Κοσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Live όλες οι εξελίξεις

Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις - Ισχυρές εκρήξεις στο Κίεβο

62224-137655.jpg
Newsroom
25’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νυχτερινοί βομβαρδισμοί στο Κίεβο
Νυχτερινοί βομβαρδισμοί στο Κίεβο @ Twitter

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις Ουκρανίας - Ρωσίας στη Λευκορωσία - Συνεχίζονται οι επιθέσεις - Σε ισχύ οι κυρώσεις στη Ρωσία.

Ραγδαίες εξελίξεις έχει ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος. Σήμερα Δευτέρα (28.02) ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες των διαπραγματευτών Ουκρανίας και Ρωσίας στην πόλη Γκόμελ της Λευκορωσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο, RIA Novosti, οι διαπραγματευτές της Μόσχας και του Κιέβου θα επιστρέψουν στις βάσεις τους, προκειμένου να ενημερώσουν τους πολιτικούς τους ηγέτες, να λάβουν περαιτέρω οδηγίες και να προχωρήσουν σε έναν δεύτερο γύρο συνομιλιών «στο εγγύς μέλλον».

Την ίδια στιγμή ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται, με τη Ρωσία να κλιμακώνει την επίθεση στο Κίεβο και τον ουκρανικό στρατό να αντιστέκεται με την πολύτιμη αρωγή των κατοίκων τόσο στην ουκρανική πρωτεύουσα όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Σε μια ιστορική εξέλιξη, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπέγραψε το αίτημα της χώρας του για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Live Camera from #Ukraine #Kyiv #Kiev #КИЇВ (DAY 19)

Πόλεμος στην Ουκρανία: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

23.45 Μπάιντεν και άλλοι ηγέτες συζήτησαν για περαιτέρω κυρώσεις στη Μόσχα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συζήτησε με ηγέτες άλλων χωρών για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων κατά τη Ρωσίας που θα έχουν «σοβαρό κόστος και συνέπειες», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Οι ηγέτες συζήτησαν επίσης για τη διατήρηση της παγκόσμιας οικονομικής σταθερότητας, μεταξύ άλλων σε ό,τι αφορά τις τιμές της ενέργειας, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

23.30 Πεντάγωνο: Η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για «μηχανισμό αποκλιμάκωσης»

Η Ρωσία δεν έχει δείξει ενδιαφέρον για τη δημιουργία ενός «μηχανισμού αποκλιμάκωσης» με τις ΗΠΑ για την ουκρανική σύγκρουση, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Ο ίδιος είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν πιθανές επιλογές για κάποιο είδος μηχανισμού μεταξύ των δύο χωρών για την αποφυγή στρατιωτικών ατυχημάτων, αλλά -όπως είπε- δεν είναι σίγουρο ότι η Ρωσία θα ενδιαφερόταν για έναν τέτοιο.

23.15 Το Facebook και το Instagram περιορίζουν την πρόσβαση σε ρωσικά ΜΜΕ στην ΕΕ

Η Meta, η οποία έχει το Facebook και το Instagram, δήλωσε ότι θα περιορίσει την πρόσβαση στους ρωσικούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς RT και Sputnik News σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Νικ Κλεγκ, πρόεδρος για τις παγκόσμιες υποθέσεις της Meta Platforms, είπε ότι η εταιρεία είχε λάβει αιτήματα από διάφορες κυβερνήσεις και την ΕΕ να λάβει περαιτέρω μέτρα κατά της παραπληροφόρησης.

Νωρίτερα, η ρυθμιστική αρχή εκπομπής του Ηνωμένου Βασιλείου Ofcom δήλωσε ότι είχε ξεκινήσει 15 έρευνες για την αμεροληψία των ειδησεογραφικών προγραμμάτων που προβάλλονται από το RT.

23:08 Απελαύνονται από τις ΗΠΑ 12 Ρώσοι διπλωμάτες του ΟΗΕ

Δώδεκα μέλη της διπλωματικής αποστολής της Ρωσίας στον ΟΗΕ έλαβαν την εντολή να φύγουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τις 7 Μαρτίου, ανακοίνωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Βασίλι Νεμπένζια.

22.35 Νέες κυρώσεις στη Ρωσία από την ΕΕ - Τι αποφάσισε το Συμβούλιο των Υπουργών

Το Συμβούλιο των Υπουργών πρόσθεσε 26 πρόσωπα και μία οντότητα στον κατάλογο προσώπων, οντοτήτων και φορέων που υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα όσον αφορά ενέργειες που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Οι νέες λίστες περιλαμβάνουν ολιγάρχες και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον πετρελαϊκό, τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα, καθώς και κυβερνητικά μέλη, στρατιωτικές προσωπικότητες υψηλού επιπέδου και προπαγανδιστές που συνέβαλαν στη διάδοση της αντι-ουκρανικής προπαγάνδας και προωθούν μια θετική στάση απέναντι στην εισβολή στην Ουκρανία. Η συνέχεια ΕΔΩ

22.31 Ιταλός ΥΠΕΞ: «Η προσδοκία της Ουκρανίας να μπει στην ΕΕ είναι νόμιμη»

«Η προσδοκία της Ουκρανίας να μπει στην ΕΕ είναι νόμιμη. Σε αυτήν τη χώρα πεθαίνουν Ευρωπαίοι πολίτες κάτω από ρωσικές βόμβες», δήλωσε στην τηλεόραση της Rai o Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο. Και πρόσθεσε: «Πρόκειται για ευρωπαϊκή αντίσταση, η οποία υπερασπίζει τις δημοκρατίες μας από τις απαράδεκτες μεθόδους του Πούτιν».

«Πρέπει να συνεχίσουμε να πιστεύουμε στον διάλογο και στην ειρήνη, θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην διπλωματία. Δεν μπορούμε και να ξεχάσουμε όμως ότι ενώ όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιζητούσαν τον διάλογο, ο Πούτιν συγκέντρωνε τις στρατιωτικές δυνάμεις του. Και σήμερα, δε, την ώρα των διαπραγματεύσεων, στην Ουκρανία έπεφταν βόμβες» ανέφερε επίσης.

22.25 8 χώρες ζητούν από τις Βρυξέλλες να ξεκινήσουν άμεσα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία

Οι πρόεδροι οκτώ χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης κάλεσαν σήμερα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χορηγήσουν αμέσως στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας και να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

«Εμείς, οι πρόεδροι των χωρών μελών της ΕΕ: της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Δημοκρατίας της Εσθονίας, της Δημοκρατίας της Λετονίας, της Δημοκρατίας της Λιθουανίας, της Δημοκρατίας της Πολωνίας, της Σλοβακικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Σλοβενίας, πιστεύουμε σθεναρά ότι η Ουκρανία δικαιούται να λάβει άμεση προοπτική ένταξης στην ΕΕ» αναφέρουν στην ανοιχτή επιστολή τους.

22.10 Η Ουγγαρία δεν επιτρέπει τη μεταφορά όπλων προς την Ουκρανία για «λόγους ασφαλείας»

Η Ουγγαρία ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα (28.02) ότι δεν θα επιτρέψει τη μεταφορά όπλων μέσω του εδάφους της, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χώρες μέλη της αποφάσισαν την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. «Δεν θα δώσουμε άδεια για τη μεταφορά φονικών όπλων μέσω του ουγγρικού εδάφους» ανέφερε στο Facebook ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.

Η απόφαση αυτή ελήφθη για την ασφάλεια των Ούγγρων πολιτών, τόσο εντός της χώρας όσο και εκείνων που βρίσκονται στα σύνορα με την Ουκρανία, εξήγησε. Και πρόσθεσε: «Η σημαντικότερη δουλειά μας είναι να διασφαλίζουμε την ασφάλεια της χώρας και του πληθυσμού και κατά συνέπεια δεν πρέπει να εμπλακούμε σε αυτόν τον πόλεμο».

22:05 Ο Πούτιν απειλεί τις χώρες που στέλνουν εξοπλισμό στην Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, απειλεί ευθέως τις χώρες που στέλνουν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Spectator Index, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι οι χώρες που εξοπλίζουν στρατιωτικά την Ουκρανία θα θεωρηθύν υπεύθυνες, εάν τα όπλα αυτά χρησιμοποιηθούν για να πλήξουν τις ρωσικές δυνάμεις.

21.45 Η Μέρκελ σε ρόλο διαμεσολαβητή στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο

«Η Άνγκελα Μέρκελ θα μπορούσε να διαμεσολαβήσει μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας» δήλωσε στη Rai o Αντρέι Κορτούνοφ, πρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων.

21.42 Πολίτες με μολότοφ καταστρέφουν ρωσικό τaνκ στο Κίεβο

Ο ουκρανικός λαός δεν σταματά να αντιστέκεται. Σε πλήρη εξέλιξη η πολιορκία στο Κίεβο, με τους Ρώσους να προσπαθούν να προσεγγίσουν το κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας. Στα social media ανέβηκε βίντεο που δείχνει ρωσικά τανκ να καταστρέφονται από βόμβες μολότοφ.

21.35 H Γερμανία στέλνει πολεμικά αεροσκάφη στη Βαλτική

Το Βερολίνο στέλνει μαχητικά Tornado και ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας σε αναγνωριστική αποστολή στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ.

Ερωτηθείσα σχετικά με την αποστολή, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι δεν μπορούσε να δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες για λόγους επιχειρησιακής ασφαλείας. Νωρίτερα σήμερα το γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό έδωσε εντολή για την ανάπτυξη έξι πολεμικών πλοίων, εκ των οποίων τέσσερα κατευθύνονται στη Βαλτική Θάλασσα.

21.32 H Τουρκία έκλεισε τα στενά του Βοσπόρου σε όλα τα πολεμικά πλοία

Η Τουρκία απαγόρευσε τη διέλευση του Βοσπόρου και των Στενών των Δαρδανελίων σε όλα τα πολεμικά πλοία «είτε συνορεύουν είτε όχι με τη Μαύρη Θάλασσα», ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

21.29 Αυξάνονται οι ρωσικές δυνάμεις στο Κίεβο - Οι εικόνες από δορυφόρο

Δορυφορικές φωτογραφίες που τραβήχθηκαν σήμερα Δευτέρα (28.02) δείχνουν ότι οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις συνεχίζουν να πλησιάζουν στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Σύμφωνα με την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies, διακρίνεται μια στρατιωτική αυτοκινητοπομπή που εκτείνεται σε μήκος 27 χιλιομέτρων.

Ρωσικό στρατιωτικό κομβόι κατευθύνεται στο Κίεβο - Εικόνα από δορυφόρο
Ρωσικό στρατιωτικό κομβόι κατευθύνεται στο Κίεβο - Εικόνα από δορυφόρο @ckoettl/Twitter

Το κομβόι αυτό, στην ανατολική πλευρά του αεροδρομίου Αντόνοφ, περιλαμβάνει εκατοντάδες θωρακισμένα οχήματα, άρματα, αυτοκινούμενα πυροβόλα και οχήματα επιμελητειακής υποστήριξης και συνεχίζει να κινείται νότια, προς το Κίεβο.

21:25 Γερμανία: Πλάνο ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία

Ο υπουργός Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα, Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε σήμερα ότι η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να επιταχύνει τα σχέδια ανάπτυξης της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας, επισημαίνοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία καθιστά ακόμη σαφέστερη την ανάγκη απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η κυβέρνηση θα αναλάβει ακόμη πρωτοβουλία προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου θα είναι επαρκή και για τον επόμενο χειμώνα.

21.21 Η Πολωνία λέει «ναι» στην ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

Η Πολωνία θα στηρίξει τη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε απόψε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, αφού ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε νωρίτερα ότι υπέγραψε το επίσημο αίτημα ένταξης της χώρας του στο μπλοκ. «Η Πολωνία θα στηρίξει την Ουκρανία στην ενταξιακή διαδικασία στην ΕΕ», έγραψε ο Ζμπίγκνιου Ράου σε ανάρτησή του στο Twitter.

21.20 Αμνηστία από την Ουκρανία σε Ρώσους που καταθέτουν τα όπλα

Το Κίεβο προσφέρει αμνηστία και χρήματα σε Ρώσους στρατιώτες που καταθέτουν οικειοθελώς τα όπλα τους.

21.19 Γάλλος ΥΠΕΞ: Ο Πούτιν τα βρήκε «σκούρα» στην Ουκρανία

«Δεν είμαι σίγουρος ότι ο Πούτιν περίμενε να έλθουν έτσι τα πράγματα. Έχασε τη μάχη της επικοινωνίας, βρήκε ενωμένη την Ευρώπη και αντιμετωπίζει ισχυρή αντίσταση στην Ουκρανία» ανέφερε ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν Ιβ Λεντριάν.

21.17 Τι συνέβη σήμερα στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο

Πόλεμος στην Ουκρανία, διαπραγματεύσεις στη Λευκορωσία, όροι που θέτει ο Βλαντίμιρ Πούτιν για να σταματήσει τη ρωσική εισβολή. Οι σημαντικότερες σημερινές εξελίξεις, ΕΔΩ.

21.12 Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία και Πολωνία καλούν Google, Facebook, Twitter και YouTube να βάλουν «φρένο» στα ρωσικά fake news για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η συνέχεια ΕΔΩ

21.10 H Shell αποχώρησε από τις κοινοπραξίες της στη Ρωσία με την Gazprom

Η αγγλο-ολλανδική εταιρεία πετρελαίου Shell ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τις κοινοπραξίες της στη Ρωσία με την Gazprom, ακολουθώντας το παράδειγμα της BP που έφυγε από την Rosneft.

21.04 Βρετανικό μπλόκο στα ρωσικά πλοία

Η Βρετανία διέταξε σήμερα Δευτέρα (28.02) τα λιμάνια της χώρας να μπλοκάρουν κάθε πλοίο που φέρει ρωσική σημαία ή πιστεύεται ότι είναι νηολογημένο, ανήκει ή ελέγχεται από οποιοδήποτε πρόσωπο που συνδέεται με τη Ρωσία. Η Βρετανία αυξάνει την πίεση προς τη Μόσχα, ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

20:50 Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει τον Πούτιν για χρήση βομβών διασποράς

Ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε στην Ουκρανία τις απαγορευμένες βόμβες διασποράς σε περιοχές αμάχων στην ανατολική Ουκρανία, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας για «έγκλημα πολέμου».

20:40 Χρηματοδότηση 500 εκατ. ευρώ για την στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση

Εντατικοποιεί την «αντεπίθεση» σε βάρος της Ρωσίας η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίζοντας τη λήψη νέων αυστηρότερων κυρώσεων σε βάρος της, μετά την απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας.

20:20 Τουλάχιστον 500.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία

Τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία για να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες αφότου η Ρωσία εξαπέλυσε μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση εναντίον της χώρας, έγραψε σήμερα στο Twitter ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι.

20.00 Ο Ερντογάν ανακοίνωσε τι θα κάνει η Τουρκία με τα Στενά του Βοσπόρου και τα ρωσικά πλοία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε σήμερα ότι η Τουρκία δεν μπορεί να εγκαταλείψει τις σχέσεις της με τη Ρωσία ή την Ουκρανία, εν μέσω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θα εφαρμόσει ένα σύμφωνο για τη διέλευση από τα στενά της για να αποτρέψει μια κλιμάκωση του πολέμου.

Μιλώντας μετά μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ερντογάν επέκρινε την «αναποφάσιστη», όπως τη χαρακτήρισε, στάση των Ηνωμένων Πολιτειών και των δυτικών δυνάμεων στην εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η προσέγγιση ήταν ένδειξη αποτυχίας της διεθνούς τάξης.

Συμπλήρωσε πως η Τουρκία δεν θα θέσει σε κίνδυνο τις δεσμεύσεις της προς τους συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένου των χωρών του ΝΑΤΟ, αλλά ότι επίσης δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη στα «εθνικά συμφέροντα» στην περιοχή της. Επανέλαβε ακόμη ότι κρίνει απαράδεκτη τη ρωσική εισβολή.

19.50 Εκτός Euroleague οι ομάδες από τη Ρωσία

Η διοργανώτρια αρχή της Euroleague αποφάσισε να αναστείλει τη συμμετοχή των ομάδων από τη Ρωσία στις διεθνείς διοργανώσεις.

19:30 Η Ουκρανία ζήτησε την αποβολή της Ρωσίας από την Ιντερπόλ

Η Ουκρανία ζήτησε να αποβληθεί η Ρωσία από τη Διεθνή Αστυνομική Εγκληματική Οργάνωση, κοινώς Ιντερπόλ, κατηγορώντας την για κατάχρηση της οργάνωσης και τη χρήση της για να στοχεύσει πολιτικούς αντιπάλους παγκοσμίως και στην Ουκρανία, γράφει η Ruth Michaelson του Guardian.

19.14 Εκτός εαυτού ο Αντόνιο Γκουτέρες στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τόνισε στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ: «Φτάνει πια. Οι μάχες στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσουν», υπογράμμισε, ενώ χαρακτήρισε «ανατριχιαστική εξέλιξη» το γεγονός ότι τέθηκαν σε επιφυλακή τα ρωσικά πυρηνικά. Η συνέχεια ΕΔΩ.

19.10 Τι ζήτησε ο Πούτιν για να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Εμανουέλ Μακρόν, πρόεδρος της Γαλλίας, με τον Ρώσο πρόεδρο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έθεσε τους παρακάτω όρους για να σταματήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία:

  • «Αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία,
  • ολοκλήρωση της αποστρατιωτικοποίησης και αποναζιστικοποίησης του ουκρανικού κράτους και
  • εγγύηση του ουδέτερου καθεστώτος του ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε διευθέτηση», ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

19.05 Ισχυρή έκρηξη στο Κίεβο - Ήχησαν οι σειρήνες

Έκρηξη στο Κίεβο - ηχούν οι σειρήνες για αεροπορική επιδρομή Από το Κίεβο έρχονται στη δημοσιότητα πλάνα από μια τεράστια έκρηξη στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Σειρήνες ηχούσαν σε όλη την πόλη, λίγο πριν τις 7 το απόγευμα (τοπική ώρα). 

19.00 Ο χάρτης με τις πολεμικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία

oukrania-polemos-xartis.jpg

Ο χάρτης για τον πόλεμο στην Ουκρανία που έδωσε στη δημοσιότητα το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας δείχνει ότι ο ρωσικός στρατός επιχειρεί μεταξύ άλλων:

  • Στο Κίεβο, στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας
  • στην Οδησσό
  • τη Χερσώνα
  • το Ντνίπρο
  • τη Μαριούπολη,
  • τη Μελιτόπολη και τη
  • Ζαπορίζια.

18:30 Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις της Μόσχας με το Κίεβο

Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες των διαπραγματευτών της Ουκρανίας και της Ρωσίας στην πόλη Γκόμελ της Λευκορωσίας

Το πρακτορείο ειδήσεων Ria επικαλείται Ουκρανό αξιωματούχο να λέει ότι και οι δύο πλευρές θα επιστρέψουν στις αντίστοιχες πρωτεύουσές τους για περαιτέρω διαβουλεύσεις, πριν συμμετάσχουν σε δεύτερο γύρο συνομιλιών.

18:20 Ο Ζελένσκι υπέγραψε την αίτηση για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ  Ζελένσκι, υπέγραψε την αίτηση για ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ουκρανός πρόεδρος είχε προβεί σε βιντεοσκοπημένο διάγγελμα στο οποίο απηύθυνε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την επείγουσα ένταξη της χώρας στο μπλοκ των 27 μελών υπό ειδικές διαδικασίες.

18.15 ΗΠΑ: Ενδείξεις εμπλοκής της Wagner Group στον πόλεμο στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ αναφέρουν ότι έχουν δει κάποιες ενδείξεις πως η ιδιωτική πολιτοφυλακή της Ρωσίας, Wagner Group, είναι πιθανό να εμπλέκεται στις συγκρούσεις στην Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters

18.04 Αμερικανός αξιωματούχος θα επιχειρήσει να αποκλείσει το Κίεβο

Αμερικανός αξιωματούχος: Ο Πούτιν θα επιχειρήσει να αποκλείσει το Κίεβο τις προσεχείς ημέρες. Οι ρωσικές δυνάμεις προωθήθηκαν κατά 5 χλμ. σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Η Ρωσία έχει εκτοξεύσει 380 πυραύλους προς το Κίεβο 

17.50 Τα βίντεο από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες στο Χάρκοβο

Σκληρές μάχες στο Χάρκοβο, όπου οι ρωσικές δυνάμεις δεν σταματούν να βομβαρδίζουν και κατοικημένες περιοχές, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι. Τα βίντεο ΕΔΩ.

17.48: Αυτή είναι η λίστα των κυρώσεων της ΕΕ στον Πούτιν και τη Ρωσία

Τα σκληρότερα μέτρα που έχει ποτέ πάρει η ΕΕ σε κυρώσεις. Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε αναλυτικά.

17.45 FIFA και UEFA αποκλείουν τη Ρωσία

Έτοιμη να ανακοινώσει την αποβολή της εθνικής Ρωσίας από τις διεθνείς διοργανώσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι η FIFA που βρίσκεται σε συνεννόηση με την UEFA. 

17.40 Μπόρις Τζόνσον: Θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας «μέχρι να ανάψει ξανά το κερί της ελευθερίας»

Ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας μέχρι το κερί της ελευθερίας «να ανάψει ξανά, φωτεινό στην ανεξαρτησία και την ελευθερία».

17.25 Ο πρόεδρος Μακρόν μίλησε με τον Πούτιν και τον Ζελένσκι

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μίλησε χωριστά τόσο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και στη συνέχεια με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τη Δευτέρα.

Η κλήση με τον Πούτιν διήρκεσε μία ώρα και 30 λεπτά, σύμφωνα με το παλάτι των Ηλυσίων. Ο Μακρόν είπε ότι πίεσε για «την ανάγκη να εφαρμοστεί μια άμεση κατάπαυση του πυρός».

16.50 Συνεχίζονται οι συνομιλίες Μόσχας – Κιέβου

Δεν ολοκληρώθηκαν τελικά οι συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων στα σύνορα με τη Λευκορωσία, σύμφωνα με το SkyNEWS, το οποίο επικαλείται πηγή από το κοινοβούλιο της Ουκρανίας.

16.48 Ελβετία: Υιοθετεί τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Η ουδέτερη Ελβετία θα υιοθετήσει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά των Ρώσων που εμπλέκονται στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία και θα παγώσει τα περιουσιακά τους στοιχεία, δήλωσε τη Δευτέρα η κυβέρνηση.

16.25 Πώς θα επηρεάσει την ελληνική Οικονομία ο πόλεμος στην Ουκρανία

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, θα δούμε επιπτώσεις κυρίως στην ενεργεία, αλλά και αντίκτυπο στον πληθωρισμό, στο κόστος δανεισμού και στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

15.16  Αποχώρηση όλων των ρωσικών στρατευμάτων ζήτησε το Κίεβο

Η ουκρανική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες με την Ρωσία ζητεί την αποχώρηση όλων των ρωσικών δυνάμεων από το ουκρανικό έδαφος, περιλαμβανομένων της Κριμαίας και του Ντονμπάς, σύμφωνα με το γραφείο του προέδρου της Ουκρανίας.

Την είδηση μετέδωσαν τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης και αναμεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

14.21 Διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας: Στη Λευκορωσία ο Αμπράμοβιτς

Στη Λευκορωσία βρίσκεται ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, σύμφωνα με δημοσιεύματα που έχουν κυκλοφορήσει τις τελευταίες ώρες.

Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Τσέλσι βρέθηκε στις διαβουλεύσεις έπειτα από σχετικό αίτημα της Ουκρανίας, προκειμένου να βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία σε μια προσπάθεια να σταματήσει ο πόλεμος των δύο χωρών.

14.10 Πληροφορίες για δεκάδες νεκρούς στο Χάρκοβο

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε επιδρομές με ρουκέτες από τις ρωσικές δυνάμεις στην ουκρανική πόλη Χάρκοβο της Ουκρανίας το μεσημέρι της Δευτέρας (28/2), όπως ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, Anton Herashchenko, δήλωσε σε ανάρτησή του στο Facebook: «Το Χάρκοβο μόλις δέχθηκε μαζικά πυρά από γκραντ (ρουκέτες). Δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες».

14.09 Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022 από πολίτες που εναντιώνονται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πόλεμος Ουκρανία: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην ρωσική πρεσβεία
Πόλεμος Ουκρανία: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην ρωσική πρεσβεία © Athens Voice/Κατερίνα Καμπόσου

13:30 Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί η Βουλγαρία καθαιρεί τον υπ. Άμυνας

Τον υπουργό Άμυνας, Στέφαν Γιάνεφ, καθαιρεί ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Κίριλ Πετκόφ, μετά την αναφορά του περί «επιχείρησης» στην Ουκρανία, που προκάλεσε σάλο.

Ο Πετκόφ δήλωσε ότι η κεντρώα κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας θα συνεδριάσει αργότερα σήμερα για να ψηφίσει για την καθαίρεση του Γιάνεφ και τότε θα προταθεί νέος υπουργός Άμυνας.Σύμφωνα με τον Πετκόφ, όλοι οι εταίροι της συμμαχίας συμφώνησαν στην απομάκρυνση του Γιάνεφ.

13:07 Η ΕΕ σχεδιάζει δικαίωμα παραμονής σε Ουκρανούς για έως 3 χρόνια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να παράσχει στους Ουκρανούς που προσπαθούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο το δικαίωμα παραμονής και εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

12.59 Πόλεμος στην Ουκρανία-ΟΗΕ: Τουλάχιστον 102 άμαχοι έχουν σκοτωθεί

Τουλάχιστον 102 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την Πέμπτη όταν ξεκίνησε η εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στη χώρα, ενώ άλλοι 304 έχουν τραυματιστεί, αν και οι πραγματικοί αριθμοί εκτιμάται ότι είναι «σημαντικά υψηλότεροι», δήλωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ.

Μιλώντας κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη η Μπατσελέτ επεσήμανε: «Οι περισσότεροι από αυτούς τους αμάχους σκοτώθηκαν από πυροβόλα όπλα μεγάλης ακτίνας δράσης, περιλαμβανομένων βλημάτων βαρέος πυροβολικού και συστημάτων εκτόξευσης ρουκετών αλλά και αεροπορικές επιδρομές. Οι πραγματικοί αριθμοί φοβάμαι ότι είναι σημαντικά μεγαλύτεροι».

Εξάλλου περίπου 422.000 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους, ενώ πολλές χιλιάδες είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι, τόνισε η Μπατσελέτ.

12:44 Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις των δύο αντιπροσωπειών

Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις των αντιπροσωπειών Ουκρανίας-Ρωσίας.

12:43 Ουκρανία: Επικοινωνία Ζελένσκι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε, το απόγευμα της Κυριακής, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ο Ουκρανός πρόεδρος περιέγραψε στον Πατριάρχη την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μετά τη ρωσική εισβολή, ενώ τον ευχαρίστησε για την συμπαράσταση. Από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης διαβεβαίωσε τον πρόεδρο Ζελένσκι για την αλληλεγγύη της Μήτρος Εκκλησίας και για τις προσευχές του για την κατάπαυση του πυρός.

12:42 Αναστέλλεται η έκδοση golden visa για Ρώσους στην Ελλάδα

12:41 Πόλεμος Ουκρανίας-Ζελένσκι: Σε 4 ημέρες έχουν σκοτωθεί 16 παιδιά

 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα την ΕΕ να επιτρέψει την άμεση ένταξη της Ουκρανίας με βάση μια ειδική διαδικασία fast track καθώς υπερασπίζεται τον εαυτό της από την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων, ενώ ανέφερε ότι κατά τις τελευταίες τέσσερις ημέρες του πολέμου σκοτώθηκαν 16 παιδιά και 45 τραυματίστηκαν.


11:40 Οικονομική βοήθεια σε Ουκρανία: Απείχαν ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τέθηκε υπό ψήφιση η παροχή ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας ύψους 1,2 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία.

Ειδικότερα, η συγκεκριμένη πρόταση για την έκτακτη μακροοικονομική χρηματοδοτική βοήθεια εγκρίθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες την 21η Φεβρουαρίου 2022 και έμενε να εγκριθεί από τους ευρωβουλευτές.

Στην ψηφοφορία αυτή, ωστόσο, υπήρξε έντονο ελληνικό... ενδιαφέρον αφού τρεις Έλληνες ευρωβουλευτές, αυτοί των ΚΚΕ και Ελληνικής Λύσης καταψήφισαν. Πρόκειται για τους Κώστα Παπαδάκη και Νικολάου Αλαβάνου Λευτέρη από το ΚΚΕ και από τον ευρωβουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Εμμανουήλ Φράγκο.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, οι ευρωβουλευτές απείχαν. Συγκεκριμένα, όπως καταγράφηκε στον κατάλογο των αποτελεσμάτων οι ευρωβουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης, Στέλιος Κούλογλου, Κώστας Αρβανίτης, Πέτρος Κόκκαλης, Αλέξης Γεωργούλης και Έλενα Κουντουρά απείχαν από την ψήφιση της πρότασης, η οποία ωστόσο εγκρίθηκε από την Ολομέλεια με 598 ψήφους υπέρ.

11:32 Στην Αθήνα 36 Ουκρανοί πρόσφυγες

Στην Αθήνα έφτασαν με λεωφορείο 36 Ουκρανοί πρόσφυγες λίγο πριν τις 10 το πρωί της Δευτέρας 28 Φεβρουαρίου 2022.

Οι εν λόγω πρόσφυγες χρειάστηκε να περπατήσουν περισσότερο από 10 ώρες για να καταφύγουν στην Ρουμανία και από εκεί μετέβησαν στην Ελλάδα με ένα οδικό ταξίδι 20 ωρών. Στις πρώτες τους δηλώσεις σημείωσαν πως είναι συγκλονισμένοι για όσα συμβαίνουν στη χώρα τους, ενώ πολλοί τόνισαν ότι έχουν συγγενείς στην Ελλάδα, όπως στην Κρήτη και την Εύβοια. Φυσικά, υπάρχουν και εκείνοι που δεν έχουν κάποιον συγγενή και απλά ελπίζουν σε καλύτερες ημέρες στην χώρα μας. 

11:30 Το Παρίσι έστειλε 33 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία

Το γαλλικό κράτος έστειλε 33 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στην Πολωνία για να φτάσει ως βοήθεια στους Ουκρανούς, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρλντ Νταρμαμέν, ενώ πάνω από 30 τόνοι θα σταλούν στις αρχές της εβδομάδας στη Μολδαβία.

«Στείλαμε ήδη 33 τόνους (ανθρωπιστικού) υλικού» στην Πολωνία, όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες ουκρανοί πρόσφυγες μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα τους", δήλωσε ο υπουργός μιλώντας στο δίκτυο France 2. Πρόκειται για «σκηνές, φάρμακα, τρόφιμα, ό,τι βοηθάει τους ανθρώπους να γίνονται δεκτοί κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες», πρόσθεσε.

Δύο αεροπλάνα της πολιτικής αεροπορίας «γεμάτα με φάρμακα», σύμφωνα με τον υπουργό, θα φθάσουν αύριο Τρίτη στην Πολωνία.

11:10 Νέο μήνυμα Ζελένσκι: Ζητάμε ένταξη στην ΕΕ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απηύθυνε νέο μήνυμα στον λαό της Ουκρανίας, λίγη ώρα πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία και μεταξύ άλλων εξέφρασε τη βεβαιότητά του για την έκβαση του πολέμου, λέγοντας: «είμαι σίγουρος ότι θα νικήσουμε».

Στο μήνυμά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ακούγεται να λέει ότι «ο καθένας μας είναι ένας πολεμιστής» και ζητά άμεση ένταξη της χώρας του στην ΕΕ. Επιπλέον, επιχειρεί να εμψυχώσει παράλληλα τους συμπατριώτες του με τη φράση «είμαι σίγουρος ότι θα νικήσουμε».

10:55 Διαπραγματεύσεις με Ρωσία: Έφτασε η αντιπροσωπεία της Ουκρανίας

Σε λίγη ώρα ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία για την εκεχειρία και η αντιπροσωπεία της Ουκρναίας έφτασε ήδη στο χώρο όπου θα γίνουν οι συζητήσεις.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δύο ελικόπτερα έχουν ήδη προσγειωθεί με ασφάλεια, ενώ η αντιπροσωπεία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον Υπουργό Άμυνας και τον Υφυπουργό Εξωτερικών.

Το γραφείο του Ουκρανού προέδρου, Βολοντιμίρ Ζελένσι, ανακοίνωσε ότι η αντιπροσωπεία περιλαμβάνει τους

  • Υπουργός Άμυνας Αλεξέι Ρεζνίκοβ
  • Επικεφαλής της παράταξης του Υπηρέτη του Λαού, Νταβίντ Αραχαμία
  • Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Νικολάι Τοσίτσκι
  • Σύμβουλος του προεδρικού γραφείου Μιχαήλ Ποντόλιακ
  • Αναπληρωτής πρόεδρος της ουκρανικής βούλης (Verkhovna Rada), Ρουστέμ Ουμέροβ
  • Άντρι Κοστίν, Αναπληρωτής Επικεφαλής της Ουκρανικής Αντιπροσωπείας στην Τριμερή Ομάδα Επαφής

10:21 Παραδόθηκε η ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια

Συνοδεία του Νίκου Χαρδαλιά, υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, έφτασε στην Πολωνία η ανθρωπιστική βοήθεια που πρόσφερε η Ελλάδα στην Ουκρανία. Τα αεροσκάφη έφτασαν ήδη στην Πολωνία και αναμένεται να δρομολογηθεί η προώθησή τους στην Ουκρανία. Στιγμιότυπα από την άφιξη στο αεροδρόμιο και την υποδοχή των Ελλήνων δημοσίεσυσε ο Νίκος Χαρδαλιάς στα Social Media γράφοντας:

«Η Ελλάδα πάντα με τη σωστή πλευρά της ιστορίας! Mission accomplished...».

09:50 Ρωσικός στρατός: Οι άμαχοι μπορούν να φύγουν ελεύθερα από το Κίεβο

Ο στρατός της Ρωσίας διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι άμαχοι μπορούν να εγκαταλείψουν «ελεύθερα» το Κίεβο, πρωτεύουσα της Ουκρανίας, κατηγορώντας παράλληλα τις ουκρανικές αρχές ότι τους χρησιμοποιούν σαν ανθρώπινες ασπίδες.

«Όλοι οι άμαχοι της πόλης μπορούν να εγκαταλείψουν την ουκρανική πρωτεύουσα ελεύθερα μέσω του αυτοκινητόδρομου Κίεβο- Βασίλκιβ», στο νοτιοδυτικό τμήμα του Κιέβου, δήλωσε ο Ιγκόρ Κονατσένκοφ εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείο Άμυνας μιλώντας στην τηλεόραση, ο οποίος παράλληλα δήλωσε ότι η Ρωσία έχει «την αεροπορική υπεροχή» σε όλη την Ουκρανία, κατά την πέμπτη ημέρα της εισβολής στη χώρα.

09:42 Υπό τον έλεγχο της Μόσχας οι πόλεις Μπερντιάνσκ και Ενερχοντάρ

Οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τις πόλεις Μπερντιάνσκ και Ενερχοντάρ στην περιοχή Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, όπως και την περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, μετέδωσε σήμερα το Interfax, επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού συνεχίζεται κανονικά, διευκρίνισε.

09:40 Πόλεμος στην Ουκρανία: UPS & FedEx σταματούν τις διανομές

Οι εταιρίες διαχείρισης ταχυδρομείου United Parcel Service Inc (UPS) και FedEx Corp (FedEx), που έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ και είναι δύο από τις μεγαλύτερες εταιρίες παγκοσμίως στον αναφερόμενο τομέα, ανακοίνωσαν ότι σταματούν τις υπηρεσίες διανομής στη Ρωσία και στην Ουκρανία, μετά την εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα.

Τόσο οι εισερχόμενες, όσο και οι εξερχόμενες υπηρεσίες διαχείρισης ταχυδρομείου έχουν ανασταλεί στην Ουκρανία, όπως επίσης και οι διανομές σε προορισμούς στη Ρωσία, όπως ανέφεραν χθες, Κυριακή, σε ανακοινώσεις τους στο διαδίκτυο τόσο η UPS, όσο και η FedEx.

Τόσο η UPS που έχει την έδρα της στην Ατλάντα, όσο και η FedEx που έχει την έδρα της στο Μέμφις, είχαν ανακοινώσει στις 24 Φεβρουαρίου, ότι προχωρούν σε αναστολή των υπηρεσιών τους στην Ουκρανία εξαιτίας της εισβολής. Δεν έχει διευκρινιστεί αν οι δύο εταιρίες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τον ρωσικό εναέριο χώρο για τις γενικές επιχειρηματικές δραστηριότητές τους.

09:35 Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία αυξάνει στο 20% το επιτόκιο

Στο 20% αύξησε η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας το βασικό επιτόκιο, προκειμένου να αντισταθμίσει στους κινδύνους για την οικονομία της, μετά την πτώση για το ρούβλι, ως συνέπεια των οικονομικών κυρώσεων που έχει επιβάλλει η Δύση για την εισβολή στην Ουκρανία.

Η ρωσική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 20% από το 9,5%. 

09:30 Δήμαρχος ουκρανικής πόλης: Όσοι κάνουν πλιάτσικο θα εκτελούνται

Στο εκτελεστικό απόσπασμα θα οδηγούνται όσοι κάνουν πλιάτσικο σύμφωνα με τον δήμαρχο της ουκρανικής πόλης Οχτύρκα, Πάβλο Κουζμένκο.

Ο ίδιος, μάλιστα, ξεκαθάρισε πως τυχόν αυξήσεις στις τιμές των αγαθών θα θεωρούνται εξίσου ως πλιάτσικο και θα τιμωρούνται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

«Έχει ξεκινήσει πλιάτσικο στον ιδιωτικό τομέα της πόλης...Έχει δοθεί εντολή για επί τόπου εκτελέσεις για περιπτώσεις πλιάτσικου...Οι αυξήσεις τιμών θα θεωρηθούν επίσης ως πλιάτσικο», είπε χαρακτηριστικά ο Κουζμένκο.

Στη συνέχεια του μηνύματός του, ο Κουζμένκο, ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 5:30 (τοπική ώρα) έως τις 07:00 μ.μ., επισημαίνοντας ότι επιτρέπεται να υπάρξουν πρώτα προειδοποιητικά πυρά κατά τη διάρκεια της νύχτας και μετά να σκοτώσουν.

