομικού, μάθετε πως το φθινόπωρο επιφυλάσσει «Hotel Chelsea» του Γιώργου Γλυκοφρύδη, καθώς και «Καβαφικούς φόνους» του Θοδωρή Παπαθεοδώρου. Στο παλμαρέ του Ψυχογιού ανήκει και ο μπεστσελερίστας Θάνος Κονδύλης, που επανέρχεται τον Οκτώβριο με την «Τελευταία αυτοκράτειρα του Βυζαντίου», ταυτόχρονα με τη «Λευκή ρεβάνς» της Αργυρώς Μαντόγλου. Ως τότε, θα έχει πιθανότατα εξαντληθεί και η πρώτη έκδοση του «Είχα μόνο εσένα» της Δήμητρας Μανθεάκη.

Περνώντας το κατώφλι του Πατάκη, θαμπωνόμαστε από τα εκτυφλωτικά ονόματα ελλήνων λογοτεχνών: τη σκοτεινή ερωτογραφία των «Κτερισμάτων» του Μισέλ Φάις, το «Μιλώντας στην Αλίκη για τη φιλοσοφία και το νόημα της ζωής» της Σώτης Τριανταφύλλου, Θεόδωρο Γρηγοριάδη με το «Μυστικό της Έλλης», την «Ανεξαρτησία» του σεναριογράφου του «Logicomix» Χρίστου Παπαδημητρίου, τη συλλογή διηγημάτων του Σωτήρη Δημητρίου «Το κουμπί και το φόρεμα», καθώς και τα μυθιστορήματα «Η γεύση της ερήμου» (Ιφιγένεια Θεοδώρου) και «Πόλη παιδιών» (Πέτρος Κουτσιαμπασάκος).

Από την ξένη πεζογραφία, σταχυολογούμε το «Διωγμό» του Αλεσσάντρο Πιπέρνο, ο οποίος επισκέπτεται μάλιστα την Αθήνα στις 29 Νοεμβρίου, το βραβευμένο με Orange «Η γυναίκα του τίγρη» της Τέα Όμπρεχτ, καθώς και τις νέες κυκλοφορίες των λαοφιλέστατων Στίβεν Πρέσσφιλντ («Το επάγγελμα») και Αντρέα Καμιλλέρι («Η διακοπή). Έχετε υπ' όψιν πως ετοιμάζονται επίσης και ανεκτίμητοι κλασικοί: Ναμπόκοφ, Νίτσε, Σοπενχάουερ.

Από το πλούσιο πρόγραμμα της Διόπτρας, διαλέγουμε ενδεικτικά: το δικαστικό θρίλερ «Υπόθεση Jacob» του William Landay (8 Οκτωβρίου). «Λέμβος 14» της Charlotte Rogan (5 Νοεμβρίου), «The dead sea deception», για τις μεγάλες ανατριχίλες που υπόσχεται ο δημιουργός του Blake Adam, ενώ ένα βιβλίο που προορίζεται να ξεκοκαλιστεί από το γυναικείο κοινό είναι «Ο λόφος με τα αγριολούλουδα» της Freeman Kimberley. Ανάλογη πρόβλεψη θα μπορούσαμε να κάνουμε και για το «Κεντρί της πεταλούδας» της δικής μας Γιώτας Ν. Γουβέλη. Υπογραμμίζουμε τέλος, «Τα μυστικά του μοναχού που πούλησε τη Ferrari του» του Robin S. Sharma, απευθυνόμενο στους αναγνώστες έργων ψυχολογίας και προσωπικής ανάπτυξης.

Ο φθινοπωρινός Καστανιώτης υπόσχεται δυνατές συγκινήσεις με μια λογοτεχνική λεγεώνα που συμπεριλαμβάνει: Ζυράννα Ζατέλη (αφήγημα), Τιτίνα Δανέλλη, Γαλάτεια Καζαντζάκη (επανέκδοση του ανυπέρβλητου «Ridi, pagliaccio»), Ισμήνη Καπάνταη, Στέλιο Μάινα (σε πρώτη συγγραφική απόπειρα), Γιώργο Μπράμο, Αλέξη Σταμάτη. Διακρίνουμε επίσης τον πρωτοεμφανιζόμενο Γιώργο Κακούρο, ενώ ξεχωρίζουμε την πολυαναμενόμενη επιστροφή του ταλαντούχου αγνώστου που υπογράφει με το fictional όνομα Ιερώνυμος Λύκαρης («Μαύρα κουφέτα», ο νέος τίτλος), την περίφημη Ελληνογαλλίδα Ζοέλ Λοπινό («Αυτό το σπίτι είσαι εσύ»), καθώς και το μυθιστόρημα πολιτικής φαντασίας «Η εξέγερση είσαι εσύ», όπου ο Θανάσης Καρτερός ξετυλίγει ένα δυστοπικό μέλλον σε μια χώρα-εταιρία με υπέρτατο νόμο το κέρδος.

