- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Μόσιαλος: Πότε να προσέχουν περισσότερο όσοι έχουν εμβολιαστεί
«Με τα εμβόλια δεν κολλάμε τον ιό»
Ηλίας Μόσιαλος: «Πότε πρέπει να προσέχουν περισσότερο όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό».
«Ειδικά τις πρώτες ημέρες μετά την πρώτη δόση, όταν έχουμε ακόμα, όπως δείχνουν οι μελέτες, μικρότερη προστασία», πρέπει να προσέχουμε περισσότερο, σύμφωνα με τον καθηγητή του LSE, Ηλία Μόσιαλο. Ο κ. Μόσιαλος σε ανάρτησή του στο Facebook, εξηγεί ότι με τα εμβόλια προστατευόμαστε από τον ιό», καθώς και ότι «δεν κολλάμε τον ιό».
Η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου
«Με τα εμβόλια προστατευόμαστε από τον ιό - δεν κολλάμε τον ιό.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει να προσέχουμε και μετά τον εμβολιασμό μας, γιατί υπάρχει κίνδυνος να μεταδίδουμε τη νόσο στα μέλη της οικογένειάς μας και σε όσους συναναστρεφόμαστε.
Πρέπει να προσέχουμε και για άλλο ένα λόγο: Τα εμβόλια -όπως έχουμε πει- δεν είναι 100% αποτελεσματικά, άρα κάποιοι- λίγοι- μπορεί να κολλήσουν τον ιό παρότι έχουν εμβολιαστεί.
Ειδικά τις πρώτες ημέρες μετά την πρώτη δόση, όταν έχουμε ακόμα -όπως δείχνουν οι μελέτες- μικρότερη προστασία, δηλαδή πιο πολλές πιθανότητες να κολλήσουμε. Αλλά και μέχρι να έχει λάβουμε τη δεύτερη δόση και να περάσει και άλλη μια εβδομάδα, η κάλυψη που έχουμε μπορεί να μην είναι πλήρης.
Γιατί όμως υπάρχει αυτή η ανησυχία πως ενώ θα έχουμε κάνει το εμβόλιο θα μπορούμε να μεταδίδουμε τον ιό;
Είναι μήπως γιατί το εμβόλιο μας μεταφέρει τον κορωνοϊό;
Όχι, σε καμία περίπτωση. Κανένα από τα εμβόλια που κυκλοφορούν στη χώρα μας δεν περιέχει κορωνοϊό. Kάνοντας το εμβόλιο προφανώς δεν μπορούμε να μεταδώσουμε τον κορωνοϊό σε άλλους.
Τα κινεζικά εμβόλια της Sinovac και της Sinopharm για παράδειγμα, περιέχουν αδρανοποιημένο – όχι ζωντανό -ιό. Δηλαδή ο αδρανοποιημένος ιός δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί μετά τον εμβολιασμό και να προκαλέσει ασθένεια. Αλλά να ξαναπούμε πως και ένα τέτοιο εμβόλιο ‘παλαιού τύπου’ που περιέχει αυτή τη μορφή του ιού, απλά διεγείρει την άμυνα του οργανισμού μας και θα μας προστατεύσει από το να αρρωστήσουμε αν κολλήσουμε τον ιό στο μέλλον. Και βέβαια να θυμόμαστε πως αυτά τα κινεζικά εμβόλια που ανέφερα δεν έχουν άδεια κυκλοφορίας στη χώρα μας.
Γιατί τότε υπάρχει η ανησυχία; Γιατί ο ιός κυκλοφορεί ακόμα. Μπορεί κάποιοι να τύχει να κολλήσουμε τον ιό μετά τον εμβολιασμό μας.
Τι λένε τα επιστημονικά στοιχεία από τους μαζικούς εμβολιασμούς; Λένε πως το εμβόλιο θα μας προστατεύσει επαρκώς για να μη αρρωστήσουμε – ή αν νοσήσουμε να νοσήσουμε ελαφρά.
Αλλά ενώ εμείς είμαστε προστατευμένοι, μπορεί να παραμείνει ο ιός στο ανώτερο αναπνευστικό μας σύστημα. Δεν μπορεί όμως να μας βλάψει, γιατί έχουμε κάνει το εμβόλιο.
Το πιο πιθανό είναι πως ακόμα και αν κολλήσουμε να μην έχουμε μεγάλες ποσότητες του ιού μετά τον εμβολιασμό.
Και οι πιο πολλοί δεν θα έχουμε καθόλου. Σε μερικούς όμως αν κολλήσουν θα παραμείνει ο ιός (στο ανώτερο αναπνευστικό). Έτσι αν δεν φοράνε μάσκες ίσως να μεταφερθεί στους άλλους που συναναστρέφονται γύρω τους.
Αν όμως προσέχουμε και δεν κολλήσουμε τον ιό δεν θα τον μεταφέρουμε σε άλλους. Αυτή η μικρή περίπτωση μετάδοσης που ανέφερα υπάρχει μόνο αν κολλήσουμε τον ιό.
Επομένως, αν μένουμε μαζί με άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, και αυτά τα άτομα δεν έχουν κάνει το εμβόλιο ενώ εμείς το έχουμε κάνει, τότε πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε. Για αυτό το λόγο μέχρι να εμβολιαστούν οι περισσότεροι και να αποκτήσουμε ανοσία στην κοινότητα θα πρέπει να τηρούμε τις οδηγίες της δημόσιας υγείας. Για λίγους ακόμη μήνες».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Νέες προσεγγίσεις στην παροχή φροντίδας για τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση
Πώς η συνάντηση δύο γυναικών οδήγησε στην υλοποίηση ενός οράματος, δίνοντας δικαίωμα στην επιλογή στις γυναίκες
Παρότι κάποιοι διστάζουν λόγω φόβων για την προετοιμασία ή την εξέταση, οι νέες μέθοδοι είναι πιο φιλικές προς τον ασθενή
Η ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή
Και ποιες είναι πραγματικά απαραίτητες; Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς να προσέχουμε την υγεία μας και να μην κάνουμε περιττούς ελέγχους
Αυτή τη στιγμή η δωρεά οργάνων γίνεται μόνο κατόπιν εγκεφαλικού θανάτου
Η εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες
Οι ειδικοί απαντούν για την υγεία μας
Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον HIV υπάρχει θεραπεία
Μια αυτοάνοση διαταραχή. Εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν βιώσει στιγματισμό λόγω της λεύκης
Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης και, το κυριότερο, πετυχαίνουν όσα υπόσχονται;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.