- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μόσιαλος - AstraZeneca: Αποτελεσματικό και για τους άνω των 55/65
«Σε αυτή τη μελέτη το εβόλιο της AstraZeneca ήταν πιο αποτελεσματικό από της Pfizer στην αποτροπή των εισαγωγων στα νοσοκομεία»
Ηλίας Μόσιαλος: Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι αποτελεσματικό και για τους άνω των 55/65 ετών.
Τα αποτελέσματα των εμβολιασμών στη Σκωτία και το εμβόλιο της AstraZeneca σχολιάζει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, της σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE). «Τα αποτελέσματα των εμβολιασμών στη Σκωτία έδειξαν ότι μια δόση των εμβολίων της Pfizer και της ΑstraΖeneca είναι αποτελεσματική και μειώνει σημαντικά τις εισαγωγές στα νοσοκομεία», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής.
Παράλληλα, κ. Μόσιαλος επισημαίνει ότι «το εμβόλιο της AstraZeneca φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικό και για τους άνω των 55/65 ετών με βάση τα αποτελέσματα των εμβολιασμών στη Σκωτία».
Μόσιαλος: Φαίνεται ότι το εμβόλιο της ΑΖ σε αυτή τη μελέτη ήταν πιο αποτελεσματικό από το εμβόλιο της Pfizer στην αποτροπή των εισαγωγων στα νοσοκομεία.
«Τα αποτελέσματα των εμβολιασμών στη Σκωτία έδειξαν ότι μια δόση των εμβολίων της Pfizer και της ΑstraΖeneca είναι αποτελεσματική και μειώνει σημαντικά τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Φαίνεται ότι το εμβόλιο της ΑΖ σε αυτή τη μελέτη ήταν πιο αποτελεσματικό από το το εμβόλιο της Pfizer στην αποτροπή των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Στη μελέτη δεν αναφέρονται στα διαφορετικά στελέχη του ιού που ευθύνονται για τις λοιμώξεις αλλά γνωρίζουμε ότι και τα δύο εμβόλια είναι αποτελεσματικά για τα κυρίαρχα στελέχη στην Ευρώπη και στη Μεγάλη Βρετανία», αναφέρει ο Ηλίας Μόσιαλος.
«Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι αποτελεσματικό και για τους άνω των 55/65 ετών»
«Παρότι δεν δίνονται αναλυτικά στοιχεία (ανά εμβόλιο και ανά ηλικιακή ομάδα) αλλά συνολικά ανά ηλικιακή ομάδα για τα δύο εμβόλια, όταν ένα εμβόλιο όπως της ΑstraΖeneca έχει αποτελεσματικότητα 90% σε όλες τις ηλικίες δεν αναμένουμε να έχει πολύ μικρότερη στους άνω των 55/65 ετών.
Πιο αναλυτικά, τα αποτελέσματα των εμβολιασμών (όπως παρουσιάζονται σε μια προδημοσίευση μιας μελέτης από τη Σκωτία), δείχνουν πως μια δόση -είτε του εμβολίου της Pfizer είτε της AstraZeneca- είχαν ως αποτέλεσμα σημαντικές μειώσεις στον κίνδυνο νοσηλείας λόγω COVID-19», προσθέτει ο κ. Μόσιαλος.
«Η πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer ήταν κατά 85% αποτελεσματική στην αποτροπή των εισαγωγών στα νοσοκομεία λόγω λοίμωξης από COVID-19 (95% διάστημα εμπιστοσύνης [CI] 76 έως 91) στο διάστημα 28-34 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Για το ίδιο χρονικό διάστημα το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν αποτελεσματικό στην μείωση των νοσηλειών κατά 94% (95% CI 73 έως 99).
Παρόλο που φαίνεται να υπάρχει κάποια διαφορά στα επίπεδα αποτελεσματικότητας που μετρήθηκαν μεταξύ των ηλικιακών ομάδων, η μείωση των νοσηλείας για τις ηλικιωμένες ομάδες εξακολουθεί να είναι εντυπωσιακά υψηλή», τονίζει.
