Visual Browsing

Μετά από 3 παιδιά και χρόνια αυπνίας δίνω τα δικά μου tips ύπνου

Γυναίκα που ξαπλώνει για να κοιμηθεί στο κρεβάτι
Μπορεί να μην «έπιασαν» με την πρώτη, μακροχρόνια όμως είδα μεγάλη διαφορά
  • A-
  • A+
0
How Are You Mum: Η Σοφία Τσώνου μοιράζεται τρία sleeping tips για μαμάδες και παιδιά - Ο ρόλος της ρουτίνας ύπνου

Σε αυτή τη ζωή υπάρχουν μωρά που γεννιούνται και αγαπούν τον ύπνο και υπάρχουν και τα άλλα μωρά τα οποία σου βγάζουν το λάδι για να μάθουν να κοιμούνται. Δεν είναι τυχαίο πως έχουν γραφτεί δεκάδες βιβλία με θέμα ύπνος και παιδί και αυτό γιατί η κατηγορία των δεύτερων μωρών, αυτών που σε παιδεύουν για να μάθουν να κοιμούνται, είναι περισσότερα από τα μωρά που γεννιούνται και είναι προγραμματισμένα να τα παίρνει ο ύπνος εύκολα και γρήγορα.

Τα παιδιά τα οποία δεν αγαπούν τον ύπνο χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Σε εκείνα που δυσκολεύονται να κοιμηθούν στην ώρα τους και σε εκείνα που ξυπνάνε κατά την διάρκεια της νύχτας. Aν έχεις κάποιο παιδί που ανήκει σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες, welcome to the club! Σε καταλαβαίνω όσο κανείς. Έχω περάσει άπειρες ώρες να νανουρίζω μωρά, αργότερα όταν μεγάλωσαν να τα παρακαλώ να κοιμηθούν ή να τα πηγαίνω στο κρεβάτι τους κάθε δέκα λεπτά και εκείνα να ξανασηκώνονται και άλλες τέτοιες όμορφες στιγμές…

Έτσι, κάποια δικά μου sleeping tips τα μάζεψα παρακάτω και μπορεί να μην «έπιασαν» με την πρώτη, μακροχρόνια όμως είδα μεγάλη διαφορά.

Αρχικά δημιουργούμε μια αυστηρή ρουτίνα ύπνου. Προσπαθούμε, όσο γίνεται, να πηγαίνει κάθε μέρα την ίδια ώρα στο κρεβάτι του αφού πρώτα το έχουμε κάνει ένα χαλαρωτικό μπάνιο, του έχουμε διαβάσει ένα παραμύθι κτλ. Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούμε τις ίδιες συνήθειες κάθε βράδυ για να συνδέσει το παιδί μας αυτές τις στιγμές με την ώρα του ύπνου.

Σχετικα
ΟΛΥΜΠΟΣ πρώτα από όλα σημαίνει γάλα
ΟΛΥΜΠΟΣ πρώτα από όλα σημαίνει γάλα

Δημιουργούμε μία χαλαρωτική ατμόσφαιρα στο δωμάτιο του. Χαμηλός φωτισμός και ίσως ένα απαλό νανούρισμα θα βοηθήσουν το παιδί να ηρεμήσει. Επίσης, απαραίτητο είναι ο χώρος να είναι τακτοποιημένος και καθαρός γιατί η ακαταστασία δεν βοηθάει καθόλου στην περίπτωση μας.

Κάτι που πραγματικά με βοήθησε είναι να κοιμάται το μεσημέρι όσο πιο νωρίς γίνεται και όχι για παραπάνω από μία ώρα. Η μεσημεριανή σιέστα είναι απαραίτητη στα μωρά και στα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Όμως προσοχή. Αν θέλετε το παιδί σας να κοιμηθεί π.χ. στις 9 το βράδυ, τότε θα πρέπει να έχει πάει για ύπνο γύρω στις 2 το μεσημέρι και στις 3 θα πρέπει να το ξυπνήσετε. Δύσκολο το ξέρω, αλλά πιστέψτε με αξίζει τον κόπο.

Επίσης, λίγο πριν την βραδινή ρουτίνα ρίξτε τους ρυθμούς. Παίξτε ήρεμα παιχνίδια όπως ένα παζλ και σταματήστε το κυνηγητό και το κρυφτό. Δεν θέλουμε περισσότερη ενέργεια από αυτή που ήδη έχει το παιδί μας και φυσικά αυτός δεν είναι ο τρόπος για να κουραστεί και να κοιμηθεί, όπως οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν.

Σχετικα
Θεσσαλονίκη - Κορωνοϊός: 10 κρούσματα σε δομή περίθαλψης παιδιών
Θεσσαλονίκη - Κορωνοϊός: 10 κρούσματα σε δομή περίθαλψης παιδιών

Δώστε στο παιδί σας ένα «νάνι», το οποίο μπορεί να είναι ένα κουκλάκι, μια κουβερτούλα ακόμα και ένα πανάκι. Τα παιδιά πολλές φορές δένονται με διάφορα αντικείμενα και αυτά τα βοηθάνε να χαλαρώσουν. Το μόνο κακό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι αν χαθεί το «νάνι» τότε τρέξτε να κρυφτείτε… Been there, done that για αυτό τον λόγο σε συμβουλεύω να έχεις δύο ίδια νάνι για παν ενδεχόμενο!

Το τελευταίο και ίσως πιο επιτυχημένο sleeping tip είναι είστε εσείς η ίδια αποφασισμένη ότι το παιδί σας πρέπει να κοιμηθεί. Διότι εάν το παιδί αρνηθεί μια-δυο φορές να κοιμηθεί και εσείς εγκαταλείψετε την προσπάθεια, τότε χάσατε. Έτσι κάθε βράδυ θα δίνετε την ίδια άνιση μάχη με αποτέλεσμα το παιδί να μην κοιμάται ή να κάνει άστατο ύπνο.

Εάν έχετε δοκιμάσει τα πάντα και δεν γίνεται τίποτα τότε κάντε υπομονή. Όσο μεγαλώνει θα βελτιώνεται η κατάσταση και κάποια στιγμή, πού θα πάει, θα κοιμηθεί. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία!

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5