Όσον αφορά το διεθνές, πιστεύουμε πως ένα απλό name dropping θα σας μιλήσει δυνατά και καθαρά: Άλαν Χόλινγκχερστ, Γιασμίνα Χάντρα, Σαντιάγο Ρανκαλιόλο, Εντουάρντο Νέζι, Ντόνα Λεόν, Πάουλ Γκρότε με το «Κρασί της KGB», το οποίο εγκαινιάζει μια νέα σειρά νουάρ, και Ντμίτρι Γλουχόφσκι, με τίτλο «Metro 2034», τον οποίο ασφαλώς θα ενθυμείστε από το «Metro 2033».

Πάμε παρακάτω;

Σοφία Νικολαΐδου με το «Χορεύουν οι ελέφαντες» από το Μεταίχμιο. Όπου, η διακεκριμένη Βορειοελλαδίτισσα κεντά σε μυθιστορηματικό υφάδι τη διαβόητη υπόθεση Πολκ, ξετυλίγοντας παράλληλα το νήμα που οδηγεί τη σύγχρονη Ελλάδα στη σημερινή της ηθικοκοινωνική απλυσιά. Τα νουάρ «Φαντάσματα του Δεκέμβρη» του Λευτέρη Γιαννακουδάκη πραγματεύονται εκείνον ακριβώς το Δεκέμβρη που φαντάζεστε, του 2008. Το μήνα Νοέμβριο αναμένεται επίσης από το Μεταίχμιο το ψυχολογικό θρίλερ «Alter ego» του Βασίλη Καραγιώργου, τα «Ζαφειρένια μάτια» της Σοφίας Ηλιάδου, ενώ επανεκδίδεται το «Γονίδιο της αμφιβολίας» του Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Στην ξένη λογοτεχνία, τι παραπάνω να σας πούμε για έναν αρτίστα του μεγέθους του Jo Nesbo; Στις 24/9 κυκλοφορεί ο «Χιονάνθρωπος», περί του οποίου οι Sunday Times αποφάνθηκαν: «τόσο καθηλωτικός, όσο η “Σιωπή των αμνών”». Πολύκροτο όνομα (ενώ παράλληλα τιτάνια πένα και σπάνιος άνθρωπος) είναι επίσης ο κάτοχος του τελευταίου βραβείου Booker, Τζούλιαν Μπαρνς. «Ιστορία του κόσμου σε 10 ½ κεφάλαια» το νέο του έργο, δρομολογημένο για τις 8/10. Το Μεταίχμιο, που διανέμει εδώ και χρόνια νουάρ πρώτης γραμμής, επαναλανσάρει ένα συγγραφέα που έχει μέχρι στιγμής αδικηθεί στη χώρα μας εκδοτικά, τον Arnaldul Indridason. Τι καλά που τώρα πια δεν θα στεκόμαστε με θλίψη μπροστά στα αγγλόφωνα ράφια! Η «Σιωπή του τάφου» έρχεται στις 22/10, σε μετάφραση του Γιώργου Μπαρουξή. Επίσης: «Σε Ζωντανή μετάδοση», τέταρτος σερί τίτλος υπό καλλονής και καλλιγράφου Καμίλας Λάκμπεργκ, καθώς και «Λευκή νύχτα», δεύτερη κατάθεση της συμπατριώτισσας Σουηδής, Asa Larsson.

