Πολιτικη & Οικονομια

Kρις Ρόκος: Πώς η Ελλάδα επιχειρεί να προσελκύσει hedge funds

Τα φορολογικά κίνητρα και η μετακόμιση του billionaire

Athens Voice News
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Chris Rokos
© Youtube / Cambridge University

Φόρος 5% και καθεστώς για πλούσιους: Το σχέδιο της Ελλάδας για να φέρει hedge funds

Η Ελλάδα επιχειρεί να τοποθετηθεί πιο δυναμικά στον διεθνή χάρτη της διαχείρισης κεφαλαίων, προσελκύοντας hedge funds, private equity στελέχη και εύπορους επενδυτές με ένα νέο πακέτο φορολογικών κινήτρων.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Αθήνα έχει τους τελευταίους μήνες προσεγγίσει μεγάλα επενδυτικά σχήματα σε Λονδίνο, Ελβετία και χώρες του Κόλπου, παρουσιάζοντας τα φορολογικά οφέλη που μπορεί να προσφέρει η εγκατάσταση ουσιαστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.

Η πιο ηχηρή εξέλιξη μέχρι στιγμής είναι η απόφαση του δισεκατομμυριούχου διαχειριστή hedge fund Κρις Ρόκος να μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία από τη Βρετανία στην Ελλάδα.

Ο σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη, Βασίλης Καρατζάς, είχε επαφές με τον Ρόκος επί μήνες, ενώ ο ίδιος ο υπουργός συναντήθηκε μαζί του λίγο πριν γίνει γνωστή η απόφασή του.

Φόρος 5% σε bonus και carried interest

Τον Ιούνιο, έπειτα και από διαβουλεύσεις με στελέχη hedge funds, η κυβέρνηση εισήγαγε νέα κίνητρα ειδικά για στελέχη private equity και hedge funds.

Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις και μεταφέρουν τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα μπορούν να φορολογούνται με 5% στα bonus και στο carried interest, αντί του συνήθους συντελεστή 15%.

Η ρύθμιση συνοδεύεται, πάντως, από αυστηρή προϋπόθεση: η επιχείρηση που θα εγκατασταθεί στην Ελλάδα πρέπει να πραγματοποιεί τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ ετήσιες λειτουργικές δαπάνες στη χώρα.

Στόχος, σύμφωνα με τον Βασίλη Καρατζά, είναι να αποφευχθούν εταιρικές εγκαταστάσεις μόνο «στα χαρτιά». «Ο βασικός στόχος είναι να έρθουν εδώ και να δημιουργήσουν πραγματικές επιχειρήσεις», ανέφερε στους FT.

Το φορολογικό καθεστώς για εύπορους κατοίκους

Από το 2019 η Ελλάδα προσφέρει επίσης ειδικό φορολογικό καθεστώς για εύπορους φορολογικούς κατοίκους, Έλληνες και ξένους, οι οποίοι μπορούν να εξαιρούν τα εισοδήματα που αποκτούν στο εξωτερικό από την ελληνική φορολογία καταβάλλοντας ετήσιο κατ’ αποκοπή φόρο 100.000 ευρώ.

Το καθεστώς αυτό είναι αντίστοιχο με εκείνο της Ιταλίας, όπου ο αντίστοιχος ετήσιος φόρος έχει φτάσει τις 300.000 ευρώ.

Οι αλλοδαποί που υπάγονται στο ελληνικό σύστημα απαλλάσσονται επίσης από τον ελληνικό φόρο κληρονομιάς για περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται εκτός Ελλάδας.

Παράλληλα, στελέχη που μετακομίζουν από το εξωτερικό μπορούν να αξιοποιήσουν και το λεγόμενο καθεστώς 5C, το οποίο προβλέπει απαλλαγή κατά 50% από τον φόρο εισοδήματος από εργασία για επτά χρόνια, εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Η Rokos Capital Management στην Αθήνα

Η Rokos Capital Management αναμένεται αρχικά να δημιουργήσει σχετικά μικρή παρουσία στην Αθήνα, η οποία, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times, θα μπορούσε μελλοντικά να φτάσει περίπου τα 50 άτομα.

Η εταιρεία δεν σχολίασε το δημοσίευμα. Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά επίσης ότι υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον από επενδυτικές εταιρείες στον Κόλπο, αλλά και από την Ελβετία.

Το ενδιαφέρον, πάντως, δεν σημαίνει ακόμη ότι η Αθήνα έχει καθιερωθεί ως χρηματοοικονομικό κέντρο. Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να προσφέρει το επιχειρηματικό περιβάλλον και τις υποδομές που απαιτούν διεθνείς επενδυτικοί όμιλοι.

Από το Λονδίνο στην Αθήνα

Σύμφωνα με Έλληνα επενδυτή που μίλησε στους FT, τουλάχιστον 20 ελληνικές οικογένειες που ζούσαν στο Λονδίνο έχουν μεταφέρει την κατοικία τους στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια.