«Όπως έχω ξαναπεί, ο πρωταρχικός στόχος όλων των εκστρατειών εμβολιασμού είναι να σταματήσουν οι άνθρωποι να αρρωσταίνουν σοβαρά και να χάνονται ζωές. Μετά το Ισραήλ βλέπουμε πως οι εμβολιασμοί αποτρέπουν τις νοσηλείες και στη Σκωτία. Θέλω εδώ να τονίσω πως είναι πολύ σημαντικό πως η ανάλυση της αποτελεσματικότητας των εμβολιασμών (συνολικά, και για τα 2 εμβόλια) για την πρόληψη νοσηλείας στις 28-34 ημέρες μετά τον εμβολιασμό ανήλθε στο 81% για άτομα ηλικίας 80 και άνω ετών.
Μένει να μάθουμε πόσο διαρκεί αυτή η προστασία με τη μία δόση του εμβολίου. Αυτά τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά. Θα περιμένουμε βέβαια και τη δημοσίευση και - ελπίζω σύντομα σε επόμενες δημοσιεύσεις - περισσότερες λεπτομέρειες για την αναλογία των παραλλαγών του ιού σε αυτά τα ποσοστά. Αναμένουμε επίσης αντίστοιχες μελέτες και από άλλες χώρες και ελπίζω σύντομα και νέες οδηγίες για το ηλικιακό εύρος χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca», καταλήγει ο Ηλίας Μόσιαλος.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το να κρατάτε όλες τις ευθύνες πάνω σας, ενώ έχετε συνεργάτες, κρατάει και εσάς σκλαβωμένους, και την δουλειά σας σε τέλμα
Το «χάπι της νύχτας» και τα φάρμακα για την πρωινή υπνηλία
Με στόχο την προώθηση της οικολογικής συνείδησης
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν αποτελεί από μόνο του καθοριστικό παράγοντα
Τι ρόλο παίζουν τα υπολείμματα προϊόντων styling
Για την καθοριστική συμβολή της στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα
Πολλές από τις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις βρίσκονται ακόμη σε στάδιο κλινικής αξιολόγησης
Θεραπείες που απευθύνονται σε γυναίκες και άνδρες κάθε ηλικίας
Ποιοι θα πρέπει να κάνουν μέτρηση οστικής πυκνότητας
Νέα έρευνα δείχνει ότι η συστηματική προπόνηση με βάρη θωρακίζει την καρδιά και προστατεύει τον εγκέφαλο
Έρευνες δείχνουν ότι συγκεκριμένα τρόφιμα ενισχύουν την παραγωγή ουσιών που σχετίζονται με τον ύπνο και τη χαλάρωση
Tο εσωτερικό παιδί, το εν δυνάμει ενήλικο κομμάτι, η θεραπεία και το θάρρος που χρειάζεται για να εγκαταλείψουμε μια ταυτότητα που κάποτε μας προστάτευσε, αλλά πλέον δεν μας επιτρέπει να πετάξουμε.
Κάθε χρόνο 866 εκατομμύρια άνθρωποι προσβάλλονται από κάποια ασθένεια εξαιτίας της κατανάλωσης ανθυγιεινών τροφίμων
Για πέντε μέρες, στο Poseidonion Grand Hotel, το πρώτο retreat της One Sanctum έφερε κοντά 130 ανθρώπους από κάθε γωνιά του κόσμου. Όχι ένα συνέδριο, αλλά ένα μικρό, προσωρινό διεθνές χωριό.
Χρόνια και σύνθετα νοσήματα με σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία
Σε συνεργασία με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, υπό την εποπτεία του ΕΚΠΑ
Αίτια και αντιμετώπιση του προβλήματος στις γυναίκες
Η πιο συχνή κακοήθεια στους άνδρες άνω των 50 ετών
Αναβάθμιση στους τομείς της ογκολογίας, της καρδιολογίας και της νευρολογίας
Ένα βήμα μπροστά για την υγεία των παιδιών, από το Υπουργείο Υγείας και τη UNICEF
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.