- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Don’t let the good things passing you by. Είναι το μήνυμα που φιγουράρει πάνω στο Food Truck, τη διάσημη –μέσα σε λίγες ημέρες– καντίνα που γυρνάει σε όλη την πόλη και χορταίνει τους Αθηναίους με κάτι απίστευτους γκεζλεμέδες. Καντίνα; Είπα καντίνα; Το παίρνω αμέσως πίσω. Την Κατίνα εννοούσα. Έτσι τη φωνάζει χαϊδευτικά ο ιδιοκτήτης της, Γιώργος Γληνός.
Ο Γιώργος είναι μάγειρας, μηχανόβιος και... αστροφυσικός. Η ζωή του μοιάζει με παζλ πολλαπλών προσωπικοτήτων. Αν ενώσεις τα κομμάτια, είναι αδύνατο να φτιάξεις ένα μόνο προφίλ. Σπούδασε φυσική, έκανε ειδικότητα πάνω στην αστροφυσική στο Άμστερνταμ και master στις τηλεπικοινωνίες (γιατί ξαφνικά τον τράβηξε το Internet), δούλεψε κάποια χρόνια στο Δουβλίνο ως μηχανικός τηλεπικοινωνιών, στην Ελλάδα γύρισε με σκοπό να δουλέψει στους Ολυμπιακούς. Λίγο πριν πάει φαντάρος, αποφασίζει το μεγαλύτερο ταξίδι της ζωής του. Καβαλάει τη «Μεσόγειο», μια BMV R 1100 του 1996 (η πιο ταξιδιάρα μηχανή που υπάρχει, με ενημερώνει με καμάρι) και για 9 μήνες ταξιδεύει και ονειρεύεται σε τόπους μακρινούς. «Στην αρχή δεν είχα ιδέα πού θα πήγαινα. Είπα, ξεκινάω και βλέπουμε». Ο δρόμος τον βγάζει στην Τουρκία και από εκεί Συρία, Λίβανο, Ιορδανία, Αίγυπτο, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Γαλλία, Μονακό, Ισπανία, Γιβραλτάρ, Μαρόκο. Κάνει δεκάδες φίλους, γράφει ένα βιβλίο, δοκιμάζει με πάθος τις τοπικές κουζίνες (το φαγητό είναι η μεγάλη του αγάπη), γεμίζει από μυρωδιές και ζει εμπειρίες αξέχαστες και έννοιες ξεχασμένες. Μία από αυτές η φιλοξενία. Στη Φετιγέ γνωρίζει τον Γκιουρόλ, ένα σερβιτόρο. Αυτός τον προσκαλεί στο χωριό των γονιών του. Εκεί, σε ένα σπίτι φτωχικό αλλά πλούσιο σε καλοσύνη, καθισμένος μπροστά σε ένα τζάκι, δοκιμάζει για πρώτη φορά το μεζέ που σήμερα πουλάει στην Κατίνα του. Γκεζλεμέ, ανοιγμένο με παραδοσιακό φύλλο, ψημένο στο τζάκι και με απευθείας κατανάλωση. «Αφού φάγαμε τόσους που σκάσαμε... φάγαμε και λίγους ακόμα!».

Πικάντικη λεπτομέρεια... για να ανοίξεις την πίσω πόρτα της Κατίνας πρέπει πρώτα να πιάσεις τον πωπό του pin up girl
Γκεζλεμέδες, λοιπόν. Υπέροχοι, χορτοφαγικοί και μη, γεμισμένοι με προϊόντα διαλεγμένα ένα κι ένα (μιλάμε για αυγά ελευθέρας βοσκής, φέτα ΠΟΠ από το ξύλινο βαρέλι ενός μικρού παραγωγού, φύλλο χειροποίητο από γυναικείο συνεταιρισμό Ποντίων στο Κιλκίς). Οι γκεζλεμέδες, όμως, δεν είναι ο μοναδικός λόγος που η Κατίνα έχει γίνει viral (η σελίδα στο Facebook μετρά περισσότερα από 4.000 likes σε κάτι λιγότερο από ένα μήνα). Το ακόμα πιο γαργαλιστικό είναι ότι πρόκειται για το πρώτο Food Truck στην Ελλάδα. Αυτό πάει να πει ότι μια το βρίσκεις εδώ και μια εκεί, χωρίς να έχει σταθερό πόστο. Γυρνάει τις γειτονιές και μοιράζει φαγητό και χαμόγελα.
Η ιδέα για το Food Truck του ήρθε όταν είδε την ταινία «Chef». Τότε ήταν που πρωτοσκέφτηκε να ενώσει τις δύο του αδυναμίες. Φαγητό και ταξίδια. Αργότερα, και έχοντας αποφασίσει ότι οι δουλειές σε γραφεία καθόλου δεν του ταιριάζουν, βρίσκει ένα παλιό φορτηγάκι. Μια φίλη από τη Σερβία το ζωγραφίζει (σωστή κούκλα η Κατίνα), ενώ εκείνος κάνει τις απαραίτητες προσαρμογές. Τώρα πια έχει ένα εστιατόριο που τσουλάει και περιμένει γεμάτος αγωνία την ανταπόκριση του κόσμου.
Πώς ήταν αυτή; Τεράστια. Μια κοπέλα ήρθε από τη Λαμία για να τον βρει, ένας άλλος από το Ναύπλιο, χώρια όλους τους Αθηναίους που τον ψάχνουν καθημερινά. Μοναδική παραφωνία η... αστυνομία. Ο Γιώργος μετρά ήδη 8 προσαγωγές στο αστυνομικό τμήμα (έχοντας δει όλους τους αξιωματικούς από δύο φορές τον καθέναν, όπως μου λέει χαρακτηριστικά), παρόλο που έχει όλες τις σχετικές άδειες. Γιατί; «Γιατί τους αστυνομικούς τους μπερδεύει η σχέση τους με το καθήκον και την εξουσία. Κάποιοι θέλουν να δείξουν υπερβάλλοντα ζήλο, άλλοι τσαμπουκά, αλλά όλοι έχουν μπλέξει με το λάθος άνθρωπο… είμαι πολύ νομότυπος για τα γούστα τους». Κάθε προσαγωγή έχει διαφορετική αιτία. «Μας έχουν προσαγάγει για ό,τι θες. Για παραεμπόριο, για πλαστά χαρτιά, μέχρι και για παράνομη στάθμευση!(...) Είμαστε νόμιμοι, αλλά αυτό το νόμο τον ήλεγχε η δημοτική αστυνομία και μετά την κατάργησή της πέρασε στη δικαιοδοσία της αστυνομίας. Αυτοί οι άνθρωποι όμως δεν ξέρουν να ερμηνεύουν το νόμο, οπότε χρειάστηκε να τους εκπαιδεύσουμε με τις συλλήψεις μας». Μάλιστα.

Γκεζλεμές με πρασινάδα, φέτα και αυγό
Εκτός από γκεζλεμέδες, βρίσκεις και σούπες ημέρας, μια καταπληκτική μεξικάνικη σοκολάτα ρόφημα (με κανέλα Κεϋλάνης, ginger και τσίλι), ρακή από καζάνι που βράζει κάπου στην Κρήτη (η καλύτερη που έχω πιει) και το βιβλίο του Γιώργου «Ο Γύρος της Μεσογείου σε δύο ρόδες». Πώς τα βρίσκεις όλα αυτά; Παρακολουθείς τη σελίδα του στο Facebook (Food Truck) ή ρωτάς την τοποθεσία του στο 693 2333615. Επίσης να σας πω ότι αυτό το Σάββατο 7/2 και μετά τις 21.30, κάπου στο Χαλάνδρι (θα βγει ανακοίνωση στο FB), το Food Truck διοργανώνει το 2ο Street Party του! Ραντεβού στην Κατίνα; Διάολε, ναι!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς φτάσαμε στο τέλος της σπιτικής κατσαρόλας;
Ο διάσημος σεφ βρέθηκε στην Αθήνα με αφορμή το εστιατόριό του "Jamie Oliver Kitchen" στο Golden Hall και η ATHENS VOICE μίλησε μαζί του
Πέντε χώροι στην Πλάκα όπου το φαγητό, η μνήμη και οι τοίχοι αφηγούνται ιστορίες
Στον όμορφο και λιθόκτιστο ξενώνα έφαγα τις πιο νόστιμες πίτες
Αν δεν σου αρέσει η γεύση του καστανού ρυζιού, σου έχω καλά νέα
Εκεί θα βρεις τα asian προϊόντα και το ethnic fast food που χαζεύεις στα social media
Μετατρέποντας την καθημερινότητα σε ευκαιρία για ισότητα, εργασία και ανθρώπινη επαφή
Βόλτα στο πιο ενεργό ιχθυοπαραγωγικό κέντρο της χώρας
Από ζουμερά μπιφτέκια μέχρι γαλλική κουζίνα και επικά σάντουιτς. Τρώμε στα καινούργια στέκια της πόλης
Το «παλιομοδίτικο» γλυκό που έγινε ξανά trend
Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε μια τόσο πλούσια προσφορά σοκολάτας;
Έχει και το Πάσχα τις… αμαρτίες του
Λαχταριστή μαγειρίτσα, από παραδοσιακή μέχρι vegan και «πειραγμένη»
Θα το βρεις ίσως όχι στα μενού διάσημων σεφ, αλλά σίγουρα στις συνταγές του τικ-τοκ και στα ψυγεία των σπιτιών μας
Και τα καλύτερα τρίγωνα Πανοράματος της Αθήνας
Με μαχλέπι, μαστίχα και εκλεκτό βελγικό βούτυρο, ζυμώνεται με επιμονή και ψήνεται μέχρι να γεμίσει η γειτονιά με εκείνο το ακαταμάχητο άρωμα.
Χειροποίητα sandwiches με τσιαπάτα, βουτυράτα κρουασάν, specialty καφές και μια limited πασχαλινή προσθήκη που φέρνει στο τραπέζι τα αρώματα των ημερών.
Τα αποξηραμένα φρούτα και οι φρεσκοψημένοι ξηροί καρποί είναι ελληνικής προέλευσης και οι ιδανικοί πρωταγωνιστές για τα γλυκά των ημερών αλλά και των πλούσιων φαγητών σας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.