09:20 Πόλεμος Ουκρανία-Αυστραλία: Απαγόρευση εισόδου σε Πούτιν & Λαβρόφ

Απαγόρευση εισόδου στη χώρα επέβαλε η Αυστραλία στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν καθώς και στον Σεργκέι Λαβρόφ, μετά την κήρυξη πολέμου στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση του Αυστραλού πρωθυπουργού, Σκοτ Μόρισον, αναφέρεται: «Οι στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις της Αυστραλίας και οι απαγορεύσεις εισόδου έχουν τεθεί σε ισχύ για τον Ρώσο Πρόεδρο και τα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας: Τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, τον πρωθυπουργό, Μιχαήλ Μισούστιν, και τον υπουργό Εσωτερικών, Βλαντίμιρ Κολοκόλτσεφ».

09:15 Η Ελλάδα κλείνει τον εναέριο χώρο για αεροσκάφη από τη Ρωσία

Η Ελλάδα κλείνει με απόφαση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας τον εναέριο χώρο για αεροσκάφη από τη Ρωσία, μετά την εισβολή στην Ουκρανία. 

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι εκδόθηκε αεροπορική οδηγία (notam), για την απαγόρευση πτήσεων αεροσκαφών της Ρωσίας στον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας. Η αεροπορική οδηγία για την απαγόρευση χρήσης  του Εθνικού Εναέριου Χώρου Ελλάδος από αερομεταφορείς Ρωσίας  εφαρμόζεται μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κλείσει τον εναέριο χώρο της για τη Ρωσική Ομοσπονδία

09:06 Ουκρανία: Η Ρωσία «επιβράδυνε τον ρυθμό της επίθεσης»

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα (28/2) ότι η Ρωσία «επιβράδυνε τον ρυθμό της επίθεσης» κατά την πέμπτη ημέρα της εισβολής στη χώρα και ενόψει των συνομιλιών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας στη Λευκορωσία αργότερα μέσα στην ημέρα.

«Οι Ρώσοι κατακτητές επιβράδυναν τον ρυθμό της επίθεσης, αλλά εξακολουθούν να προσπαθούν να σημειώσουν νίκες σε κάποιες περιοχές», επεσήμανε το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας.

08:58 Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Βρετανία επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία

Η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε σήμερα (28/2) επιπλέον κυρώσεις που επιβάλλει στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία, βάζοντας «φρένο» σε οικονομικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών. 

Συγκεκριμένα, η Βρετανία ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων «για να απαγορεύσει σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο του Ηνωμένου Βασιλείου να αναλαμβάνει χρηματοοικονομικές συναλλαγές που αφορούν τη ρωσική κεντρική τράπεζα, το ρωσικό εθνικό ταμείο περιουσίας και το υπουργείο Οικονομικών της χώρας».

Με τις κυρώσεις στη Ρωσία, η Βρετανία στοχεύει:

  • να εμποδίσει την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα ύψους 630 δισ. δολαρίων «με τρόπους που υπονομεύουν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από εμάς και τους συμμάχους μας·
  • να σταματήσουν οι καθορισμένες τράπεζες να έχουν πρόσβαση σε πληρωμές στερλίνας και εκκαθάρισης μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου·
  • να ενισχύσει σημαντικά τους εμπορικούς περιορισμούς κατά της Ρωσίας·
  • να εμποδίσει τις ρωσικές εταιρείες να εκδίδουν κινητές αξίες και μέσα χρηματαγοράς στο Ηνωμένο Βασίλειο

08:30 Ουκρανία: Υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ η Φον ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πράγματι εν καιρώ [θα] ανήκει σε εμάς. Είναι χώρα που ανήκει ανάμεσά μας και θέλουμε να ενταχθεί», είπε η κυρία φον ντερ Λάιεν σε ρεπόρτερ του Euronews ερωτηθείσα χθες Κυριακή σχετικά με την εισδοχή του Κιέβου στην ΕΕ. Επισήμανε ότι υπάρχουν ήδη πεδία συνεργασίας ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Κίεβο.

08:20 Ο εθνικός ύμνος ηχεί από ναό στο Κίεβο (video)

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο που κυκλοφόρησε μέσω Twitter από λογαριασμούς Ουκρανών χρηστών αλλά και τοπικών Μέσων όπου ακούγονται οι καμπάνες ενός καθεδρικού ναού στο Κίεβο να χτυπούν στον ρυθμό του εθνικού ύμνου της Ουκρανίας.

 

08:11 Πόλεμος Ουκρανία-Τουρκία: Υπουργικό για τα ρωσικά πλοία στα στενά

Τη σύγκληση υπουργικού συμβουλίου υπό τον ίδιο αποφάσισε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να παρθεί απόφαση σχετικά με το κλείσιμο στενών στα ρωσικά πολεμικά.

Να θυμίσουμε πως ως τώρα η Τουρκία δηλώνει πως παραμένει προσηλωμένη στις συμφωνίες αναφορικά με τη λειτουργία των στενών, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να επιμένει πως η χώρα του δεν θα αποκλείσει τα ρωσικά πλοία.

07:40 Η τιμή του βαρελιού του αργού WTI καταγράφει αλματώδη αύξηση (+6%), όπως και αυτή του Brent (+5%)

Η τιμή του βαρελιού του αργού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) σημειώνει αλματώδη αύξηση, που ξεπέρασε το 6%, στις συναλλαγές στην Ασία μέχρι τώρα, καθώς οι αγορές μοιάζουν να ανησυχούν ολοένα περισσότερο για το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί ενεργειακή κρίση μετά τις νέες δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία.

Η τιμή του βαρελιού αυξανόταν κατά 6,27%, στα 97,33 δολάρια, περί τις 06:45 (ώρα Ελλάδας), ενώ αυτή του βαρελιού Brent σημείωνε άνοδο 5,24%, στα 103,06 δολάρια.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανακοίνωσαν ότι αποκλείουν ορισμένες μεγάλες ρωσικές τράπεζες από το διεθνές σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT και έβαλαν προσωπικά στο στόχαστρο τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον υπουργό Εξωτερικών του, τον Σεργκέι Λαβρόφ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε επίσης όλες τις συναλλαγές με τη ρωσική κεντρική τράπεζα, κάτι που οδήγησε σε ελεύθερη πτώση το ρούβλι: σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, έπεφτε κατά σχεδόν 30% στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος νωρίς σήμερα.