Ένας από τους λόγους είναι οι αλλαγές στη φορολογία του Ηνωμένου Βασιλείου, μεταξύ των οποίων η κατάργηση των προνομίων για τους λεγόμενους non-doms και το καθεστώς φόρου κληρονομιάς.

Παρά την αύξηση του ενδιαφέροντος, επαγγελματίες του κλάδου σημειώνουν ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί ακόμη την πρώτη επιλογή για τους πολύ εύπορους πελάτες. Η Ιταλία, η Ελβετία και το Ντουμπάι εξακολουθούν να εμφανίζονται συχνότερα ως προορισμοί μετεγκατάστασης.

Το στοίχημα για την Αθήνα

Η εγκατάσταση διεθνών hedge funds θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη σημασία από την άφιξη μερικών υψηλά αμειβόμενων στελεχών.

Ο Βασίλης Βίζας, επικεφαλής φορολογικών και νομικών υπηρεσιών της PwC Greece, σημειώνει ότι σήμερα υπάρχουν λιγότεροι από δώδεκα αδειοδοτημένοι διαχειριστές hedge funds στην Ελλάδα και ότι αυτοί διαχειρίζονται κυρίως ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.

Η παρουσία διεθνών funds θα μπορούσε, σύμφωνα με τον ίδιο, να οδηγήσει στη δημιουργία ενός ευρύτερου οικοσυστήματος εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων, συμβούλων, νομικών και άλλων επαγγελματικών υπηρεσιών.

Τα εμπόδια: γραφεία, κατοικίες και διεθνή σχολεία

Η Αθήνα, ωστόσο, έχει και πρακτικά προβλήματα να λύσει.

Οι Financial Times επισημαίνουν ελλείψεις σε σύγχρονους επαγγελματικούς χώρους υψηλών προδιαγραφών, κατοικίες κατάλληλες για στελέχη που μετακομίζουν από το εξωτερικό και θέσεις σε διεθνή σχολεία.

Η Inspired Education Group, που απέκτησε το 2024 τη Σχολή Μωραΐτη και τα Εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα, κατασκευάζει νέο σχολείο 1.300 θέσεων στο Ελληνικό, με ελληνικό και διεθνές πρόγραμμα σπουδών.

Παράλληλα, η αγορά κατοικίας της Αθήνας έχει ανακάμψει έντονα, με τις τιμές να έχουν ξεπεράσει τα προ κρίσης επίπεδα και την προσφορά νέων διαμερισμάτων να παραμένει περιορισμένη.

Ιδιαίτερη ζήτηση καταγράφεται στα νότια προάστια και στην Αθηναϊκή Ριβιέρα από αγοραστές από την Ασία, την Αραβική Χερσόνησο και το Ισραήλ.

Η προσπάθεια προσέλκυσης διεθνών επενδυτικών εταιρειών αποτελεί σημαντική αλλαγή για μια χώρα που πριν από μία δεκαετία προσπαθούσε να αποτρέψει την έξοδο κεφαλαίων και βρισκόταν υπό καθεστώς capital controls.

Παρά τη βελτίωση των δημοσιονομικών συνθηκών και τα νέα φορολογικά κίνητρα, πάντως, η τελική επιτυχία του εγχειρήματος θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο στελέχη και εταιρείες θα επιλέξουν πράγματι να μεταφέρουν ουσιαστικές δραστηριότητες στην Αθήνα.

Πηγή: Financial Times

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΘ: Η έκθεση που μεγάλωσε μαζί με τη Θεσσαλονίκη
ΔΕΘ: Η έκθεση που μεγάλωσε μαζί με τη Θεσσαλονίκη

Από τα πρώτα περίπτερα του 1926 και τη μεταπολεμική έκρηξη έως τη σημερινή οικονομική και πολιτική σκηνή της χώρας, η ΔΕΘ συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής και ετοιμάζεται για το μέλλον

Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα εγκαίνια της 90ης ΔΕΘ
Πελάτες, όχι πολίτες: Η ΔΕΘ ως ετήσια τελετουργία συναλλαγής κυβέρνησης και ψηφοφόρων

Ο «πελάτης» αξιολογεί τη σχέση του με την εξουσία με βάση το προσωπικό όφελος. Ο «πολίτης» ενδιαφέρεται και για πράγματα που δεν μεταφράζονται άμεσα σε ευρώ στην τσέπη του

Θεσσαλονίκη
Πώς η Θεσσαλονίκη προσελκύει επισκέπτες 12 μήνες τον χρόνο

Με αιχμή τον συνεδριακό, γαστρονομικό, πολιτιστικό και ιαματικό τουρισμό, η Θεσσαλονίκη αξιοποιεί τη θέση της και εξελίσσεται σε έναν ολοκληρωμένο διεθνή προορισμό

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY