Θεματα

The Chilli Factor: Αυτοί που φτιάχνουν τα microgreens των σεφ

Με απολύτως χειρωνακτική εργασία και καθαρά από φάρμακα χωράφια

evagelia-zarzoni.jpg
Ευαγγελία Ζαρζώνη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
img_4817_ok.jpg
Φωτογραφία: Γιώργος Ζαρζώνης

Meet Your Makers: The Chilli Factor- Ένα ζευγάρι στους Νέους Επιβάτες της Θεσσαλονίκης καλλιεργεί βρώσιμα λουλούδια και λαχανικά

Ένα ξύλινο σπίτι, μια αυλή σπαρμένη με πολύχρωμα λουλούδια και λαχανικά και μια φουντωτή σκυλίτσα ονόματι «Τζένη». Αυτά είδα όταν έφτασα μπροστά στην κατοικία του Νίκου Ιωάννου και της Λίλιαν Κουίδου, που βρίσκεται κοντά στους Νέους Επιβάτες της Θεσσαλονίκης. Η αύρα τους είχε κάτι από τις ηρωικές φιγούρες των John Lennon και Yoko Ono απ’ το πολυαγαπημένο Woodstock. Απλοί κι οι δυο τους, χαλαροί, τύποι που θες να γίνουν φίλοι σου με τη μία. Με ξενάγησαν στην πρόσφορη γη που γέννησε την εταιρία «The Chili Factor Organic Farm» το 2007.

Η Λίλιαν Κουίδου στη φάρμα The Chilli Factor
Η Λίλιαν Κουίδου στη φάρμα The Chilli Factor/ Φωτογραφία: Γιώργος Ζαρζώνης

Στο πρώτο θερμοκήπιο δύο νεαροί μάζευαν με τα χέρια τους άνθη. «Έχει μόλις δύο χρόνια που φέραμε δύο άτομα να μας βοηθήσουν. Βλέπεις εδώ όλα γίνονται με τα χέρια. Δεν θέλουμε κανένα μηχάνημα να ταράξει το έδαφός μας. Ακολουθούμε την αναγεννητική γεωργία η οποία είναι ουσιαστικά η επαναφορά του χώματος στην πρωταρχική του μορφή, όπου απαιτείται να γίνονται όλα χειρονακτικά», Αυτά είπε η Λίλιαν. Η εικόνα ήταν μαγική. Πολύχρωμα βρώσιμα λουλούδια, όλα ταξινομημένα τόσο καλά που έμοιαζαν με σουρεάλ χαλί. Η Λίλιαν άρχισε να κόβει διάφορα πέταλα και άνθη και μου έδινε να δοκιμάσω. «Έχεις φάει ποτέ πικάντικο λουλούδι;» με ρώτησε δίνοντας μου ένα. Το κατακόκκινο Καπουτσίνο ήταν το πρώτο που γεύτηκα στη ζωή μου. Έσκαγε στον ουρανίσκο λίγα δευτερόλεπτα μετά τη βρώση. Εκείνο όμως που τρέλανε τις αισθήσεις μου ήταν το Σετσουάν (Szechuan button) γνωστό ως ηλεκτρονική μαργαρίτα, μιας και προκαλεί ένα εθιστικό μούδιασμα στη γλώσσα. Το συνοδεύει μια αίσθηση ψύξης και φρεσκάδας. Τελικά τα λουλούδια δεν είναι γοητευτικά μόνο στην όψη τους...

img_4775_ok.jpg
Φωτογραφία: Γιώργος Ζαρζώνης

Τα microgreens είναι το μέλλον

Στο δεύτερο θερμοκήπιο συνάντησα μικρογραφίες από φυτά που όλοι ξέρουμε. Ονομάζονται microgreens και είναι στ’ αλήθεια τα πρώτα φύλλα ενός λαχανικού, μυρωδικού η βοτάνου. Έχουν τεράστια διατροφική αξία καθώς περιέχουν έως και σαράντα φορές υψηλότερα επίπεδα θρεπτικών ουσιών από τα ώριμα λαχανικά του ίδιου φυτού, και έως σαράντα φορές περισσότερες βιταμίνες, ενώ ταυτόχρονα η γεύση τους είναι πολύ πιο έντονη. Γι’ αυτό και τα βρίσκεις στα πιο γκουρμέ πιάτα των καλύτερων σεφ! «Τα microgreens είναι το μέλλον» μου είπε ο Νίκος που η καλλιέργεια είναι και η βασική του ασχολία. Η αλήθεια είναι πως έμοιαζαν τελείως φουτουριστικά!

Μικροσκοπικά καρπούζια
Ναι, είναι καρπούζια! / Φωτογραφία: Γιώργος Ζαρζώνης

Το πιο ωραίο είναι πως δεν πετιέται τίποτα στο The Chilli Factor, «Ό,τι απομένει δεν το πετάμε αλλά κάτι το κάνουμε. Για παράδειγμα κάποια στιγμή είχαμε πολλά βρώσιμα λουλούδια που δεν πωλήθηκαν οπότε μετατράπηκαν σε μια φανταστική πέστο»! Αυτό δηλαδή σημαίνει πως οι πρωτοποριακές γεύσεις δεν σταματούν ποτέ...

