- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ευλογιά των πιθήκων: δεδομένα από το Λονδίνο
Στο επιστημονικό περιοδικό BMJ παρουσιάζονται 197 περιπτώσεις που εξετάστηκαν στο Νότιο Λονδίνο μεταξύ Μαΐου 2022 και Ιουλίου 2022
Ευλογιά των πιθήκων: Η δημοσίευση στο New England Journal of Medicine για τα περιστατικά στο Λονδίνο.
Πριν από τον Απρίλιο του 2022, η μόλυνση από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων στον άνθρωπο ήταν εξαιρετικά σπάνια, εκτός κάποιων περιοχών της Αφρικής όπου είναι ενδημική. Τελευταία, όμως, εμφανίζεται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων παγκοσμίως. Η μετάδοση του ιού, οι παράγοντες κινδύνου για μόλυνση, η κλινική εικόνα και τα αποτελέσματα της λοίμωξης δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστά.
Δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό BMJ μια σειρά επιβεβαιωμένων περιστατικών από το Λονδίνο που μολύνθηκαν από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων.
Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοκλής Ζαούτης (Καθηγητής Παιδιατρικής και Πρόεδρος ΕΟΔΥ), Δημήτριος Παρασκευής (Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής και Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Λίνα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της δημοσίευσης αυτής.
Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται 197 περιπτώσεις, που εξετάστηκαν στο Νότιο Λονδίνο μεταξύ Μαΐου 2022 και Ιουλίου 2022. Η διάμεση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 38 έτη. Οι 197 συμμετέχοντες ήταν άνδρες, ενώ 196 από αυτούς είχαν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες.
Όλοι παρουσίασαν δερματικές αλλοιώσεις ή αλλοιώσεις των βλεννογόνων, πιο συχνά στα γεννητικά όργανα (11, 56,3%) ή στην περιπρωκτική περιοχή (2, 41,6%). Από τους συμμετέχοντες, 170 (86,3%) ανέφεραν και επιπλέον συστηματικά συμπτώματα. Τα πιο συχνά ήταν πυρετός (22, 61,9%), λεμφαδενοπάθεια (114, 57,9%) και μυαλγία (62, 31,5%). Επίσης, 102/166 (61,5%) ανέπτυξαν συμπτώματα πριν από την έναρξη των δερματικών αλλοιώσεων και 64 (38,5%) μετά (4 άγνωστα). 27 (13,7%) παρουσίασαν αποκλειστικά βλεννογονοδερματικές εκδηλώσεις χωρίς συστηματικά συμπτώματα. 71 (36%) ανέφεραν πόνο στον πρωκτό, 33 (16,8%) πονόλαιμο και 31 (15,7%) οίδημα πέους. 27 (13,7%) είχαν στοματικές βλάβες και 9 (4,6%) είχαν σημεία από τις αμυγδαλές. 70/195 (35,9%) συμμετέχοντες αφορούσαν άτομα με HIV λοίμωξη. 56 (31,5%) από αυτούς που εξετάστηκαν για σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις είχαν ταυτόχρονα και άλλη σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη. Συνολικά, 20 (10,2%) συμμετέχοντες εισήχθησαν στο νοσοκομείο για τη διαχείριση των συμπτωμάτων, οπότε τα συνηθέστερα αφορούσαν πόνο στον πρωκτό και οίδημα στο πέος.
Τα ευρήματα αυτά από το Λονδίνο επιβεβαιώνουν τη συνεχιζόμενη μετάδοση στην κοινότητα του ιού της ευλογιάς των πιθήκων μεταξύ, κυρίως, ανδρών που έχουν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες. Η ταυτοποίηση περιπτώσεων εκτός περιοχών όπου ήταν παραδοσιακά ενδημική υπογραμμίζει την ανάγκη για ταχεία διάγνωση των περιπτώσεων, ώστε να περιοριστεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού στην κοινότητα. Θα πρέπει να τονισθεί ότι η ευλογιά των πιθήκων δεν αφορά μόνο σε άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες, αλλά μπορεί να μεταδοθεί και σε άλλα άτομα αν υπάρχει στενή επαφή με κρούσμα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.