- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Πιερρακάκης: Η πρόοδος της οικονομίας ανοίγει τον δρόμο για το επόμενο βήμα
Σε λειτουργία έως το τέλος του 2026 η νέα πλατφόρμα «Συνέπεια» για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου
90ή ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσίασε την πορεία της οικονομίας και ανακοίνωσε τη νέα πλατφόρμα «Συνέπεια» για τις οφειλές του Δημοσίου.
Την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τις επιδόσεις των τελευταίων ετών αλλά και τις προκλήσεις της επόμενης περιόδου παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, μία ημέρα πριν από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Κατά την ομιλία του στην εκδήλωση «Πρόοδος για τη χώρα, Προοπτική για όλους», στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης εστίασε στην ψηφιοποίηση των οικονομικών διαδικασιών, τις επενδύσεις, τη μείωση του δημόσιου χρέους και την αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι τα οικονομικά δεδομένα αποτελούν τη βάση για τον σχεδιασμό των επόμενων παρεμβάσεων. Όπως ανέφερε, η βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών θα πρέπει να μεταφράζεται σε χαμηλότερους φόρους, υψηλότερα εισοδήματα, στήριξη των οικογενειών και περισσότερες επενδύσεις, αλλά και σε ενίσχυση της Υγείας και της Παιδείας.
Η ψηφιοποίηση αλλάζει τις οικονομικές συναλλαγές
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, οι φορολογικές εισπράξεις από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Αυγούστου ανήλθαν σε 33,37 δισ. ευρώ. Από αυτά, περίπου 29 δισ. ευρώ καταβλήθηκαν μέσω τραπεζών, ενώ οι πληρωμές στις ΔΟΥ περιορίστηκαν στα 870 εκατ. ευρώ.
Ενδεικτική της ψηφιακής μετάβασης είναι και η εξέλιξη του MyData. Τα παραστατικά αυξήθηκαν από 290 εκατ. το 2021 σε 2,2 δισ. το 2026, καταγράφοντας αύξηση 7,6 φορές μέσα σε πέντε χρόνια. Η αξία που δηλώθηκε μέσω των παραστατικών έως τα τέλη Αυγούστου ξεπέρασε το 1 τρισ. ευρώ.
Στα τελωνεία, οι δηλώσεις και οι συναλλαγές έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο, ενώ η αξία των αγαθών υπερβαίνει τα 85,1 δισ. ευρώ. Ο υπουργός αναφέρθηκε παράλληλα στον νέο τελωνειακό κώδικα και στην περαιτέρω ψηφιοποίηση των σχετικών διαδικασιών.
Περισσότερες επιχειρήσεις και δημόσιες επενδύσεις
Τα στοιχεία του ΓΕΜΗ καταγράφουν, σύμφωνα με την παρουσίαση του υπουργού, σημαντική αλλαγή στο ισοζύγιο ίδρυσης και κλεισίματος επιχειρήσεων.
Στις 28 Αυγούστου 2018 είχαν ανοίξει 68 επιχειρήσεις και είχαν κλείσει 80, με αποτέλεσμα αρνητικό ισοζύγιο 12 επιχειρήσεων. Την ίδια ημερομηνία του 2026, καταγράφηκαν 40.338 ανοίγματα και 14.693 κλεισίματα, διαμορφώνοντας θετικό ισοζύγιο 25.645 επιχειρήσεων.
Ο κ. Πιερρακάκης χαρακτήρισε την ψηφιοποίηση των δεδομένων έναν «παλμογράφο» της οικονομίας, που επιτρέπει την καλύτερη παρακολούθηση των εξελίξεων και τον σχεδιασμό μεταρρυθμίσεων.
Παράλληλα, οι δημόσιες επενδύσεις αυξήθηκαν από 5,6 δισ. ευρώ το 2019 σε 16,7 δισ. ευρώ το 2026, ενώ μέχρι τις 28 Αυγούστου είχαν πραγματοποιηθεί πληρωμές ύψους 8,8 δισ. ευρώ.
«Συνέπεια»: Η νέα πλατφόρμα για τις οφειλές του Δημοσίου
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς ιδιώτες. Μέχρι τις 28 Αυγούστου 2026 είχαν καταγραφεί 265.000 τιμολόγια, συνολικής αξίας 22,6 δισ. ευρώ. Μόνο σε μία ημέρα καταγράφηκαν 15.000 τιμολόγια, αξίας 146,1 εκατ. ευρώ.
Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα είναι διαθέσιμη η νέα πλατφόρμα «Συνέπεια», μέσω της οποίας θα υπάρχει εικόνα για τα τιμολόγια του Δημοσίου που έχουν εξοφληθεί και εκείνα που παραμένουν σε εκκρεμότητα. Παράλληλα, θα παρέχονται στοιχεία για τους φορείς που έχουν τις οφειλές και τα αντίστοιχα ποσά.