img_4723_ok.jpg
Φωτογραφία: Γιώργος Ζαρζώνης

Οι δύο τους επιλέγουν να μην χρησιμοποιούν κανένα φυτοφάρμακο γιατί εκτός του ότι απογυμνώνονται οι ζωτικές ιδιότητες των τροφίμων, αυτά τα προϊόντα προκαλούν περιβαλλοντική ανισορροπία, όπως μου εξήγησαν. «Τα βιολογικά ήταν μονόδρομος για μας. Δεν θέλαμε σε καμία περίπτωση να παίζουμε με δηλητήρια! Όταν ξεκινήσαμε να αποκτούμε γνώσεις σχετικά με την καλλιέργεια και μάθαμε ακριβώς τι περιέχουν τα φυτοφάρμακα, τρομάξαμε»! Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που μπόρεσα να τα γευτώ όλα απευθείας από τον κήπο. Αν είχαν υποστεί ράντισμα αυτό θα ήταν τουλάχιστον επικίνδυνο. «Έπαιξε επίσης πολύ σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο καλλιεργούμε, το γεγονός πως ξεκινήσαμε χωρίς να γνωρίζουμε τίποτα. Δεν είχαμε κανένα συγγενή να μας δώσει οδηγίες και δεν μεγαλώσαμε μες τα χωράφια. Ήμασταν πάντα παιδιά της πόλης. Διαβάσαμε τα πάντα από την αρχή, κάναμε σεμινάρια και επιλέξαμε τον τρόπο που ταιριάζει σε εμάς και σε αυτό που θέλουμε να προσφέρουμε». Ο Νίκος συμπλήρωσε τη Λίλιαν: «Θα σου πω κάτι αστείο για να καταλάβεις τη λογική που επικρατεί στον αγροτικό τομέα. Μια μέρα με βλέπει ο θείος μου και μου λέει. Καλά έγινες αγρότης; Όταν του απάντησα ναι με ρώτησε τι τρακτέρ έχω. Κι όταν είπα “δεν έχω” συμπέρανε ότι απλά δεν είμαι αγρότης. Δεν έχω! Αυτό προφανώς ήταν απλώς μια πλάκα, που όμως αν το σκεφτείς, αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Η βιολογική καλλιέργεια και η αναγεννητική γεωργία, είναι ακόμη κάτι το άγνωστο στους παραγωγούς και υπάρχει μεγάλο πρόβλημα γύρω από την εκπαίδευσή τους».

Ο Νίκος Ιωάννου
Νίκος Ιωάννου/ Φωτογραφία: Γιώργος Ζαρζώνης
img_4769_ok.jpg

Μαρμελάδα πιπεριάς και πέστο άνηθου

Είναι πολύ ενδιαφέρον να βλέπεις ανθρώπους να αλλάζουν τρόπο ζωής και συνήθειες από τη μια μέρα στην άλλη. Ο Νίκος ήταν ηχολήπτης και η Λίλιαν δούλευε σε περιοδικά, ήταν για χρόνια καλά ενσωματωμένοι στους γρήγορους ρυθμούς της πόλης. Εικοσιένα χρόνια είχαν μαζί την «Σπηλιά των κόμικς» στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Ένα μαγαζάκι για τους λάτρεις των graphic novels. «Όταν χτίσαμε το σπίτι εδώ, πάλι τα πρώτα χρόνια ήμασταν από το πρωί μέχρι το βράδυ στο κέντρο λόγω και του μαγαζιού, κάποια στιγμή αυτή η ζωή μας κούρασε και ευτυχώς ήρθε απρόσμενα η ιδέα για το Chilli Factor και απεγκλωβιστήκαμε. Φυτέψαμε στην αρχή λαχανικά για προσωπική χρήση και μετά το σκεφτήκαμε επαγγελματικά ξεκινώντας με πολύ καυτερές πιπεριές, εξ ου και το όνομα. Δύο χρόνια αργότερα αφού ρίξαμε πολύ διάβασμα μπήκαμε και στις βιολογικές αγορές και πλέον η παραγωγή ήταν η μοναδική μας ενασχόληση». Ο Νίκος είναι τώρα είναι εκπρόσωπος των αγροτικών καλλιεργειών βορείου Ελλάδος IFOAM ενώ πλέον οι δύο τους κάνουν σεμινάρια σε άλλους αγρότες για τη βιολογική καλλιέργεια, σεμινάρια σε σχολές μαγειρικής και ξεναγήσεις στη μικρή τους Εδέμ για όσους απλά θέλουν να δουν πως γίνεται η αναγεννητική καλλιέργεια. Το σίγουρο είναι πως σε ό,τι κάνουν το πάθος τους για το περιβάλλον και τη φύση κάνει τον κόσμο να βλέπει μια διαφορετική οπτική των πραγμάτων.

img_4712_ok.jpg
Φωτογραφία: Γιώργος Ζαρζώνης

Φεύγοντας μου έδωσαν πικάντικη σάλτσα φράουλας, μαρμελάδα πιπεριάς χαλαπένιο, πέστο άνηθου και πέστο λουλουδιών. Όλα χωρίς κανένα συντηρητικό, ιδιαίτερα και πεντανόστιμα για κάθε πιάτο. Θα έλεγα πως φαίνεται στη γεύση όλων αυτών των προϊόντων το μεράκι και η αγάπη που έχουν όταν τα παράγουν. Η υπέροχη μέρα τελείωσε εκεί. Τώρα πια η ιδεολογία μου γύρω από τη γη και τα προϊόντα που θέλω τελικά να χρησιμοποιώ είναι λίγο διαφορετική. Τους ευχαριστώ πολύ για αυτό!

img_4710_ok.jpg
Φωτογραφία: Γιώργος Ζαρζώνης

The Chili Factor Organic Farm

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6973802404
Email: thechillifactor1@gmail.com
Facebook: Thechillifactor
Instagram: Thechillifactororganicfarm

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