Περνώντας στις εκδόσεις Άγρα, ξεκινώ ανάποδα, μια και ο νέος Roberto Bolaño κυκλοφορεί προς τα τέλη της χρονιάς, αλλά τον αγαπώ τόσο πολύ που σπεύδω να μοιραστώ το μυστικό: ως τον Δεκέμβρη θα βρίσκεται στα χέρια μας το «Τρίτο Ράιχ»! Αναπληρώνοντας ένα σημαντικό κενό της νουάρ βιβλιογραφίας, η Άγρα ετοιμάζει Dorothy Sayers και τα «Εννέα πένθιμα χτυπήματα». Συνεχίζεται παράλληλα το ευπρόσδεκτο μπαράζ του Σιμενόν, με τις «Διακοπές του Μαιγκρέ», πρακτική που επίσης μας ενθουσιάζει στη περίπτωση του Joseph Roth («Ιωβ, η ιστορία ενός απλού ανθρώπου»). Τον Edmund Crispin του «Κίτρινου παιχνιδάδικου» μη σας γελάσω, σαν όνομα τον αγνοώ, αλλά θα τον διαβάσω ανυπερθέτως, όπως και τον «Μεγάλο Γκάτσμπυ» του Φιτζέραλντ, που θα τον δούμε σύντομα και στο σινεμά. Ομοίως και την αυτοβιογραφία της Billie Holiday, τα «Χαϊμαλιά του έρωτα» του Ανδρέα Εμπειρίκου και το «’55» του Θωμά Κοροβίνη. Καινούργιος Irvin Yalom δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα, υπάρχει όμως η επί μισόν αιώνα σύντροφος Marilyn, με τη μελέτη «Η ιστορία της συζύγου».

Για το αμέσως επόμενο διάστημα, οι εκδόσεις Πόλις μας προσφέρουν 7 μυθιστορηματικούς τίτλους και 5 μελέτες. Για να σας δώσουμε τον τόνο (ευφρόσυνος, πανηγυρικός), παιανίζουμε κατευθείαν την «Πατρική κληρονομιά» του Φίλιπ Ροθ, προτού περάσουμε στις νουάρ κλίμακες της «Σιωπής των νεκρών» του Ζαν – Πωλ Νοζιέρ, το «Ζαν Μπαρουά» του νομπελίστα Ροζέν Μαρτέν ντι Γκαρ, το «Χάρις και εξιλέωση» του Ρόμπιν Τζένκινς, ενώ το ελληνικό παλμαρέ απαρτίζουν οι: Νίκη Αναστασέα («Πολύ χιόνι μπροστά στο σπίτι»), Σπύρος Λίγκας («Έγκλημα στην ταξιαρχία») και Βασιλική Πέτσα («Όλα τα χαμένα» - διηγήματα), που τόσες υποσχέσεις άφησε με το πρότερο «Θυμάμαι».

Φτάσαμε πια στον Κέδρο. Ας ανακατέψουμε τη σούπα με ελληνικά και διεθνή συστατικά. Σεπτέμβριος: «Η φανέλα με το εννιά», Μένης Κουμανταρέας, επανέκδοση. «Χόμπιτ» του Τόλκιν, «Τορτούγα, η πολιτεία των πειρατών» του Βαλέριο Εβαντζελίστι. Οκτώβριος: Λίλα Κονομάρα, «Το δείπνο», μια μικρογραφία της διάρρηξης του κοινωνικού ιστού. Η ιστορία μιας γυναικείας φιλίας στο «Λεμονόκηπο» της Μαρίας Γαβαλά, «Μαύρα γυαλιά» του Sebastien Japrisot, στη νουάρ σειρά Μαύρο Βελούδο, και «Λέσχη Σέρλοκ Χολμς» του Γκράχαμ Μουρ. Για τον Νοέμβριο, σημειώστε την «Μπάμπουσκα» του Βασίλη Κατσικονούρη, όπως και τη ναυαρχίδα των επερχόμενων κυκλοφοριών του συγκεκριμένου εκδοτικού, τους «Υπέροχους απόκληρους» του Λέοναρντ Κόεν σε μετάφραση Αλέξη Καλοφωλιά. Κλείνουμε με τους δεκεμβριανούς τίτλους: «Η τέλεια ζωή του Γουίλιαμ Σάιντις» (Μόρτεν Μπρασκ), «Δεκαήμερο στο σπα» (Φέι Γουέλντον), καθώς και το νέο μυθιστόρημα της Σωτηρίας Μαραγκοζάκη, που φέρει τον προσωρινό τίτλο «Ο ύπατος».

Από το πρόγραμμα του Πάπυρου, προσμένουμε το «Οι μέρες αφηγούνται» του Εδουάρδο Γκαλεάνο, ένα πνευματώδες εγχείρημα που συνδέει κάθε ημέρα του χρόνου με μια πληροφορία, μια ιστορία, ένα γεγονός, αναδεικνύοντας τη συνάφεια των γεγονότων και επιζητώντας την ουσία του γίγνεσθαι, καθώς και το μεταφρασμένο από τα καταλανικά «Μεσόγειος, ταραγμένα κύματα» του Μπαλτάζαρ Πορσέλ.