Στόχος, όπως ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης, είναι η μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια και η πλήρης εικόνα των εκκρεμοτήτων, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία εξόφλησης.
Μείωση χρέους και ρυθμίσεις οφειλών
Αναφερόμενος στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ο υπουργός εκτίμησε ότι οι επιτυχείς ρυθμίσεις θα φτάσουν τις 23.838, σημειώνοντας αύξηση 155%. Στις σχετικές παρεμβάσεις περιλαμβάνονται η μείωση του ορίου υπαγωγής από τις 10.000 στις 5.000 ευρώ, η προστασία της κύριας κατοικίας ευάλωτων οφειλετών, η ρύθμιση σε 72 δόσεις για χρέη έως το 2023 και η αύξηση του ακατάσχετου λογαριασμού στα 1.600 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι μετά την πανδημία είχε προσεγγίσει το 210%, ενώ για το 2026 προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 136,8%. Εφόσον συνεχιστεί η ίδια πορεία, η εκτίμηση για το 2029 είναι ότι θα υποχωρήσει κάτω από το 120%.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι το χρέος του πρώτου Μνημονίου, ύψους 52,9 δισ. ευρώ, αναμένεται να έχει αποπληρωθεί έως το 2031, δηλαδή δέκα χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό. Μέχρι σήμερα έχουν αποπληρωθεί 33,5 δισ. ευρώ, ενώ ακόμη 12,8 δισ. ευρώ προβλέπεται να καταβληθούν μέσα στο 2026.
Ο υπουργός συνέδεσε την πρόωρη αποπληρωμή με την αποφυγή πρόσθετης επιβάρυνσης από το 2032, όταν θα μεταφέρονταν στην εικοσαετία επιπλέον ποσά 25-30 δισ. ευρώ, με ετήσιο κόστος περίπου 1,5 δισ. ευρώ.
Κλείνοντας, ο Κυριάκος Πιερρακάκης υποστήριξε ότι η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών δημιουργεί τις προϋποθέσεις για το επόμενο βήμα, το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ και θα αφορά τον σχεδιασμό της χώρας έως το 2030.
Τη σύνδεση των οικονομικών πολιτικών με την καθημερινότητα ανέδειξαν, τέλος, οι ιστορίες πέντε πολιτών που παρουσιάστηκαν σε βίντεο στην εκδήλωση, καταγράφοντας μέσα από προσωπικές εμπειρίες τον τρόπο με τον οποίο συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις μπορούν να αντιμετωπίσουν πραγματικά προβλήματα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε δύο δόσεις οι πληρωμές
Είπαν κάτι που δεν έχουν πει ξανά;
Πότε θα γίνει η πρώτη πληρωμή
Έφτασε τα 165,4 δισ. ευρώ - Αυξήθηκε η κατανάλωση, αρνητικό το ποσοστό αποταμίευσης
Τα νέα διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια
Διεύρυνση των εισοδηματικών ορίων κατά 2.000 ευρώ και ειδική μέριμνα για τις τρίτεκνες οικογένειες
Θερμές ευχαριστίες της Εκκλησίας στον πρωθυπουργό για τη συμφωνία με την Αίγυπτο και τα κειμήλια
Τι ώρα μπαίνουν τα λεφτά στα ΑΤΜ
Συνολικά 33 πρόσωπα εμπλέκονται στην υπόθεση
Οι δύο περιφέρειες που συγκεντρώνουν πάνω από τις μισές επενδυτικές προτάσεις
Χωρίς τέλος το ράλι στο πετρέλαιο
Η ώρα που μπαίνουν τα χρήματα στα ΑΤΜ
Στο επίκεντρο συνδεσιμότητα, ενέργεια και Patriot
«Η συμφωνία θα δημοσιοποιηθεί, δεν θα είναι κρυφή», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Η διαφωνία είναι δικαίωμά τους. Η καταψήφιση, όμως, συνοδεύεται από ευθύνη», αναφέρει σε άρθρο του ο υπουργός Επικρατείας
«Η τεχνολογία πρέπει να υπηρετεί τον άνθρωπο», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής
Θα παραστεί στις εκδηλώσεις για τον Άγιο Δημήτριο, την απελευθέρωση και την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου
Ανάρτηση του πρωθυπουργού με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού
Μήνυμα του κυβερνητικού εκπροσώπου για την ηλεκτρική διασύνδεση και το τουρκολιβυκό μνημόνιο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.