Εξωμεριά: Το αγαπημένο μπαλκόνι του Αιγαίου βρίσκεται στην Τήνο
Όλη η νησιώτικη παράδοση «κρυμμένη» στα Υστέρνια
Θυμάσαι εκείνη την κρύα νύχτα του χειμώνα που έκλεινες τα μάτια και ονειρευόσουν ένα μέρος που θα βλέπεις θάλασσα μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι; Αυτό το όνειρο είναι πραγματικότητα, βρίσκεται στην Τήνο, στα Υστέρνια και λέγεται Εξωμεριά. Αν και θα μπορούσε να λέγεται μπαλκόνι του Αιγαίου αφού η θέα στ’ αλήθεια θα σου κόψει την ανάσα.
Το Εξωμεριά, όμως, είναι και πολλά άλλα. Πρώτα απ’ όλα είναι πολύ φιλόξενο - θα σε αντιμετωπίσουν σαν ένα παλιό φίλο. Και είναι μια τέλεια επιλογή για όλες τις ώρες της ημέρας. Δυνατό του σημείο η πλούσια λίστα κρασιών και τα ιδιαίτερα κοκτέιλ του, αλλά ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή, από τις 9 το πρωί που ανοίγει για τον πρώτο καφέ της ημέρας και την πρώτη ματιά στο πέλαγος.
Το Εξωμεριά έχει από τα καλύτερα brunch που έχεις δοκιμάσει. Νόστιμα και δυναμωτικά - κι αν αργήσεις λίγο, δεν πειράζει, τα σερβίρει μέχρι τις 6 το απόγευμα. Οι βασικές προτάσεις είναι οι παραδοσιακές: στραπατσάδα, καγιανάς, καπίρα, πάντα με ντόπια τηνιακά προϊόντα. Τα οποία έτσι κι αλλιώς κυριαρχούν στο μενού του, από τις φρέσκιες σαλάτες, τα ορεκτικά, τα κρεατικά, τα ζυμαρικά.
Η κουζίνα σερβίρει μέχρι τις 12 το βράδυ, αλλά δεν είναι απαραίτητο να φας, μπορείς να απολαύσεις το ποτό σου στην μπάρα η οποία βρίσκεται στον εξωτερικό χώρο (μπροστά στο μπαλκόνι που λέγαμε). Η wine list είναι μεγάλη και πραγματικά ενδιαφέρουσα, καθώς κατά κύριο λόγο αποτελείται από κρασιά του Αιγαίου, τα οποία συνδυάζονται ιδανικά με μια ποικιλία τυριών. Το Εξωμεριά, που το βράδυ βάζει ωραίες lounge καλοκαιρινές μουσικές, ό,τι πρέπει για να χαλαρώσεις, έχει να σου προτείνει και κάποια πολύ ιδιαίτερα κοκτέιλ.
Ιδιαίτερα γιατί για την παρασκευή τους χρησιμοποιούνται πρώτες ύλες που ευδοκιμούν στην Τήνο, ακόμα και στον κήπο της αυλής τους μερικά από αυτά, ώστε όταν τα δοκιμάσεις να σου μείνει η «γεύση» του νησιού. Μεταξύ αυτών, το frozen martini από τοπική ρακή «νοτισμένη» με δενδρολίβανο και γκρέιπφρουτ, το μοναδικό slushie από τοπικό λικέρ αγκινάρας, αλλά και δροσιστικό τσάι του βουνού με ρακή, μαστίχα και ταμπάσκο στο ή μαρμελάδα από σύκα, λεμόνια και βερίκοκα του μπαξέ τους, που συνδυάζονται με κανελένια βότκα και σιρόπι βασιλικού.
Όπως καταλαβαίνεις, το μεράκι εδώ περισσεύει, όπως και η αγάπη για την ντόπια παράδοση και το νησί. Κι εσύ θα τα αγαπήσεις όλα αυτά.
Τήνος, Υστέρνια, 2283031552, fb: εξωμεριά
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.