26 νέες εκδόσεις ετοιμάζει και ο πυρετωδώς δραστήριος Gutenberg, στις οποίες, όπως αντιλαμβάνεστε, αδυνατούμε να σκύψουμε ενδελεχώς. Το αριστούργημα του Wilkie Collins «Άρμαντεϊλ» καθήλωσε τους βικτοριανούς αναγνώστες στη βικτοριανή εποχή και αναμφίβολα θα ασκήσει ανάλογη επίδραση και σε εμάς. Το «Δημιουργική ανάγνωση, γραφή και ζωή» (Λιάνα Σακελλίου, Μπιλ Σουλτς) θα βρει έρεισμα σε όσους γοητεύονται από τη μηχανική της λογοτεχνίας, το «Η γλώσσα των τοίχων, τα graffiti στα πανεπιστήμια την εποχή της κρίσης» (Πέλλα Καλογιαννάκη, Κωνσταντίνος Καρράς) καταπιάνεται με πάλλουσα επικαιρότητα, ενώ ψιθυριστά μας καλεί και το «Επειδή δεν άντεχα να ζήσω φωναχτά» της Emily Dickinson.

Από τον πάντοτε καλαίσθητο κατάλογο του οίκου Γαβριηλίδη, σταχυολογούμε το «Ποιητές στη σκιά» (Σεπτέμβριος), συλλογή σε επιμέλεια του Γιώργου Μπλάνα με διαλεχτούς στιχοπλόκους τρανταχτού εκτοπίσματος (Σαχτούρης, Καρούζος, Ασλάνογλου, Βακαλό, Κάλας, Λειβαδίτης, Αλεξάνδρου, Χατζηλαζάρου, Κατσαρός, Σκαρίμπας). Επίσης, τέσσερις ποιητικές συλλογές προγραμματισμένες για τον Οκτώβριο (Μαρία Κούρση, Σπύρος Βρεττός, Στρατής Πασχάλης, Θανάσης Χατζόπουλος), ενώ τον Νοέμβριο αναμένεται η αυτοβιογραφία του Ντίνου Κατσουρίδη, αλλά και η επιστροφή του μετρ Πέτρου Μάρκαρη, με το τελευταίο μέρος της τριλογίας της κρίσης, υπό τον τίτλο «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία».

Ακόμα, σημειώστε ότι στις εξαιρετικές Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, μετά τη μνημειώδη δίτομη ολοκληρωμένη μελέτη «Κριτική της Μεταφυσικής στη Νεότερη Σκέψη» του Παναγιώτη Κονδύλη θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο και το «Συντηρητισμός. Ιστορικό περιεχόμενο και παρακμή» του ιδίου στη σειρά Κοινωνία και πολιτική. Επίσης το βιβλίο της Μαίρη Χίλσον «Το σκανδιναβικό μοντέλο. Οικονομική αποτελεσματικότητα και κοινωνική αλληλεγγύη», σε μετάφραση Νίκου Κουμπιά.

Ολοκληρώνοντας με τις εκδόσεις Ianos, κυκλοφορεί ήδη η «Καταστροφή ως ευκαιρία» του Χρήστου Γιανναρά, έργο στοχευμένο στο, για να δανειστούμε τα λόγια του συγγραφέα, «ανέφικτα ποθούμενο». Στο να ξαναϋπάρξει Ελλάδα, την οποία να χρειάζονται και να αντιμετωπίζουν με σεβασμό οι κοινωνίες των εθνών. Στο «Μπορώ και χωρίς ευρώ», ο Ανδρέας Ρουμελιώτης θεμελιώνει τις θέσεις του για μια εναλλακτική και αλληλέγγυα οικονομία, αντλώντας από τα διαφωτιστικά παραδείγματα του Καναδά, της Αργεντινής και της Βραζιλίας, περιλαμβάνοντας ταυτόχρονα μια αναλυτική έρευνα για την κοινωνική οικονομία σε όλη την Ευρώπη, καθώς και τον πλήρη, επικαιροποιημένο κατάλογο των 300 οργανώσεων που κεντούν σταυροβελονιά όλη την Ελλάδα, πρεσβεύοντας το ηθικό εμπόριο και την αυτοδιαχείριση. Οι δε προβληματισμοί της υφηγήτριας στο ΑΠΘ και καθηγήτριας Οικονομικών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Μαρίας Νεγρεπόντη Δελιβάνη, καθίστανται σαφείς από τον ίδιο τον τίτλο του βιβλίου της: «Όλη η αλήθεια για χρέος και ελλείμματα και πώς θα σωθούμε». Πώς άραγε; Διαβάζοντας μανιωδώς, λέω εγώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