«Ο αποκλεισμός ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το SWIFT ενδέχεται να διαταράξει τον εφοδιασμό με πετρέλαιο, καθώς οι αγοραστές και οι πωλητές θα θελήσουν να δουν πού βρισκόμαστε με τους νέους κανόνες», εκτίμησε ο Άντι Λίπαου, ο πρόεδρος της Lipow Oil Associates του Χιούστον.

Οι αγορές θα παρακολουθήσουν στενά τη σύνοδο, μεθαύριο Τετάρτη, του ΟΠΕΚ+, σχήμα στο οποίο συμμετέχουν οι δεκατρείς χώρες-μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και οι δέκα εταίροι τους υπό την ηγεσία της Ρωσίας. Σε αυτή αναμένεται να συζητηθούν τα σχέδια περί αύξησης της παραγωγής.

Ο οργανισμός έχει ήδη συμφωνήσει να αυξάνει προοδευτικά την παραγωγή κάθε μήνα, αλλά η ουκρανική κρίση δεν αποκλείεται να ανατρέψει κάθε σχεδιασμό που είχε γίνει προτού ξεσπάσει.

07:13 Νεκροί 352 Ουκρανοί άμαχοι - Μεταξύ τους 14 παιδιά

Μια ενημέρωση από το Υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας αργά χθες (27/2) το βράδυ ανέφερε ότι 352 Ουκρανοί άμαχοι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας, μεταξύ των οποίων 14 παιδιά.

Το Υπουργείο είπε ότι επιπλέον 1.684 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 116 παιδιά, έχουν τραυματιστεί.

06:48 Σε ισχύ οι κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας

Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας τέθηκαν σε ισχύ αφού δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Συμπεριλαμβάνουν την απαγόρευση κάθε συναλλαγής ευρωπαίων με τον κεντρικό χρηματοπιστωτικό θεσμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Όλοι οι πόροι της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στην ευρωπαϊκή δικαιοδοσία θα παγώσουν ώστε να εμποδιστεί η χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία που διέταξε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

06:45 Το ρωσικό ρούβλι πέφτει σχεδόν 30% μετά τις νέες κυρώσεις

Το ρωσικό ρούβλι χάνει σήμερα σχεδόν το 30% της συναλλαγματικής του αξίας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ μετά την επιβολή ακόμη πιο σκληρών κυρώσεων από δυτικά κράτη σε βάρος της Μόσχας εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία. Το ρούβλι έπεφτε σχεδόν 27%, σε ισοτιμία 114,33:1 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, στις πρώτες συναλλαγές στις διεθνείς χρηματαγορές, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

06:40 Ο ουκρανικός στρατός απέκρουσε χερσαίες και αεροπορικές επιθέσεις

Ρωσικά στρατεύματα σταμάτησαν εν μέρει να κινούνται από τα βορειοδυτικά του Κιέβου προς το κέντρο της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, δήλωσε χθες ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας. Ο ουκρανικός στρατός απέκρουσε χθες χερσαίες και αεροπορικές επιθέσεις, κατά τον ίδιο.

Ο ρωσικός στρατός προσπαθεί παράλληλα να μπει στο κέντρο της Χαρκίβ, της δεύτερης μεγαλύτερης ουκρανικής πόλης, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ανέφερε ο σύμβουλος της προεδρίας, ενώ 11 πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται ανοικτά της Οδησσού.

Στη Μαριούπολη (νότια) δεν αναφέρονται προβλήματα, ωστόσο η Μπερντιάνσκ καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα, συμπλήρωσε. Ο Ολεξίι Αρεστόβιτς διαβεβαίωσε εξάλλου πως το Σαββατοκύριακο εντάχθηκαν στις τάξεις του ουκρανικού στρατού κάπου 100.000 έφεδροι.

 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ποιες χώρες στέλνουν αμυντικό εξοπλισμό

Το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Τσεχία, η Εσθονία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη στείλει ή εγκρίνουν σημαντικές παραδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, ενώ αποστέλλεται και ανθρωπιστική βοήθεια αξίας εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με το NATO, η Ουκρανία έχει ήδη λάβει κρίσιμα όπλα, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων Javelin και αντιαεροπορικών πυραύλων, καθώς και εκατομμύρια ευρώ οικονομικής βοήθειας.

Η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Δανία, η Ουγγαρία, η Ισλανδία, η Βόρεια Μακεδονία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια ή ανοίγουν τα σύνορά τους στους Ουκρανούς πρόσφυγες, με την Κροατία, την Πολωνία και τη Ρουμανία να υποδέχονται ήδη Ουκρανούς πρόσφυγες.

Αναλυτικά ο στρατιωτικός εξοπλισμός

Γερμανία: 1.000 αντιαρματικά όπλα, 500 πυραύλους Stinger, 10.000 τόνους καυσίμων. Επιτρέπει στην Ολλανδία (400 αντιαρματικά όπλα) και την Εσθονία (9 κομμάτια πυροβολικού) την προώθηση όπλων γερμανικής κατασκευής.

Γαλλία: Αντιαεροπορικά συστήματα, ψηφιακά όπλα, καύσιμα

Ηνωμένο Βασίλειο: 2.000 αντιαρματικοί πύραυλοι, συν γιλέκα, κράνη και αρβύλες

Βέλγιο: 2.000 πολυβόλα όπλα και 3.800 τόνους καυσίμων

Ολλανδία: 200 βλήματα Stinger, όπλα και κράνη

Πορτογαλία: Τυφέκια τύπου G3, χειροβομβίδες, πυρομαχικά, αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη, διόπτρες νυχτερινής όρασης, φορητούς ασυρμάτους

Σουηδία: 5.000 αντιαρματικά όπλα, 5.000 κράνη, 5.000 αλεξίσφαιρα γιλέκα και 135.000 γεύματα εκστρατείας.

Τσεχία: Χιλιάδες πολυβόλα, υποπολυβόλα, όπλα ελεύθερων σκοπευτών, πιστόλια και πυρομαχικά, συνολικής αξίας 7,6 εκατομμυρίων ευρώ

Ελλάδα: Αμυντικό εξοπλισμό και ανθρωπιστική βοήθεια

Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία: Αντιαρματικά Javelin και αντιαεροπορικά Stinger, αμερικανικής κατασκευής, κατόπιν συνεννόησης με τις Ηνωμένες Πολιτείες

Σλοβακία: Πυρομαχικά και καύσιμα συνολικής αξίας 11 εκατομμυρίων ευρώ

Ρουμανία: Αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη

Βουλγαρία: Έχει ανακοινώσει την αποστολή στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Εκτός Ευρώπης, στρατιωτική στήριξη παρέχουν επίσης οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς.

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